Πολιτική Υγείας

Πλεύρης: Πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά & ενήλικες

Πλεύρης: Πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά & ενήλικες

Πλεύρης: Η προσπάθεια αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ξεκινά από το 0 με την πρωτογενή πρόβλεψη και προχωρά στην ενημέρωση, τη διάγνωση και την στοχευμένη θεραπεία.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας των 2 καινοτόμων προγραμμάτων που εγκαινιάζονται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Πρόκειται για 2 προγράμματα διακριτά μεταξύ τους, τα οποία ωστόσο συνδέονται άρρηκτα και ως στόχο έχουν υγιείς πολίτες που απολαμβάνουν ποιότητα ζωής μακριά από τις νόσους που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αναλυτικότερα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως η προσπάθεια ξεκινά από το 0 με την πρωτογενή πρόβλεψη και προχωρά στην ενημέρωση, τη διάγνωση και την στοχευμένη θεραπεία.

  • Αυτή τη στιγμή ερχόμαστε να κινηθούμε σε δύο προγράμματα. Το ένα πρόγραμμα αφορά την παχυσαρκία ενηλίκων και το δεύτερο πρόβλημα την παιδική παχυσαρκία που δυστυχώς τα νούμερα στην παιδική παχυσαρκία μας κατατάσσουν ανάλογα στην ηλικία από 1η ως 2η χώρα. Στους έφηβους, είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κάτω των 5 ετών ένα στα οκτώ παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο και είμαστε στην 3η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Κάνουμε δύο προγράμματα σημαντικά, τα οποία δύο προγράμματα έχουνε την πρωτογενή πρώτα απ’ όλα πρόβλεψη. Που η πρωτογενής πρόβλεψη είναι να ενημερώσουμε και να κατευθύνουμε και τα παιδιά και τους ενήλικους και προσέχτε, χωρίς στιγματισμό, δεν είναι αυτό το νόημα. Το νόημα είναι να κάνουν τη σωστή επιλογή, την ευχάριστη επιλογή. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει, να εντοπίσουμε νωρίς τα άτομα που είτε είναι υπέρβαρα, είτε παχύσαρκα, είτε είναι στο φάσμα για να προλάβουμε και με ειδικούς να μην παρουσιάσουν κάποια νόσο που συνδέεται με το βάρος. Οπότε εκεί πέρα θα δίνεται μια πιο εξειδικευμένη θεραπεία.
  • Το πρόγραμμα ενηλίκων είναι συνολικά από 18 ετών. Πρώτος στόχος είναι η ενημέρωση, η συνταγογράφηση διαφόρων δραστηριοτήτων μεταξύ της οποίας και η άθληση και η ειδική, δεύτερο επίπεδο να εντοπίσουμε πριν εμφανίσουν τις ασθένειες παχύσαρκα υπέρβαρα άτομα και να τα βοηθήσουμε.Και το τρίτο είναι πια εκεί πέρα όπως είπε και ο γιατρός που συνδέεται και έχουν εμφανιστεί οι ασθένειες να έχουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία.Πάμε στην πρωτογενή πρόληψη, αυτός είναι ο στόχος και είναι ένα πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι πόροι είναι πολλοί φτάνουν μέχρι τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε συνδυασμό με προγράμματα για το κάπνισμα και προληπτικές εξετάσεις.

  • Θα πληρώνεται λοιπόν η επίσκεψη σε διατροφολόγο, θα συνταγογραφείται η άσκηση πλέον, δηλαδή πάμε παντού σε μια συνταγογράφηση άσκησης και μπορεί να πληρώνεται κομμάτι αυτής της άσκησης που σχετίζεται.
  • Σε ότι αφορά το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία θα γίνει εξειδίκευση ειδικά στα σχολεία σε γονείς από γνωστούς σεφ να μπορούν εύκολα σνακ που αρέσουν στα παιδιά, δηλαδή δεν πάμε ξαφνικά να τους πούμε θα φας μπρόκολο κα δεν θα φας μπέργκερ, με συγχωρείτε το λέω πάρα πολύ απλά, αλλά με εύκολα σνακ που θα αρέσουν στα παιδιά να το βάλουν ως τρόπο ζωής ώστε σιγά-σιγά να καταφέρουμε να διατηρούμε τους πολίτες υγιείς.
  • Και για να διατηρήσεις τους πολίτες υγιείς σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται έλεγχος βάρους διατροφής, άθληση, κόψιμο καπνίσματος, μείωση αλκοόλ. Αυτό σημαίνει 12 χρόνια παραπάνω και ποιοτικότερη ζωή.
  • Το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία ξεκινάει από 0, από την πρώτη μέρα της γέννησης μέχρι 17 ετών. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που γίνεται μαζί με τη UNICEF κιόλας γιατί υπάρχει ένα ενδιαφέρον ευρύτερο και τα στοιχεία που παίρνουμε είναι φοβερό ότι πια η παχυσαρκία παγκοσμίως απευθύνεται και σε αυτό που λέγαμε τρίτο κόσμο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για την παιδική παχυσαρκία

Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία αυξήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών αφορούν συχνότερα τον νοροϊό

"Τα ευρήματα της παρούσας έκθεσης μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές δημόσιας υγείας και τον κλάδο των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων να αναπτύξουν βάσει δεδομένων αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη των κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών", γράφουν οι συγγραφείς.

Έρχονται τα Ψηφιακά ραντεβού στα Κέντρα Υγείας & στα Νοσοκομεία

Εξάλλου, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόσφατα, θέλουμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο σύστημα για τα ραντεβού στα νοσοκομεία, το οποίο θα είναι σύντομα έτοιμο και το κεντρικό εργαλείο και έργο είναι ατομικός ψηφιακός φάκελος υγείας. Να έχω το ιατρικό μου ιστορικό σε ένα σημείο».

Νέο ΕΣΥ Διοικητές: Ποιες αλλαγές έρχονται στις διοικήσεις των νοσοκομείων μετά τις εκλογές

Τα πτυχία θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο με την προϋπόθεση αυτά να συνάδουν με το αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων Η εμπειρία σε αντίστοιχες θέσεις σε Μονάδες Υγείας της χώρας μας είτε του εξωτερικού Οι manager θα έχουν συμβόλαιο για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως, αύξηση κερδών μέσω αξιοποίησης χώρων μέσα στο νοσοκομείο. Θα μπορούν, δηλαδή, να στήνουν και επιχειρήσεις εντός του νοσοκομείου που θα αυξάνουν τα έσοδα, όπως ανθοπωλεία, εστιατόρια κ.λ.π. στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.

Πάγωμα ή διόρθωση; Η κάλυψη της προληπτικής περίθαλψης στις ΗΠΑ σε σταυροδρόμι

"Εάν μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις επαναφέρουν τις προληπτικές υπηρεσίες που έχουν επιλεγεί από αυτούς τους δύο πρόσθετους οργανισμούς στην εξέταση, τότε η πιθανότητα διακομματικής υποστήριξης για την ψήφιση νομοθεσίας που θα διασφαλίζει την κάλυψη χωρίς κόστος αυτών των βασικών προληπτικών υπηρεσιών γίνεται ακόμη λιγότερο πιθανή", δήλωσε ο Fendrick. "Και αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο φραγμών στην περίθαλψη και την επακόλουθη ανισότητα".