Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Ψυχολόγοι: Ίδρυση δημόσιου επιστημονικού φορέα για τη ρύθμιση του επαγγέλματος

Ψυχολόγοι: Ίδρυση δημόσιου επιστημονικού φορέα για τη ρύθμιση του επαγγέλματος

Αποτελεί όργανο προστασίας των έννομων συμφερόντων όλων των ψυχολόγων και όλων των πολιτών που προσφεύγουν στις υπηρεσίες τους και ενημερώνει αμελλητί την αρμόδια εισαγγελική Αρχή για περιστατικά αντιποίησης του επαγγέλματος της/του ψυχολόγου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ψυχολόγοι: Στην πλήρη ρύθμιση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου στοχεύει η ίδρυση δημόσιου επιστημονικού φορέα, που προβλέπεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Ο υπό ίδρυση φορέας θα καλύπτει το σύνολο των ψυχολόγων και θα διευθετεί τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στην άσκηση του επαγγέλματος, με στόχο την προστασία των πολιτών που αναζητούν υπηρεσίες ψυχολογικής βοήθειας. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει προβεί σε πλήρη ρύθμιση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου και η ίδρυση δημόσιου επιστημονικού φορέα είναι εξαιρετικά αναγκαία, ειδικά σήμερα που οι αλλεπάλληλες κοινωνικές κρίσεις ωθούν ολοένα και περισσότερους πολίτες στην αναζήτηση ψυχολογικής βοήθειας και υποστήριξης, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία και η Πρωτοβουλία Σύστασης ΝΠΔΔ Ψυχολόγων Ελλάδος.

Εγγραφή και τήρηση μητρώου

Σύμφωνα με την πρόταση, στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) θα είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν όλοι οι ψυχολόγοι που διαθέτουν άδεια άσκησης επαγγέλματος και θα διατηρείται Μητρώο, αναρτημένο στο διαδίκτυο και συνδεδεμένο με τον διαδικτυακό ιστότοπο της Ελληνικής Δημοκρατίας (gov.gr), στο οποίο ο πολίτης θα μπορεί να ανατρέξει για να αναζητήσει τους επαγγελματίες και τις υπηρεσίες που χρειάζεται. Η πρόταση εκπονήθηκε από την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία (ΕΛΨΕ) σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Σύστασης ΝΠΔΔ Ψυχολόγων Ελλάδος -η οποία υποστηρίζεται από περισσότερους από 3.000 επαγγελματίες ψυχολόγους- και κατατέθηκε τον περασμένο Απρίλιο στον υφυπουργό Ψυχικής Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Ειδικότερα, το Σχέδιο Νόμου προβλέπει την εφάπαξ χορήγηση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος χωρίς να απαιτείται συστηματική ανανέωσή της και τη συμμετοχή στο ΝΠΔΔ όλων ανεξαιρέτως των ψυχολόγων (τοπικά, περιφερειακά και εθνικά).

Ανώτατο θεσμικό όργανο

Το ΝΠΔΔ αποτελεί το ανώτατο θεσμικό όργανο των ψυχολόγων και το συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σχετικά με:

(α) τη νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος της/του ψυχολόγου στην Ελλάδα ως επαγγέλματος δημοσίου συμφέροντος,

(β) την οργάνωση, αξιοποίηση και επιστημονική-επαγγελματική βελτίωση των διακριτών υπηρεσιών της/του σε όλους τους τομείς και

(γ) την πρόταση μέτρων διαφύλαξης του επαγγελματικού κύρους και της αποτελεσματικότητας των ψυχολογικών υπηρεσιών.

