Πολιτική Υγείας

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η επικεφαλής της ΕΕ σκέφτεται υποχρεωτικά εμβόλια Covid καθώς οι φόβοι της Omicron βαθαίνουν

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η επικεφαλής της ΕΕ σκέφτεται υποχρεωτικά εμβόλια Covid καθώς οι φόβοι της Omicron βαθαίνουν

Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων της Omicron μπορεί να την κάνει πιο μεταδοτική ή ανθεκτική στα εμβόλια, αλλά θα μπορούσαν να χρειαστούν εβδομάδες για να καθοριστεί εάν και σε ποιο βαθμό η παραλλαγή είναι ανθεκτική στα εμβόλια.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ανώτατη αξιωματούχος της Ευρώπης δήλωσε την Τετάρτη ότι ήρθε η ώρα να «σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», καθώς η ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Omicron σκοτείνιασε τις προβλέψεις και βάθυνε τους φόβους για έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα. Αγνοώντας μια προειδοποίηση του ΠΟΥ για γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, η Ιαπωνία ανέστειλε τις νέες κρατήσεις πτήσεων στη χώρα καθώς ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι η Omicron απειλεί την οικονομική ανάκαμψη και μείωσε την πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2021.

Τα αυξανόμενα ποσοστά μόλυνσης έχουν ήδη δει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επαναφέρουν υποχρεωτική χρήση μάσκας, μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, απαγόρευση κυκλοφορίας ή lockdown σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να περιορίσουν τις νοσηλείες, αφήνοντας όμως τις επιχειρήσεις να φοβούνται άλλα ζοφερά Χριστούγεννα.

Στις Βρυξέλλες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι ήταν «κατανοητό και σκόπιμο» να συζητηθεί πώς να «ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό» στο μπλοκ — αν και μόνο μεμονωμένα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλλουν εντολές εμβολίων.

Η Αυστρία έχει ήδη δηλώσει ότι θα καταστήσει υποχρεωτικά τα εμβόλια για την Covid-19 τον ερχόμενο Φεβρουάριο, η Γερμανία σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμά της και η Ελλάδα δήλωσε την Τρίτη ότι θα επιβάλει εμβόλια για άνω των 60 ετών.

Ενώ μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να αποδειχθεί πόσο μολυσματική και ανθεκτική στα τρέχοντα εμβόλια είναι η Omicron, πολλές χώρες έσπευσαν να ενισχύσουν τα υπάρχοντα προγράμματα, θεωρώντας τα ως την καλύτερη γραμμή άμυνας. Παρακολουθώντας την Omicron: γιατί η ακίδα έχει σημασία. Από την Τετάρτη, κάθε ενήλικας στην Ιταλία έγινε κατάλληλος για ενισχυτικό εμβόλιο Covid, το οποίο προηγουμένως ήταν ανοιχτό μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.

Η Βρετανία και η Νορβηγία που δεν είναι μέλη της ΕΕ είχαν ήδη υποσχεθεί αναμνηστικές βολές σε όλους τους ενήλικες πριν από τα τέλη Ιανουαρίου και το Πάσχα αντίστοιχα.

Μέχρι στιγμής, περισσότερες από δώδεκα χώρες και εδάφη έχουν εντοπίσει κρούσματα Omicron, όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Νιγηρία και η Πορτογαλία. Δεκάδες χώρες έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς που στοχεύουν κυρίως χώρες της Νότιας Αφρικής. Ο παγκόσμιος οικονομικός οργανισμός, ο ΟΟΣΑ, προειδοποίησε ότι η Omicron απειλεί την ανάκαμψη του κόσμου και μείωσε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη για το 2021 από 5,7% σε 5,6%.

Ο Οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι είπε ότι η ανάκαμψη είχε «χάσει τη δυναμική της και γίνεται ολοένα και πιο ανισορροπημένη» και θα παραμείνει «επισφαλής» μέχρι να αναπτυχθούν εμβόλια σε όλον τον κόσμο. – ‘Είναι τρομακτικό’ –

Οι ιαπωνικές αρχές, οι οποίες είχαν ήδη αυστηροποιήσει τα σκληρά μέτρα για τα σύνορά τους, ανέφεραν την Τετάρτη ότι εντόπισαν μια δεύτερη μόλυνση του νέου στελέχους — αυτή τη φορά σε άτομο που έφτασε από το Περού.

Άλλες κυβερνήσεις στην Ασία επέκτειναν επίσης τους περιορισμούς, με την Ινδονησία να προσθέτει το Χονγκ Κονγκ και τη Μαλαισία να αναφέρουν το Μαλάουι στους καταλόγους τους για απαγόρευση ταξιδιού. «Πολλοί από τους γείτονες και τους φίλους μου πέθαναν από την Covid-19», δήλωσε ο κάτοικος της Τζακάρτα, Jan Pieter Tobing. «Ο κορωνοϊός είναι η πραγματική συμφωνία. Η ανάδυση λοιπόν της Όμικρον είναι πολύ τρομακτική. Ειλικρινά, είναι τρομακτικό».

