Πολιτική Υγείας

Προσωπικός Γιατρός: Παράταση εγγραφής των πολιτών στο σύστημα – Αναβάλλεται η επιβολή των ποινών 

Προσωπικός Γιατρός: Παράταση εγγραφής των πολιτών στο σύστημα – Αναβάλλεται η επιβολή των ποινών 

Όπως είπε o Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ, σήμερα δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν ηλεκτρονικό φάκελο 4,7 εκατομμύρια πολίτες. Ακόμη και αν μόνο οι μισοί από αυτούς να έκλειναν ραντεβού ώστε να συμπληρωθούν τα απαραίτητα πεδία του ηλεκτρονικού φακέλου, αυτό θα σήμαινε ότι ένας στους τέσσερις πολίτες θα αποκτούσε, προσφέροντας έτσι συνολικά πολύτιμα επιδημιολογικά στοιχεία.

Προσωπικός Γιατρός: Μπορεί ο στόχος του υπουργείου Υγείας να είναι ο προσωπικός γιατρός να λειτουργήσει πλήρως στα μέσα της νέας χρόνιας, καθώς έλαβε παράταση για εγγραφή των πολιτών στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού μέχρι την 1 Απριλίου 2023, με την επιβολή των ποινών σε όσους πολίτες δεν εγγραφούν μέχρι τότε να αναβάλλεται, δηλαδή στην επιβολή επιπλέον ποσοστού συμμετοχής 10% στα φάρμακα και τις εξετάσεις, καθώς και καθυστέρηση σε πρόσβαση σε δευτεροβάθμια περίθαλψη. Ωστόσο, το στοίχημα του ηλεκτρονικού φακέλου απαιτεί χρόνο μέχρι να φτάσει ακόμη και σε ένα ποσοστό της τάξης του 70%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 4,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη εγγραφεί σε Προσωπικό Γιατρό, δηλαδή το 53% του πληθυσμού, όμως, ακόμη δεν έχουν γίνει πολλά ραντεβού, ώστε να υπάρχει και η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού φακέλου. Επίσης, με τους διαθέσιμους γιατρούς που έχουμε θα μπορούσε το ποσοστό αυτό να φτάσει έως και το 70%.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε χαρακτηριστικά: «Στους τρεις μήνες λειτουργίας, έχουν εγγραφεί 4.700.000 πολίτες και 3.400 γιατροί, αν και είναι λιγότεροι οι ιδιώτες γιατροί από ό,τι θα ήθελε η κυβέρνηση, γύρω στους 1.100. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι πως περίπου μέσα σε ένα δίμηνο έχουν διενεργηθεί 1.050.000 δωρεάν ραντεβού. Οι πολίτες δείχνουν ότι θέλουν να αγκαλιάσουν τον θεσμό, αλλά απαιτούνται περισσότεροι γιατροί». Ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε δε ότι «ο θεσμός αυτός θα ενισχυθεί», αν και θεωρεί ότι οι αμοιβές για τον γιατρό που θα εγγράψει 2.000 πολίτες είναι ικανοποιητικές. Ωστόσο, στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου θα δοθούν περισσότερα κίνητρα ώστε να αυξηθεί η δεξαμενή των γιατρών. Έτσι, μέσα στο 2023 θα έχουμε την πλήρη λειτουργία του θεσμού. «Επιτυγχάνεται, έτσι, μια συνολική αναβάθμιση του δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης και μια πραγματικά εξωνοσοκομειακή προσέγγιση».

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμπληρωθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος και στόχος είναι μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια το 70-80% των πολιτών να τον έχει ολοκληρώσει. Θεώρησε δε φυσιολογικό ότι ένα ποσοστό του πληθυσμού δεν θα εγγραφεί στον Προσωπικό Γιατρό ενώ επίσης εκτιμά πως ο προσωπικός φάκελος θα καθυστερήσει ειδικά στις νεότερες ηλικίες οι οποίες και λογικά θα αργήσουν να κλείσουν το πρώτο ραντεβού τους.
Όπως είπε o Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ, σήμερα δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν ηλεκτρονικό φάκελο 4,7 εκατομμύρια πολίτες. Ακόμη και αν μόνο οι μισοί από αυτούς να έκλειναν ραντεβού ώστε να συμπληρωθούν τα απαραίτητα πεδία του ηλεκτρονικού φακέλου, αυτό θα σήμαινε ότι ένας στους τέσσερις πολίτες θα αποκτούσε, προσφέροντας έτσι συνολικά πολύτιμα επιδημιολογικά στοιχεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ομιλία του Υπουργού Υγείας στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα η πλατφόρμα prosopikos.gov.gr

Προσωπικός γιατρός: 1.000.000 ηλεκτρονικά ραντεβού

Προσωπικός Γιατρός: Μετατίθεται η ημερομηνία υποχρεωτικής εγγραφής των πολιτών για την 1η Δεκεμβρίου

Απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις πολιτών για τον προσωπικό γιατρό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους αναμένεται να δουν οι γιατροί στο νέο ΕΣΥ

Ταυτόχρονα, εάν η ΝΔ μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, τότε οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις, επίσης, με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Οι συμβάσεις έργου αυτές θα αμείβονται βέβαια με πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι λαμβάνουν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με σχέση μονιμότητας με το σύστημα.

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

Στόχος είναι να μπορούν όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα νοσοκομεία από τις συνεχείς επισκέψεις των ασθενών με χρόνια προβλήματα, όταν οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να λύνονται και μέσω τηλεσυμβουλευτικής από το σπίτι.

Ο FDA ενέκρινε τελικά το τσιπ Neuralinkτου Έλον Μασκ για δοκιμές σε ανθρώπους. Έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι ανησυχίες;

Ισχυρίστηκε ότι το Neuralink θα μπορούσε να αυξήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη δημιουργώντας μια σύνδεση κατ' απαίτηση με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης - επιτρέποντας, για παράδειγμα, βελτιωμένη γνώση μέσω ενισχυμένης μνήμης και βελτιωμένες δεξιότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων.

ΕΣΥ Νέα Κατάσταση - Αλλαγές στα νοσοκομεία με πράσινο φως Μητσοτάκη

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει ο νέος Χάρτης Υγείας και στις κλινικές αλλά και γενικότερα στις δομές του ΕΣΥ. Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Χάρτη Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.