Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Πλεύρης: Πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά & ενήλικες

Πλεύρης: Πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά & ενήλικες

Πλεύρης: Η προσπάθεια αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ξεκινά από το 0 με την πρωτογενή πρόβλεψη και προχωρά στην ενημέρωση, τη διάγνωση και την στοχευμένη θεραπεία.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας των 2 καινοτόμων προγραμμάτων που εγκαινιάζονται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Πρόκειται για 2 προγράμματα διακριτά μεταξύ τους, τα οποία ωστόσο συνδέονται άρρηκτα και ως στόχο έχουν υγιείς πολίτες που απολαμβάνουν ποιότητα ζωής μακριά από τις νόσους που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αναλυτικότερα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως η προσπάθεια ξεκινά από το 0 με την πρωτογενή πρόβλεψη και προχωρά στην ενημέρωση, τη διάγνωση και την στοχευμένη θεραπεία.

  • Αυτή τη στιγμή ερχόμαστε να κινηθούμε σε δύο προγράμματα. Το ένα πρόγραμμα αφορά την παχυσαρκία ενηλίκων και το δεύτερο πρόβλημα την παιδική παχυσαρκία που δυστυχώς τα νούμερα στην παιδική παχυσαρκία μας κατατάσσουν ανάλογα στην ηλικία από 1η ως 2η χώρα. Στους έφηβους, είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κάτω των 5 ετών ένα στα οκτώ παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο και είμαστε στην 3η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Κάνουμε δύο προγράμματα σημαντικά, τα οποία δύο προγράμματα έχουνε την πρωτογενή πρώτα απ’ όλα πρόβλεψη. Που η πρωτογενής πρόβλεψη είναι να ενημερώσουμε και να κατευθύνουμε και τα παιδιά και τους ενήλικους και προσέχτε, χωρίς στιγματισμό, δεν είναι αυτό το νόημα. Το νόημα είναι να κάνουν τη σωστή επιλογή, την ευχάριστη επιλογή. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει, να εντοπίσουμε νωρίς τα άτομα που είτε είναι υπέρβαρα, είτε παχύσαρκα, είτε είναι στο φάσμα για να προλάβουμε και με ειδικούς να μην παρουσιάσουν κάποια νόσο που συνδέεται με το βάρος. Οπότε εκεί πέρα θα δίνεται μια πιο εξειδικευμένη θεραπεία.
  • Το πρόγραμμα ενηλίκων είναι συνολικά από 18 ετών. Πρώτος στόχος είναι η ενημέρωση, η συνταγογράφηση διαφόρων δραστηριοτήτων μεταξύ της οποίας και η άθληση και η ειδική, δεύτερο επίπεδο να εντοπίσουμε πριν εμφανίσουν τις ασθένειες παχύσαρκα υπέρβαρα άτομα και να τα βοηθήσουμε.Και το τρίτο είναι πια εκεί πέρα όπως είπε και ο γιατρός που συνδέεται και έχουν εμφανιστεί οι ασθένειες να έχουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία.Πάμε στην πρωτογενή πρόληψη, αυτός είναι ο στόχος και είναι ένα πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι πόροι είναι πολλοί φτάνουν μέχρι τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε συνδυασμό με προγράμματα για το κάπνισμα και προληπτικές εξετάσεις.

  • Θα πληρώνεται λοιπόν η επίσκεψη σε διατροφολόγο, θα συνταγογραφείται η άσκηση πλέον, δηλαδή πάμε παντού σε μια συνταγογράφηση άσκησης και μπορεί να πληρώνεται κομμάτι αυτής της άσκησης που σχετίζεται.
  • Σε ότι αφορά το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία θα γίνει εξειδίκευση ειδικά στα σχολεία σε γονείς από γνωστούς σεφ να μπορούν εύκολα σνακ που αρέσουν στα παιδιά, δηλαδή δεν πάμε ξαφνικά να τους πούμε θα φας μπρόκολο κα δεν θα φας μπέργκερ, με συγχωρείτε το λέω πάρα πολύ απλά, αλλά με εύκολα σνακ που θα αρέσουν στα παιδιά να το βάλουν ως τρόπο ζωής ώστε σιγά-σιγά να καταφέρουμε να διατηρούμε τους πολίτες υγιείς.
  • Και για να διατηρήσεις τους πολίτες υγιείς σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται έλεγχος βάρους διατροφής, άθληση, κόψιμο καπνίσματος, μείωση αλκοόλ. Αυτό σημαίνει 12 χρόνια παραπάνω και ποιοτικότερη ζωή.
  • Το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία ξεκινάει από 0, από την πρώτη μέρα της γέννησης μέχρι 17 ετών. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που γίνεται μαζί με τη UNICEF κιόλας γιατί υπάρχει ένα ενδιαφέρον ευρύτερο και τα στοιχεία που παίρνουμε είναι φοβερό ότι πια η παχυσαρκία παγκοσμίως απευθύνεται και σε αυτό που λέγαμε τρίτο κόσμο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για την παιδική παχυσαρκία

Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία αυξήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η απόφαση της Γκάμπια να υποστηρίξει την απαγόρευση του ΑΓΓΟ είναι κρίσιμη νίκη για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών

Μαζί, δεν πρέπει να ησυχάσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν απαλλαγμένα από βία και βλαβερές πρακτικές και ότι τα δικαιώματά τους, η σωματική τους ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά τους προασπίζονται».

Τα παγκόσμια επίπεδα παιδικού εμβολιασμού σταμάτησαν το 2023, αφήνοντας πολλούς χωρίς σωτήρια προστασία

Το πρόγραμμα Ανοσοποίησης 2030 IA2030 είναι μια παγκόσμια στρατηγική που εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας με στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι, παντού, σε κάθε ηλικία θα επωφεληθούν από τα εμβόλια για βελτιωμένη υγεία και ευεξία έως το 2030.

Επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάριου Θεμιστοκλέους στη Σύρο

Υπουργείο Υγείας: "Υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνει το σύστημα καλύτερο υπό τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε πανευρωπαϊκά σήμερα. Θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν", τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη Σύρο.

ΔΥΠΕ: Σχετικά με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου

ΔΥΠΕ: Είναι γεγονός ότι μετά την κρίση της πανδημίας το εθνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει πολύπλοκα προβλήματα και υφίσταται ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου δικτύου ΠΦΥ το οποίο θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις.

Close Icon