Η Γαλλία διέκοψε την τάση ανακοινώνοντας ότι οι πτήσεις από τη νότια Αφρική θα μπορούσαν να προσγειωθούν στο έδαφός της από το Σάββατο, αλλά μόνο επιτρέποντας σε Γάλλους και κατοίκους της ΕΕ, διπλωμάτες και πληρώματα πτήσης να αποβιβαστούν. Παρόλο που οι κυβερνήσεις ενήργησαν μονομερώς στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών, τα κράτη μέλη του ΠΟΥ συγκεντρώθηκαν στη Γενεύη για να εργαστούν για μια διεθνή συμφωνία για τον χειρισμό της επόμενης πανδημίας.

Θα συσταθεί ένα διακυβερνητικό διαπραγματευτικό όργανο για την επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών με μια πρώτη συνάντηση πριν από την 1η Μαρτίου 2022. –

Τα Φίτζι υποδέχονται πίσω τους τουρίστες –

Η Λατινική Αμερική ανέφερε τα δύο πρώτα κρούσματα της παραλλαγής την Τρίτη — σε άτομα που ταξίδεψαν από τη Νότια Αφρική στη Βραζιλία.

Η Νιγηρία, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, ανέφερε επίσης τα πρώτα κρούσματα Omicron την Τετάρτη. Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις των ΗΠΑ σε οκτώ χώρες της Νότιας Αφρικής τέθηκαν σε ισχύ τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι «εξαρτάται» πόσο καιρό θα παραμείνει σε ισχύ το μέτρο. «Θα μάθουμε πολλά περισσότερα τις επόμενες δύο εβδομάδες για τη θνησιμότητα αυτού του ιού, για το πόσο εξαπλώνεται, πώς πρέπει να τον ελέγξουμε κ.λπ.», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων της Omicron μπορεί να την κάνει πιο μεταδοτική ή ανθεκτική στα εμβόλια, αλλά θα μπορούσαν να χρειαστούν εβδομάδες για να καθοριστεί εάν και σε ποιο βαθμό η παραλλαγή είναι ανθεκτική στα εμβόλια.

Ο εντοπισμός και η εξάπλωσή της, ωστόσο, έχουν τονίσει ότι ο παγκόσμιος αγώνας κατά της Covid-19 απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Ακόμη και τα έθνη με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού αγωνίζονται να περιορίσουν τους αυξανόμενους αριθμούς μολύνσεων και να αποτρέψουν την υπερκάλυψη των υπηρεσιών υγείας. Ενώ το ευρωπαϊκό καλοκαίρι των φευγαλέων ελευθεριών Covid μπορεί να έχει τελειώσει, στο νότιο ημισφαίριο, το έθνος του Ειρηνικού Φίτζι τερμάτισε 615 ημέρες διεθνούς απομόνωσης την Τετάρτη και άνοιξε ξανά για τους τουρίστες. Παραδοσιακοί χορευτές με φούστες από γρασίδι καλωσόρισαν παραθεριστές από το Σίδνεϊ, τους πρώτους από μια αναμενόμενη πλημμύρα τουριστών που χρειάζονται απελπιστικά τις επόμενες εβδομάδες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fiji Airways, Andre Viljoen, δήλωσε ότι ήταν μια «σημαντική» περίσταση για τη χώρα, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 40 τοις εκατό της οικονομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μητσοτάκης Βουλή: Αναγκαίος ο εμβολιασμός και όχι υποχρεωτικός, το πρόστιμο είναι το τελευταίο αντικίνητρο

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό-Ποιοι εξαιρούνται-Πώς υπολογίζεται το πρόστιμο

Η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να ωθήσει το ποσοστό των εμβολιασμένων πάνω από το 75% για να περιορίσει αποτελεσματικά την εξάπλωση του ιού

Σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους - Τι αλλάζει

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Μπιλ Γκέιτς και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συζητούν την επέκταση της παγκόσμιας συνεργασίας στον τομέα της υγείας

Ο Γκέιτς συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες της SK Bioscience, η οποία έλαβε χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Ετοιμότητας Επιδημίας CEPI για την ανάπτυξη του εμβολίου της για την COVID-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγχορηγός του 9ου Συνεδρίου ISPAH

Άμπου Ντάμπι ΠΟΥ: Η συγχρηματοδότηση της εκδήλωσης από τον ΠΟΥ ενισχύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη συμβολή της στη μείωση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών και στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και ευεξίας. 

Η σχολική περιφέρεια της Φιλαδέλφειας επιβάλλει μάσκες για τις πρώτες 10 ημέρες του σχολικού έτους ενώ τα προνήπια πρέπει να καλύπτονται όλον τον χρόνο.

Η περιφέρεια εφαρμόζει επίσης ένα πρόγραμμα «μάσκα για να μείνει», δηλώνοντας ότι οι μαθητές και το προσωπικό που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το Fox 5 New York, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νέα Υόρκη έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα των πόλεων και σε γειτονικές κομητείες.