Πολιτική Υγείας

Θάνος Πλεύρης: Οι ασθενείς βασικός κρίκος στη συνδιαμόρφωση αντίληψης και πολιτικών Υγείας

Θάνος Πλεύρης: Οι ασθενείς βασικός κρίκος στη συνδιαμόρφωση αντίληψης και πολιτικών Υγείας

Θάνος Πλεύρης: "Με αυτήν την έννοια, ήδη και στις θεσμικές συναντήσεις που έχουμε κάνει, έχουμε πει ότι θα βρούμε ένα πλαίσιο συνεργασίας θεσμοθετημένης παρουσίας, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει μία εκπροσώπηση στο επίπεδο το οποίο θα φτάνουμε και τα αιτήματα τα οποία γίνονται. Θα αξιολογούνται και θα μπορούμε να διαμορφώνουμε μία καλύτερη πολιτική", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

“Oι ασθενείς, από όποια πλευρά και αν δεις, το κομμάτι της Υγείας, από όποιο τομέα και αν το δεις, είναι οπωσδήποτε βασικός κρίκος στο κομμάτι της συνδιαμόρφωσης αντίληψης και πολιτικών“, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του στο 10 Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. “Με αυτήν την έννοια, ήδη και στις θεσμικές συναντήσεις που έχουμε κάνει, έχουμε πει ότι θα βρούμε ένα πλαίσιο συνεργασίας θεσμοθετημένης παρουσίας, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει μία εκπροσώπηση στο επίπεδο το οποίο θα φτάνουμε και τα αιτήματα τα οποία γίνονται. Θα αξιολογούνται και θα μπορούμε να διαμορφώνουμε μία καλύτερη πολιτική”, προσέθεσε.

Βασικά σημεία της εισήγησης του υπουργού

  • Για το φάρμακο

Αναφορικώς με το φάρμακο, υπάρχει μία διαμορφωμένη πραγματικότητα στη χώρα, είπε ο κ. Πλεύρης. “Έχουμε ένα clawback, το οποίο αν το δούμε αθροιστικά στο νοσοκομειακό, εξωνοσοκομειακό, αλλά και από τα λεγόμενα 1Α τα φάρμακα που δίδονται στις ιδιωτικές κλινικές, μιλάμε για υπέρβαση, η οποία ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο. Συνήθως φτάνει στο 1.200.000.000 ενδεχομένως και 1.300.000.000. Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξει μία πολιτική που λίγο – πολύ σε επίπεδο εξαγγελιών, πάντοτε οι στοχεύσεις ήταν ίδιες, αλλά η πολιτική αυτή έπασχε στο κομμάτι της υλοποίησης, που έχει να κάνει από τη μία πλευρά με το να παραμένει η πρόσβαση των καινοτόμων και υψηλής θεραπευτικής αξίας φαρμάκων σε όλους τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη, αλλά από την άλλη πλευρά να υπάρχει και έλεγχος της κατανάλωσης, ώστε αυτά τα φάρμακα να λαμβάνονται πραγματικά από τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη και οι ασθενείς που δεν χρειάζονται αυτές τις υψηλού επιπέδου θεραπείες, να μπορούν να έχουνε πρόσβαση στις θεραπείες οι οποίες δίνονται, δηλαδή είτε με γενόσημα ή με βιο-ομοειδή”.

Κατά την εκτίμησή μου, το πρόβλημα του φαρμάκου στην Ελλάδα, δεν είχε να κάνει τόσο με τις τιμές ως τιμές, όσο με την κατανάλωση, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο ίδιος έκανε λόγο για την ενεργοποίηση ενός μοντέλου, “το οποίο σε πρώτη φάση θα δίνει τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης, που ήδη υπάρχει, αλλά αυτή η διαπραγμάτευση θα επεκταθεί σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες υψηλών και καινοτόμων φαρμάκων, ώστε πραγματικά να μπορούν να λαμβάνονται οι εκπτώσεις, οι οποίες θέλει να λάβει το κράτος, να λάβει ο ΕΟΠΥΥ, ώστε να υπάρχουν αυτά τα φάρμακα, να λειτουργούν με μια λογική ασφάλειας και οι εταιρίες θα ξέρουν ότι θα έχουν κλειστό προϋπολογισμό και μέσα στις εκπτώσεις τις οποίες θα παίρνουμε, θα συμπεριλαμβάνουμε ουσιαστικά ένα τέτοιο ποσό που να μπορεί να υπάρξει διαχείριση της δαπάνης του φαρμάκου”.

