Πολιτική Υγείας

Πλεύρης: 4.700 προληπτικές μαστογραφίες ανέδειξαν ευρήματα αρχικού σταδίου

Πλεύρης: 4.700 προληπτικές μαστογραφίες ανέδειξαν ευρήματα αρχικού σταδίου

Πλεύρης: "Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά πρόγραμμα πρόληψης Υγείας, υπό την έννοια ότι η Πολιτεία εκπονεί ολοκληρωμένα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και αναζητά τον πολίτη."

Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, παρουσίασε το σχέδιο δράσης της Κυβέρνησης για τον καρκίνο, σε εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη ενθαρρυντικά ειναι τα μηνύματα από τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος «Φώφη Γεννηματα» για δωρεάν μαστογραφίες. «Από τις 80.000 μαστογραφίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, 4.700 γυναίκες είχαν ευρήματα σε πρώιμο στάδιο. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία της έγκαιρης θεραπείας», ανέφερε. Παράλληλα, στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» περιλαμβάνονται προληπτικά προγράμματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας, που στόχο έχουν τον έγκαιρο εντοπισμό τους.

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά πρόγραμμα πρόληψης Υγείας, υπό την έννοια ότι η Πολιτεία εκπονεί ολοκληρωμένα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και αναζητά τον πολιτή. Μέχρι τώρα ο πολιτης πήγαινε στον γιατρο και ζητουσε να κάνει εξετασεις που αποζημιώνονται φυσικά απο τον ΕΟΠΥΥ. Μέσω του θεσμού του προσωπικού γιατρού φιλοδοξουμε να καταστήσουμε διαρκή την Πρόληψη ως νοοτροπία και έτσι σταδιακα να δομηθεί ο ιατρικος φάκελος του ασθενή. Έτσι θα μπορούμε να προλάβουμε άλλα και να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες».

Ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε εξάλλου ότι ειδικά ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί και δια του εμβολιασμού. «Επεκτείναμε τον εμβολιασμού κατά του ιού HPV σε αγόρια και κορίτσια, συντασσόμενοι στην παγκόσμια προσπάθεια για εξάλειψη του ιού αυτού την επόμενη δεκαετία», είπε. Σε ώριμο στάδιο βρίσκεται και το πρόγραμμα κατ’ οικον νοσηλείας αρχικά ογκολογικών ασθενών και ακολούθως άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών. Ενώ με την αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να δομηθεί οργανωμένο δίκτυο ανακουφιστικής φροντίδας, που δυστυχώς προς το παρόν στην Ελλάδα επαφίεται σε μεμονωμένες προσπάθειες μη κυβερνητικών φορέων.

Διαρθρωτικά & όχι περιοριστικά μέτρα στο φάρμακο

Ειδικά για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την εφαρμογή διαρθρωτικών και όχι περιοριστικών μέτρων στο φάρμακο το 2023. «Όταν μια καινοτόμος θεραπεία έρχεται στη χώρα μας θα αξιολογείται από την αρμόδια επιτροπή εστιάζοντας στο ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο. Έπειτα η φαρμακευτική εταιρεία θα προσερχεται για την διαπραγμάτευση της τιμής του σκευάσματος και το συμφωνηθέν τελικό ποσό θα προατίθεται στον προϋπολογισμό για το φάρμακο. Έτσι δίνεται ένα κίνητρο στις εταιρείες να φέρνουν καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Και κατέληξε λέγοντας ότι, «η υγεία δεν πρέπει να αντιετωπίζεται με οικονομικους όρους. Όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, έτσι και η Ελλάδα μέσω της ενισχυμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη νέα κουλτούρα πρόληψης θέλει να προσφέρει στους Έλληνες την καλύτερη δυνατή φροντίδα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεύρης: 9 πολυεθνικές φαρμάκου ελέγχονται για τα αποθέματά τους

Θάνος Πλεύρης - Μιλάει εφ' όλης της ύλης - ελλείψεις φαρμάκων,"kraken", ΜΕΘ παίδων, κηδεία του τέως

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με μήνυμα στο κινητό από το Υπουργείο Yγείας για τους πολίτες

Αγαπηδάκη-Πλεύρης: 300 εκατ. ευρώ σε προγράμματα πρόληψης από το Ταμείο Ανάκαμψης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πάγωμα ή διόρθωση; Η κάλυψη της προληπτικής περίθαλψης στις ΗΠΑ σε σταυροδρόμι

"Εάν μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις επαναφέρουν τις προληπτικές υπηρεσίες που έχουν επιλεγεί από αυτούς τους δύο πρόσθετους οργανισμούς στην εξέταση, τότε η πιθανότητα διακομματικής υποστήριξης για την ψήφιση νομοθεσίας που θα διασφαλίζει την κάλυψη χωρίς κόστος αυτών των βασικών προληπτικών υπηρεσιών γίνεται ακόμη λιγότερο πιθανή", δήλωσε ο Fendrick. "Και αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο φραγμών στην περίθαλψη και την επακόλουθη ανισότητα".

Σύμβαση 2ης ΔΥΠΕ: Ανακαίνιση – ανακατασκευή χώρων υγιεινής & εκσυγχρονισμός νοσηλευτικών μονάδων

Σύμβαση 2ης ΔΥΠΕ: Την σύμβαση υπέγραψαν ο Διοικητής κ. Χρήστος Ροϊλός, ως εκπρόσωπος της 2ης Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου και ο ανάδοχος, παρουσία της Υπουργού Υγείας κ. Αναστασίας Κοτανίδου.

Νέα κίνητρα για την πλήρη εφαρμογή του απαραίτητου για την ΠΦΥ θεσμού του Προσωπικού Γιατρού

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί ότι θα προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό γιατρών μέχρι το τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα, αναμένεται να «χαλαρώσει» κάπως το δεσμευτικό πλαίσιο ώστε οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να εξετάζουν και ιδιωτικά κάποιους ασθενείς οι οποίοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους.