Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες ζητούν την προαγωγή της ψυχικής υγείας

ΠΟΥ: Σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες ζητούν την προαγωγή της ψυχικής υγείας

ΠΟΥ: Ειδικοί από τις περιοχές της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής συναντήθηκαν για να μοιραστούν ιδέες σχετικά με τον τρόπο διατήρησης και βελτίωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τα σχεδόν 35 εκατομμύρια άτομα.

Τα τελευταία 3 χρόνια, η πανδημία του COVID-19 έχει φέρει την ψυχική υγεία κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, με εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από μείζονες καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές. Τώρα, καθώς η πανδημία τίθεται υπό έλεγχο στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, ο ΠΟΥ/Ευρώπη προτρέπει τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν την ψυχική υγεία στην κορυφή της υγείας και της πολιτικής ατζέντας στη φάση της ανάκαμψης.

Συγκεντρώθηκαν σε μια συνάντηση που διοργανώθηκε από τον ΠΟΥ/Ευρώπη και τη Δανική Αρχή Υγείας στην Κοπεγχάγη στις 19 Σεπτεμβρίου, συνήγοροι και ειδικοί από τις περιοχές της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής συναντήθηκαν για να μοιραστούν ιδέες και εμπειρίες σχετικά με τον τρόπο διατήρησης και βελτίωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τα σχεδόν 35 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε αυτή την υποπεριοχή. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση αυτού του είδους μεταξύ εκπροσώπων από αυτήν την ομάδα χωρών.

«Ο COVID-19 είχε βαθύ αντίκτυπο στη συλλογική μας ευημερία, όχι μόνο αυξάνοντας την ψυχική δυσφορία και τη χρήση ναρκωτικών, αλλά επίσης οδηγεί σε επιπλέον 53 εκατομμύρια περιπτώσεις μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής παγκοσμίως και επιπλέον 76 εκατομμύρια περιπτώσεις αγχωδών διαταραχών», είπε. Ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, κατά την έναρξη της συνάντησης. «Αυτές και άλλες επιπτώσεις έχουν ωθήσει τα συστήματα ψυχικής υγείας στα όριά τους, ενώ αποκαλύπτουν επίσης πόσο υποεξυπηρετημένα, υποχρηματοδοτούμενα και υποστελεχωμένα ήταν, ακόμη και πριν από την πανδημία».

Ακόμη και πριν από την πανδημία, η ΠΟΥ/Ευρώπη είχε θέσει την ψυχική υγεία στο επίκεντρο της ατζέντας της, καθιστώντας την έναν από τους 4 εμβληματικούς τομείς του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εργασίας (EPW), «Ενωμένη Δράση για Καλύτερη Υγεία». Μιλώντας στη συνάντηση, ο Δρ Søren Brostrøm, Γενικός Διευθυντής της Δανικής Αρχής Υγείας, επαίνεσε αυτό το όραμα και τη δέσμευση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ναυαρχίδας του EPW και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία, που εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη της Περιφέρειας το 2021.

«Πιστεύω ότι σημειώνουμε σίγουρα πρόοδο σε αυτήν την ατζέντα στην Περιφέρειά μας, επίσης πραγματοποιώντας υποπεριφερειακές συναντήσεις όπως αυτή σήμερα», είπε ο Δρ Brostrøm. «[Η ψυχική υγεία] είναι σίγουρα μια πολύ υψηλή προτεραιότητα για εμάς στη Δανία εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε πολλές επιτυχίες, αλλά και πολλές προκλήσεις στη δημόσια υγεία μας, και μακράν η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η ψυχική υγεία».

Κοινή χρήση βέλτιστων πρακτικών ψυχικής υγείας

Κατά τη διάρκεια της ημερήσιας συνάντησης, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να παρουσιάσουν τη δουλειά που γίνεται στις αντίστοιχες χώρες τους για την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, η Δανία περιέγραψε το 10ετές της σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία, το οποίο αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2022. Εάν εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Δανίας, το σχέδιο θα ήταν ένα από τα πιο φιλόδοξα του είδους του, προωθώντας τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε όλο το φάσμα του συστήματος υγείας – από νοσοκομείο και πρωτοβάθμια φροντίδα σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε σχολεία και επαγγελματικά περιβάλλοντα.

