Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Συνάντηση Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Συνάντηση Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Συνάντηση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναφορικά με τα αιτήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πραγματοποίησε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), σε συνέχεια της επιστολής της προς το Υπουργείο Υγείας, με αίτημα συνάντησης για τα προβλήματα των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην χώρα μας.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας επεσήμανε στον Υπουργό το αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αναγνώρισή της από το Υπουργείο, ως επίσημο συνομιλητή της Πολιτείας σε θέματα που άπτονται του Σακχαρώδη Διαβήτη, βάσει του άρθρου 60 του νόμου 4931/2022 (ΦΕΚ 94 Α’/ 13.5.2022). Ο κ. Δαραμήλας τόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη, το οποίο θα αποτελέσει τομή στα δρώμενα του Υπουργείου Υγείας και στην εξυπηρέτηση του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για επανεξέταση του σοβαρού ζητήματος της αναδιαμόρφωσης του ετήσιου προϋπολογισμού για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία θα πρέπει να είναι ανάλογη με τον επιπολασμό της πάθησης, ώστε να δοθεί πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη λειτουργίας και στελέχωσης των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων της χώρας μας και της αναδιαμόρφωσης της υπάρχουσας νομοθεσίας, ώστε περισσότεροι γιατροί να λάβουν εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη καλύπτοντας έτσι πιο γρήγορα τις πανελλήνιες ανάγκες.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και η Αντιπρόεδρος Α’, κα. Γκόλφω Γεμιστού διευκρίνισαν πως το μεγαλύτερο μέρος των Διαβητολογικών Κέντρων της χώρας είναι υποστελεχωμένο και υπολειτουργεί, ενώ στις περιοχές από την Αλεξανδρούπολη έως της Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Βόλο, Κοζάνη, Φλώρινα, Ξάνθη, κτλ. δεν υπάρχουν καθόλου Διαβητολογικά Ιατρεία. Συνολικά, πλέον λειτουργούν με μέτρια στελέχωση λιγότερα από 30 Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία σε όλη την χώρα, ενώ σχεδόν ανύπαρκτα είναι τα ιατρεία Διαβητικού Ποδιού.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, άκουσε επισταμένα τα αιτήματα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και συμφώνησε πως ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που χρειάζεται διαρκή παρακολούθηση. Ειδικότερα, όσον αφορά στα Διαβητολογικά Κέντρα, επεσήμανε όχι μόνο την ανάγκη ύπαρξης Διαβητολογικών Κέντρων, αλλά και την επαρκή στελέχωσή τους από όλες τις ειδικότητες που άπτονται του Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως εξειδικευμένους ιατρούς στον Σακχαρώδη Διαβήτη, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, νευρολόγο και αγγειολόγο. Επίσης, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Διαβητολογικών Κέντρων σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ για την Κρήτη, ανέφερε πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη και η σωστή στελέχωση δυο Διαβητολογικών Κέντρων, ένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και ένα στο Νοσοκομείο των Χανίων.

Παράλληλα, έθεσε τον προβληματισμό του, τονίζοντας πως σύμφωνα με τα λεγόμενα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, οι οποίοι ξεπερνούν το 1.000.000, σε αριθμό, δεν έχουν ικανοποιητική πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό και δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει από πλευράς του επικοινωνία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκ νέου μια συνάντηση με τη διοίκηση της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ, με στόχο την υλοποίηση των αιτημάτων. Επιπλέον, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία με δική του επίβλεψη να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας, την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και τον ΕΟΠΠΥ, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που
άπτονται οικονομικών ζητημάτων.

Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Δαραμήλας επανάφερε το θέμα και κατέστησε σαφές πως για την ορθότερη και καθολική αντιμετώπιση, οργάνωση και λύση των προβλημάτων των πασχόντων με Σακχαρώδη Διαβήτη, χρειάζεται ένα οργανωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, μια πρόταση, την οποία δομημένα διαθέτει ήδη η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των πασχόντων, αλλά και του Συστήματος Υγείας. Έτσι, οι σοβαρές αδυναμίες που παρατηρούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, χρόνια τώρα και αφορούν στον Σακχαρώδη Διαβήτη να οδηγηθούν σε οριστική λύση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συνάντηση με την Υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας για το ζήτημα της έλλειψης φαρμακευτικών σκευασμάτων για τον διαβήτη τύπου 2.

Oι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στην «Εντατική»

Υπουργός Υγείας και ΕΟΦ δεν διαθέτουν φάρμακο για τον διαβήτη στους πάσχοντες

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Επικίνδυνη η παροιμιώδης και συνεχιζόμενη αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης: Βασικά θέματα του Συμβουλίου αποτέλεσαν η έγκριση των Συμπερασμάτων για το Μέλλον της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υιοθέτηση της Σύστασης του Συμβουλίου για τους τύπους καρκίνου που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

Αγαπηδάκη: Εργαζόμαστε μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και την ΗΔΙΚΑ για να φέρουμε τον πολίτη σε μία πραγματικότητα, στην οποία δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα.

Μαρκ Ρούτε: Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Ως αρχηγός του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, καθώς τα μέλη της συμμαχίας προσπάθησαν να υποστηρίξουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.

Ποια μέτρα εξήγγειλε ο Γιώργος Φλωρίδης για την ενδοοικογενειακή βία;

Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέες διατάξεις εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στην προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Σουδάν: Ο πόλεμος βυθίζει τη χώρα σε βαθύτερο χάος

Σουδάν: Η ανθρωπιστική έκκληση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη», καθώς μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μόνο 441 εκατομμύρια δολάρια - 16 τοις εκατό.

Close Icon