Όπως είπε, υποχρεωτικά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ελέγχεται και η κατανάλωση η οποία γίνεται στις άλλες χώρες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Δεν μπορεί να υπάρχουν καταναλώσεις τρεις φορές και τέσσερις φορές πάνω, εκτός βέβαια αν υπάρχουν ιδιαιτερότητες της χώρας που δικαιολογούν αυτήν την κατανάλωση”.

Παράλληλα, σημείωσε πως θα γίνει μία επαναξιολόγηση φαρμάκων: “κατά πόσο αυτά είναι τέτοια θεραπευτικής αξίας, που δικαιολογούν την παρουσία στη σχετική λίστα και αναφερόμαστε κυρίως σε χαμηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα”. “Εκεί, πάλι, θα μπορούσαν να υπάρχουν κλειστοί προϋπολογισμοί, καθώς πολλές φορές δεν δικαιολογούνται οι υπερβάσεις μέσα στη θετική λίστα σε καθόλου ευκαταφρόνητα φάρμακα, αλλά οπωσδήποτε όχι υψηλής θεραπευτικής αξίας, όπως είναι οι βιταμίνες”.

  • Για τον ΕΟΠΥΥ

Όσον αφορά το κομμάτι του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός σημείωσε πως επιθυμία της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι να υπάρξει αξιολόγηση των παρόχων που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. “Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας ασφαλιστικός Οργανισμός, ο οποίος στην πραγματικότητα θα πρέπει να δίνει αναφορά σε εσάς και στους ασφαλισμένους, στους ασθενείς οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι και στους ασφαλισμένους εν γένει”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης και προσέθεσε: “Ο ΕΟΠΥΥ δίνει αναφορά στους ασφαλισμένους. Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτό; Ότι θα πρέπει να αξιολογήσει τις υπηρεσίες που λαμβάνει και να απαιτεί ποιοτικές υπηρεσίες, να αναβαθμίσει το επίπεδο της παρεχόμενης υπηρεσίας και παράλληλα, επειδή πάντοτε μιλάμε για ποσοτικές αναφορές, είτε είναι από το rebate ή το οτιδήποτε, θα πρέπει να υπάρχει και μία ποιοτική διαβάθμιση”.

Η υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ είναι να παρέχει την καλύτερη και ποιοτικότερη υπηρεσία για τον ασφαλισμένο του και στην καλύτερη δυνατή τιμή όσο μπορεί να την πάρει, επεσήμανε ο κ. Πλεύρης. 

Πλεύρης: Aντικειμενικότατα και μετρήσιμα τα κριτήρια αξιολόγησης των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ

“Πράγμα που σημαίνει ότι εσείς που είστε ασθενείς θα ξέρετε ότι πηγαίνοντας στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει μία κλιμάκωση παροχής υπηρεσιών αναλόγως με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια, τι μηχάνημα έχεις, τι ειδικότητες έχεις, αν έχεις κλίνες ΜΕΘ, αναφέρομαι δευτεροβάθμια. Θα είναι αντικειμενικότατα, μετρήσιμα κριτήρια. Και θα γνωρίζουν και οι πάροχοι έντιμα ότι εάν δεν έχεις ένα minimum το οποίο βάζει ο ΕΟΠΥΥ, που αυτό δεν είναι το minimum του να πάρεις άδεια να λειτουργείς, μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να πει ότι εγώ δεν θέλω μηχανήματα πάνω από 10 ή πάνω από 15 χρόνια. Και αν θέλετε να συμβάλλεστε με τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να αναβαθμίσετε τις υπηρεσίες σας. Θα ξεκινήσουμε, λοιπόν, με την κατηγοριοποίηση και τον εξορθολογισμό της ιδιωτικής υγείας. Οι ιδιώτες πάροχοι θα ξέρουν ότι το Κράτος συμβάλλεται μαζί τους δια του ΕΟΠΥΥ, όταν η υπηρεσία τους είναι αυτή την οποία θέλει να λαμβάνει. Πιστεύω ότι αυτό θα αναβαθμίσει εν γένει την παρεχόμενη υπηρεσία και θα απεγκλωβίσει και πόρους, ώστε να μπορούν να δοθούν πραγματικά και να μπουν και άλλα πράγματα και άλλες υπηρεσίες που θέλουμε να έχουμε από τον ιδιωτικό τομέα”.

  • Για το ΕΣΥ

Όσον αφορά το Εθνικό Συστήμα Υγείας, ο κ. Πλεύρης ανέφερε τα εξής: “Έχουμε χρήματα τα οποία είναι σοβαρά κονδύλια που είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει συγκεκριμένους τομείς στους οποίους πάνε τα χρήματα. Μεγάλο κομμάτι αυτών είναι στην ανασυγκρότηση υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας όπου ακολουθούνται όλα τα προγράμματα για να είμαστε στο χρόνο. Είναι το κομμάτι που έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση”.

