Πολιτική Υγείας

ΟΚΑΝΑ Δήμος Αθηναίων: Δομή για εξαρτημένους από ουσίες 90 άστεγους ανθρώπους

ΟΚΑΝΑ Δήμος Αθηναίων: Δομή για εξαρτημένους από ουσίες 90 άστεγους ανθρώπους

Επιπλέον, το Κέντρο Ημέρας και το Υπνωτήριο «στελεχώνονται από διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από ψυχολόγους, ειδικούς θεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, εργασιακούς συμβούλους.

ΟΚΑΝΑ Δήμος Αθηναίων:  Άνοιξε τις πόρτες του το πρώτο Κέντρο Ημέρας και Υπνωτήριο για άστεγα τοξικοεξαρτημένα άτομα. Ακόμα ένα λιθαράκι μπαίνει για την ανακούφιση των ανθρώπων που βρίσκονται στον δρόμο και παλεύουν με την εξάρτηση, καθώς εγκαινιάστηκε το πρώτο Κέντρο Ημέρας & Υπνωτήριο που απευθύνεται ειδικά σε αυτόν τον πληθυσμό, αρχικής δυναμικότητας 90 ατόμων.

«Οι εξαρτημένοι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη από έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και από πλευράς προσωπικής υγιεινής και παράλληλα θα λειτουργήσει το υπνωτήριο, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε πάνω από 90 συμπολίτες μας να διανυκτερεύουν με ασφάλεια. Είναι ο μόνος δρόμος, το πρώτο βήμα για τη θεραπευτική τους πορεία και βεβαίως είναι το βήμα για την επανένταξη στην κοινωνία και στην προηγούμενη ζωή τους» τόνισε η υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητες την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, Ζωή Ράπτη.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι η δομή δημιουργήθηκε από τον ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής, και θα προσφέρει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες σίτισης, υγειονομικής και ψυχολογικής φροντίδας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε ότι «στόχος μας είναι και παραμένει: Κανείς συμπολίτης μας που είναι σήμερα στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, να μην έχει μια στέγη, να μην έχει την αναγκαία θαλπωρή, στήριξη και φροντίδα» ενώ προσέθεσε ότι «το να κουνάμε το δάχτυλο δεν αρκεί, πρέπει να δίνουμε και το χέρι. Και επιτέλους, η Αθήνα, μετά από πάρα πολλά χρόνια, αποκτά δομές. Δομές με αξιοπρέπεια, με σεβασμό στον άνθρωπο».

Η συγκεκριμένη δομή εντάσσεται σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό του Δήμου για τα ναρκωτικά και τους χρήστες στην Αθήνα. Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, από το 2020 προέκυψε ένας προγραμματισμός δράσεων συνδεδεμένος με τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία από τον οποίο έχουν ήδη υλοποιηθεί ο πρώτος ξενώνας αστέγων χρηστών στο ξενοδοχείο «Ιονίς» στον οποίο υπάρχει η δυνατότητα μακροχρόνιας διαμονής, διπλασιάστηκαν οι ομάδες επιτόπιας παρέμβασης στα σημεία που υπάρχουν τοξικοεξαρτημένοι, άνοιξε πριν περίπου δύο μήνες ο χώρος εποπτευόμενης χρήσης «Στέκι 46», ενώ στο άμεσο μέλλον θα βγουν στον δρόμο και οι μονάδες εποπτευόμενης χρήσης στην πόλη, οι οποίες αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στη φάση των προμηθειών.

Πριν καν ανοίξει τις πόρτες του το Κέντρο Ημέρας & Υπνωτήριο έχει ήδη δεχτεί 19 αιτήσεις από αστέγους συμπολίτες μας και στελέχη του δήμου εκτιμούν ότι τελικά θα χρειαστεί ακόμα μία τέτοια δομή.

Η λογική αυτών των παρεμβάσεων στηρίζεται στην αρχή του περιορισμού της βλάβης που υφίστανται τα τοξικοεξαρτημένα άτομα και κατόπιν, της στήριξής τους προκειμένου να επανενταχθούν στην κοινωνία και να επιστρέψουν στη ζωή τους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κύριος Μπακογιάννης «εμείς ανάψαμε τα φώτα, ανοίγουμε την πόρτα και λέμε εδώ είμαστε, η αγκαλιά μας είναι ανοιχτή, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να κάνουν το επόμενο βήμα».

«Πρέπει να δίνουμε τη δεύτερη ευκαιρία σε όλους μας. Και προπαντός στους ανθρώπους της εξάρτησης» σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, προσθέτοντας ότι «η περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε και αυτήν τη δομή με ποσό άνω του 1 εκατομμυρίου, αλλά και συγχρόνως, ενώνει αυτόν τον κρίκο μαζί με τους άλλους κρίκους της αλληλεγγύης τους οποίους έχουμε προσφέρει για τους συνανθρώπους μας. Πάνω από 300 δομές σε όλη την Αττική αυτή τη στιγμή λειτουργούν για να βοηθήσουν τις ευπαθείς ομάδες».

Ο δήμος της Αθήνας θα συνεισφέρει και με την συνεπή και σχολαστική καθαριότητα γύρω από τη δομή προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η γειτονιά.

Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Νίκος Αβραμίδης, «εδώ και τρία χρόνια, σε εξαιρετική συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, στις δομές οι οποίες υπάρχουν ειδικότερα στο κέντρο της πόλης αλλά και στις γειτονιές, έχουμε αναλάβει τον καθαρισμό και την απολύμανση, περιμετρικά. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε γι΄ αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο οργανισμός για τη βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους μας που την έχουν άμεσα ανάγκη».

Στη δομή θα υπάρχουν 24ωρες βάρδιες, πέραν των βασικών πρώτων αναγκών οι άστεγοι θα μπορούν να απασχοληθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ υπάρχει καφενείο και αμφιθέατρο.

Ο στόχος της δομής είναι να τους δώσει τα πρώτα εφόδια ώστε κατόπιν να πλαισιωθούν υποστηρικτικό σύστημα που θα τους οδηγήσει πίσω στη ζωή τους. «Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αυτού του ευάλωτου πληθυσμού των τοξικοεξαρτημένων αστέγων ατόμων γίνεται από τις ομάδες street work του ΟΚΑΝΑ που βγαίνουν στο πεδίο, βγαίνουν στο πεζοδρόμιο, στα σημεία συνάθροισης.

Εκεί πληροφορούνται για την ύπαρξη της δομής, ενημερώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτή και σιγά – σιγά γίνεται αυτή η προσέγγιση ώστε να έρθουν στο κέντρο ημέρας και αντίστοιχα στο υπνωτήριο που σήμερα ανοίξαμε» εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιος Θεοχάρης. Το κλειδί είναι να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης.

Όπως λέει ο κ. Θεοχάρης «το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί μια σχέση ασφάλειας έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έρθουν, να υποστηριχθούν, να φροντιστούν και ακολούθως να μπουν σε ένα πλαίσιο είτε αυτό είναι θεραπευτικό είτε σε ένα προγραμματισμό ζωής».

Επιπλέον, το Κέντρο Ημέρας και το Υπνωτήριο «στελεχώνονται από διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από ψυχολόγους, ειδικούς θεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, εργασιακούς συμβούλους.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πιο ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι άνθρωποι αυτοί» τόνισε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «είναι η πρώτη φορά που ο ΟΚΑΝΑ, αλλά και στη χώρα μας, δημιουργείται μια τέτοια μονάδα για τοξικοεξαρτημένους άστεγους.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από ευρωπαϊκούς φορείς και αναγνωρίζεται ως μια καλή πρακτική πλέον και στην Ευρώπη. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

"Ολική Αποτυχία" χαρακτηρίστηκε το πρόγραμμα για τη δημιουργία ξενοδοχείων αστέγων για τον περιορισμό της covid στο Σαν Φρανσίσκο

Υπήρξε μια άνοδος 56% στους θανάτους μεταξύ των αστέγων της κομητείας του Λος Άντζελες κατά το πρώτο έτος της πανδημίας,

Η Βρετανία στρέφει την προσοχή της στους άστεγους για την προστασία όλων και μετάδοση του Covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο μισός πληθυσμός της Γάζας λιμοκτονεί

Γάζα πόλεμος: Θέση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο χτυπήθηκε χθες Σάββατο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί, έκαναν γνωστό τα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας πως προσπαθούν να εξακριβώσουν ποιοι άνοιξαν πυρ εναντίον των κυανόκρανων.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Εγκαίνια έργου για καθαρό νερό σε πάνω από 55.000 κατοίκους της Καρδίτσας

Το έργο θα υδροδοτεί 42 οικισμούς της ανατολικής πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας, στους Δήμους Σοφάδων, Παλαμά και Καρδίτσας, από τη λίμνη του Σμοκόβου. Περιλαμβάνει δίκτυο μεταφοράς και διανομής συνολικού μήκους περίπου 190 χιλιομέτρων, με τέσσερα τοπικά αντλιοστάσια ανύψωσης.

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία - Ανακοίνωσε σχέδιο μετεγκατάστασης του χωριού Μεταμόρφωση

Και να διαβεβαιώσω επίσης και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας ότι θα εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε. Ήδη γνωρίζουν ότι έχουν καταβληθεί οι πρώτες αποζημιώσεις με μεγάλη ταχύτητα και σε τιμές οι οποίες πιστεύω ότι ξεπέρασαν και τις προσδοκίες πολλών.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού δύο ψαράδες για ανθρωποκτονία από πρόθεση του Σήφη βαλυράκη

 Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Μανώλης Φωτάκης, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την οικογένεια Βαλυράκη, ανέφερε ότι «δύο είναι τα θετικά σημεία ότι η υπόθεση πάει στα δικαστήρια και ότι θα εκδικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.