Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Ανακοινώνει επιτροπή για τη διερεύνηση της προέλευσης της πανδημίας της COVID-19

ΠΟΥ: Ανακοινώνει επιτροπή για τη διερεύνηση της προέλευσης της πανδημίας της COVID-19

Με την ιδιότητά της ως συμβουλευτικού οργάνου στον ΠΟΥ, η SAGO θα συμβουλεύσει τον οργανισμό σχετικά με την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου πλαισίου του ΠΟΥ για τον καθορισμό και την καθοδήγηση μελετών για την προέλευση των αναδυόμενων και παθογόνων παραγόντων επιδημίας και πανδημίας, καθώς και την παροχή συμβουλών

 ΠΟΥ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε 26 προτεινόμενα μέλη σε μια συμβουλευτική επιτροπή με στόχο την καθοδήγηση μελετών σχετικά με την προέλευση της πανδημίας της COVID-19 και άλλων παθογόνων παραγόντων επιδημικής πιθανότητας. Η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για την Προέλευση των Νέων Παθογόνων (SAGO) σηματοδοτεί την τελευταία προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να ξεδιαλύνει τις αρχές της πανδημίας του κορωνοϊού εννέα μήνες μετά την αποστολή εμπειρογνωμόνων στην Κίνα.

Τον Μάρτιο, ο ΠΟΥ είχε δημοσιεύσει την έκθεσή του για την προέλευση του κορωνοϊού, με την ερευνητική ομάδα να απαριθμεί την εισαγωγή μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή ακολουθούμενη από ζωονοτική μετάδοση ως «πιθανότατα» τη ρίζα της αρχικής εξάπλωσης και εισαγωγή μέσω εργαστηριακού περιστατικού ως «εξαιρετικά απίθανο».

Συνολικά, χωρίς οριστικό συμπέρασμα ως προς τον τρόπο με τον οποίο ο ιός εισήλθε στον ανθρώπινο πληθυσμό, η ομάδα, η οποία αποτελείται από διεθνείς εμπειρογνώμονες, είχε ζητήσει «να συνεχιστεί η επιστημονική και συνεργατική προσέγγιση για τον εντοπισμό της προέλευσης της COVID-19. ” “Η εμφάνιση νέων ιών με πιθανότητα να πυροδοτήσει επιδημίες και πανδημίες είναι γεγονός της φύσης και ενώ ο SARS-CoV-2 είναι ο τελευταίος τέτοιος ιός, δεν θα είναι ο τελευταίος”, δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ , αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη.

“Η κατανόηση από πού προέρχονται τα νέα παθογόνα είναι απαραίτητη για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών με επιδημία και πανδημία και απαιτεί ευρύ φάσμα εμπειρογνωμοσύνης.” Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι τα δεκάδες προτεινόμενα μέλη επιλέχθηκαν από μια ομάδα περισσότερων από 700 αιτήσεων. Τα 26 μέλη διαθέτουν εξειδίκευση σε τομείς όπως “επιδημιολογία, υγεία των ζώων, οικολογία, κλινική ιατρική, ιολογία, γονιδιωματική”, μεταξύ άλλων.

“Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το διαμέτρημα των εμπειρογνωμόνων που επιλέχθηκαν για τη SAGO από όλον τον κόσμο και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί τους για να κάνουμε τον κόσμο ασφαλέστερο”, δήλωσε ο Tedros. Θα υπάρξει περίοδος δημόσιας διαβούλευσης δύο εβδομάδων για να λάβει ο ΠΟΥ ανατροφοδότηση σχετικά με τα προτεινόμενα μέλη της SAGO και θα καθορίσει τις λεπτομέρειες για την πρώτη του συνάντηση μετά την περίοδο διαβούλευσης.

Με την ιδιότητά της ως συμβουλευτικού οργάνου στον ΠΟΥ, η SAGO θα συμβουλεύσει τον οργανισμό σχετικά με την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου πλαισίου του ΠΟΥ για τον καθορισμό και την καθοδήγηση μελετών για την προέλευση των αναδυόμενων και παθογόνων παραγόντων επιδημίας και πανδημίας, καθώς και την παροχή συμβουλών

Ο ΠΟΥ δίνει προτεραιότητα σε μελέτες και επιτόπιες έρευνες στα θέματα. Επιπλέον, η επιτροπή θα παράσχει πληροφορίες και γνώμες για να βοηθήσει τη Γραμματεία του ΠΟΥ στην ανάπτυξη λεπτομερούς σχεδίου εργασίας της SAGO. Στο πλαίσιο της προέλευσης του ιού SARS-CoV-2, το SAGO θα παράσχει στη Γραμματεία του ΠΟΥ ανεξάρτητη αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών και τεχνικών ευρημάτων από παγκόσμιες μελέτες και θα συμβουλεύει τη Γραμματεία του ΠΟΥ σχετικά με την ανάπτυξη, παρακολούθηση και υποστήριξη της επόμενης σειράς σχετικών μελετών, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η SAGO θα παράσχει “γρήγορες συμβουλές” σχετικά με τα επιχειρησιακά σχέδια του ΠΟΥ για την εφαρμογή της επόμενης σειράς παγκόσμιων μελετών για την προέλευση του SARS-CoV-2, όπως περιγράφεται σε έκθεση του Μαρτίου.

