Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Σύσταση Επιτροπής για την αντιμετώπιση της μοναξιάς

ΠΟΥ: Σύσταση Επιτροπής για την αντιμετώπιση της μοναξιάς

«Η κοινωνική συνοχή, η σύνδεση, η μοναξιά είναι σημαντικοί παράγοντες για την υγεία των ανθρώπων όλων των ηλικιών, όπου κι αν ζουν», δήλωσε η ΝτεΣάλβο, η οποία ελπίζει πως η νέα επιτροπή του ΠΟΥ θα παράσχει στοιχεία που θα βοηθήσουν τα υγειονομικά συστήματα σε όλον τον κόσμο να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη μοναξιά και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει.

ΠΟΥ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σύστησε μια Επιτροπή Κοινωνικής Σύνδεσης για την αντιμετώπιση της «υποτιμημένης» αυτής απειλής για τη δημόσια υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακήρυξε τη μοναξιά παγκόσμια προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία και σύστησε μια Επιτροπή Κοινωνικής Σύνδεσης (Commission on Social Connection). Για τα επόμενα τρία χρόνια, η επιτροπή θα επικεντρωθεί σε τρόπους αντιμετώπισης της παγκόσμιας επιδημίας της μοναξιάς, επανεξετάζοντας τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες και σχεδιάζοντας στρατηγικές που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να διευρύνουν τις κοινωνικές τους σχέσεις. Συμπροεδρεύουν ο απεσταλμένος της Αφρικανικής Ένωσης για τη νεολαία Τσίντο Μπέμπα και ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ Δρ. Βίβεκ Μάρτι, ο οποίος έχει μιλήσει εκτενώς για τους κινδύνους της κοινωνικής απομόνωσης.

Ο Μάρτι δήλωσε ότι πρόκειται για μια «υποτιμημένη» απειλή για τη δημόσια υγεία που έχει πλέον διαδοθεί ευρέως. «Για πάρα πολύ καιρό, η μοναξιά κρυβόταν πίσω από τις σκιές, αόρατη και υποτιμημένη, οδηγώντας σε ψυχικές και σωματικές ασθένειες», δήλωσε. «Τώρα, έχουμε την ευκαιρία να το αλλάξουμε αυτό», πρόσθεσε. Η Κάρεν ΝτεΣάλβο, μέλος της επιτροπής και επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας της Google, δήλωσε πως όταν ήταν κλινικός ιατρός και επίτροπος υγείας της Νέας Ορλεάνης, έμαθε από πρώτο χέρι ότι «η σπουδαία φροντίδα είναι σημαντική, αλλά πρέπει να λαμβάνει χώρα σε ένα πλαίσιο και αυτό περιλαμβάνει την κοινωνική σύνδεση». «Οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να βρεθούν στο περιθώριο και να απομονωθούν, και αυτό επηρεάζει την υγεία τους», τόνισε. Η επιδημία της μοναξιάς έχει απασχολήσει τελευταία πολύ τον τομέα της δημόσιας υγείας. Την περασμένη εβδομάδα, η πολιτεία της Νέας Υόρκης διόρισε τη σεξοθεραπεύτρια Δρ. Ρουθ Γουεστχάιμερ ως την πρώτη της πρέσβειρα μοναξιάς, ενώ το 2018 το Ηνωμένο Βασίλειο διόρισε τον πρώτο υπουργό μοναξιάς. Μελέτες έχουν δείξει πως η έλλειψη ορισμένων τύπων κοινωνικής σύνδεσης συνδέεται με κακή ψυχική υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και αυτοκτονίας. «Η κοινωνική απομόνωση έχει γίνει πλέον βασικός παράγοντας της ευρύτερης κρίσης ψυχικής υγείας που παρατηρούμε σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μάρτι. Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι – 1 στους 8 – ζουν με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, εκ των οποίων το ένα τέταρτο είναι έφηβοι, πρόσθεσε. Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κακή σωματική υγεία. Οι άνθρωποι που δεν έχουν κοινωνικές σχέσεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση συνδέονται εδώ και καιρό με την κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τα καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, και αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 30%. Οι άνθρωποι που είναι απομονωμένοι τείνουν επίσης να έχουν περισσότερες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η μεγαλύτερη καθιστική ζωή. Πολλές έρευνες σχετικά με την κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά επικεντρώνονται στους ηλικιωμένους οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή ζουν συχνότερα μόνοι τους, έχουν χάσει περισσότερους συγγενείς ή φίλους και είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα υγείας που μπορεί να τους αποκόψουν από την κοινωνική ζωή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, δεν νιώθουν μόνο οι ηλικιωμένοι μοναξιά. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 142 χώρες και δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, ανέφερε ότι σχεδόν 1 στους 4 ενήλικες αισθάνεται πολύ ή αρκετά μόνος ή μόνη. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, πάνω από τα μισά παιδιά και έφηβοι έχουν νιώσει μοναξιά κάποιες φορές. Η πανδημία Covid-19 πιθανώς επιδείνωσε αυτά τα συναισθήματα, σύμφωνα με μελέτες. Ενώ οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους κοινωνικά πλάσματα, κοινωνικοποιούνται καλύτερα με την εξάσκηση, εξήγησε ο Δρ. Ράιαν Πατέλ, επίκουρος κλινικός βοηθός καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ο οποίος μελετά την κοινωνική σύνδεση. «Η κοινωνική συνοχή, η σύνδεση, η μοναξιά είναι σημαντικοί παράγοντες για την υγεία των ανθρώπων όλων των ηλικιών, όπου κι αν ζουν», δήλωσε η ΝτεΣάλβο, η οποία ελπίζει πως η νέα επιτροπή του ΠΟΥ θα παράσχει στοιχεία που θα βοηθήσουν τα υγειονομικά συστήματα σε όλον τον κόσμο να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη μοναξιά και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει. Εκτός από την εξεύρεση τρόπων που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο απομονωμένοι, η επιτροπή ελπίζει πως θα βοηθήσει και την ευρύτερη κοινότητα να αντιμετωπίσει αυτό το μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρίτη ηλικία: Η κοινωνική απομόνωση οδηγεί σε πρόωρο θάνατο

