Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Το Τσαντ εξαλείφει την ανθρώπινη αφρικανική τρυπανοσωμίαση

ΠΟΥ: Το Τσαντ εξαλείφει την ανθρώπινη αφρικανική τρυπανοσωμίαση

ΠΟΥ: Οι κύριες προσεγγίσεις για τον έλεγχο της ασθένειας του ύπνου περιλαμβάνουν τη μείωση των δεξαμενών μόλυνσης και τη μείωση της παρουσίας της μύγας τσετσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγχαίρει το Τσαντ για την εξάλειψη της ανθρώπινης αφρικανικής τρυπανοσωμίασης, γνωστής και ως ασθένεια του ύπνου, ως πρόβλημα δημόσιας υγείας. Σηματοδοτεί την πρώτη παραμελημένη τροπική ασθένεια που εξαλείφεται στη χώρα. Το Τσαντ είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζεται για την εξάλειψη μιας παραμελημένης τροπικής νόσου το 2024, γίνεται η 51η χώρα που πέτυχε τέτοιο στόχο παγκοσμίως και σηματοδοτώντας το πρώτο βήμα πέρα ​​από το μεσαίο σημείο προς το παγκόσμιο όριο των 100 χωρών που έχει οριστεί για το 2030.

Ο στόχος χώρας είναι ένας από τους τέσσερις παγκόσμιους πρωταρχικούς στόχους που ορίζονται από τον Οδικό χάρτη για τις παραμελημένες τροπικές ασθένειες 2021–2030. «Συγχαίρω την κυβέρνηση και τον λαό του Τσαντ για αυτό το επίτευγμα. Είναι υπέροχο να βλέπεις το Τσαντ να εντάσσεται στην αυξανόμενη ομάδα χωρών που έχουν εξαλείψει τουλάχιστον ένα NTD. Ο στόχος των 100 χωρών είναι πιο κοντά και προσιτός», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Η ασθένεια του ύπνου μπορεί να προκαλέσει αρχικά συμπτώματα γρίπης, αλλά τελικά να προκαλέσει αλλαγή συμπεριφοράς, σύγχυση, διαταραχές του κύκλου ύπνου ή ακόμα και κώμα, που συχνά οδηγεί σε θάνατο. Η βελτιωμένη πρόσβαση στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, καθώς και η επιτήρηση και η ανταπόκριση έχει αποδείξει ότι οι χώρες μπορούν να ελέγξουν και τελικά να εξαλείψουν τη μετάδοση.

Μέχρι στιγμής, επτά χώρες έχουν επικυρωθεί από τον ΠΟΥ για την εξάλειψη της ανθρώπινης αφρικανικής τρυπανοσωμίασης gambiense:

  • Τόγκο (2020),
  • Μπενίν (2021),
  • Ακτή Ελεφαντοστού (2021),
  • Ουγκάντα ​​(2022),
  • Ισημερινή Γουινέα (2022),
  • Γκάνα (2023)
  • και Τσαντ (2024).

 

“Η εξάλειψη της ανθρώπινης αφρικανικής τρυπανοσωμίασης στο Τσαντ αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για βελτίωση της υγείας των ανθρώπων μας. Αυτό το επίτευγμα προκύπτει από αφοσιωμένες προσπάθειες πολλών χρόνων από τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, τις κοινότητες και τους συνεργάτες μας. Θα συνεχίσουμε αυτή τη δυναμική για να αντιμετωπίσουμε άλλα παραμέλησε τις τροπικές ασθένειες και διασφάλισε ένα πιο υγιές μέλλον για όλους τους κατοίκους του Τσαντ», δήλωσε ο Hon. Δρ Abdel Modjid Abderahim Mahamat, Υπουργός Υγείας, Τσαντ.

Από τον Ιούνιο του 2024, σε όλη την αφρικανική περιοχή του ΠΟΥ, 20 χώρες έχουν εξαλείψει τουλάχιστον μία παραμελημένη τροπική ασθένεια, με το Τόγκο να έχει εξαλείψει 4 ασθένειες και το Μπενίν και τη Γκάνα να έχουν εξαλείψει 3 ασθένειες η καθεμία. Η ανθρώπινη αφρικανική τρυπανοσωμίαση (HAT), επίσης γνωστή ως ασθένεια του ύπνου, είναι μια παρασιτική ασθένεια που μεταδίδεται από φορείς που προκαλείται από το παράσιτο Trypanosoma.