Τέλος, η επιτροπή θα παράσχει οποιαδήποτε πρόσθετη συμβουλή και υποστήριξη στον ΠΟΥ, όπως ζητήθηκε από τη Γραμματεία του WHO SAGO, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε μελλοντικές διεθνείς αποστολές του ΠΟΥ για τη μελέτη της προέλευσης του SARS-CoV-2 ή άλλων αναδυόμενων παθογόνων.

Το Reuters ανέφερε ότι ο ΠΟΥ ξεκίνησε το αίτημα για αιτήσεις τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ένας δημόσιος κατάλογος των προτεινόμενων μελών που παρέχεται από τον ΠΟΥ δείχνει ότι η αρχική ομάδα 10 διεθνών εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνεται στην επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων των Ολλανδών ιολόγων Marion Koopmans, της Δανής επιδημιολόγου Thea Fischer, του Βρετανού επιδημιολόγου John Watson, του Ρώσου ερευνητή Vladimir Dedkov, ειδικού για την υγεία των ζώων, του Hung Nguyen του Βιετνάμ και του επιδημιολόγου Elmoubasher Farag του Κατάρ.

Οποιεσδήποτε μελλοντικές έρευνες στην Κίνα θα μπορούσαν δυνητικά να αποδειχθούν δύσκολες, καθώς η χώρα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρεί ότι η έρευνα για την προέλευση της COVID-19 έχει ολοκληρωθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργία πίεσης για τον προσδιορισμό της προέλευσης του κορωνοϊού

Μελετούν ξανά τις νυχτερίδες για να βρουν πιθανή σύνδεση με τον κορωνοϊό

"Έκκληση για αντικειμενική, ανοιχτή και διαφανή επιστημονική συζήτηση σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2" σε άρθρο του The Lancet

Η Κίνα επικρίνει τις ΗΠΑ για διακίνηση θεωριών συνωμοσίας ενόψει της έκθεσης για την καταγωγή του κορωνοϊού

Επιστημονική ομάδα ζητά «επιστημονικά αυστηρές έρευνες» και διεθνή συνεργασία για την εξάλειψη της πανδημίας

Αυξάνεται όλο και περισσότερο ο ισχυρισμός κατασκευής του κορωνοίού στο εργαστήριο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Φάουτσι είπε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να επανεκτιμήσουν την ταξιδιωτική απαγόρευση ενόψει των νέων πληροφοριών - δεν είπε πότε θα μπορούσαν να την άρουν

Ένα από τα ενθαρρυντικά σημάδια που ανέφερε ο Fauci είναι ότι η σοβαρότητα της όμικρον δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στην σαφώς αυξημένη μεταδοτικότητά της. Ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν σοβαρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με σχεδόν κάθετη άνοδο σε καθημερινά νέα κρούσματα, η Νότια Αφρική δεν έχει ακόμη αναφέρει παρόμοια αύξηση σε νοσηλείες ή θανάτους, ανέφεραν οι New York Times

Αύξηση της ανίχνευσης επαφών σε ορισμέλες πολιτείεςτων ΗΠΑ λόγω της παραλλαγής "όμικρον"

Αλλά αποφάσισαν ότι δεν ήταν απαραίτητο να επικοινωνήσουν με κάθε συμμετέχοντα, καθώς ο μολυσμένος άνδρας δεν φαινόταν να έχει στενές επαφές με έδρα τη Νέα Υόρκη. Στη Μινεσότα, εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι ερευνούν «έναν κύκλο επαφών» για τον άνδρα που πιστεύεται ότι μολύνθηκε στο συνέδριο, δήλωσε ο Kris Ehresmann, διευθυντής μολυσματικών ασθενειών της πολιτείας.

Επιστήμονες και Κυβέρνηση εξετάζουν νέα αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εν όψει της "όμικρον" και των Χριστουγέννων

«Με την έλευση της παραλλαγής Όμικρον, οπωσδήποτε τα δεδομένα αλλάζουν και είναι πολύ πιθανόν να δούμε μια διαφοροποίηση σε ό,τι ισχύει τώρα, στο μέλλον» προσέθεσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Σημείωσε ότι «περιμένουμε τα δεδομένα για την Όμικρον. Μέχρι στιγμής, οι ερωτήσεις είναι πιο πολλές από τις απαντήσεις».

Ο Artur Pawlowski, Καναδός πάστορας, είχε διαταχθεί να απαγγέλει ένα σενάριο παπαγαλίζοντας απόψεις «ιατρικών ειδικών» σχετικά με την κοινωνική απόσταση

Τον Ιούνιο, ο γερουσιαστής Josh Hawley, R-Mo., κάλεσε την Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) να εξετάσει το ενδεχόμενο προσθήκης του Καναδά στην ειδική λίστα παρακολούθησης λόγω του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι πάστορες στη χώρα.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Αναμνηστική δόση για όλους άνω των 18 ετών 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό

Θεμιστοκλέους τρίτη δόση εμβόλιο: Για τους νοσήσαντες, ο εμβολιασμός θα γίνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωση. Παράλληλα, παραμένει το διάστημα των δύο μηνών για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της J&J.

Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς και ΕΜΑΚ λέει το ΣτΕ

Υγειονομικοί ΕΜΑΚ: Η απόφαση του ΣτΕ κατά πλειοψηφία ήταν πως δεν αντίκεινται στις συνταγματικές επιταγές και τις υπερνομοθετικές διατάξεις οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς και σε όσους υπηρετούν στην ΕΜΑΚ.