Απίστευτο! Στην Αγγλία θα συνταγογραφούν για τη μοναξιά…

Η μοναξιά σκοτώνει

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σταματά τις παραδόσεις στη βόρεια Γάζα

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό στο βορρά από τον Δεκέμβριο. Το WFP λέει ότι αυτές οι τελευταίες εκθέσεις αποτελούν απόδειξη μιας «απότομης διολίσθησης στην πείνα και τις ασθένειες».

Νέα προειδοποίηση του ΠΟΥ για το πότε θα «χτυπήσει» ένα νέο παθογόνο και μια νέα πανδημία.

«Η Covid ήταν μια ασθένεια “X”, ένα νέο παθογόνο που προκάλεσε μια νέα νόσο, αλλά θα υπάρξει μια άλλη ασθένεια “Χ”, ή νόσος “Υ” ή νόσος “Ζ”», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Γιατροί της Νότιας Κορέας απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Η Νότια Κορέα έχει μία από τις χαμηλότερες αναλογίες γιατρού προς ασθενή μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, επομένως η κυβέρνηση θέλει να προσθέσει περισσότερες τοποθετήσεις σε ιατρικές σχολές.

Τον Μάρτιο η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων - Τα κόστη

Σε περιοχές όπου τα νοσοκομεία δεν μπορούν να κάνουν βραδινές χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιωτικές κλινικές θα παρέμβουν για να εξυπηρετήσουν αυτές τις περιπτώσεις χωρίς κόστος για τους ασθενείς. 

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς η ΕΕ και η Ελλάδα θα περιορίσουν εγκλήματα και απάτες

Σε εθνικό επίπεδο, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κυβερνοασφάλεια, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρνει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, σε δημόσια διαβούλευση, νομοσχέδιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η νομοθετική πράξη θα σηκώσει ανάχωμα απέναντι στις μεγάλες πλατφόρμες.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Άμεση ανθρωπιστική παύση για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητά η Ε.Ε

Οι κυρώσεις σε βάρος των βίαιων εποίκων εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας, καθώς ορισμένα κράτη μέλη δεν επιθυμούν τη Χαμάς και τους εποίκους να τοποθετούνται δίπλα-δίπλα στη σειρά της υιοθέτησης περιοριστικών μέτρων.