Άλλοι συζήτησαν τη σημασία της αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων κατά την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, για παράδειγμα, μέσω διαδικτυακής θεραπείας, πρόληψης και προώθησης της ψυχικής υγείας. Η συνεργασία μεταξύ των περιοχών της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής αποτελεί σημαντικό παράδειγμα για άλλους στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ που επιθυμούν να μεταμορφώσουν τα συστήματα ψυχικής υγείας τους και να παρέχουν καλύτερη φροντίδα σε άτομα που ζουν με παθήσεις ψυχικής υγείας.

Αυτό είναι επίσης στο πνεύμα του Πανευρωπαϊκού Συνασπισμού Ψυχικής Υγείας, που ξεκίνησε από τον ΠΟΥ/Ευρώπη πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο οποίος επιδιώκει να φέρει κοντά κυβερνήσεις και οργανισμούς για να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με τον τρόπο προώθησης της ατζέντας ψυχικής υγείας στις κοινωνίες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας . Ο Συνασπισμός πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση τον Μάιο του 2022, όπου οι ειδικοί άρχισαν να συζητούν βασικούς τομείς εργασίας, που κυμαίνονται από τον μετασχηματισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας έως την ενίσχυση της ηγεσίας. Ο Συνασπισμός αναμένεται να πραγματοποιήσει τη δεύτερη συνάντησή του στην Άγκυρα της Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2022 για να προχωρήσει αυτή η ατζέντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Sanofi Ελλάδας παρουσιάζει την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλό Μυέλωμα «Μαζί στη ζωή»

Πακιστάν ΠΟΥ: Συναγερμός για ασθένειες σε περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες

Τεχνολογία και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Ο ΠΟΥ καλεί για περαιτέρω προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επί τάπητος το πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών – Τι θα γίνει με τα πρόστιμα στους άνω των 60

Τέλος, για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης χωρίς συνταγογράφηση, ο υπουργός Υγείας διαμήνυσε πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, καθώς απομένουν διαδικαστικά ζητήματα να επιλυθούν από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για το πώς θα γίνεται η καταγραφή των πολιτών.

Οι Ιάπωνες μαθητές που πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την κίνηση αναφέρουν καλύτερη υγεία

Ένας περιορισμός του σχεδιασμού αυτής της μελέτης είναι ότι η αιτιώδης συνάφεια δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί- με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί γιατί κάποιοι μαθητές ανταποκρίθηκαν ή όχι στις κατευθυντήριες γραμμές.

Η Κίνα ανακοινώνει εθνική χαλάρωση των περιορισμών COVID

Οι αναζητήσεις στη μεγαλύτερη ταξιδιωτική εφαρμογή της χώρας, Ctrip, για αεροπορικά εισιτήρια ενόψει της κινεζικής Πρωτοχρονιάς έφτασαν σε υψηλό τριών ετών, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης The Paper.

Ξεκινάει μέσα στον Δεκέμβριο το προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Πρόληψη: Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο της μήτρας, που αφορά 2,5 εκατ. γυναίκες με ηλικία από 21 έως και 65 ετών, οι οποίες θα λάβουν SMS για να προβούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο.

Διαγράφονται τα πρόστιμα για τους άνω των 60 ετών που τελικά εμβολιάστηκαν

Τέλος, με το νέο σχέδιο νόμου, ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, που αφορούν ενδεικτικά στον έλεγχο του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σχέση με τον τρόπο διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.), στον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό της αγοράς με τα αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα, στην αναγνώριση σε επίπεδο αποζημιώσεως της καινοτομίας και πρωτοτυπίας ελληνικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και στη διευκόλυνση στελέχωσης των κινητών ομάδων υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.). 

Η αλλαγή του FDA εισάγει φθηνότερα και ευκολότερα ακουστικά βαρηκοΐας

Μην προσπαθήσετε να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας μόνο ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το ίδιο επίπεδο ακοής και στα δύο αυτιά, ώστε να μπορούν να καταλάβουν από πού προέρχεται ένας ήχος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας.

Δημόσια διαβούλευση για την προστασία της δημόσιας υγείας

Θάνος Πλεύρης: Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή από χρόνια εξελικτική ασθένεια, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας.