Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ Ινδία: Ιδρύεται το Παγκόσμιο Κέντρο Παραδοσιακής Ιατρικής

ΠΟΥ Ινδία: Ιδρύεται το Παγκόσμιο Κέντρο Παραδοσιακής Ιατρικής

ΠΟΥ Ινδία: Περίπου το 40% των εγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται σήμερα προέρχονται από φυσικές ουσίες, υπογραμμίζοντας τη ζωτική σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της αειφορίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η κυβέρνηση της Ινδίας υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση του Παγκόσμιου Κέντρου Παραδοσιακής Ιατρικής του ΠΟΥ. Αυτό το παγκόσμιο κέντρο γνώσης για την παραδοσιακή ιατρική, που υποστηρίζεται από μια επένδυση 250 εκατομμυρίων USD από την κυβέρνηση της Ινδίας, στοχεύει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της παραδοσιακής ιατρικής από όλο τον κόσμο μέσω της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και του πλανήτη. Περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού υπολογίζεται ότι χρησιμοποιεί παραδοσιακή ιατρική.

Μέχρι σήμερα, 170 από τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ έχουν αναφέρει τη χρήση παραδοσιακής ιατρικής και οι κυβερνήσεις τους έχουν ζητήσει την υποστήριξη του ΠΟΥ για τη δημιουργία ενός συνόλου αξιόπιστων στοιχείων και δεδομένων για πρακτικές και προϊόντα παραδοσιακής ιατρικής. “Για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η παραδοσιακή ιατρική είναι το πρώτο λιμάνι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών”, δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. “Η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία αποτελεί ουσιαστικό μέρος της αποστολής του ΠΟΥ και αυτό το νέο κέντρο θα βοηθήσει στην αξιοποίηση της δύναμης της επιστήμης για την ενίσχυση της βάσης στοιχείων για την παραδοσιακή ιατρική. Είμαι ευγνώμων στην κυβέρνηση της Ινδίας για την υποστήριξή της και ανυπομονούμε να το κάνουμε επιτυχημένο”.

Ο όρος παραδοσιακή ιατρική περιγράφει το συνολικό άθροισμα των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των πρακτικών που χρησιμοποίησαν οι αυτόχθονες και διαφορετικοί πολιτισμοί με την πάροδο του χρόνου για τη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία σωματικών και ψυχικών ασθενειών. Η απήχησή του περιλαμβάνει αρχαίες πρακτικές όπως ο βελονισμός, η αγιουρβεδική ιατρική και μείγματα βοτάνων καθώς και σύγχρονα φάρμακα. Αλλά σήμερα, τα εθνικά συστήματα και στρατηγικές υγείας δεν ενσωματώνουν ακόμη πλήρως τα εκατομμύρια των εργαζομένων στην παραδοσιακή ιατρική, τα διαπιστευμένα μαθήματα, τις εγκαταστάσεις υγείας και τις δαπάνες υγείας.

“Είναι ενθαρρυντικό να μαθαίνουμε για την υπογραφή της συμφωνίας της χώρας υποδοχής για την ίδρυση του Παγκόσμιου Κέντρου Παραδοσιακής Ιατρικής (GCTM). Η συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Ayush και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη δημιουργία του WHO-GCTM στο Jamnagar, στο Γκουτζαράτ, είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία”, δήλωσε ο Narendra Modi, Πρωθυπουργός της Ινδίας. “Μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες, η κυβέρνησή μας ήταν ακούραστη στην προσπάθειά της να κάνει την προληπτική και θεραπευτική υγειονομική περίθαλψη, προσιτή και προσβάσιμη σε όλους. Είθε το παγκόσμιο κέντρο στο Jamnagar να βοηθήσει στην παροχή των καλύτερων λύσεων υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο.”

Η παραδοσιακή ιατρική είναι επίσης ολοένα και πιο σημαντική στον κόσμο της σύγχρονης επιστήμης. Περίπου το 40% των εγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται σήμερα προέρχονται από φυσικές ουσίες, υπογραμμίζοντας τη ζωτική σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της αειφορίας. Για παράδειγμα, η ανακάλυψη της ασπιρίνης βασίστηκε σε σκευάσματα της παραδοσιακής ιατρικής που χρησιμοποιούν τον φλοιό της ιτιάς, το αντισυλληπτικό χάπι αναπτύχθηκε από τις ρίζες των άγριων φυτών γιαμ και οι θεραπείες για τον παιδικό καρκίνο βασίστηκαν στη ροδαλή μυρτιά. Η βραβευμένη με Νόμπελ έρευνα για την αρτεμισινίνη για τον έλεγχο της ελονοσίας ξεκίνησε με μια ανασκόπηση των αρχαίων κειμένων της κινεζικής ιατρικής.