Αυτά τα παράσιτα περνούν στον άνθρωπο μέσω του δαγκώματος μολυσμένων μυγών τσετσε, οι οποίες μολύνονται από ανθρώπους ή ζώα που μεταφέρουν τα παράσιτα. Υπάρχουν 2 μορφές της νόσου: η μία προκαλείται από το Trypanosoma brucei gambiense, που εντοπίζεται σε 24 χώρες στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 92% των περιπτώσεων. Η μορφή gambiense είναι η μόνη μορφή ανθρώπινης αφρικανικής τρυπανοσωμίασης που μεταδίδεται στο Τσαντ. Υπάρχει μια άλλη μορφή HAT που προκαλείται από το Trypanosoma brucei rhodesiense, που βρέθηκε σε 13 χώρες στην Ανατολική και Νότια Αφρική και αντιπροσωπεύουν τα υπόλοιπα κρούσματα.

Οι κύριες προσεγγίσεις για τον έλεγχο της ασθένειας του ύπνου περιλαμβάνουν τη μείωση των δεξαμενών μόλυνσης και τη μείωση της παρουσίας της μύγας τσετσε. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος των ατόμων σε κίνδυνο βοηθά στον εντοπισμό ασθενών νωρίτερα στην ανάπτυξη της νόσου. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή περίπλοκων και επικίνδυνων θεραπειών σε προχωρημένα στάδια, βελτιώνοντας σημαντικά την πρόγνωση για ίαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ουγκάντα εξαλείφει την ασθένεια του ύπνου της Γκάμπια ως πρόβλημα δημόσιας υγείας

Η τρυπανοσωμίαση έχει πλέον εξαπλωθεί εκτός Λατινικής Αμερικής

Η τρυπανοσωμίαση είναι συχνότερη απ’ ότι θεωρούσε η επιστημονική κοινότητα

Αφρικανική τρυπανοσωμίαση: Στόχος του ΠΟΥ η εξάλειψη ως το 2020

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έντονη διαμαρτυρία του ΠΙΣ για τις επιτάξεις γιατρών και τη διακοπή συνταγογράφησης

Ο ΠΙΣ θα τοποθετηθεί μέσω του Προέδρου του κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θα συγκαλέσει διάσκεψη με τους Προέδρους όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να εξεταστούν οι περαιτέρω κινήσεις μας. Θα παραχωρήσει επίσης συνέντευξη τύπου, της οποίας την ακριβή ημέρα και ώρα θα ενημερώσουμε με νεότερο Δελτίο Τύπου».

ΚΕΠΑ: Αναθεωρείται και διευρύνεται ο πίνακας των μη αναστρέψιμων παθήσεων

Επιπλέον, θα μειωθεί το διοικητικό βάρος για την Πιστοποίηση Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), μιας και δεν απαιτείται επαναξιολόγηση των συγκεκριμένων πολιτών. Η μείωση των περιστατικών που έρχονται για αξιολόγηση στο ΚΕ.Π.Α. συνεπάγεται και τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εξέταση των νέων αιτήσεων.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Υφυπουργός Υγείας

Μάριος Θεμιστοκλέους: Ο Υφυπουργός Υγείας θα συμμετάσχει στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στη Βουδαπέστη, την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024.

Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής της Παιδικής Πολυκλινικής Αθηνών

ΚΠΨΥ: Το Έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Γεωργιάδης: Εντελώς απαράδεκτες και ακατανόητες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Γεωργιάδης: Ο υπουργός Υγείας κατέληξε ότι οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης δεν ερείδονται σε κανένα σημείο του κανονισμού και ότι είναι απαράδεκτες και παρελκυστικές.

Σύσκεψη στα Χανιά για τη δημιουργία νέου τομέα ΕΚΑΒ που θα εξυπηρετεί Πλατανιά και Κίσσαμο

Όπως επισημάνθηκε, οι επικείμενες προσλήψεις στον τομέα υγείας είναι σημαντικές για να μπορέσουν να καλυφθούν, στον βαθμό που είναι δυνατόν, οι αυξημένες ανάγκες στελέχωσης του ΕΚΑΒ και είναι επιτακτική ανάγκη η Κρήτη να διεκδικήσει όσο τον δυνατόν περισσότερες.

Close Icon