Πολιτική Υγείας

Πλεύρης: Από τον Μάϊο η αποκλιμάκωση των μέτρων, εν αναμονή της ευρωπαϊκής απόφασης για 4η δόση

Πλεύρης: Από τον Μάϊο η αποκλιμάκωση των μέτρων, εν αναμονή της ευρωπαϊκής απόφασης για 4η δόση

Πλεύρης: Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα μέτρα που πρόκειται να ισχύσουν το Πάσχα, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει εάν πρόκειται οριζόντια οι πολίτες να προχωρήσουν στην 4η δόση εμβολίου από Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, το Πάσχα θα γιορτάσουμε χωρίς περιορισμούς και ιδιαίτερα για τους εμβολιασμένους. Η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα επιτρέπει να έχουμε αισιοδοξία ότι τα κρούσματα δεν πρόκειται να εκτοξευτούν και συγκεκριμένα με τα δεδομένα της Όμικρον και των υποπαραλλαγών οι βαριές νοσήσεις δεν αναμένονται να αυξηθούν. Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και στο σχόλιο της κας Ματίνας Παγώνη, η οποία λίγο πριν ανέφερε δημοσίως πως όλοι οι πολίτες στην χώρα θα κληθούν να εμβολιαστούν με την 4η δόση οριζόντια, και όχι με ηλικιακά κριτήρια ή με βάση το εάν βρίσκονται σε ευπαθή ομάδα, από τον Σεπτέμβρη.

Πώς θα κάνουμε Πάσχα φέτος;

Ο οδηγός της αποκλιμάκωσης αναμένεται σήμερα. Από τον Μάιο όμως θα υπάρχει μια περαιτέρω αποκλιμάκωση. Για το σύνολο των εμβολιασμένων συμπολιτών, ήδη υπάρχει σχεδόν συνολική αποκλιμάκωση των μέτρων πέρα από την χρήση μάσκας. Ενδεχομένως να καταργηθεί η χρήση του πιστοποιητικού, αλλά η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο και δεν επηρεάζει καθόλου την οικονομία και ίσως παραμείνουν. Όλα τα μέτρα που αποκλιμακώνονται όμως αναστέλλονται και δεν καταργούνται. Η πραγματικότητα είναι πως δεν θα απέχει η κατάσταση σήμερα από εκείνη του Πάσχα. Θα υπάρχουν συστάσεις προφανώς για self test, αλλά χωρίς περιορισμούς.

Ποιοι και πότε θα κάνουν την 4η δόση;

Ο εμβολιασμός σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποφανθεί ακόμα εάν υπάρξει μία δόση εμβολίου. Ο ECDC και ο EMA αναμένεται μέσα στον Απρίλιο να αποφανθεί και αυτό είναι ένα αμιγώς επιστημονικό θέμα. Οι περισσότερες χώρες όπως και εμείς έχουν καταλήξει σε μία ηλικιακή κατηγορία ως σύσταση σε σχέση με την 4η δόση. Αναλόγως με το πόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται, τα μέτρα αίρονται ή αντίστοιχα επιβάλλονται εκ νέου. Η επιστημονική κοινότητα έχει γενικότερα μια αίσθηση ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει μια μείωση ως προς την πίεση στο ΕΣΥ και την μεταδοτικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σκεπτόμαστε και αίρουμε τα μέτρα. Ταυτόχρονα, ο εμβολιασμός των παιδιών με την 3η δόση ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί. Οι εταιρείες προσαρμόζονται και επομένως και σε αυτή την περίπτωση οι ευρωπαϊκές αρχές θα αποφανθούν για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεύρης : Μη λογικό μέτρο το claw back

Πλεύρης: Λειτούργησε βάσει πρωτοκόλλου το "Παπανικολάου", δεν υπάρχει σύστημα πυρανίχνευσης

Τηλεδιάσκεψη του Θάνου Πλεύρη με τον Ουκρανό Υπουργό Υγείας

Αναμένονται άμεσα πανευρωπαϊκές αποφάσεις για την τέταρτη δόση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξεκινά η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας δήλωσε ότι οι γκέι, οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες και τα τρανς άτομα που έκαναν πρόσφατα σεξ με πολλούς συντρόφους, είχαν πρόσφατα σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη ή χρησιμοποιούν χημικά φάρμακα κατά τη σεξουαλική επαφή, θα είναι επιλέξιμοι για το εμβόλιο. Το προσωπικό του νοσοκομείου που ασχολείται με περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων είναι επίσης επιλέξιμο.

Η αστυνομία του Λονδίνου έκανε έρευνα σε εκατοντάδες παιδιά: Νέα δεδομένα

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan διπλασίασε την κριτική του για το Met αφού κατέκρουσε τη δύναμη για την υπόθεση Child Q και άλλα περιστατικά. Ήταν «βαθιά ανησυχητικό» το γεγονός ότι τόσες σωματικές έρευνες γίνονταν χωρίς την παρουσία ενός ενήλικα, είπε ένας εκπρόσωπος του Khan.

Το Χονγκ Κονγκ μειώνει την καραντίνα Covid για τις αφίξεις

Οι αφίξεις από το εξωτερικό θα λαμβάνουν κίτρινο κωδικό και δεν θα επιτρέπονται σε χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια και κινηματογράφους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της αυτοπαρακολούθησής τους

Η παρακολούθηση της ψυχικής υγείας του ένοπλου προσωπικού είναι απαραίτητη

Ψυχική υγεία: Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ ψυχικής κατάστασης και ψυχικής διαταραχής και ότι το υπάρχον κοινωνικό ταμπού που σχετίζεται με την ψυχική υγεία πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πάλι αρνητικός στην Covid ο Μπάιντεν σταματά την απομόνωση

Μπάιντεν κορωνοϊός: Αφού βίωσε μια περίπτωση ανάκαμψης COVID, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρέθηκε αρνητικός σε μοριακό τεστ το Σάββατο και την Κυριακή και έφυγε από τον Λευκό Οίκο για την πολιτεία του Ντέλαγουερ.

Νομοθεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της απώλειας μάθησης που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της covid

Οι μαθητές είχαν χαμηλότερες επιδόσεις το σχολικό έτος 2021-2022 σε σύγκριση με το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας εκπαιδευτικού λογισμικού Renaissance.

Χαβάη Κίνας: Πάνω από 80.000 τουρίστες παγιδευμένοι μετά το ξέσπασμα της COVID

Χαβάη Κίνας: Οι τουρίστες που θέλουν να φύγουν πρέπει να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε πέντε τεστ PCR σε διάστημα επτά ημερών, ενώ τα ξενοδοχεία της πόλης κλήθηκαν να προσφέρουν στους επισκέπτες έκπτωση 50% μέχρι να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Το Κονέκτικατ εγκαινιάζει ιστότοπο και τηλεφωνική γραμμή για τις αμβλώσεις παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Στο Κονέκτικατ, το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή εξακολουθεί να προστατεύεται», δήλωσε η Επίτροπος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Κονέκτικατ, Δρ Manisha Juthani.