Πολιτική Υγείας

Νότια Κορέα: Αναστέλλει άδειες γιατρών λόγω της απεργίας

Νότια Κορέα: Αναστέλλει άδειες γιατρών λόγω της απεργίας

Νότια Κορέα: Η κίνηση για αύξηση του αριθμού των φοιτητών που γίνονται δεκτοί στις ιατρικές σχολές κατά 2.000 από το ακαδημαϊκό έτος 2025.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις άδειες ασκουμένων γιατρών που αγνόησαν τελεσίγραφο για τον τερματισμό της απεργίας για τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των εισακτέων στις ιατρικές σχολές. Περίπου 9.000 κατώτεροι γιατροί αποχώρησαν στις 20 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα την ακύρωση ορισμένων επεμβάσεων και θεραπειών καθώς και την παρεμπόδιση της λειτουργίας των μονάδων έκτακτης ανάγκης των νοσοκομείων.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Cho Kyoo-hong είπε ότι οι αρχές θα επισκεφθούν τα νοσοκομεία για να μάθουν εάν οι γιατροί επέστρεψαν στην εργασία τους και «να αναλάβουν δράση σύμφωνα με το νόμο και τις αρχές χωρίς εξαίρεση». Μιλώντας σε τηλεοπτική ενημέρωση, είπε ότι όσοι δεν επέστρεψαν «μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στην προσωπική τους καριέρα». Οι γιατροί που κάνουν απεργία είναι ένα κλάσμα των 140.000 γιατρών της Νότιας Κορέας. Αλλά αντιπροσωπεύουν έως και το 40 τοις εκατό του συνόλου των γιατρών σε ορισμένα μεγάλα νοσοκομεία.

Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της Σεούλ την Κυριακή σε μια μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσε η Κορεατική Ιατρική Ένωση (KMA), η οποία εκπροσωπεί τους ιδιώτες ιατρούς, αψηφώντας την κυβερνητική προθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου να επιστρέψουν στην εργασία τους ή να αντιμετωπίσουν νομικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης πιθανής σύλληψης. Οι γιατροί λένε ότι η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να εξετάσει τις συνθήκες αμοιβής και εργασίας πριν προσπαθήσει να αυξήσει τον αριθμό των γιατρών.

«Η κυβέρνηση προωθεί τις μεταρρυθμίσεις μονομερώς και αυτό, οι γιατροί δεν μπορούν να το αποδεχτούν σε καμία περίπτωση», είπε ο Κιμ Ταεκ-γου του Ιατρικού Συλλόγου της Κορέας στο πλήθος των διαδηλωτών, οι οποίοι φορούσαν μαύρες μάσκες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νότιας Κορέας, οι γιατροί απαγορεύεται να πραγματοποιήσουν απεργία. «Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τους λόγους για τους οποίους όλοι οι γιατροί αντιτίθενται στην αύξηση των εισακτέων στην ιατρική σχολή, αλλά εκμεταλλεύονται πολιτικές για να μετατρέψουν τους γιατρούς σε σκλάβους για πάντα».

Η κυβέρνηση λέει ότι η κίνηση για αύξηση του αριθμού των φοιτητών που γίνονται δεκτοί στις ιατρικές σχολές κατά 2.000 από το ακαδημαϊκό έτος 2025 είναι απαραίτητη λόγω της ραγδαίας γήρανσης του πληθυσμού και του χαμηλού αριθμού γιατρών της χώρας σε ασθενείς. Με 2,6 γιατρούς ανά 1.000 άτομα, το ποσοστό της Νότιας Κορέας είναι ένα από τα χαμηλότερα στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Το σχέδιο για την ενίσχυση των εισακτέων στην ιατρική σχολή είναι δημοφιλές στο κοινό, με περίπου 76 τοις εκατό των ερωτηθέντων να είναι υπέρ, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup Korea. Ο Πρόεδρος Yoon Suk-yeol έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή για την απεργία και έχει δει τα ποσοστά αποδοχής του να ανεβαίνουν καθώς η αντιπαράθεση συνεχίζεται. Οι βουλευτικές εκλογές έρχονται τον Απρίλιο και το κόμμα του Γιουν να προσπαθεί να κερδίσει ξανά μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση είναι απίθανο να συμβιβαστεί γρήγορα, είπαν οι αναλυτές. Αλλά οι γιατροί έχουν επίσης δεσμευτεί να μην κάνουν πίσω, λέγοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν αντιμετώπισε τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου. «Δεν έχουμε πού να υποχωρήσουμε πια. Δεν θα καθίσουμε απλώς με σταυρωμένα τα χέρια στην κυβέρνηση που ενεργεί αντιδημοκρατικά», δήλωσε ο Λι Τζεόνγκ-γκουν, μεταβατικός επικεφαλής του KMA, στη διαμαρτυρία της Κυριακής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατροί της Νότιας Κορέας απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Η Γερμανία μπήκε σε έναν κύκλο απεργιών με κοινό παρονομαστή την ακρίβεια

NHS: Νοσοκομεία ζητούν από το προσωπικό να επιστρέψει στην εργασία του

Επιστρέφει ο  Άδωνις Γεωργιάδης  μετά από 10 χρόνια στο υπουργείο Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.