Πολιτική Υγείας

Σχέδιο «ΑΙΓΙΣ»: Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις για αναβάθμιση 757 εκ. ευρώ της Πολιτικής Προστασίας

Σχέδιο «ΑΙΓΙΣ»: Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις για αναβάθμιση 757 εκ. ευρώ της Πολιτικής Προστασίας

Σχέδιο «ΑΙΓΙΣ»: Ολοκληρώνεται η διαδικασία διαβούλευσης του ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027 της Πολιτικής Προστασίας που διασφαλίζει μια σημαντική χρηματοδότηση για τη θωράκιση της χώρας.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία διαβούλευσης του νέου ειδικού, αυτόνομου προγράμματος της Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027. Στο πλαίσιο αυτό, έκλεισε σήμερα ένας κύκλος διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που ξεκίνησε τον Μάρτιο και φέρνει πλέον την Πολιτική Προστασία έτοιμη να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης χρηματοδοτικών πόρων ύψους 757 εκ. ευρώ.

Κατά τη σημερινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Φάρος, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου 2021-2023 για την Πολιτική Προστασία με την κωδική ονομασία «ΑΙΓΙΣ», στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ και το οποίο προβλέπει τη σε βάθος τριετίας ολική αναμόρφωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας, καθώς και την προμήθεια νέου εξοπλισμού για όλους τους φορείς που συνδράμουν την Πολιτική Προστασία στο έργο της (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του ΓΕΕΘΑ, καθώς και των τριών Κλάδων (ΓΕΣ,ΓΕΝ,ΓΕΑ), του ΠΣ και της ΕΛ.ΑΣ, της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Σημειώνεται ότι χθες, 13 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης, την οποία συγκάλεσε η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ της Πολιτικής Προστασίας με συμμετοχή εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, με την οποία η Πολιτική Προστασία διασυνδέεται δυναμικά προκειμένου να διασφαλίσει τη βέλτιστη διαμοίραση στοιχείων και τεχνογνωσίας. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), το Υπουργείο Υποδομών και μεταφορών, καθώς και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και την Τετάρτη, 12 Μαΐου, με τη συμμετοχή των Διαχειριστικών Αρχών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των 13 Περιφερειών της χώρας.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, αναμένεται να πραγματοποιηθούν άμεσα ειδικότερες συσκέψεις, όπως λ.χ. με το Υπουργείο Υποδομών για ζητήματα διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη λειτουργία της ΕΜΥ. Στόχος είναι το δεύτερο αυτό, τεχνικό στάδιο εξειδίκευσης και εμβάθυνσης, να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μήνα ώστε στα τέλη Μαΐου το αυτόνομο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Πολιτικής Προστασίας να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άτυπη διαβούλευση. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται στα τέλη του έτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Θ. Τρύφων: Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ευρωπαϊκό παραγωγικό και ερευνητικό κέντρο για τη φαρμακοβιομηχανία

Νίκος Χαρδαλιάς: Ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας

Γκίκας Μαγιορκίνης: Δείχνει να αποσυμπιέζεται το σύστημα υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκτακτη σύσκεψη με Χαρδαλιά καιΤσιόδρα για τη μετάλλαξη Δέλτα

Κορωνοϊός Μετάλλαξη Δέλτα: Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού. "Καμπανάκι κινδύνου" για την Κρήτη, όπου σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν τα 15 εκ των 18 νέων κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν σήμερα (24/06) στη χώρα.

ΣΦΕΕ ΙΟΒΕ : €6,7 δισεκ. η συνεισφορά του κλάδου του φαρμάκου στο ΑΕΠ το 2019

H κρίση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σημαντική οικονομική υποχώρηση στην ελληνική οικονομία (ύφεση -8,2%), όπως και σε άλλες ανεπτυγμένες και βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου. Συγχρόνως, τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας καλούνται να επαναξιολογήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας, σύμφωνα με την  ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ και ΣΦΕΕ με τίτλο «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2020. Η συνολική συνεισφορά του κλάδου του φαρμάκου σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε €6,7 δισεκ. (3,6% του ΑΕΠ) το 2019.

Μικρότερη η εμβολιαστική κάλυψη των νέων ενηλίκων έναντι των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ

Οι προσπάθειες προσέγγισης που βασίζονται στην κοινότητα για την αύξηση της εμπιστοσύνης των εμβολίων και τη μείωση των πιθανών εμποδίων στην πρόσβαση θα μπορούσαν να βελτιώσουν την έναρξη εμβολιασμού COVID-19, ιδιαίτερα μεταξύ ατόμων ηλικίας 18-29 ετών και να μειώσουν την εξάπλωση και τον αντίκτυπο της COVID-19 μεταξύ του γενικού πληθυσμού των ΗΠΑ ", έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: Η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια στα θύματα της επίθεσης

Μονή Πετράκη: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ότι η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια στα θύματα της επίθεσης στη Μονή Πετράκη.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα θα αποφευχθεί με επίσπευση του εμβολιασμού

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οι λοιμώξεις με τη μετάλλαξη Δέλτα του ιού αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους και νεαρά άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης και τόνισε πως η έντονη μεταδοτικότητα και περαιτέρω εξέλιξη της μετάλλαξης θα αποφευχθεί με άμεση εμβολιαστική κάλυψη.

Νίκος Χαρδαλιάς: Αίρεται από αύριο (24/06) η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό

Νίκος Χαρδαλιάς: Τις κυβερνητικές αποφάσεις για την περαιτέρω άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Βάνα Παπαευαγγέλου: 1 στους 3 νοσηλευόμενους είναι μεταξύ 25 ως 55 ετών

Βάνα Παπαευαγγέλου: Βελτιωμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, είπε η κα Παπαευαγγέλου, με τις περισσότερες περιφερειακές ενότητες να είναι πράσινες ή κίτρινες. Απασχολούν ωστόσο περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπου υπάρχει κίνδυνος σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων, εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών, όπως επίσης και η διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών του ιού με αυξημένη μεταδοτικότητα. Κατά τη διάρκεια δε των τελευταίων εβδομάδων η πανδημία αλλάζει πρόσωπο και σήμερα η νόσος αφορά κυρίως άτομα νεότερης ηλικίας, με 1 στους 3 νοσηλευόμενους να είναι 25-55 ετών. Αναφορικά με τη μη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, η κα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε τη μη χρήση της αποκλειστικά όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός.