Πολιτική Υγείας

Ολλανδικές Αρχές: Ελέγχουν για παραλλαγή omicron COVID-19 αφού 61 αφίξεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικές

Ολλανδικές Αρχές: Ελέγχουν για παραλλαγή omicron COVID-19 αφού 61 αφίξεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικές

Λιγότερο από το 6% των ανθρώπων στην Αφρική έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 και εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και ευάλωτοι πληθυσμοί δεν έχουν λάβει ακόμη μία δόση. Η πανδημία της COVID-19 έχει στοιχίσει περισσότερες από 5 εκατομμύρια ζωές σε όλον τον κόσμο.

Ολλανδικές Αρχές: Οι επιβάτες που βρέθηκαν θετικοί έχουν απομονωθεί Οι ολλανδικές αρχές ελέγχουν για την παραλλαγή omicron αφού 61 επιβάτες σε δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 την Παρασκευή. Οι επιβάτες που βρέθηκαν θετικοί έχουν απομονωθεί και διενεργούνται περαιτέρω έρευνες. Τα αεροπλάνα έφτασαν στην Ολλανδία από το Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέιπ Τάουν λίγο αφότου η ολλανδική κυβέρνηση –όπως πολλά άλλα έθνη– επέβαλε απαγόρευση ταξιδιού από χώρες της Νότιας Αφρικής. Στους 539 ταξιδιώτες που βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό επετράπη να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να συνεχίσουν να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες.

Οι άνθρωποι που ζουν στην Ολλανδία και τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στο σπίτι πρέπει να απομονωθούν για τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Όλα αυτά έρχονται αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε την omicron ως «παραλλαγή ανησυχίας» και πολλές άλλες χώρες εφάρμοσαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά της Νότιας Αφρικής και των χωρών της περιοχής. Περιπτώσεις της παραλλαγής – που ανησυχεί τους επιστήμονες λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων και ορισμένων πρώιμων ενδείξεων ότι φέρει υψηλότερο βαθμό μόλυνσης από άλλες παραλλαγές – έχουν επίσης αναφερθεί στο Βέλγιο, το Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ. Πιθανή περίπτωση έχει και η Γερμανία. Το Σάββατο, η Βρετανία επιβεβαίωσε δύο συνδεδεμένες περιπτώσεις της παραλλαγής όμικρον.

Οι ΗΠΑ ενώθηκαν με ένα πλήθος άλλων εθνών την Παρασκευή επιβάλλοντας περιορισμούς στη Νότια Αφρική και σε αρκετές άλλες αφρικανικές χώρες, παρά την καθοδήγηση του ΠΟΥ και τις εκκλήσεις των Κέντρων της Αφρικής ή του Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που ανέφεραν ότι τέτοιες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις «δεν απέδωσαν ουσιαστικό αποτέλεσμα. ”

Οι αλλαγές πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα, με εξαιρέσεις για τους πολίτες των ΗΠΑ, τους μόνιμους κατοίκους και μερικές άλλες κατηγορίες. «Φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν την Παρασκευή, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι αποφάσισε «ότι θα είμαστε προσεκτικοί».

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δήλωσαν την Παρασκευή το βράδυ ότι δεν έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις της παραλλαγής όμικρον στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα και διαβεβαίωσαν ότι ο οργανισμός θα «παρακολουθήσει την πορεία της». Πολλά ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί ακόμη σχετικά με την παραλλαγή, συμπεριλαμβανομένου του εάν η omicron μπορεί να αποφύγει την ανοσολογική απόκριση και επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν τα ευρήματά τους.

Δρ. Makary: Η παραλλαγή Omicron αλλοτριώθηκε από το σκεπτικό «συμπέρασμα χωρίς δεδομένα» Η παραλλαγή omicron ανησύχησε τους επαγγελματίες υγείας λόγω της ταχείας εξάπλωσής της στους νέους στη Νότια Αφρική, αν και δεν υπήρχε άμεση ένδειξη εάν η παραλλαγή προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια. Ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η AstraZeneca, η Moderna, η Novavax και η Pfizer, δήλωσαν ότι έχουν σχέδια να προσαρμόσουν τα εμβόλιά τους υπό το πρίσμα της εμφάνισης της όμικρον.

Λιγότερο από το 6% των ανθρώπων στην Αφρική έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 και εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και ευάλωτοι πληθυσμοί δεν έχουν λάβει ακόμη μία δόση.

Η πανδημία της COVID-19 έχει στοιχίσει περισσότερες από 5 εκατομμύρια ζωές σε όλον τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: Όμικρον ονομάστηκε η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού - Χαρακτηρίστηκε "παραλλαγή ανησυχίας"

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επέβαλε άλλη μια ταξιδιωτική απαγόρευση που σχετίζεται με τον κορωνοϊό

61 ταξιδιώτες από Νότια Αφρική θετικοί στον κορωνοϊό στο Άμστερνταμ

2 κρούσματα της νέας μετάλλαξης Omicron επιβεβαιώθηκαν στη Βρετανία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ισχυρίζονται ότι έχουν ξεπεράσει την κορύφωση της COVID-19

Κίνα Covid: Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας (CDC), ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία κορυφώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και στη συνέχεια μειώθηκε ραγδαία κατά περισσότερο από 70%.

Νέα λίστα με φάρμακα για την προστασία του πληθυσμού από έκτακτες καταστάσεις μόλυνσης από πυρηνικά

Ο συντονισμός των τοπικών, εθνικών και διεθνών απαντήσεων στην απειλή της ραδιενέργειας, είναι απαραίτητος για μια εναρμονισμένη απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης λόγω ακτινοβολίας. Ως Οργανισμός που είναι αρμόδιος για την καθοδήγηση των παρεμβάσεων υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, ο ΠΟΥ παρέχει συμβουλές και διασφαλίζει την πρόσβαση σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας για χώρες που αναπτύσσουν εθνική ικανότητα ετοιμότητας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας.

Η Νότια Κορέα επεκτείνει τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Νότια Κορέα: Η χώρα θα συνεχίσει να περιορίζει την είσοδο βραχυπρόθεσμων ταξιδιωτών από την Κίνα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω ανησυχιών μετά τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

ΕΟΔΥ: Συνεργασία με το ΙΗΙ για πρόληψη των λοιμώξεων

Το Ινστιτούτο Βελτίωσης Φροντίδας Υγείας (Institute of Health Care Improvement) πραγματοποίησε τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα με επίκεντρο την πρόληψη των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υγείας.

Κατάθεση τροπολογίας με "δώρα" για την κάλυψη κενών στο σύστημα υγείας από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προβλέπεται ότι εφόσον είναι χρηματοδοτούμενες από πόρους της Ε.Ε. ή και από εθνικούς πόρους, δεν υποχρεούνται να αναρτούν συμβάσεις με το Δημόσιο μέχρι 150.000 ευρώ εκτός ΦΠΑ στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) και να έχουν την υποχρέωση χρήσης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).