Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: 600 επιθέσεις σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου

ΠΟΥ: 600 επιθέσεις σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου

ΠΟΥ: Ο επικεφαλής του Ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά της UNICEF ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή ότι τα παιδιά στη Γάζα «πιάνονται σε έναν εφιάλτη που χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει». 

613 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εγκαταστάσεις υγείας στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη από τις 7 Οκτωβρίου πέρυσι – 606 στη Γάζα και επτά στη Δυτική Όχθη – και περισσότεροι από 770 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία για επιθέσεις στον τομέα της υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Καταδικάζοντας τις συνεχιζόμενες μάχες και τους βομβαρδισμούς, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Christian Lindmeier είπε ότι «η συνεχιζόμενη μείωση του ανθρωπιστικού χώρου και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη ωθούν τον λαό της Γάζας σε οριακό σημείο».

Τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν μια θανατηφόρα τριπλή απειλή για τη ζωή τους, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα ασθενειών, η διατροφή πέφτει κατακόρυφα και η κλιμάκωση των εχθροπραξιών πλησιάζει τη δέκατη τέταρτη εβδομάδα. Χιλιάδες παιδιά έχουν ήδη πεθάνει από τη βία, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά συνεχίζουν να επιδεινώνονται ραγδαία, με αυξανόμενα κρούσματα διάρροιας και αυξανόμενη επισιτιστική φτώχεια μεταξύ των παιδιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο αυξανόμενων παιδικών θανάτων.

Χτυπήθηκαν εκατοντάδες εγκαταστάσεις

Η διαδικτυακή πλατφόρμα του ΠΟΥ που καλύπτει επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη ανέφερε 304 επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου. Οι επιθέσεις έπληξαν 94 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης (συμπεριλαμβανομένων 26 νοσοκομείων που υπέστησαν ζημιές από τα 36) και 79 ασθενοφόρα. Στη Δυτική Όχθη, 286 επιθέσεις προκάλεσαν επτά θανάτους και 52 τραυματίες. Περίπου 24 εγκαταστάσεις υγείας επλήγησαν μαζί με 212 ασθενοφόρα.

Συνθήκες «εφιάλτης» για παιδιά: UNICEF

Ο επικεφαλής του Ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά της UNICEF ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή ότι τα παιδιά στη Γάζα «πιάνονται σε έναν εφιάλτη που χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει». Η Κάθριν Ράσελ σημείωσε ότι οι ζωές των νέων «διατρέχουν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν και από έλλειψη τροφής και νερού. Όλα τα παιδιά και οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται από τη βία και να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και προμήθειες».

Τα κρούσματα διάρροιας σε παιδιά κάτω των πέντε ετών αυξήθηκαν από 48.000 σε 71.000 σε μόλις μία εβδομάδα από τις 17 Δεκεμβρίου, που ισοδυναμεί με 3.200 νέες περιπτώσεις διάρροιας την ημέρα. Είπε ότι η σημαντική αύξηση δείχνει ότι η υγεία των παιδιών στη Γάζα «επιδεινώνεται γρήγορα». Πριν από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών, καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 2.000 περιπτώσεις διάρροιας σε παιδιά κάτω των πέντε ετών το μήνα.

Η προσπάθεια ανακούφισης παρεμποδίστηκε

Μια δήλωση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη από την Έρι Κανέκο, εκπρόσωπο του γραφείου συντονισμού βοήθειας OCHA, απηχούσε τις επανειλημμένες ανησυχίες των ανθρωπιστών ότι η ταχύτητα και ο όγκος της βοήθειας παρεμποδίζονται συνεχώς από τις συνθήκες στο έδαφος. «Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικοί μας εταίροι έχουν δεσμευτεί και συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες στη Γάζα. Ωστόσο, το περιβάλλον λειτουργίας και η ικανότητα απόκρισης συνεχίζουν να παρεμποδίζονται από κινδύνους ασφαλείας, περιορισμούς κινητικότητας, καθυστερήσεις και αρνήσεις», είπε η κ. Kaneko.

«Πολλαπλοί έλεγχοι, μεγάλες ουρές φορτηγών και δυσκολίες στα σημεία διέλευσης συνεχίζουν να δυσχεραίνουν τις εργασίες. Μέσα στη Γάζα, οι επιχειρήσεις παροχής βοήθειας αντιμετωπίζουν συνεχείς βομβαρδισμούς, με τους ίδιους τους ανθρωπιστές να σκοτώνονται και ορισμένες συνοδείες να έχουν πυροβοληθεί. Ο αξιωματούχος του OCHA κατέστησε σαφές ότι άλλες προκλήσεις περιλαμβάνουν κακή επικοινωνία, κατεστραμμένους δρόμους και καθυστερήσεις στα σημεία ελέγχου. «Μια αποτελεσματική επιχείρηση βοήθειας στη Γάζα απαιτεί ασφάλεια, προσωπικό που μπορεί να εργαστεί με ασφάλεια, υλικοτεχνική ικανότητα και επανέναρξη της εμπορικής δραστηριότητας».

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όλοι πεινούν στη Γάζα, προειδοποιούν οι ανθρωπιστές του ΟΗΕ

Ισραήλ: Ο πόλεμος στη Γάζα αναμένεται να συνεχιστεί όλο το 2024

Ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν δεκάδες μαχητές της Χαμάς στην πόλη της Γάζας

ΠΟΥ 2023: Χρονιά γεμάτη επιτεύγματα και βάσανα που μπορούν να αποφευχθούν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης

Τους διαγωνισμούς για τα έργα ωρίμασε και διενήργησε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, με αναθέτουσα αρχή την 7η Υγειονομική Περιφέρεια του Υπουργείου Υγείας.

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σε 50 χρόνια δηλώνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Η έλλειψη πρόσβασης στα εμβόλια αποτελούσε μείζονα ανησυχία, δήλωσε η O'Brien, αλλά μέρος της οπισθοδρόμησης οφειλόταν σε «παραπληροφόρηση και κινήματα κατά των εμβολίων».

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.