Πολιτική Υγείας

Σταϊκούρας συνέδριο: Δημοσιονομικός χώρος και χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας

Σταϊκούρας συνέδριο: Δημοσιονομικός χώρος και χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας

Σταϊκούρας συνέδριο: Με αφορμή τον κορωνοϊό και τις συνεχιζόμενες κρίσεις και προκλήσεις που καλείται η Υγεία να αντιμετωπίσει, η Κυβέρνηση στοχεύει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα για τους Έλληνες πολίτες.

Όπως είπε από το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022 ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έχουν γίνει αρκετές μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις στον χώρο της υγείας. Παράλληλα, αναμένονται και άλλες τομές με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα για τους Έλληνες πολίτες.

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκίνησε αναφερόμενος στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ: “Εισαγωγικά, θα ήθελα να σας πω ότι, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, χαίρομαι ιδιαίτερα για την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ. Διότι αντιλαμβάνεστε όταν η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ προέρχεται από το γενικό λογιστήριο του κράτους, αισθάνεστε μια μεγαλύτερη ασφάλεια για τη διαχείριση των δημόσιων πόρων. Πεπερασμένοι δημόσιοι πόροι για να καλύψουν πολλές διαφορετικές ανάγκες. Χρειάζεται προτεραιοποίηση, οικονομική αποτελεσματικότητα και πρωτίστως κοινωνική ανταποδοτικότητα.”

Ο Υπουργός Οικονομικών συνέχισε λέγοντας: “Και δεύτερη εισαγωγική σκέψη θέλω κι εγώ να συγχαρώ και να ευχαριστήσω αυτούς τους αρκετούς δημοσίους υπαλλήλους – λειτουργούς που μέσα στην περίοδο του κορωνοϊού δούλεψαν απίστευτες ώρες, έτσι ώστε να έχουν τάχιστα το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον Έλληνα πολίτη. Διαπιστώσαμε ότι, μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη εξωγενή κρίση, αρκετές σημαντικές νησίδες ποιότητας στο δημόσιο τομέα. Εκτιμώ ότι, όσο περνούν τα χρόνια και βλέπω απέναντί μου τις ηλικίες σας, τόσο θα ενδυναμώνεται πολύ η ποιότητα του ελληνικού δημοσίου.”

Το συνέδριο για την Υγεία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ

“Θέλω μετά από αυτές τις σύντομες εισαγωγικές σκέψεις, να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση να συμμετάσχω στο σημερινό πολύ ενδιαφέρον και απολύτως επίκαιρο συνέδριο. Ένα συνέδριο θεσμό για τα οικονομικά και τις πολιτικές υγείας που σήμερα όμως διεξάγεται εν απουσία του εμπνευστή και ιδρυτή του, του καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλο. Καθηγητής με σπουδαίο έργο και συνεισφορά στον τομέα των οικονομικών της υγείας, η διεπιστημονική προσέγγιση του οποίου είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να διαπερνά τις εργασίες του Συνεδρίου.

Συνέδριο, που φέτος επικεντρώνεται στις καίριες έννοιες της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας. Έννοιες που έχουν αναδειχθεί σε κλειδιά σε αυτή την παρατεταμένη περίοδο διεθνών αναταράξεων,  υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την εκεί προσαρμογή, εκσυγχρονισμών και προόδων σε όλους τους τομείς, φυσικά και στην υγεία. Ένα κρίσιμο και πολυδιάστατο πεδίο, όπως άλλωστε αποδείχθηκε, συμπλέεται, και ορθώς αναφέρατε,  με τα δημόσια οικονομικά, την απασχόληση, το ρυθμό παραγωγής και διάχυσης πλούτου και συνολικά την ευημερία των πολιτών. Αφορά το παρόν και το μέλλον της χώρας. Γι’ αυτό, διαχρονικά αλλά ειδικά σήμερα, η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο ένα βελτιωμένο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, είναι πιο πρόδηλη και επιτακτική από ποτέ.”

