Πολιτική Υγείας

Ο Θάνος Πλεύρης στην Βουλή για την ανακουφιστική φροντίδα

Ο Θάνος Πλεύρης στην Βουλή για την ανακουφιστική φροντίδα

Ο Υπουργός Υγείας τοποθετήθηκε στη Βουλή για νομοσχέδιο ανακουφιστικής φροντίδας, ανεμβολίαστους και προληπτικές εξετάσεις. Σας παρουσιάζουμε όλη την ομιλία.

Βασικά σημεία ομιλίας του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για το νομοσχέδιο Ανακουφιστικής Φροντίδας:

Ανακουφιστική φροντίδα

 • Θεσμοθετείται στην χώρα μας με μεγάλη καθυστέρηση οργανωμένο σύστημα παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, που αφορούν πάνω από 135.000 συμπολίτες μας.
 • Καθορίζονται οι δομές του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, που θα είναι δωρεάν για τους πολίτες και θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και προβλέπονται ποιοτικά κριτήρια για την λειτουργία τους.
 • Προβλέπουμε τη σύσταση εθνικού μητρώου ασθενών και καθορισμό διεπιστημονικής ομάδας και Εθνικής Επιτροπής για την προώθηση της ανακουφιστικής φροντίδας.
 • Οι παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κοινωνικών παρεμβάσεων που προωθούν τις προληπτικές εξετάσεις, τον Προσωπικό γιατρό, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την αποζημίωση των εγκαυματιών, τις πολιτικές για την αντιμετώπιση και πρόληψη του HIV και με το νομοσχέδιο που παρουσιάσαμε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο την προώθηση των μεταμοσχεύσεων.

Ανανέωση συμβάσεων επικουρικού προσωπικού

 • Ανανεώνονται οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που εντάχθηκε στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας έως 31.12.23, ενώ το προσωπικό αυτό έχει και αυξημένη μοριοδότηση για να διεκδικήσει μέσω της νόμιμης διαδικασίας την μονιμοποίησή του.
 • Αντίστοιχα παρά την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών θα παραμείνουν στο ΕΣΥ ως επικουρικοί, όσοι τους αντικατέστησαν, επιβραβεύοντας αυτούς που εντάχθηκαν στα νοσοκομεία την πιο δύσκολη στιγμή, ενώ ανανεώνονται και οι συμβάσεις των ΣΟΧ.
 • Διαγράφεται το πρόστιμο όσων συμπολιτών μας άνω των 60 ετών δεν είχαν εμβολιαστεί και εμβολιάστηκαν, ενώ δίνεται η δυνατότητα να διενεργείται το εμβόλιο κατά της γρίπης και χωρίς ιατρική συνταγή διευκολύνοντας τους πολίτες.
 • Παράλληλα δοσοποιείται το claw back των φαρμακευτικών εταιριών και προστίθενται άλλα 15 εκ. στον κωδικό των διαγνωστικών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών φθάνοντας η ενίσχυση τα 75 εκ για το 2022.

Ανεμβολίαστοι

Σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων εισηγήθηκε πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτών από 01.01.2023.

 • Δυο τεστ την εβδομάδα
 • Υποχρεωτικά μάσκα υψηλής προστασίας
 • Τα τεστ να γίνονται κατά τρόπο που θα διασφαλίζεται η αυξημένη αξιοπιστία και καταγραφής με χρέωσή τους
 • Να επιτηρούνται αν τηρούν τα μέτρα
 • Να μην εργάζονται σε ΜΕΘ, Μοναδες Εντατικής Νεογνών και όπου υπάρχουν ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (και να κρίνει η επιτροπή λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου)

Για τους διοικητικούς θα ισχύσουν τα ίδια πλην του σημείου 5. Τυχόν παραβίαση των μέτρων θα συνιστά πειθαρχικό αδίκημα.

Πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων

 • Όπως έχουμε δεσμευτεί επενδύουμε στην πρόληψη και επεκτείνουμε το πρόγραμμα Δοξιάδης και στις καρδιαγγειακές παθήσεις για την ηλικία 30-70 ετών σε άνδρες και γυναίκες.
 • Το πρόγραμμα που περιλαμβάνει σειρά εξετάσεων και ιατρικής επίσκεψης είναι τελείως δωρεάν για τους πολίτες και αφορά δημόσιες και ιδιωτικές δομές χωρίς claw back και rebate.
 • Η ιατρική επίσκεψη που θα πληρώνεται από το κράτος θα αφορά και τους ιδιώτες γιατρούς και τους γιατρούς του δημοσίου που είναι Προσωπικοί γιατροί. Έτσι δίνεται επιπλέον κίνητρο για την ένταξη στο θεσμό.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει ένα βαθιά κοινωνικό πρόσωπο με στήριξη της υγείας των πολιτών, αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας με την πληρωμή του 10% στις δαπάνες των νοικοκυριών για τα τρόφιμα, αποδεικνύοντας ότι στο επίκεντρο μας είναι ο πολίτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα

Θεανώ Καρποδίνη: Η επόμενη μέρα για τον ΕΟΠΥΥ . Τι σχεδιάζουν

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2023

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΟΠΥΥ: Νόμιμη η αντικατάσταση Γενικού Διευθυντή Οικονομικών σύμφωνα με Καρποδίνη

ΕΟΠΥΥ: Η απόφαση απαλλαγής υπαλλήλου από τα καθήκοντά του, ήταν πλήρως και ειδικά αιτιολογημένη, ελήφθη αρμοδίως και απολύτως νόμιμα, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

Τριήμερο 25ης Μαρτίου - Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών - Συστάσεις στους οδηγούς για τήρηση του Κ.Ο.Κ

Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες. Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

Μίνα Γκάγκα: Συμμετοχή στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ στο Βουκουρέστι

Μίνα Γκάγκα: Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας: τα κυλιόμενα ωράρια, η αργή επαγγελματική εξέλιξη, όπως και οι απολαβές που είναι χαμηλότερες από αυτές άλλων κλάδων.

Το rebate και το clawback στραγγαλίζουν εργαστηριακούς ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών και προϊόντων υγείας, αλλά και την πρόσβαση των ασθενών στην ιατρική καινοτομία για περίπου 10 χρόνια τώρα.

Το rebate και το clawback στραγγαλίζουν εργαστηριακούς ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών και προϊόντων υγείας, αλλά και την πρόσβαση των ασθενών στην ιατρική καινοτομία για περίπου 10 χρόνια τώρα.