Πολιτική Υγείας

Τέλος στην αύξηση του πληθυσμού για επισιτιστική ασφάλεια

Τέλος στην αύξηση του πληθυσμού για επισιτιστική ασφάλεια

Μετά από δεκαετίες βελτίωσης της επισιτιστικής ασφάλειας, ο υποσιτισμός αυξάνει ξανά τα τελευταία χρόνια.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής είναι μια υπενθύμιση ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι. Και η αύξηση του πληθυσμού είναι η κύρια αιτία, λέει η Sustainable Population Australia (SPA). Μετά από δεκαετίες βελτίωσης της επισιτιστικής ασφάλειας, ο υποσιτισμός αυξάνει ξανά τα τελευταία χρόνια.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) εκτιμά ότι 783 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν χρόνια πείνα, ενώ 345 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Με πολλές χώρες στα πρόθυρα του λιμού, το WFP λέει ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια παγκόσμια κρίση πείνας πρωτοφανών διαστάσεων.

Η πρόεδρος του SPA Jenny Goldie λέει ότι η παραγωγικότητα των τροφίμων μειώνεται ήδη λόγω:

  • της κλιματικής αλλαγής,
  • της υποβάθμισης του εδάφους,
  • της εξάντλησης των πηγών νερού,
  • και της αστικής εξάπλωσης,
  • ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατά περίπου 80 εκατομμύρια ετησίως.

 

«Αυτό που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι η συνολική μείωση της παραγωγικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό σε μια εποχή που υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στόματα για τροφή», λέει η κ. Goldie. «Πρέπει να υπάρχουν περισσότερες θερμίδες, φυσικά. Οι άνθρωποι θέλουν πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά για να διατηρήσουν τη βέλτιστη υγεία», λέει η κ. Goldie.

Κλιματική αλλαγή και υποσιστισμός

«Η κλιματική αλλαγή βλάπτει ήδη τους αγρότες. Σε σύγκριση με τους ιστορικούς μέσους όρους, τα γεωργικά κέρδη εδώ έχουν μείωση κατά 23% τα 20 χρόνια έως το 2020. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις πυρκαγιές του Μαύρου Καλοκαιριού του 2019-20, όπου κάηκαν 24,3 εκατομμύρια εκτάρια γης και οι αγρότες έχασαν 4-5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα υπάρχουν πιο συχνά και πιο έντονα υπό την κλιματική αλλαγή», λέει η κ. Goldie.

«Αν πάμε σε θέρμανση δύο βαθμών, κάτι που είναι πολύ πιθανό, η ξηρασία θα είναι 2,5 φορές πιο πιθανή. Η Αφρική είναι ήδη καθαρός εισαγωγέας τροφίμων. Και θα διπλασιάσει ή θα τετραπλασιάσει τον πληθυσμό της μέχρι το τέλος του αιώνα, ανάλογα με το πόση προσπάθεια θα κάνουμε για μείωση των ποσοστών γεννήσεων. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε, αν και σε ορισμένα μέρη οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες λόγω πολιτιστικών πρακτικών ή απλώς της απόλυτης φτώχειας. Θέλουμε καθολική πρόσβαση στη σύγχρονη αντισύλληψη, ισότητα για τις γυναίκες και εκπαίδευση για τα κορίτσια.

Όπου δίνουν στις γυναίκες η επιλογή και τα μέσα για να το κάνουν, επιλέγουν να έχουν μικρότερες οικογένειες, εθελοντικά, χωρίς καταναγκασμό. Ακόμα και μια πλούσια χώρα εξαγωγής τροφίμων όπως η Αυστραλία θα μπορούσε να έχει επισιτιστική ανασφάλεια. Αυτό εάν επιτρέψουμε στον πληθυσμό μας να συνεχίσει να αυξάνει. Εάν ο πληθυσμός της Αυστραλίας ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια, δεν θα παράγουμε αρκετά σιτηρά σε ένα έτος ξηρασίας. Αντιθέτως, θα ψάχναμε για εισαγωγές με υψηλότερη τιμή. Τέλος, σίγουρα θα ήταν σοφότερο να σταθεροποιήσουμε τον πληθυσμό μας νωρίτερα παρά αργότερα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφική ανασφάλεια συνδέεται με ελαφρώς ταχύτερη μείωση της μνήμης

Η καλλιέργεια της δικής σας παραγωγής προωθεί καλύτερη διατροφή

Ο υποσιτισμός στην αρχή της ζωής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κακή ανάπτυξη και θάνατο

Η καλλιέργεια φυκιών ενισχύει την επισιτιστική ασφάλεια & επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκπαίδευση αεροδιάσωσης στους διασώστες του ΕΚΑΒ Σερρών - Η εκπαίδευση θα γίνει σε όλη την Ελλάδα

«Η εκπαίδευση γίνεται για να είμαστε έτοιμοι για την πρωτογενή διάσωση, η οποία σημαίνει ότι όταν γίνει ένα ατύχημα θα μπορεί να προσεγγίζει το ελικόπτερο, όπως γίνεται στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Είναι πάρα πολύ σημαντική εκπαίδευση», είπε ο κ. Αγγελίδης, ευχαριστώντας την Αερολέσχη Σερρών και τον πρόεδρό της Γιώργο Βασιλείου για την παραχώρηση των εξαιρετικών εγκαταστάσεών της.

Επιστολική Ψήφος: Ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα

«Μαζί με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή, τολμάμε και μεγάλες αλλαγές που αναβαθμίζουν την πολιτική ζωή. Και νομίζω ότι είναι οι πιο χειροπιαστές απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατία που θέλουμε» κατέληξε.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον HIV

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS (UNAIDS), στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχει επιτευχθεί το 95-95-95 που ερμηνεύεται ως εξής: το 95% των ατόμων που ζουν με τον HIV να έχουν διαγνωσθεί, το 90% των ατόμων που ζουν με τον HIV να είναι υπό θεραπεία και το 86% των ατόμων που ζουν με τον HIV να έχουν επιτύχει ιική καταστολή.

Για καινούργιες απώλειες αμάχων προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Γάζα Πόλεμος: Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να περιορίσει τη ζώνη των μαχών, και να ξεκαθαρίσει πού μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη διάρκεια οποιασδήποτε ισραηλινής επιχείρησης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προληπτική χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων

Προληπτική χορήγηση φαρμάκων: Το Υπουργείο Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποφάσισαν με κοινή υπουργική απόφαση να θεσπίζεται η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιρετροϊκών φαρμάκων