Η κοινωνικοοικονομική κρίση της Covid

“Κυρίες και κύριοι, συμπληρώνονται σχεδόν 3 χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid 19. Της μεγαλύτερης υγειονομικής και κοινωνικοοικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων. Κρίση που έφερε δομικές αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία και βεβαίως, στο σύστημα υγείας. Ανέτρεψε δεδομένα, ανέδειξε αδυναμίες ετών. Παράλληλα, όμως, λειτούργησε και ως επιταχυντής σημαντικών εξελίξεων και εφαλτήριο προόδου σε πολλούς τομείς, όπως είναι η επιστήμη, η τεχνολογία, η επιχειρηματικότητα και η δημόσια διοίκηση. Εν μέσω αυτής συντελέστηκε μια πραγματική ψηφιακή επανάσταση στη χώρα μας.

Ενώ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ελήφθησαν ιστορικές αποφάσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως είναι το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ευρώπη, το Next Generation You, μέσω του οποίου διατίθενται σημαντικοί πόροι και προς τον νευραλγικό τομέα της υγείας. Σήμερα όμως, τόσα χρόνια μετά, η συγκυρία παραμένει κρίσιμη.  Και η πανδημία αποτελεί την αρχή μόνο της παρατεταμένης περιόδου κρίσεων, αστάθειας και αβεβαιοτήτων, την οποία ακόμα διαδεχόμαστε παραμένοντας διεθνώς αντιμέτωποι με μεγάλες και σύνθετες προκλήσεις.”

Οι συνεχόμενες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίση η οικονομία και στην υγεία

“Προκλήσεις που απορρέουν από τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση, τον υψηλό πληθωρισμό σε συνδυασμό βέβαια και με τις δυνάμεις της επιδημιολογικής μετάβασης, αλλά και άλλα αναδυόμενα ζητήματα, όπως είναι η κλιματική ανατροπή. Αυτά, την ώρα που τα δημοσιονομικά περιθώρια σφίγγουν και το κόστος χρήματος αυξάνει, ελέω πιο συστατικών, δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών, επιτάσσοντας χρηστή διαχείριση των δημοσιονομικών πόρων. Σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία, η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από πολλούς εταίρους της, τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία.

Χάρη στις έγκαιρες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και της δημόσιας μηχανής, με την συμβολή βέβαια της επιστήμης και των συμπατριωτών μας, που υπηρετούν στο πεδίο της υγείας. Παράλληλα, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών, των πολλαπλών κρίσεων της περιόδου, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε με μεθοδικότητα, σύνεση και αποτελεσματικότητα σε μέτρα και παρεμβάσεις πρωτοφανούς μεγέθους.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τετάρτη οι ανακοινώσεις Πλεύρη - Σταϊκούρα σχετικά με τις δωρεές για την αντιμετώπιση της Covid

ΕΣΑμεΑ: Aναβάλλεται η κινητοποίηση της Πέμπτης 11/11- Συνάντηση με υπουργό Οικονομικών-Τα αιτήματα

Σταϊκούρας για ρύθμιση οφειλών: Μέχρι 240 δόσεις για Δημόσιο, μέχρι 420 δόσεις για χρέη σε τράπεζες

Σταικούρας: Οποιοσδήποτε περιορισμός έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους αναμένεται να δουν οι γιατροί στο νέο ΕΣΥ

Ταυτόχρονα, εάν η ΝΔ μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, τότε οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις, επίσης, με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Οι συμβάσεις έργου αυτές θα αμείβονται βέβαια με πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι λαμβάνουν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με σχέση μονιμότητας με το σύστημα.

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

Στόχος είναι να μπορούν όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα νοσοκομεία από τις συνεχείς επισκέψεις των ασθενών με χρόνια προβλήματα, όταν οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να λύνονται και μέσω τηλεσυμβουλευτικής από το σπίτι.

Ο FDA ενέκρινε τελικά το τσιπ Neuralinkτου Έλον Μασκ για δοκιμές σε ανθρώπους. Έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι ανησυχίες;

Ισχυρίστηκε ότι το Neuralink θα μπορούσε να αυξήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη δημιουργώντας μια σύνδεση κατ' απαίτηση με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης - επιτρέποντας, για παράδειγμα, βελτιωμένη γνώση μέσω ενισχυμένης μνήμης και βελτιωμένες δεξιότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων.

ΕΣΥ Νέα Κατάσταση - Αλλαγές στα νοσοκομεία με πράσινο φως Μητσοτάκη

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει ο νέος Χάρτης Υγείας και στις κλινικές αλλά και γενικότερα στις δομές του ΕΣΥ. Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Χάρτη Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.