Πολιτική Υγείας

Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος: Οι «για πάντα χημικές ουσίες» στο νερό και τις συσκευασίες διακινδυνεύουν την υγεία

Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος: Οι «για πάντα χημικές ουσίες» στο νερό και τις συσκευασίες διακινδυνεύουν την υγεία

Η Melanie Benesh, νομοθετική δικηγόρος για την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας, είπε ότι η ανακοίνωση της EPA «θα πρέπει να προκαλέσει κώδωνα κινδύνου για τους καταναλωτές και τις ρυθμιστικές αρχές».

Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος: Οι «για πάντα χημικές ουσίες» στο νερό και τις συσκευασίες μπορούν να διακινδυνεύσουν την υγεία, λέει ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος EPA Ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος EPA εξέδωσε μη δεσμευτικές συμβουλές για την υγεία που θέτουν τα όρια κινδύνου για την υγεία για Υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ PFOA και Υπερφθοροοκτανοσουλφονικό οξύ PFOS σχεδόν στο μηδέν

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι δύο αντικολλητικές και ανθεκτικές στους λεκέδες ενώσεις που βρίσκονται στο πόσιμο νερό είναι πιο επικίνδυνες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως – και ενέχουν κινδύνους για την υγεία ακόμη και σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν μπορούν επί του παρόντος να ανιχνευθούν.

Οι δύο ενώσεις, γνωστές ως PFOA και PFOS, έχουν καταργηθεί οικειοθελώς από κατασκευαστές των ΗΠΑ, αλλά υπάρχει περιορισμένος αριθμός συνεχιζόμενων χρήσεων και οι χημικές ουσίες παραμένουν στο περιβάλλον επειδή δεν αποικοδομούνται με την πάροδο του χρόνου.

Οι ενώσεις αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας «για πάντα χημικών ουσιών» γνωστών ως πολυφθοροαλκυλικών ουσιών PFAS που χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικά προϊόντα και στη βιομηχανία από τη δεκαετία του 1940. Η EPA εξέδωσε την Τετάρτη μη δεσμευτικές συμβουλές για την υγεία που θέτουν τα όρια κινδύνου για την υγεία για τα PFOA και PFOS σχεδόν στο μηδέν, αντικαθιστώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του 2016 που τα είχαν θέσει σε 70 μέρη ανά τρισεκατομμύριο.

Οι χημικές ουσίες βρίσκονται σε προϊόντα όπως συσκευασίες από χαρτόνι, χαλιά και αφρό πυρόσβεσης. Ομάδες περιβάλλοντος και υγείας πιέζουν δεκάδες εταιρείες γρήγορου φαγητού, αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα λιανικής να αφαιρέσουν το PFAS από τις συσκευασίες τους.

Ταυτόχρονα, ο οργανισμός καλεί τις πολιτείες και τις περιοχές να υποβάλουν αίτηση για 1 δισεκατομμύριο δολάρια βάσει του νέου δικομματικού νόμου για τις υποδομές για την αντιμετώπιση του PFAS και άλλων ρύπων στο πόσιμο νερό.

Τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τεχνική βοήθεια, δοκιμές ποιότητας νερού, εκπαίδευση εργολάβων και εγκατάσταση κεντρικής επεξεργασίας, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αρκετές πολιτείες έχουν θέσει τα δικά τους όρια πόσιμου νερού για την αντιμετώπιση της μόλυνσης από PFAS που είναι πολύ πιο σκληρά από την ομοσπονδιακή καθοδήγηση.

Οι τοξικές βιομηχανικές ενώσεις συνδέονται με σοβαρές παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και του μειωμένου βάρους κατά τη γέννηση.

«Οι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή της μόλυνσης από το PFAS έχουν υποφέρει για πάρα πολύ καιρό», δήλωσε ο διαχειριστής της EPA Μάικλ Ρίγκαν σε μια δήλωση.

«Γι’ αυτό η EPA λαμβάνει επιθετική δράση ως μέρος μιας συνολικής κυβερνητικής προσέγγισης για να αποτρέψει την είσοδο αυτών των χημικών στο περιβάλλον και να βοηθήσει στην προστασία των ενδιαφερόμενων οικογενειών από αυτή τη διάχυτη πρόκληση».

Το PFAS είναι συντομογραφία των ουσιών ανά και πολυφθοροαλκυλίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε αντικολλητικά τηγάνια, υδατοαπωθητικά αθλητικά είδη, ανθεκτικά στους λεκέδες χαλιά, καλλυντικά και αμέτρητα άλλα καταναλωτικά προϊόντα.

Οι χημικοί δεσμοί είναι τόσο ισχυροί που δεν αποικοδομούνται ή το κάνουν μόνο αργά στο περιβάλλον και παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου επ’ αόριστον.

Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία βασίζονται στη νέα επιστήμη και λαμβάνουν υπόψη τη διά βίου έκθεση στις χημικές ουσίες, ανέφερε η EPA.

Οι αξιωματούχοι δεν είναι πλέον βέβαιοι ότι τα επίπεδα PFAS που επιτρέπονται βάσει των κατευθυντήριων γραμμών του 2016 «δεν έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της EPA. Ενώ οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θέτουν τον αποδεκτό κίνδυνο κάτω από τα επίπεδα που μπορούν να μετρηθούν, πρακτικά η EPA συνιστά στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αναλάβουν δράση κατά των χημικών ουσιών όταν φτάσουν σε επίπεδα που μπορούν να μετρηθούν — επί του παρόντος περίπου τέσσερα μέρη ανά τρισεκατομμύριο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος διοικητικός αξιωματούχος. Τρίτη βράδυ.

Η EPA είπε ότι αναμένει να προτείνει εθνικούς κανονισμούς για το πόσιμο νερό για το PFOA και το PFOS αργότερα φέτος, με τελικό κανόνα να αναμένεται το 2023.

Σε σχετική εξέλιξη, η EPA ανέφερε ότι για πρώτη φορά εκδίδει τελικές υγειονομικές συμβουλές για δύο χημικά που θεωρούνται υποκατάστατα των PFOA και PFOS.

Η μία ομάδα είναι γνωστή ως χημικές ουσίες GenX, ενώ η άλλη είναι γνωστή ως PFBS.

Οι συμβουλές υγείας για τα χημικά GenX ορίστηκαν σε 10 μέρη ανά τρισεκατομμύριο, ενώ το PFBS ορίστηκε σε 2.000 μέρη ανά τρισεκατομμύριο.

Ο οργανισμός ανέφερε ότι οι νέες συμβουλές παρέχουν τεχνικές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές υπηρεσίες για να ενημερώσουν ενέργειες για την αντιμετώπιση του PFAS στο πόσιμο νερό, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της ποιότητας του νερού, της χρήσης φίλτρων και άλλων τεχνολογιών που μειώνουν το PFAS και στρατηγικές για τη μείωση της έκθεσης στις ουσίες .

Ομάδες περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας χαιρέτησαν την ανακοίνωση ως ένα καλό πρώτο βήμα. Οι υποστηρικτές έχουν ζητήσει εδώ και καιρό δράση για το PFAS αφού χιλιάδες κοινότητες εντόπισαν χημικές ουσίες PFAS στο νερό τους.

Τα χημικά PFAS έχουν επιβεβαιωθεί σε σχεδόν 400 στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τουλάχιστον 200 εκατομμύρια Αμερικανοί πίνουν νερό μολυσμένο με PFAS, σύμφωνα με την Environmental Working Group, μια οργάνωση έρευνας και υπεράσπισης.

“Η EPA είχε το θάρρος να ακολουθήσει την επιστήμη. Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, δήλωσε ο Stel Bailey, συν-διαμεσολαβητής του National PFAS Contamination Coalition.

“Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: Αυτές οι χημικές ουσίες είναι σοκαριστικά τοξικές σε εξαιρετικά χαμηλές δόσεις”, πρόσθεσε ο Erik Olson, ανώτερος στρατηγικός διευθυντής για την υγεία και τα τρόφιμα στο Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων. Κάλεσε την EPA να ρυθμίσει όλα τα χημικά PFAS “με εκτελεστά πρότυπα ως ενιαία κατηγορία χημικών ουσιών».

Η Melanie Benesh, νομοθετική δικηγόρος για την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας, είπε ότι η ανακοίνωση της EPA «θα πρέπει να προκαλέσει κώδωνα κινδύνου για τους καταναλωτές και τις ρυθμιστικές αρχές». Προέτρεψε την EPA «να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα για να μειώσει δραματικά την έκθεση σε αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες».

Το Αμερικανικό Συμβούλιο Χημείας, το οποίο εκπροσωπεί μεγάλες χημικές εταιρείες, ανέφερε σε δήλωση ότι ενώ υποστηρίζει την ανάπτυξη προτύπων πόσιμου νερού για PFAS με βάση την καλύτερη διαθέσιμη επιστήμη, η ανακοίνωση της EPA «αντανακλά την αποτυχία του οργανισμού να ακολουθήσει την αποδεκτή πρακτική του για τη διασφάλιση της επιστημονικής ακεραιότητας της διαδικασίας του». Αν και οι συμβουλές δεν είναι δεσμευτικές, “θα έχουν σαρωτικές επιπτώσεις για τις πολιτικές σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο”, είπε η ομάδα.

“Αυτά τα νέα επίπεδα δεν μπορούν να επιτευχθούν με την υπάρχουσα τεχνολογία θεραπείας και, στην πραγματικότητα, είναι κάτω από τα επίπεδα που μπορεί να εντοπιστεί αξιόπιστα χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες μεθόδους EPA.”

Η Chemours Co., ένα spinoff της DuPont που χρησιμοποιεί τις λεγόμενες χημικές ουσίες GenX για την παραγωγή φθοριοπολυμερών υψηλής απόδοσης που χρησιμοποιούνται σε ημιαγωγούς, κινητά τηλέφωνα, αναπνευστήρες νοσοκομείων και άλλα προϊόντα, χαρακτήρισε την ανακοίνωση της EPA «θεμελιωδώς εσφαλμένη».

Η EPA εξέδωσε την Τετάρτη μη δεσμευτικές συμβουλές για την υγεία που θέτουν τα όρια κινδύνου για την υγεία για τα PFOA και PFOS σχεδόν στο μηδέν, αντικαθιστώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του 2016 που τα είχαν θέσει σε 70 μέρη ανά τρισεκατομμύριο.

Η EPA εξέδωσε την Τετάρτη μη δεσμευτικές συμβουλές για την υγεία που θέτουν τα όρια κινδύνου για την υγεία για τα PFOA και PFOS σχεδόν στο μηδέν, αντικαθιστώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του 2016 που τα είχαν θέσει σε 70 μέρη ανά τρισεκατομμύριο. (AP)

Η EPA “αγνόησε σχετικά δεδομένα και εξέδωσε μια συμβουλή για την υγεία αντίθετη με τα πρότυπα του ίδιου του οργανισμού και τη δέσμευση αυτής της διοίκησης για επιστημονική ακεραιότητα”, ανέφερε η Chemours σε δήλωση.

Η εταιρεία “χρησιμοποιεί ήδη τεχνολογίες αιχμής στις εγκαταστάσεις μας για να μειώσει τις εκπομπές και να επανορθώσει τις ιστορικές εκδόσεις”, είπε η Chemours, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι αξιολογούν τα επόμενα βήματα, “συμπεριλαμβανομένων πιθανών νομικών μέτρων, για την αντιμετώπιση της επιστημονικά αβάσιμης δράσης της EPA .”

Μια έρευνα από την πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσε ότι η Chemours είχε απορρίψει το GenX από το εργοστάσιό της στο Fayetteville Works στον ποταμό Cape Fear για χρόνια.

Ο επικεφαλής της EPA Regan ήταν ο κορυφαίος περιβαλλοντικός αξιωματούχος της πολιτείας όταν ξεκίνησε η έρευνα και οδήγησε τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στον καθαρισμό του ποταμού.

Ο Κυβερνήτης Ρόι Κούπερ και ο σημερινός προϊστάμενός του για το περιβάλλον παρουσίασαν μια στρατηγική με τρεις άξονες την περασμένη εβδομάδα για την αντιμετώπιση περαιτέρω προσπαθειών για τη μείωση και τη διόρθωση μιας ευρείας κατηγορίας χημικών PFAS σε πηγές νερού.

Η νομοθεσία που εγκρίθηκε από το Σώμα θα θέσει ένα εθνικό πρότυπο πόσιμου νερού για το PFAS και θα κατευθύνει την EPA να αναπτύξει όρια απόρριψης για μια σειρά βιομηχανιών που είναι ύποπτες ότι απελευθερώνουν PFAS στο νερό.

Το νομοσχέδιο έχει παγώσει στη Γερουσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχέση μεταξύ πλαστικών και παχυσαρκίας υποδηλώνει νέα μελέτη

Χημικές ουσίες φέρεται να έχουν ανιχνευθεί σε είδη φαστ φουντ, σύμφωνα με ερευνητές.

Σε fast food των ΗΠΑ εντοπίστηκαν ανησυχητικές ποσότητες φθαλικών ενώσεων

Κίνδυνος για τοξικά χημικά σε προϊόντα μακιγιάζ σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επί τάπητος το πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών – Τι θα γίνει με τα πρόστιμα στους άνω των 60

Τέλος, για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης χωρίς συνταγογράφηση, ο υπουργός Υγείας διαμήνυσε πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, καθώς απομένουν διαδικαστικά ζητήματα να επιλυθούν από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για το πώς θα γίνεται η καταγραφή των πολιτών.

Οι Ιάπωνες μαθητές που πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την κίνηση αναφέρουν καλύτερη υγεία

Ένας περιορισμός του σχεδιασμού αυτής της μελέτης είναι ότι η αιτιώδης συνάφεια δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί- με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί γιατί κάποιοι μαθητές ανταποκρίθηκαν ή όχι στις κατευθυντήριες γραμμές.

Η Κίνα ανακοινώνει εθνική χαλάρωση των περιορισμών COVID

Οι αναζητήσεις στη μεγαλύτερη ταξιδιωτική εφαρμογή της χώρας, Ctrip, για αεροπορικά εισιτήρια ενόψει της κινεζικής Πρωτοχρονιάς έφτασαν σε υψηλό τριών ετών, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης The Paper.

Ξεκινάει μέσα στον Δεκέμβριο το προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Πρόληψη: Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο της μήτρας, που αφορά 2,5 εκατ. γυναίκες με ηλικία από 21 έως και 65 ετών, οι οποίες θα λάβουν SMS για να προβούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο.

Διαγράφονται τα πρόστιμα για τους άνω των 60 ετών που τελικά εμβολιάστηκαν

Τέλος, με το νέο σχέδιο νόμου, ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, που αφορούν ενδεικτικά στον έλεγχο του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σχέση με τον τρόπο διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.), στον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό της αγοράς με τα αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα, στην αναγνώριση σε επίπεδο αποζημιώσεως της καινοτομίας και πρωτοτυπίας ελληνικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και στη διευκόλυνση στελέχωσης των κινητών ομάδων υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.). 

Η αλλαγή του FDA εισάγει φθηνότερα και ευκολότερα ακουστικά βαρηκοΐας

Μην προσπαθήσετε να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας μόνο ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το ίδιο επίπεδο ακοής και στα δύο αυτιά, ώστε να μπορούν να καταλάβουν από πού προέρχεται ένας ήχος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας.

Δημόσια διαβούλευση για την προστασία της δημόσιας υγείας

Θάνος Πλεύρης: Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή από χρόνια εξελικτική ασθένεια, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας.