Πολιτική Φαρμάκoυ

Πλεύρης: 9 πολυεθνικές φαρμάκου ελέγχονται για τα αποθέματά τους

Πλεύρης: 9 πολυεθνικές φαρμάκου ελέγχονται για τα αποθέματά τους

Πλεύρης: Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως ελέγχονται 9 πολυεθνικές εταιρείες, σχετικά με το εάν έχουν τα αποθέματα που οφείλουν, με σκοπό να τροφοδοτήσουν την ελληνική αγορά.

Ο υπουργός Υγείας, κ Θάνος Πλεύρης, μίλησε στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, κ. Κρίτων Αρσένης, για τις ελλείψεις φαρμάκων. Ανέφερε πως ελέγχονται 9 πολυεθνικές εταιρείες, σχετικά με το εάν έχουν τα αποθέματα που οφείλουν, με σκοπό να τροφοδοτήσουν την ελληνική αγορά. Αναφερόμενος στα μέτρα για την αποτροπή των παράλληλων εξαγωγών, ο υπουργός Υγείας είπε ότι τον Νοέμβριο επιβλήθηκε ευρεία απαγόρευση, «είναι η πρώτη φορά που η απαγόρευση είναι επ αόριστον. Έχουν γίνει έλεγχοι και έχουν κλείσει φαρμακαποθήκες». Το θέμα είναι παγκόσμιο και έχει να κάνει με έλλειψη πρώτων υλών, ανέφερε και παρότρυνε τον βουλευτή να διερευνήσει τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Αμερική, «σε χώρες που έχουν πολύ πιο ακριβό φάρμακο, από την Ελλάδα».

Σε κάποιες, από αυτές τις χώρες, είπε ο υπουργός Υγείας, υπάρχει πλαφόν, δεν μπορούν να πουλήσουν παρακεταμόλη από το ίντερνετ και δίνουν άδεια στους γιατρούς, να φτιάχνουν μέσα στο φαρμακείο, τα φάρμακα. Στην Ελλάδα, είπε ο κ. Πλεύρης, δεν υπάρχει αντίστοιχη κατάσταση, διότι έχουν ληφθεί μέτρα από το καλοκαίρι και διότι η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία. Αναφέρθηκε ειδικότερα, στην καθιέρωση πλαφόν στo clawback, στα φάρμακα έως 5 ευρώ – οι αντιβιώσεις, η παρακεταμόλη- με στόχο να παραμένουν στην ελληνική αγορά.

«Κάναμε κλειστούς προϋπολογισμούς, για να πληρώνουν κυρίως οι πολυεθνικές με τα ακριβά φάρμακα, πολύ μεγαλύτερο clowback από ό,τι οι άλλες εταιρείες που έχουν τα φθηνά ακριβά φάρμακα. Συνεπώς, από το καλοκαίρι πήραμε μέτρα, γιατί γνωρίζαμε την κατάσταση που θα υπάρξει, με την έλλειψη πρώτων υλών», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι 25 στις 27 χώρες στην ΕΕ αντιμετωπίζουν πρόβλημα φαρμάκου. Σε σχέση δε με τα φάρμακα για την έξαρση των ιώσεων, επισήμανε ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται με μια σειρά γενόσημα.

Ο κ. Πλεύρης αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχουν φάρμακα που είναι απευθείας εισαγωγών, όπως τα εισπνεόμενα, που είναι πιο δύσκολο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αλλά «σήμερα, η κατάσταση στην αγορά είναι πολύ καλύτερη, σε σχέση με την κατάσταση προ 10ημέρου», γιατί σε συνεννόηση με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, «υπάρχει μεγάλη αύξηση παραγωγής στα γενόσημα» και παράλληλα το ΙΦΕΤ έχει προβεί σε εισαγωγές και τροφοδοτεί την αγορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αλλαγές στη νομοθεσία της Ε.Ε για τα φαρμακευτικά προϊόντα προανήγγηλε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου

Θάνος Πλεύρης - Μιλάει εφ' όλης της ύλης - ελλείψεις φαρμάκων,"kraken", ΜΕΘ παίδων, κηδεία του τέως

Έρχεται πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων για τις ελλείψεις στα φάρμακα – Τι αποκάλυψε η ευρωπαία επίτροπος Υγείας

Στ. Κυριακίδου: Αποδέχθηκε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι παγκόσμιο πρόβλημα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επισημάνσεις της Φαρμακοβιομηχανίας για την παραγωγή και διανομή φαρμάκων διεθνώς και στην Ελλάδα

Στη συνέχεια, σημείωσε πως το θέμα των ελλείψεων και της επαρκούς παραγωγής φαρμάκων είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, ότι αποτελεί διεθνή πρόκληση και τονίζοντας ότι εκπροσωπεί την καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία διαβεβαίωσε πως δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών όλων των ασθενών και ότι συμμετέχει στον θεσμικό διάλογο, προσφέροντας λύσεις και καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις, ενώ κάλεσε όλους τους φορείς να κινούνται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προς την ίδια κατεύθυνση.

ΕΚΑΠΥ: ‘’Βροχή’’ θα πέφτουν οι ενστάσεις στους διαγωνισμούς για  προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων

ΕΚΑΠΥ : ‘’Βροχή’’ θα πέφτουν οι ενστάσεις στους διαγωνισμούς  για  προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων . Ανεπίδεκτοι μαθήσεως οι υπεύθυνοι στο Υπουργείο Υγείας για το Φάρμακο .

Η πρόταση της Καλιφόρνιας για την παραγωγή ινσουλίνης θα μπορούσε να περιορίσει τις τιμές να βελτιώσει τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με μελέτη

Την CalRx θα μπορούσε κατά πάσα πιθανότητα να την πωλεί σε ολόκληρη τη χώρα, αποδίδοντας οικονομίες κλίμακας στην τιμή και τον ανταγωνισμό, δήλωσε ο Sherkow. "Εάν η CalRx τελικά επιτύχει, θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα της κυβέρνησης στα καλύτερά της: εξομάλυνση των αναποτελεσματικοτήτων της αγοράς, ενώ παράλληλα φροντίζει τους πιο άπορους πολίτες της", είπε.

Διαπυητική ιδρωταδενίτιδα: Θετικά αποτελέσματα για νέα θεραπεία

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι δύο μελέτες Φάσης 3, η BE HEARD I και η BE HEARD II, πέτυχαν τα πρωτεύοντα και τα βασικά δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία τους με στατιστική σημαντικότητα και σταθερή κλινική συνάφεια.