Πολιτική Υγείας

Πυρκαγιά Καναδάς: Μπορεί η μάσκα προσώπου να προστατεύσει από τον καπνό;

Πυρκαγιά Καναδάς: Μπορεί η μάσκα προσώπου να προστατεύσει από τον καπνό;

Πυρκαγιά Καναδάς: Η χρήση μάσκας προσώπου και η εξασφάλιση φιλτραρίσματος του αέρα εσωτερικών χώρων μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των κινδύνων που σχετίζονται με την εισπνοή καπνού ξύλου.

Καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, ο καπνός στον ουρανό ωθεί τους αξιωματούχους υγείας να συστήσουν τη χρήση μάσκας προσώπου για την προστασία από την εισπνοή επιβλαβούς καπνού. Ο Δείκτης Υγείας Ποιότητας Αέρα σε μεγάλες πόλεις όπως το Βανκούβερ, το Έντμοντον, το Σασκατούν, η Ρεγγίνα, το Τορόντο και η Οτάβα έχει φτάσει σε επίπεδα μέτριου έως υψηλού κινδύνου. Η πρωταρχική ανησυχία έγκειται στα λεπτά σωματίδια που υπάρχουν στον αέρα, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν διάμετρο 2,5 μικρόμετρα, γνωστά ως PM 2,5.

Πόσο σημαντικές είναι οι μάσκες για την καταπολέμηση του καπνού;

Η εισπνοή αυτών των λεπτών σωματιδίων μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, προκαλώντας φλεγμονή, πρήξιμο και άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Επιπλέον, τα σωματίδια αυτά μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ταξιδεύοντας σε μεγάλες αποστάσεις και επηρεάζοντας περιοχές μακριά από τις ίδιες τις πυρκαγιές. Όσο μικρότερα είναι τα σωματίδια, τόσο περισσότερο χρόνο μπορούν να παραμείνουν στον αέρα, οδηγώντας σε ρύπανση στις περιοχές που βρίσκονται κάτω από τον άνεμο.

Η εισπνοή καπνού ξύλου μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον οργανισμό. Τα άμεσα συμπτώματα περιλαμβάνουν τσούξιμο, υγρά μάτια και υπερβολική παραγωγή βλέννας. Η παρατεταμένη έκθεση ή άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις μπορεί να παρουσιάσουν διόγκωση και στένωση των αεραγωγών, οδηγώντας σε βήχα, συριγμό ή δύσπνοια. Ο καπνός του ξύλου μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος ή να επιδεινώσει υπάρχουσες πνευμονοπάθειες.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εισπνοής καπνού ξύλου περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος, στηθάγχης και καρδιακών προσβολών. Τα κύτταρα των αεραγωγών που είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση της βλέννας και τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας των πνευμόνων μπορεί να καταστραφούν, καθιστώντας τον οργανισμό ευάλωτο σε λοιμώξεις και βακτήρια.

Η χρήση μάσκας προσώπου, ιδίως μάσκας N95, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο βλάβης του αναπνευστικού συστήματος. Οι μάσκες N95 μπορούν να φιλτράρουν το 95% των σωματιδίων, παρέχοντας καλύτερη προστασία από τις υφασμάτινες ή χάρτινες μάσκες. Ωστόσο, συνιστάται ο περιορισμός των υπαίθριων δραστηριοτήτων και η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, όποτε είναι δυνατόν. Οι μάσκες N95 ενδέχεται να μην προστατεύουν πλήρως από τα πτητικά αέρια που παράγονται από τις πυρκαγιές, τα οποία μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Για όσους παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους, συνιστάται να κρατούν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες και να εξετάζουν πρόσθετα μέτρα φιλτραρίσματος του αέρα. Τα συστήματα φιλτραρίσματος του αέρα, όπως τα φίλτρα του φούρνου ή οι φορητοί καθαριστές αέρα, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καθαρής ποιότητας του εσωτερικού αέρα κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού κινδύνου. Αυτά τα μέτρα είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων πυρκαγιάς αλλά και για άλλες απειλές του αέρα που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον.

Συνοψίζοντας, η χρήση μάσκας προσώπου, ιδίως μάσκας N95, και η εξασφάλιση φιλτραρίσματος του αέρα εσωτερικών χώρων μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των κινδύνων που σχετίζονται με την εισπνοή καπνού ξύλου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια, να περιοριστεί η έκθεση σε εξωτερικούς χώρους και να ακολουθηθούν οι συστάσεις των αξιωματούχων υγείας για τη διασφάλιση της υγείας του αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια περιόδων κακής ποιότητας αέρα που προκαλούνται από πυρκαγιές ή άλλες πηγές ρύπανσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προειδοποιήσεις για το πόσο βλάπτει το κάπνισμα θα αρχίσει να βάζει ο Καναδάς σε μεμονωμένα τσιγάρα

Η Σουηδία κοντά στο να γίνει η πρώτη χώρα «χωρίς καπνό» στην Ευρώπη καθώς η καθημερινή χρήση τσιγάρων μειώνεται

Προστατεύστε τους πνεύμονές σας από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Μπορεί η ρύπανση να προκαλέσει ρευματοειδή αρθρίτιδα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγώνες Δρόμου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή σε Δήμους της Αττικής για την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα παραπάνω σημεία και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού με ισχυρά φαινόμενα - Περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στον νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και είχε σειρά συναντήσεων.

Ζαχαράκη: "Επεκτείνεται ο προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα"

Ζαχαράκη: "Συνεχίζουμε την εφαρμογή του προγράμματος και 1.250 συμπολίτες μας τώρα και στην υπόλοιπη χώρα, θα έχουν τον δικό τους προσωπικό βοηθό, στηρίζοντας έτσι όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη".

Νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή - Τι αλλάζει

Επιπλέον, πλέον θα υπάρχει μια διαρκής σύνδεση της επιχείρησης με τον εργαζόμενο, έτσι ώστε αφενός να απαγορεύονται καταχρήσεις (π.χ. στελέχη της επιχείρησης να καλούν συγκεκριμένους και μόνο εργαζομένους), αφετέρου, ο εργαζόμενος να έχει προβάδισμα πρόσληψης με σύμβαση αορίστου χρόνου αν η επιχείρηση χρειαστεί πρόσθετο μόνιμο προσωπικό.

Άνοιγμα σχολείων στη Θεσσαλία προαναγγέλλει η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή

«Τα κενά καλύπτονται με βάση τις πληροφορίες και την ενημέρωση που έχουμε από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εκείνοι δηλώνουν τα κενά κι εμείς τα καλύπτουμε με έμφαση και προτεραιότητα βεβαίως και στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.