Υπήρξε ένας γρήγορος εκσυγχρονισμός των τρόπων μελέτης της παραδοσιακής ιατρικής. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται πλέον για τη χαρτογράφηση στοιχείων και τάσεων στην παραδοσιακή ιατρική και για τον έλεγχο των φυσικών προϊόντων για φαρμακοκινητικές ιδιότητες. Η λειτουργική μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται για τη μελέτη της εγκεφαλικής δραστηριότητας και της απόκρισης χαλάρωσης που αποτελεί μέρος ορισμένων θεραπειών παραδοσιακής ιατρικής, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα, οι οποίες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για την ψυχική υγεία και ευεξία σε στρεσογόνες στιγμές. Επιπλέον, η χρήση της παραδοσιακής ιατρικής έχει επίσης ενημερωθεί από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, διαδικτυακά μαθήματα και άλλες τεχνολογίες.

Το νέο κέντρο του ΠΟΥ θα ιδρυθεί στο Jamnagar του Γκουτζαράτ της Ινδίας. Ενώ το Jamnagar θα λειτουργεί ως κόμβος, το νέο κέντρο σχεδιάζεται για να εμπλακεί και να ωφελήσει όλες τις περιοχές του κόσμου. Θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας σταθερής βάσης αποδεικτικών στοιχείων για πολιτικές και πρότυπα σχετικά με τις πρακτικές και τα προϊόντα παραδοσιακής ιατρικής και θα βοηθήσει τις χώρες να την ενσωματώσουν όπως αρμόζει στα συστήματα υγείας τους και να ρυθμίσουν την ποιότητα και την ασφάλειά της για βέλτιστο και βιώσιμο αντίκτυπο.

Το νέο κέντρο εστιάζει σε τέσσερις βασικούς στρατηγικούς τομείς:

  • στοιχεία και μάθηση
  • δεδομένα και αναλύσεις
  • βιωσιμότητα και ισότητα
  • καινοτομία και τεχνολογία για τη βελτιστοποίηση της συμβολής της παραδοσιακής ιατρικής στην παγκόσμια υγεία και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η έναρξη λειτουργίας του νέου παγκόσμιου κέντρου παραδοσιακής ιατρικής του ΠΟΥ στο Jamnagar του Γκουτζαράτ της Ινδίας θα πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Νέο Δελχί αίρει όλους τους περιορισμούς λόγω ύφεσης της Covid

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία έχουν επεκταθεί σε οριακό σημείο.

ΠΟΥ Ελλάδα: Εγκαινιάζουν νέο πρόγραμμα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων

Νέος οδηγός ΠΟΥ για την επαγγελματική εξουθένωση των υγειονομικών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στη Μάλτα 9 ηγέτες χωρών του Ευρωπαϊκού νότου αναζητούν λύσεις για το μεταναστευτικό - Παρέμβαση Μητσοτάκη

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά και η κοινή στάση στο ζήτημα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κοινή δήλωση που συνυπέγραψαν, οι εννέα ηγέτες εκφράζουν, μεταξύ άλλων, τη στήριξή τους στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο κυπριακό πρόβλημα

Κυριάκος Μητσοτάκης - Σύσκεψη για την εξέλιξη όλων των διαδικασιών υπέρ των πληγέντων της Θεσσαλίας

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν, επίσης, τα θέματα που αφορούν στην αποζημίωση καλλιεργειών και στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην αποζημίωση και αναπλήρωση ζωϊκού κεφαλαίου που καταστράφηκε από τις πλημμύρες και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και χρηματοδότηση επιχειρήσεων που έχουν υποστεί καταστροφές.

Τι απαντά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη σχέση του με την Ειρήνη Αγαπηδάκη;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Με αφορμή την "αλλαγή πλεύσης" της κ. Αγαπηδάκη μετά τις διευκρινίσεις του Υπουργείου για το αντιγριπικό εμβόλιο, ο Υπουργός ένιψσε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. 

Πρόβλημα με τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα αναστέλλει κάθε δραστηριότητα στο ΟΑΚΑ

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως, είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων.

Χρυσοχοΐδης Πάτρα: Επίσκεψη Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις δομές υγείας της Πάτρας

Χρυσοχοΐδης Πάτρα: Ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα γίνουν προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών, ιδίως πανεπιστημιακών, στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, ώστε να ενισχυθούν με προσωπικό.

Η Βιρτζίνια χτίζει ένα εθνικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας των εφήβων

Βιρτζίνια υγεία: Αυτός ο μήνας είναι  ο Εθνικός Μήνας Πρόληψης της Αυτοκτονίας, μια σημαντική εστίαση εν μέσω μιας καταστροφικής κρίσης ψυχικής υγείας σε αυτή τη χώρα.