Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Λέει ότι η ικανότητα εντοπισμού των παραλλαγών COVID μειώνεται καθώς μειώνεται η επιτήρηση

ΠΟΥ: Λέει ότι η ικανότητα εντοπισμού των παραλλαγών COVID μειώνεται καθώς μειώνεται η επιτήρηση

"Αλλά, 10.000 θάνατοι την εβδομάδα είναι 10.000 πάρα πολλοί, όταν οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να προληφθούν", σημείωσε ο Tedros.

ΠΟΥ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού είναι “ορατό Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η ικανότητα παρακολούθησης των παραλλαγών και υποπαραλλαγών του κορωνοϊού (COVID-19) σε όλον τον κόσμο μειώνεται λόγω της φθίνουσας επιτήρησης. “Με την επιτήρηση να μειώνεται, ο αριθμός των εξετάσεων μειώνεται, ο αριθμός των αλληλουχιών που διεξάγονται και μοιράζονται μειώνεται.

Και αυτό περιορίζει την ικανότητά μας να αξιολογούμε τις γνωστές παραλλαγές και υποπαραλλαγές… αλλά και την ικανότητά μας να παρακολουθούμε και να εντοπίζουμε νέες”, δήλωσε η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής της COVID του ΠΟΥ. “Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι πραγματικά σημαντικό να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες επιτήρησης”.

Μιλώντας σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης, η Van Kerkhove δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μέρος του τερματισμού της πανδημίας είναι η προσπάθεια μείωσης της εξάπλωσης της μετάδοσης.

“Όσο περισσότερο κυκλοφορεί αυτός ο ιός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να αλλάξει. Και, αυτό είναι κάτι για το οποίο ανησυχούμε έντονα”, δήλωσε.

Ενώ το στέλεχος omicron είναι κυρίαρχο παγκοσμίως, ο οργανισμός παρακολουθεί επί του παρόντος 200 υποομάδες του κορωνοϊού.

Η Van Kerkhove δήλωσε ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για τη “σωστή διαστασιολόγηση” της αντίδρασης στον ιό, καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να κινδυνεύει από μελλοντικές παραλλαγές. “Αναμένουμε ότι οι μελλοντικές παραλλαγές θα είναι πιο μεταδοτικές. Αναμένουμε ότι οι μελλοντικές παραλλαγές θα έχουν ενδεχομένως μεγαλύτερη ανοσολογική διαφυγή, γεγονός που μπορεί να καταστήσει ορισμένα από τα αντίμετρά μας όχι τόσο αποτελεσματικά όσο είναι τώρα.

Αλλά, δεν γνωρίζουμε αν οι μελλοντικές παραλλαγές θα είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές”, δήλωσε αργότερα.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι ενώ η πανδημία δεν έχει τελειώσει, το τέλος είναι “ορατό”.

“Ναι, είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι ήμασταν ποτέ.

Ο αριθμός των εβδομαδιαίων θανάτων από COVID-19 συνεχίζει να μειώνεται και είναι τώρα μόλις το 10% του αριθμού που ήταν στην κορύφωση τον Ιανουάριο του 2021”, δήλωσε.

“Αλλά, 10.000 θάνατοι την εβδομάδα είναι 10.000 πάρα πολλοί, όταν οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να προληφθούν”, σημείωσε ο Tedros.

Η Van Kerkhove δήλωσε ότι ενώ “δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί”, ο ΠΟΥ είναι πολύ αισιόδοξος.

“Ο λόγος για τον οποίο είμαστε αισιόδοξοι είναι ότι έχουμε τόσα πολλά εργαλεία”, συνέχισε. “Απλώς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλες οι χώρες έχουν πρόσβαση σε αυτά και ότι όλες οι χώρες έχουν τις πολιτικές για την αποτελεσματικότερη χρήση τους”.

Η Julia Musto είναι δημοσιογράφος του Fox News Digital. Μπορείτε να τη βρείτε στο Twitter στο @JuliaElenaMusto.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς εξελίσσονται οι 3 πρώτες ημέρες νόσησης με κορωνοϊό

Tα CDC είπαν ότι αναμένουν τον ταχύ εντοπισμό της παραλλαγής εάν εμφανιστεί στις Η.Π.Α.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκληραίνει τους κανόνες Covid καθώς έρχεται το νέο στέλεχος "όμικρον"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επί τάπητος το πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών – Τι θα γίνει με τα πρόστιμα στους άνω των 60

Τέλος, για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης χωρίς συνταγογράφηση, ο υπουργός Υγείας διαμήνυσε πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, καθώς απομένουν διαδικαστικά ζητήματα να επιλυθούν από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για το πώς θα γίνεται η καταγραφή των πολιτών.

Οι Ιάπωνες μαθητές που πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την κίνηση αναφέρουν καλύτερη υγεία

Ένας περιορισμός του σχεδιασμού αυτής της μελέτης είναι ότι η αιτιώδης συνάφεια δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί- με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί γιατί κάποιοι μαθητές ανταποκρίθηκαν ή όχι στις κατευθυντήριες γραμμές.

Η Κίνα ανακοινώνει εθνική χαλάρωση των περιορισμών COVID

Οι αναζητήσεις στη μεγαλύτερη ταξιδιωτική εφαρμογή της χώρας, Ctrip, για αεροπορικά εισιτήρια ενόψει της κινεζικής Πρωτοχρονιάς έφτασαν σε υψηλό τριών ετών, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης The Paper.

Ξεκινάει μέσα στον Δεκέμβριο το προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Πρόληψη: Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο της μήτρας, που αφορά 2,5 εκατ. γυναίκες με ηλικία από 21 έως και 65 ετών, οι οποίες θα λάβουν SMS για να προβούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο.

Διαγράφονται τα πρόστιμα για τους άνω των 60 ετών που τελικά εμβολιάστηκαν

Τέλος, με το νέο σχέδιο νόμου, ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, που αφορούν ενδεικτικά στον έλεγχο του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σχέση με τον τρόπο διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.), στον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό της αγοράς με τα αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα, στην αναγνώριση σε επίπεδο αποζημιώσεως της καινοτομίας και πρωτοτυπίας ελληνικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και στη διευκόλυνση στελέχωσης των κινητών ομάδων υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.). 

Η αλλαγή του FDA εισάγει φθηνότερα και ευκολότερα ακουστικά βαρηκοΐας

Μην προσπαθήσετε να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας μόνο ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το ίδιο επίπεδο ακοής και στα δύο αυτιά, ώστε να μπορούν να καταλάβουν από πού προέρχεται ένας ήχος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας.

Δημόσια διαβούλευση για την προστασία της δημόσιας υγείας

Θάνος Πλεύρης: Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή από χρόνια εξελικτική ασθένεια, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας.