Πολιτική Υγείας

Omicron XBB: Η νέα παραλλαγή κυριαρχεί στην Αυστραλία με φόβους για τα Χριστούγεννα

Omicron XBB: Η νέα παραλλαγή κυριαρχεί στην Αυστραλία με φόβους για τα Χριστούγεννα

Omicron XBB: Η παραλλαγή XBB έχει ανιχνευθεί σε 35 χώρες, αλλά δεν έχει ακόμη συσχετιστεί με κάποια σημαντική αύξηση των λοιμώξεων.

Ένα νέο στέλεχος της Covid-19 έχει φτάσει στην Αυστραλία, αλλά με βάση τα πρώτα στοιχεία οι ειδικοί δεν ανησυχούν ακόμη πολύ για τον αντίκτυπό του. Η νέα παραλλαγή XBB εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Σιγκαπούρη και η μετάδοσή της, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, έχει φτάσει στη ΝΝΟ και τη Βικτώρια. Μέσα σε μια εβδομάδα, το στέλεχος XBB έφτασε τα μισά κρούσματα Covid στη Σιγκαπούρη. Μια δήλωση της NSW Health ανέφερε ότι τα στελέχη BA 4 και BA5 Omicron εξακολουθούσαν να είναι τα πιο κοινά, αλλά η κυριαρχία τους ήταν σε φθίνουσα πορεία.

«Θα παρακολουθούμε στενά την εμφάνιση παραλλαγών και άλλων διεθνών και τοπικών δεδομένων τις επόμενες επτά έως 14 ημέρες για να αξιολογήσουμε το δυναμικό ανάπτυξης των νέων παραλλαγών στο πλαίσιο του προφίλ ανοσίας του πληθυσμού της NSW», δήλωσε η NSW Health. Το νέο ανθεκτικό στα εμβόλια στέλεχος είναι επίσης ανθεκτικό στα αντισώματα που δημιουργούνται από προηγούμενες λοιμώξεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είπε ότι δεν πιστεύουν ότι η νέα παραλλαγή δικαιολογεί περαιτέρω ανησυχία για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν «αποκλίνει επαρκώς από άλλες γενεαλογίες Omicron».

Η παραλλαγή XBB έχει ανιχνευθεί σε 35 χώρες, αλλά δεν έχει ακόμη συσχετιστεί με κάποια σημαντική αύξηση των λοιμώξεων. Ο ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες καθηγητής Peter Collignon είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος ήταν «πιο λοιμογόνο, όπως κρίνεται από νοσηλεία και θανάτους». Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε, τα πρώτα στοιχεία που έχουμε υποδηλώνουν ότι το στέλεχος XBB έχει υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, ειδικά σε όσους είχαν μολυνθεί πριν κυριαρχήσει η παραλλαγή Omicron.

Η δυνατότητα της παραλλαγής XBB να οδηγήσει σε νέα κύματα μόλυνσης μπορεί να εξαρτηθεί τόσο από το μέγεθος όσο και από το χρονοδιάγραμμα των προηγούμενων κυμάτων Omicron και από την κάλυψη του εμβολίου COVID-19. Σε όλη τη χώρα, καταγράφηκαν περισσότερα από 31.000 ενεργά κρούσματα Covid την εβδομάδα πριν από τις 25 Οκτωβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η νέα μετάλλαξη της Όμικρον, η "ΧΒΒ", αρχικά εντοπίστηκε στη Σιγκαπούρη, ενώ έχει φτάσει και στην Ευρώπη

Βάση δεδομένων εντοπισμού επαφών υγείας των εργαζομένων για τον μετριασμό της εξάπλωσης της COVID-19 και την ενίσχυση της ασφάλειας

Νέες γνώσεις σχετικά με τις αντιδράσεις των αντισωμάτων στις παραλλαγές omicron

Νέες παραλλαγές της Omicron εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τιμολόγια του Ρεύματος - Αλλαγές σε όσα γνωρίζουμε από 1ης Ιανουαρίου - Αναποφάσιστοι οι καταναλωτές

«Και το νέο πράσινο ενιαίο τιμολόγιο έχει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας, καθώς αφήνει παντελώς αόριστο το τίμημα και για τον λόγο αυτόν οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, πριν επιλέξουν να μεταβούν σε αυτό ή να επιλέξουν κάποιο από τα άλλα προγράμματα των προμηθευτών» υπογραμμίζει ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών – Ποιότητας Ζωής (ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ) Παναγιώτης Σγούρας.

Υπουργείο Πολιτισμού - Διευκόλυνση της συμμετοχής των ΑμεΑ σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής

Είμαστε αντιμέτωποι με το στοίχημα να αποκαταστήσουμε την προσβασιμότητα σε μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας, χωρίς να αλλοιωθεί, στο ελάχιστο, ο χαρακτήρας τους. Να μην είναι, δηλαδή, μόνο εύχρηστες οι νέες υποδομές που εγκαταστάθηκαν, αλλά και να συνδέονται αρμονικά με το μνημείο, σεβόμενοι απολύτως τις επιταγές του Αρχαιολογικού Νόμου.

«Ψηφιακός βοηθός» του gov.gr - Νέο ψηφιακό εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση

«Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που θα βοηθήσουν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα νέα εργαλεία» είπε, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί αυτή η σύνδεση ψηφιακών δεξιοτήτων με τις ανθρωπιστικές σπουδές «η γενιά αυτή θα έχει μειωμένη ικανότητα να ανιχνεύσει» τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Ηπείρου

Ήπειρος ΥΠΕ: Η Λίλιαν Βιλδιρίδη επισκέφθηκε νοσοκομεία της Ηπείρου και ενημερώθηκε για την πορεία του εκσυγχρονισμού τους, ενώ παράλληλα πληροφορήθηκε για τυχόν ελλείψεις και προβλήματα.