Πολιτική Υγείας

Πλεύρης: Δεν ακυρώνεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού γιατί είναι ευρωπαϊκό

Πλεύρης: Δεν ακυρώνεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού γιατί είναι ευρωπαϊκό

Πλεύρης: Ο Υπουργός Υγείας μετά από ερώτημα του healthweb.gr και της Νικολέτας Ντάμπου διευκρίνισε πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν ακυρώνεται, απλά αναστέλλεται για κάποιο χρονικό διάστημα η επίδειξή του για πρόσβαση σε ορισμένους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, σε σχέση με την πορεία της πανδημίας και με την άρση των μέτρων από την 1η Μαΐου. Ανάμεσα στα σημαντικότερα σημεία της χαλάρωσης των μέτρων, συναντάμε και την αναστολή της επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για πρόσβαση σε εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και μπαρ, θέατρα κτλ. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον κόσμο ως προς το τι πρόκειται να συμβεί με το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους ήδη έχουν ολοκληρώσει τις 2 δόσεις και την ενισχυτική τους δόση (ή τις ενισχυτικές), όταν επανέλθει η υποχρεωτικότητά τους από το φθινόπωρο. Σε ερώτηση του healthweb.gr και της Νικολέτας Ντάμπου, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν ακυρώνεται. Αντιθέτως, καθώς είναι ευρωπαϊκό και σε επίπεδο ΕυρωπαϊκήςΈνωσης θα συνεχίσει να υφίσταται κανονικά έως και το 2023.

 

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που είναι σε ισχύ θα έχουν ακυρωθεί όταν επανέλθει η υποχρεωτικότητα από Σεπτέμβρη;

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η ευρωπαϊκή ισχύς των πιστοποιητικών είναι διευρυμένη και καλύπτει μέχρι το έτος 2023. Πιο αναλυτικά, επεσήμανε πως: “Τα πιστοποιητικά δεν καταργούνται. Είναι ευρωπαϊκά πιστοποιητικά. Απλώς δεν τα συνδέουμε, για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο που μπορεί να παραταθεί με βάση την πορεία της πανδημίας, με την επίδειξή του για την πρόσβαση σε ορισμένους χώρους όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό έχει ανανεωθεί μέχρι το 2023, υπάρχει κανονικά και το έχουμε αποφασίσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.” 

Πρόκειται συνεπώς καθαρά για αναστολή της επίδειξης του πιστοποιητικού και όχι της ακύρωσής του. Με αυτό ως δεδομένο, οι εμβολιασμένοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια που συνοδεύει το πιστοποιητικό τους και το φθινόπωρο.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεύρης: Έχουμε μπει πλέον στη φάση της συνύπαρξης με τον κορωνοϊό [live]

Ελεύθερο Πάσχα υπό προϋποθέσεις - Ποια μέτρα ισχύουν από σήμερα έως την Πρωτομαγιά

Πλεύρης: Από 1η Μαΐου δεν απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, από 1η Ιουνίου καταργείται η χρήση μάσκας

Πρωτοβουλία για την υγειονομική θωράκιση και τον εμβολιασμό των ευάλωτων πολιτών κατά του κορωνοϊού αναλαμβάνει η Κυβέρνηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

ΗΔΙΚΑ: Εγκρίθηκε από την ΗΔΙΚΑ η δαπάνη για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας.

Τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ δεν πρέπει να καταργηθούν λόγω της ευλογιάς των πιθήκων λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Meg Doherty, από τα παγκόσμια προγράμματα HIV, ηπατίτιδας και σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων στον ΠΟΥ, δήλωσε: «Δεν το ονομάζουμε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. «Ο στιγματισμός δεν βοηθά ποτέ σε ένα ξέσπασμα ασθένειας», πρόσθεσε. «Αυτή δεν είναι μια γκέι ασθένεια. Ωστόσο, θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι».

Η Σαγκάη αναφέρει μηδενικά κρούσματα COVID για πρώτη φορά εδώ και μήνες

Κίνα κορωνοϊός: Η Κίνα ανέφερε μηδενικά νέα κρούσματα COVID-19 στη Σαγκάη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο σήμερα, καθώς το τελευταίο ξέσπασμα της χώρας υποχωρεί μετά από μήνες καραντίνας και άλλους περιορισμούς.

Συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Αν και η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε διατρέχει πιθανό κίνδυνο.

Η επιτροπή CDC συνιστά στους ηλικιωμένους να κάνουν νεότερα εμβόλια γρίπης

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές γρίπης. Υπολογίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 70% και 85% των θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η ΝΥ εργάζεται να επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ευλογιάς των πίθηκων

Ευλογιά των πίθηκων: Την Πέμπτη, η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας της πόλης, Δρ. Ashwin Vasan, στόχος είναι η επέκταση της δυνατότητας εμβολιασμού σε όλη την πόλη." 

Τζο Μπάιντεν: Mια θλιβερή μέρα για τη χώρα η απόφαση για τις αμβλώσεις

Τζο Μπάιντεν: «Τώρα με την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade, ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Διευκρινίσεις και απαντήσεις με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα έδωσαν αξιωματούχοι υγείας

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.