Αποτελεί όργανο προστασίας των έννομων συμφερόντων όλων των ψυχολόγων και όλων των πολιτών που προσφεύγουν στις υπηρεσίες τους και ενημερώνει αμελλητί την αρμόδια εισαγγελική Αρχή για περιστατικά αντιποίησης του επαγγέλματος της/του ψυχολόγου, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Προστίθεται ότι όπως όλα τα ΝΠΔΔ επαγγελματιών υγείας (π.χ. ιατρών, νοσηλευτών, φυσιοθεραπευτών, διαιτολόγων κ.ά.) είναι πλήρως αυτοδιοικούμενο, έχει δική του περιουσία, οικονομική, διοικητική και διαχειριστική αυτονομία και αυτοτέλεια και αναπτύσσει και διαφυλάσσει την επαγγελματική ταυτότητα της/του ψυχολόγου στο «σύστημα επαγγελμάτων» ως «επιστήμονα-επαγγελματία».

Προβλέπει τη διαμόρφωση Πεδίων Άσκησης Επαγγέλματος, επεξεργάζεται, προτείνει και επικαιροποιεί τον Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας και εποπτεύει την τήρησή του, διαθέτοντας πειθαρχικές διαδικασίες. Το ΝΠΔΔ εκπροσωπείται σε θεσμοθετημένα όργανα και επιτροπές διαλόγου υπουργείων που χαράσσουν πολιτική ή παίρνουν αποφάσεις, οι οποίες αφορούν άμεσα ή έμμεσα στο επάγγελμα της/του ψυχολόγου και τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογικές υπηρεσίες. Κεντρικά όργανα διοίκησης είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, που εκλέγεται από τα μέλη, και η Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των μελών. Προβλέπονται Περιφερειακά Τμήματα που συνενώνουν και εκπροσωπούν τις/τους ψυχολόγους βάσει περιφέρειας, τα οποία διοικούνται από τη Συντονιστική Επιτροπή, που εκλέγεται από τα μέλη, και την Περιφερειακή Συνέλευση των μελών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι πάροχοι φροντίδας ψυχικής υγείας αποφασίζουν να ασκηθούν σε αγροτικές κοινότητες

Γιατί οι φίλοι μας δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον ψυχολόγο; 

Πώς θα ξεπεράσετε ένα ψυχικό τραύμα;

Πώς ασκούν οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι την αυτοφροντίδα τους;

Ο ψυχίατρος ή ο ψυχολόγος είναι ο κατάλληλος για την δική σας περίπτωση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η απόφαση της Γκάμπια να υποστηρίξει την απαγόρευση του ΑΓΓΟ είναι κρίσιμη νίκη για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών

Μαζί, δεν πρέπει να ησυχάσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν απαλλαγμένα από βία και βλαβερές πρακτικές και ότι τα δικαιώματά τους, η σωματική τους ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά τους προασπίζονται».

Τα παγκόσμια επίπεδα παιδικού εμβολιασμού σταμάτησαν το 2023, αφήνοντας πολλούς χωρίς σωτήρια προστασία

Το πρόγραμμα Ανοσοποίησης 2030 IA2030 είναι μια παγκόσμια στρατηγική που εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας με στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι, παντού, σε κάθε ηλικία θα επωφεληθούν από τα εμβόλια για βελτιωμένη υγεία και ευεξία έως το 2030.

Επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάριου Θεμιστοκλέους στη Σύρο

Υπουργείο Υγείας: "Υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνει το σύστημα καλύτερο υπό τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε πανευρωπαϊκά σήμερα. Θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν", τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη Σύρο.

ΔΥΠΕ: Σχετικά με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου

ΔΥΠΕ: Είναι γεγονός ότι μετά την κρίση της πανδημίας το εθνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει πολύπλοκα προβλήματα και υφίσταται ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου δικτύου ΠΦΥ το οποίο θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η WHO AFRO ιδρύει ανεξάρτητο σώμα για την ενίσχυση της ασφάλειας υγείας της Αφρικής

ΠΟΥ: Με την εξειδικευμένη καθοδήγηση και τη συνεργατική του προσέγγιση, το νέο σώμα θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προστασία της υγείας και της ευημερίας εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Αφρική.

Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε και τη συγκρότηση Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, επισης σε συνέχεια απόφασης της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Close Icon