Πολιτική Υγείας

ΠΙΣ προστασία ιατρών ΕΣΥ: Το υπουργείο Υγείας θα εξετάσει το ακαταδίωκτο και την επίταξη ιδιωτών ιατρών

ΠΙΣ προστασία ιατρών ΕΣΥ: Το υπουργείο Υγείας θα εξετάσει το ακαταδίωκτο και την επίταξη ιδιωτών ιατρών

ΠΙΣ προστασία ιατρών ΕΣΥ: Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρέστη σήμερα στην Σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και δεσμεύτηκε να εξετάσει την προστασία των ιατρών, μαζί με τις επιτάξεις ιδιωτών.

Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης παρέστη σήμερα στην Σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της Ελλάδας, μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό κ. Μίνα Γκάγκα. Και οι δύο δεσμεύτηκαν πως θα εξετάσουν το ζήτημα της προστασίας με το ακαταδίωκτο για τους ιατρούς, οι οποίοι συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο ιατρικός κλάδος έχει συμβάλει τα μέγιστα, καλούμενος να δώσει μια συνεχή μάχη απέναντι στην πανδημία στα δημόσια νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας.

Από τη μεριά του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σε σχέση με την επερχόμενη επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην πάλη με την Covid-19. Όμως επεσήμανε πως αφού επιλυθεί το θέμα με την αστική ευθύνη των ιατρών, θα υπάρξουν επαρκείς ιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται. Σε αυτό συμφώνησε τόσο ο υπουργός όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, προτείνοντας να συνεργαστούν οι δύο πλευρές για να αποφευχθεί τελικώς η επίταξη των ιδιωτών ιατρών.

Η προτεινόμενη διάταξη του ΠΙΣ έχει ήδη αποσταλεί στο υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να καταστεί σαφές πως θα πρέπει να προστατεύονται οι ιατροί που εργάζονται στο ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αναλυτικότερα, στη διάταξη αναφέρονται τα εξής για την προστασία των ιατρών: “Ανεξάρτητα από τυχόν αντίθετη διάταξη οποιουδήποτε άλλου νόμου, οι ιατροί και οι μονάδες  υγειονομικής περίθαλψης στις οποίες αυτοί ασκούν το λειτούργημα τους απαλλάσσονται από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη για τυχόν ιατρικά σφάλματα που προκαλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων συνθηκών αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών της πανδημίας του COVID-19”.

Σε κάθε περίπτωση, η ίδια διάταξη έχει συμπεριλάβει τις προϋποθέσεις στις οποίες προτείνεται να ισχύει το ακαταδίωκτο. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως θα ισχύει εφόσον “(i) οι πράξεις ή παραλείψεις τους αφορούν την περίθαλψη ασθενούς από COVID-19, (ii) οι πράξεις ή παραλείψεις τους δεν αντίκεινται στα εφαρμοστέα στην Ελληνική Επικράτεια μέτρα για την διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, (iii) οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης παρέχονται καλόπιστα και οι τυχόν ζημίες από πράξεις ή παραλείψεις δεν οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο ευθύνης τους κατά την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σε πάσχοντες από COVID-19 κρίνεται πραγματικά βάσει των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεύρης: Επίταξη από την επόμενη εβδομάδα αν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί

Πιθανή η συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου για μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ

Πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος : Στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών στην διάρκεια της πανδημίας

Πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος : Ζητά να τοποθετηθούν απινιδωτές στα σχολεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απονείμει 103 εκ.δολάρια για να βοηθήσει λόγω εξουθένωσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

"Αυτή η χρηματοδότηση αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να διασφαλίσει ότι θα έχουμε αρκετούς κρίσιμους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης τώρα και πέρα ​​καθώς αντιμετωπίζουν προκλήσεις εξουθένωσης και ψυχικής υγείας, είπε σε δήλωση.

Απαραίτητη η τρίτη δόση κατά της παραλλαγής Όμικρον, λένε τα CDC

CDC μελέτες: Τρεις νέες μελέτες στις ΗΠΑ προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 ανταποκρίνονται στην παραλλαγή omicron, τουλάχιστον μεταξύ των ατόμων που έχουν λάβει αναμνηστικές δόσεις. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσαν τις μελέτες την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022.

Περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες αξιοποιούν την άυλη συνταγογράφηση

Άυλη συνταγογράφηση: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν καταχωρίσει στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr το τηλέφωνο και το e-mail τους και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις διεθνείς πτήσεις της Αυστραλίας από την Κυριακή

Αυστραλία ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Δυο αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Κυριακή στις διεθνείς πτήσεις, αφαιρώντας την αναγκαιότητα για αρνητικό PCR test 72 ωρών και μειώνοντας τον χρόνο καραντίνας σε 7 ημέρες.

"Δεν υπάρχουν στοιχεία αυτή τη στιγμή ότι υγιή παιδιά ή υγιείς έφηβοι χρειάζονται ενισχυτικά" λέει η επικεφαλής του ΠΟΥ Soumya Swaminathan

Η Swaminathan είπε ότι μια επιτροπή θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα για να εξετάσει το ερώτημα πώς οι χώρες θα πρέπει να δίνουν ενισχυτές «με σκοπό τη μείωση των θανάτων».

Γκάγκα: Επιταχύνονται οι διαδικασίες πρόσληψης υγειονομικών

Γκάγκα: Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος των προκηρύξεων, ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα. «Διατηρούμε την πλατφόρμα για να υπάρχει ενιαίο σύστημα μοριοδότησης, αλλά οι κρίσεις θα γίνονται από το εκάστοτε νοσοκομείο ώστε να προχωρούν ταχύτερα», ανέφερε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι δημιουργείται πλατφόρμα και για τους ειδικευόμενους γιατρούς, οι τοποθετήσεις των οποίων θα γίνονται επίσης από τα νοσοκομεία.

Μαγιορκίνης: Τάση συρρίκνωσης της πανδημίας στην Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τον υψηλό αριθμό νεκρών στην χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το μικρό ποσοστό εμβολιασμού που καταγράφεται στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. «Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι» εξήγησε ο καθηγητής.