Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ Ευλογιά των πιθήκων: Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

ΠΟΥ Ευλογιά των πιθήκων: Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

ΠΟΥ Ευλογιά των πιθήκων: «Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η Sylvie Briand, διευθύντρια του ΠΟΥ για την παγκόσμια ετοιμότητα για λοιμώδεις κινδύνους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Παρασκευή (27/5) ότι τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να αυξηθούν. «Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η Sylvie Briand, διευθύντρια του ΠΟΥ για την παγκόσμια ετοιμότητα λοιμώδεις κινδύνους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Η ίδια πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της εκδήλωσης». Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει σχεδόν 200 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε περισσότερες από 20 χώρες που συνήθως δεν αναφέρουν περιπτώσεις της νόσου. Ο ιός – υπενθυμίζεται – ότι είναι ενδημικός σε αρκετές αφρικανικές χώρες.

ΠΟΥ: Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

«Προς το παρόν δεν ξέρουμε αν βλέπουμε απλώς την κορυφή του παγόβουνου και υπάρχουν πολλές ακόμη περιπτώσεις που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα στην κοινότητα», σημείωσε η Briand. Όπως είπε, θα αναφερθούν περισσότερα κρούσματα αναμενόμενα, καθώς οι χώρες αυξάνουν τα μέτρα για τον εντοπισμό και την επιτήρηση της νόσου. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει ακόμη την πλήρη έκτασή της μετάδοσης του ιού. «Φοβόμαστε ότι θα εξαπλωθεί στην κοινότητα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί αυτός ο κίνδυνος», σημείωσε χαρακτηριστικά η Briand.

Ευλογιά των πιθήκων: Τρόποι μετάδοσης

Η ευλογιά των πιθήκων, η οποία είναι μια σπάνια ιογενής ασθένεια, «μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο μέσω στενής επαφής με βλάβες, σωματικά υγρά, αναπνευστικά σταγονίδια και μολυσμένα υλικά όπως τα κλινοσκεπάσματα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, πονοκέφαλο, πυρετό, μυϊκούς πόνους και πόνους στο σώμα, πρησμένους λεμφαδένες και πόνο στην πλάτη.

Μπορεί να λάβει διαστάσεις επιδημίας;

Πάντως, η Briand επεσήμανε ότι το ευρύ κοινό δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την ευλογιά των πιθήκων, δεδομένου ότι δεν εξαπλώνεται γρήγορα όπως το COVID-19. «Νομίζω ότι αυτή δεν είναι μια ασθένεια για την οποία πρέπει να ανησυχεί το ευρύ κοινό», ανέφερε συγκεκριμένα. «Δεν είναι σαν τον COVID ή άλλους που εξαπλώνονται γρήγορα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ευρωπαϊκή Ένωση: Κοινή αγορά εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής, Κ. Τριανταφυλλίδης, δίνει το γενετικό προφίλ των ιών της ευλογιάς, ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων

Εντοπίστηκε «πολύ πιθανό» κρούσμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στη Φινλανδία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σχέδιο Β για επείγουσα αντισύλληψη, απάντηση στην απαγόρευση αμβλώσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Το δικαίωμα των Αμερικανών στην ιδιωτική ζωή προέρχεται από πολλά μέρη του Συντάγματος, αλλά εξελίχθηκε από το δικαίωμα πρόσβασης στην αντισύλληψη.

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την 4η δόση - Ποιους αφορά

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα άτομα άνω των 65 ετών, για τα οποία η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τον Μάιο, δεν έχουν προσέλθει σε ικανό αριθμό να εμβολιαστούν με το ποσοστό τους να αγγίζει μόλις το 15%.

3ος γύρος υποχρεωτικών τεστ Covid στο Μακάο καθώς τα κρούσματα αυξάνονται

Μακάο Covid: Το Μακάο τηρεί την πολιτική της Κίνας για μηδενική COVID που στοχεύει στην εξάλειψη όλων των εστιών, σχεδόν με οποιοδήποτε κόστος, αντίθετη με μια παγκόσμια τάση προσπάθειας συνύπαρξης με τον ιό. 

Τέλος στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά της Covid-19 ανακοίνωσε η Αυστριακή Κυβέρνηση

Αυστρία: Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την πλήρη εγκατάλειψη της πολιτικής της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά της Covid-19, μια πολιτική που είχε θέσει σε αναστολή τον Μάρτιο μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος της. «Πλέον, πρέπει να ζήσουμε με την Covid, επομένως θα εφαρμόσουμε μια σειρά μέτρων, το οποίο σημαίνει τον τερματισμό της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού», […]

Ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ εμποδίζει τους φαρμακοποιούς να χορηγούν ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία της COVID-19 χωρίς ιατρική συνταγή

«Οι ασθενείς θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν πάρουν φάρμακα, ώστε να έχουν πλήρη επίγνωση των θεραπευτικών επιλογών και των πιθανών ακούσιων συνεπειών από τη λήψη ενός φαρμάκου που μπορεί να περιορίσει άλλες επιλογές θεραπείας στο μέλλον», είπε ο Sununu.

Τα χάπια για την άμβλωση θα γίνουν το επόμενο πεδίο μάχης στον αναπαραγωγικό αγώνα των ΗΠΑ

Καθώς αυτές οι νομικές μάχες ετοιμάζονται να γίνουν, η συνήγορος κατά των αμβλώσεων Savannah Craven είπε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της θα εργαστούν για να απαγορευθούν όλες οι μέθοδοι άμβλωσης, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

ΗΔΙΚΑ: Εγκρίθηκε από την ΗΔΙΚΑ η δαπάνη για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας.

Τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ δεν πρέπει να καταργηθούν λόγω της ευλογιάς των πιθήκων λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Meg Doherty, από τα παγκόσμια προγράμματα HIV, ηπατίτιδας και σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων στον ΠΟΥ, δήλωσε: «Δεν το ονομάζουμε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. «Ο στιγματισμός δεν βοηθά ποτέ σε ένα ξέσπασμα ασθένειας», πρόσθεσε. «Αυτή δεν είναι μια γκέι ασθένεια. Ωστόσο, θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι».