Πολιτική Υγείας

Πλεύρης: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ισχύει για 9 μήνες, σύμφωνα με σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πλεύρης: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ισχύει για 9 μήνες, σύμφωνα με σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πλεύρης: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού εναρμονίζεται με την σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχύει πλέον για 9 μήνες, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ένα συνολικό σχέδιο αποκλιμάκωσης με ορίζοντα το καλοκαίρι.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, μίλησε για την πορεία της πανδημίας, την τέταρτη δόση εμβολιασμού και το πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά και το πιστοποιητικό νόσησης. Επεσήμανε πως η πανδημία υπάρχει, τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά οι νοσήσεις είναι λιγότερο σοβαρές. Η κομβική διαφορά όμως είναι πως χάρη στον εμβολιασμό η πίεση στο ΕΣΥ είναι απολύτως ελεγχόμενη. Παράλληλα με τις δύο δόσεις εμβολιασμού, στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο και στην αναμνηστική δόση. Σε αυτό το πλαίσιο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ισχύει για 9 μήνες και το πιστοποιητικό νόσησης για 6 μήνες.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενοποιείται και εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μιλώντας για μια νέα εξέλιξη στο πιστοποιητικό, αναφέρθηκε στο ότι πρέπει να ενοποιηθούν τα πιστοποιητικά σύμφωνα με σύσταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να εναρμονιστούν τα πιστοποιητικά λοιπόν βάσει της ΕΕ. Στο πλάνο συνολικής αποκλιμάκωσης, συζητείται να μην χρειάζεται επίδειξη του πιστοποιητικού για τους θερινούς μήνες και θα εκκινεί τον Μάιο. Έγινε μία σύσταση από την Κομισιόν σε όλα τα κράτη – μέλη να ενοποιήσουμε τους χρόνους των πιστοποιητικών. Δηλαδή του πιστοποιητικού εμβολιασμού που είναι στο 9μηνο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και του πιστοποιητικού νόσησης που είναι στο 6μηνο.

Η χώρα μας, λόγω του ότι ήθελε να ενισχύσει τον εμβολιασμό, αυτούς τους χρόνους τους είχε συντμήσει, δηλαδή το πιστοποιητικό νόσησης είναι τριμήνου και για του εμβολιασμού λέγαμε από το 7μηνο και μετά λογίζεσαι ως ανεμβολίαστος. Για αυτό το λόγο έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να εισηγηθεί- και επειδή είναι και κατεύθυνση που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά σε όλα τα κράτη μέλη- πιθανολογώ ότι θα υπάρξει εισήγηση για εναρμόνιση και των δικών μας πιστοποιητικών. Δηλαδή να είναι 9μηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού και 6μηνο το πιστοποιητικό νόσησης. Θα τοποθετηθεί η Επιτροπή, αλλά προφανώς θα γίνει ενοποίηση.

Πώς θα λειτουργήσει η αποκλιμάκωση των μέτρων στη χώρα;

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, η κυρία Αγαπηδάκη, έχει παρουσιάσει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ένα πλάνο συνολικής αποκλιμάκωσης των μέτρων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο, κατά τους θερινούς μήνες, να μη χρειάζεται επίδειξη πιστοποιητικού για είσοδο σε χώρους, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται η Κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα συνολικό πλάνο αποκλιμάκωσης, όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι να επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Οι εκκλησίες είναι ανοιχτές ενόψει του Πάσχα, χωρίς επίδειξη πιστοποιητικού αλλά με την διενέργεια rapid test. Δεν θυσιάζεται το Πάσχα σε καμία περίπτωση.

Τι θα ισχύει με τις μάσκες;

Μεγάλη παραφιλολογία υπάρχει ως προς την χρήση της μάσκας. Οι μάσκες αυτή την στιγμή είναι απαραίτητες στους εσωτερικούς χώρους. Αφού είναι ένα σχετικά ήπιο μέτρο που δεν επηρεάζει την κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα στη χώρα, αυτό το προστατευτικό μέτρο μάλλον θα συνεχιστεί. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα να καταργηθούν σε αυτή την στιγμή που είμαστε όλοι στην χώρα. Ως δεδομένο, το καλοκαίρι οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ποιος θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος;

Όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου θεωρούνται ως πλήρως εμβολιασμένοι. Ωστόσο, υπάρχει κινητικότητα ως προς την τρίτη δόση και αυτό αντανακλάται και στα πιστοποιητικά. Το πιστοποιητικό για όσους έχουν κάνει 2 δόσεις εμβολίου σύμφωνα με την ενοποίηση κατά τις κατευθυντήριες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ισχύει για 9 μήνες, ενώ το πιστοποιητικό νόσησης αντίστοιχα θα έχει ισχύ για 6 μήνες.

Θα γίνει υποχρεωτική η 4η δόση εμβολίου;

Πρέπει άμεσα να υπάρξει μια κοινή απόφαση στην ΕΕ για το θέμα χορήγησης της 4ης δόσης. Την προηγούμενη εβδομάδα που ήμασταν στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και εμείς, θέσαμε και στο ECDC και στον ΕΜΑ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν γρήγορα επιστημονικές αποφάσεις για τη χορήγηση της 4ης δόσης γιατί δημιουργείται μια σύγχυση στους πολίτες των χωρών της ΕΕ. Η θέση μας είναι ότι πρέπει όσο το δυνατόν ταχύτερα να υπάρξει μια επιστημονική απόφαση. Ακριβώς επειδή μιλάμε για επιστημονικά δεδομένα, να είναι μια κοινή απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών για να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Με fake news ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παρασύρει τους γιατρούς

260 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων του ΕΣΥ

Πλεύρης: Αναστολή και ενδεχόμενο διαγραφής των προστίμων υποχρεωτικού εμβολιασμού

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λογοκρίθηκε ιατρικό portal στην Κίνα που κατέκρινε φυτικό φάρμακο κατά της COVID-19

Κίνα: Ένας δημοφιλής κινεζικός ιστότοπος ιατρικής πληροφόρησης λογοκρίθηκε από τις αρχές μήνες μετά την κριτική του για μια θεραπεία με βότανα για την COVID-19 που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση.

Ξεκινά η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας δήλωσε ότι οι γκέι, οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες και τα τρανς άτομα που έκαναν πρόσφατα σεξ με πολλούς συντρόφους, είχαν πρόσφατα σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη ή χρησιμοποιούν χημικά φάρμακα κατά τη σεξουαλική επαφή, θα είναι επιλέξιμοι για το εμβόλιο. Το προσωπικό του νοσοκομείου που ασχολείται με περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων είναι επίσης επιλέξιμο.

Η αστυνομία του Λονδίνου έκανε έρευνα σε εκατοντάδες παιδιά: Νέα δεδομένα

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan διπλασίασε την κριτική του για το Met αφού κατέκρουσε τη δύναμη για την υπόθεση Child Q και άλλα περιστατικά. Ήταν «βαθιά ανησυχητικό» το γεγονός ότι τόσες σωματικές έρευνες γίνονταν χωρίς την παρουσία ενός ενήλικα, είπε ένας εκπρόσωπος του Khan.

Το Χονγκ Κονγκ μειώνει την καραντίνα Covid για τις αφίξεις

Οι αφίξεις από το εξωτερικό θα λαμβάνουν κίτρινο κωδικό και δεν θα επιτρέπονται σε χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια και κινηματογράφους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της αυτοπαρακολούθησής τους

Η παρακολούθηση της ψυχικής υγείας του ένοπλου προσωπικού είναι απαραίτητη

Ψυχική υγεία: Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ ψυχικής κατάστασης και ψυχικής διαταραχής και ότι το υπάρχον κοινωνικό ταμπού που σχετίζεται με την ψυχική υγεία πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πάλι αρνητικός στην Covid ο Μπάιντεν σταματά την απομόνωση

Μπάιντεν κορωνοϊός: Αφού βίωσε μια περίπτωση ανάκαμψης COVID, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρέθηκε αρνητικός σε μοριακό τεστ το Σάββατο και την Κυριακή και έφυγε από τον Λευκό Οίκο για την πολιτεία του Ντέλαγουερ.

Νομοθεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της απώλειας μάθησης που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της covid

Οι μαθητές είχαν χαμηλότερες επιδόσεις το σχολικό έτος 2021-2022 σε σύγκριση με το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας εκπαιδευτικού λογισμικού Renaissance.

Χαβάη Κίνας: Πάνω από 80.000 τουρίστες παγιδευμένοι μετά το ξέσπασμα της COVID

Χαβάη Κίνας: Οι τουρίστες που θέλουν να φύγουν πρέπει να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε πέντε τεστ PCR σε διάστημα επτά ημερών, ενώ τα ξενοδοχεία της πόλης κλήθηκαν να προσφέρουν στους επισκέπτες έκπτωση 50% μέχρι να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.