Η ψηφιοποίηση των δομών Υγείας – Ψηφιακός φάκελος ασθενούς

Όπως είπε ο κ. Πλέυρης, “ο ψηφιακός φάκελος του ασθενούς, στην πραγματικότητα, θα είναι ο βασικός έλεγχος των υπηρεσιών που λαμβάνουμε. Και τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε σοβαρά για περιορισμό των δαπανών γιατί ανά πάσα στιγμή θα μπορείς να παρακολουθείς αν ο συγκεκριμένος ασθενής δικαιολογεί τις εξετάσεις που κάνει, αν δικαιολογεί τα φάρμακα τα οποία παίρνει και θα έχεις ένα πλήρες ιστορικό”.

“Αυτό μπορώ να σας πω ότι είναι σημαντικό στο κομμάτι της Οικονομίας αλλά και της Υγείας, να μπορούμε να σχηματίζουμε και να έχουμε ασφαλές Μητρώο Ασθενών. Εδώ έρχεται λοιπόν και όλο το κομμάτι των προληπτικών εξετάσεων που η ειδοποιός διαφορά με το παρελθόν- γιατί δυνατότητες συνταγογράφησης εξετάσεων υπήρχαν- είναι ότι με όλο αυτό το Πρόγραμμα «Σ. Δοξιάδης» που θα υπάρχει στις πρωτοβάθμιες εξετάσεις- δεν θα περιμένεις να πάει ο άλλος να κινητοποιηθεί, να κάνει μια εξέταση. Θέλουμε σε συνεργασία με το Ψηφιακής Πολιτικής, η ίδια η Πολιτεία να καλεί βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών τον πολίτη να πάει να κάνει την εξέταση και, φυσικά, να μην επιβαρύνεται με καμία συμμετοχή”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τηλεδιάσκεψη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών

Θάνος Πλεύρης: Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά - Η Κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για lockdown

Πλεύρης: Απάντηση στον Τσίπρα για τα Νοσοκομεία "Ιπποκράτειο" & "Γ. Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θα κληθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Γιάννης Οικονόμου VIP ΜΕΘ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις καταγγελίες του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και στην πιθανότητα να ληφθούν επιπλέον μέτρα ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Δημοσιεύτηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των υγειονομικών

Υπουργείο Υγείας τροπολογία: Επιβεβαιώθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση προσωπικού νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων εργαζομένων του Υπουργείου Υγείας και κατοχυρώθηκε η σύναψη συμβάσεων με επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα για τα εμβόλια.

Επίσημο: 3μηνη ισχύς εφεξής για το πιστοποιητικό νόσησης-Έρχεται ΚΥΑ για εξειδίκευση του μέτρου

Πιστοποιητικό νόσησης: Η εισήγηση της επιτροπής για μείωση της ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης από 6 σε 3 μήνες αποτελεί ένα επιπλέον μέτρο στην προσπάθεια να αυξηθούν οι εμβολιασμοί κατά της Covid 19. Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες

Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στο ΕΚΠΑ

Ηλίας Μόσιαλος ΕΚΠΑ: Ο καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Imperial College London, κ. Ηλίας Μόσιαλος, διορίστηκε Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Plan B στη Βρετανία με τηλεργασία και πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ηνωμένο Βασίλειο νέα μέτρα: Οι υπουργοί και η Downing Street αναμένεται να υπογράψουν νέους κανονισμούς ως Plan B για την επιβολή της τηλεργασίας και πιστοποίησης εμβολίων σε όλη την Αγγλία ενόψει των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid στη Βρετανία.

Διαψεύδει ο Θάνος Πλεύρης τις VIP κλίνες ΜΕΘ

Πλεύρης VIP ΜΕΘ: Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε ως fake news τα όσα δημοσιεύονται και εξαπλώνονται τις τελευταίες ώρες και τόνισε πως η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ και μόνο.

Ο Δήμαρχος Bill de Blasio ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η πόλη της Νέας Υόρκης εφαρμόζει μια εντολή εμβολίου covid για εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Ο Ντε Μπλάζιο είπε ότι αναμένει από τη νέα εντολή να επιβιώσει τυχόν νομικών προκλήσεων. Ένας εκπρόσωπος του Δημάρχου είπε ότι η εντολή του ιδιωτικού τομέα θα ισχύει για περίπου 184.000 επιχειρήσεις.

Τροπολογία: Αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως και 2 έτη γονείς-αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά σχολείο 

Τροπολογία: Με πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης προωθείται διάταξη με σκοπό την αποτροπή των γονέων και κηδεμόνων να κρατούν μακριά από το σχολείο τα παιδιά τους τα οποία είναι μαθητές, επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους.