Πολιτική Υγείας

Χαρδαλιάς σήμερα: Δηλώσεις Παπαευαγγέλου – Μαγιορκίνη – Αρκουμανέα

Χαρδαλιάς σήμερα: Δηλώσεις Παπαευαγγέλου – Μαγιορκίνη – Αρκουμανέα

Χαρδαλιάς σήμερα: Έκκληση στους εορτάζοντες, τόσο της σημερινής γιορτής του Αγίου Ανδρέα, όσο και των επερχόμενων εορτών, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Βαρβάρας, για ευλαβική τήρηση των μέτρων και περιορισμό σε τηλεφωνικές ευχές

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησαν σήμερα, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, στις 18:00 το απόγευμα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ενημέρωσαν τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Εκτάκτως, ύστερα από τα κυριακάτικα δημοσιεύματα για διπλό ενδοκυβερνητικό μέτωπο κατά του κορωνοϊού και την αδιαφανή ύπαρξη δεύτερου μητρώου ασθενών στους κόλπους του ΕΟΔΥ, στην ενημέρωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Το λόγο πήρε πρώτα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία ανακοίνωσε 1044 νέα κρούσματα, 600 διασωληνωμένους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων και 85 θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Από τα νέα κρούσματα τα 255 αφορούν το Νομό Αττικής, τα 213 το Νομό Θεσσαλονίκης και τα 49 το Νομό Λάρισας. Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, αν και παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες περιοχές της επικράτειας, η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων παραμένει εξαιρετικά αυξημένη, γιατί προφανώς δεν τηρήθηκαν από όλους τα μέτρα του δεύτερου lock down, κάτι που κανείς μπορεί να εκτιμήσει από την κίνηση στους δρόμους, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: “Δε χρειαζόμαστε λογισμικά και επιδημιολογικά δεδομένα για να κάνουμε αυτή την εκτίμηση.” Παρόλα αυτά είναι ευτυχές, ότι ο δείκτης RT επιτέλους βρέθηκε κάτω από το 1. Τέλος, απηύθυνε έκκληση στους εορτάζοντες, τόσο της σημερινής γιορτής του Αγίου Ανδρέα, όσο και των επερχόμενων εορτών, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Βαρβάρας, για ευλαβική τήρηση των μέτρων και περιορισμό σε τηλεφωνικές ευχές.

Το λόγο πήρε, στη συνέχεια, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ανακοίνωσε 30% μείωση στον αριθμό των διαγνώσεων στην Αττική και 20% μείωση στον αριθμό των διαγνώσεων για τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι τα ενεργά κρούσματα συνεχίζουν να παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, στα ποσοστά δηλαδή που βρίσκονταν και τις αρχές Νοεμβρίου.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, έκανε λόγο για κακόβουλα δημοσιεύματα περί διπλών βιβλίων κρουσμάτων, τονίζοντας ότι υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής.

Τέλος, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε πως οι περιοχές Πέλλα, Δράμα, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Φλώρινα, Ημαθία, Λάρισα, Κιλκίς, Ξάνθη, Χαλκιδική, Μαγνησία, Καρδίτσα, Καβάλα, Τρίκαλα, Έβρος, Σέρρες και Ροδόπη, παρουσιάζουν το πιο επιβαρυμένο επιδημιολογικά φορτίο με βάση τα νέα στοιχεία, ξεχωρίζοντας μάλιστα την περιοχή της Πιερίας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο, αντί να μειώνεται ή να σταθεροποιείται, τα τελευταία 24ωρα αυξάνεται.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Δύσκολη εξίσωση η άρση του lockdown- Νέα παράταση ζητούν οι επιστήμονες

Μητσοτάκης για Χριστούγεννα: Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια

Πλαφόν στα τεστ επιβάλλει η κυβέρνηση -Στα 10 ευρώ το rapid, στα 40 το μοριακό

Κεραμέως: Έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία από 1/2

Κεραμέως: Επαναλειτουργία με τήρηση αυστηρών κανονισμών των Γυμνασίων και Λυκείων από Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Στις περιοχές με αυξημένο φορτίο τα λύκεια θα λειτουργούν εξ αποστάσεως με τηλεκπαίδευση. Ωστόσο τα λύκεια ειδικής αγωγής θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Παπαευαγγέλου: Θα φανεί ποιοι ήταν οι σοβαροί λαοί της Ευρώπης

Παπαευαγγέλου: Παρά τους αυστηρούς ελέγχους δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις σχετικά με τη μάσκα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα υπολογίστηκε μόλις 16 τοις εκατό αύξηση της κινητικότητας. Έχουμε τη δυνατότητα να προλάβουμε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Παρακολουθούμε καθημερινά όλους τους δείκτες.

Υπουργείο Υγείας : Συντονισμός και ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης

Για το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού Δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο Άντονι Φάουτσι εκφράζει το "απελευθερωτικό συναίσθημα" που νιώθει μετά τη λήξη θητείας του Τραμπ

Άντονι Φάουτσι: Το "απελευθερωτικό συναίσθημα" από τη λήξη θητείας Τραμπ. Ο Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος ειδικός για τις λοιμώδεις ασθένειες στις ΗΠΑ, μίλησε την Πέμπτη για ένα "απελευθερωτικό συναίσθημα" ότι μπορεί να πει επιστημονική αλήθεια για τον κορωνοϊό χωρίς να φοβάται τις "επιπτώσεις" από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Φοβος λοιμωξιολόγων για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος λόγω του ανοίγματος της αγοράς

Η προσπάθεια να παραμείνει η μεταδοτικότητα σε χαμηλά επίπεδα, συνδέεται με το θέμα των εμβολιασμών. Όσο μεγαλύτερη είναι η μεταδοτικότητα, τόσο μειώνεται το όφελος των εμβολίων

Σήμερα η απόφαση για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων -Προβληματίζουν τα 480 ημερήσια κρούσματα

Βασική προτεραιότητα, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός αποτελεί για την κυβέρνηση η επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επιστροφή των μαθητών στα θρανία την 1η Φεβρουαρίου