Πολιτική Υγείας

Πλεύρης Νομοσχέδιο ΠΦΥ: Παρουσιάζεται η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Πλεύρης Νομοσχέδιο ΠΦΥ: Παρουσιάζεται η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Πλεύρης Νομοσχέδιο ΠΦΥ: Παρουσιάζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από τον κ. Θάνο Πλεύρη, αποτελώντας μια πραγματική μεταρρύθμιση σε ένα ευαίσθητο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας με πολλές παθογένειες.

Συνεδριάζει στις 10:30 π.μ. το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ανάμεσα στους κύριους άξονες βρίσκεται η παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, καθώς και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια τεράστια μεταρρύθμιση που ως στόχο έχει τη βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ΕΣΥ.

Τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου για ΠΦΥ

 • Κατάρτιση νέου χάρτη Υγείας, µε βασική αρχή την εξυπηρέτηση του πολίτη.
 • Καµία δευτεροβάθµια νοσοκοµειακή δοµή δεν κλείνει, αλλά όλες αναβαθµίζονται, µε ανασύνταξη των παρεχόµενων υπηρεσιών Υγείας.
 • Χορήγηση περισσότερων από 350 εκατ. ευρώ για την αναβάθµιση των νοσοκοµείων του ΕΣΥ µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης.
 • Ενίσχυση των νοσοκοµείων του ΕΣΥ σε υλικοτεχνική υποδοµή.
 • Πρόβλεψη ότι οι ως άνω αναβαθµίσεις θα πραγµατοποιηθούν µέσω Συµπράξεων του ∆ηµοσίου και του Ιδιωτικού Τοµέα (Σ∆ΙΤ).
 • Εντατικοποίηση των συνεργασιών του ΕΣΥ µε τον ιδιωτικό τοµέα Υγείας.
 • Παροχή οικονοµικών κινήτρων, αλλά και κινήτρων βαθµολογικής εξέλιξης, στους γιατρούς του ΕΣΥ για την επαρκή στελέχωση των νοσοκοµείων, αλλά και πρόβλεψη της δυνατότητάς τους να ασκούν παράλληλο ιδιωτικό έργο. Επίσης, παροχή της δυνατότητας σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν, παράλληλα, υπηρεσίες εντός του ΕΣΥ.
 • Ενίσχυση του ΕΣΥ για το 2022 µε την πρόσληψη 4.000 µόνιµων νοσηλευτών, 700 µόνιµων γιατρών και 910 µόνιµων εργαζοµένων λοιπών ειδικοτήτων.
 • Ψηφιακός µετασχηµατισµός του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας.
 • Τέλος, για τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ επιλέγεται το µοντέλο των Νοµικών Προσώπων Ιδιωτικού ∆ικαίου (ΝΠΙ∆), µε λειτουργία και κανόνες ιδιωτικής οικονοµίας, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για την αύξηση των ιδίων πόρων των ιδρυµάτων – για παράδειγµα, µε τη λειτουργία απογευµατινών χειρουργείων. ΝΟΜΟΣΧΕ∆ΙΟ Στον πολύπαθο χώρο της δηµόσιας Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, ο κ. Πλεύρης προωθεί ήδη συνολικό νοµοσχέδιο, το οποίο θα συµβάλει θεσµικά στην οριστική µεταρρύθµιση του εν λόγω πεδίου.

Βασικοί άξονες της µεταρρύθµισης στην Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας θα είναι, λοιπόν, οι εξής:

 • Οι υφιστάµενες δοµές της δηµόσιας Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), ενοποιούνται διοικητικά.
 • Με τη χρήση των αναγκαίων κονδυλίων, τα οποία προέρχονται από το Ταµείο Ανάκαµψης και ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ αναβαθµίζονται και κτιριακά και υλικοτεχνικά, ενώ εκπονείται νέος χάρτης της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, που θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες.
 • Οι ως άνω αναβαθµίσεις θα πραγµατοποιηθούν και µε Σ∆ΙΤ.
 • Ενίσχυση του ρόλου του θεράποντος ιατρού.
 • Τροποποιήσεις στις συµβάσεις των συµβεβληµένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ µε τον Οργανισµό, προκειµένου να αµείβονται κατά κεφαλήν και όχι κατ’ επίσκεψιν.
 • Κάθε συµβεβληµένος γιατρός του ΕΟΠΥΥ θα έχει στην αρµοδιότητά του έναν συγκεκριµένο αριθµό ασφαλισµένων του Οργανισµού.
 • Υποστηρικτικός και ενισχυτικός ως προς τις δηµόσιες µονάδες ο ρόλος των ιδιωτικών µονάδων Πρωτοβάθµιας Φροντίδας.
 • Εκεί όπου οι δηµόσιες δοµές έχουν κενά, θα συνεργάζονται µε ιδιωτικές.
 • Όλο αυτό το δίκτυο, σε συνδυασµό µε τις προληπτικές εξετάσεις, θα παρέχει πλήρεις υπηρεσίες Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας και θα λειτουργεί ως ανάχωµα, προκειµένου να αποσυµφορηθεί η δευτεροβάθµια, νοσοκοµειακή περίθαλψη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις νέες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στο νοσοκομείο Σπάρτης

Διάταξη που ορίζει τον εμβολιασμό ως τυπικό προσόν στο ΕΣΥ επεξεργάζεται το υπ. Υγείας

Πλεύρης: Πάμε σε αποκλιμάκωση όλων των περιορισμών, σε φθίνουσα πορεία η πανδημία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Νότια Κορέα επεκτείνει τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Νότια Κορέα: Η χώρα θα συνεχίσει να περιορίζει την είσοδο βραχυπρόθεσμων ταξιδιωτών από την Κίνα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω ανησυχιών μετά τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

ΕΟΔΥ: Συνεργασία με το ΙΗΙ για πρόληψη των λοιμώξεων

Το Ινστιτούτο Βελτίωσης Φροντίδας Υγείας (Institute of Health Care Improvement) πραγματοποίησε τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα με επίκεντρο την πρόληψη των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υγείας.

Κατάθεση τροπολογίας με "δώρα" για την κάλυψη κενών στο σύστημα υγείας από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προβλέπεται ότι εφόσον είναι χρηματοδοτούμενες από πόρους της Ε.Ε. ή και από εθνικούς πόρους, δεν υποχρεούνται να αναρτούν συμβάσεις με το Δημόσιο μέχρι 150.000 ευρώ εκτός ΦΠΑ στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) και να έχουν την υποχρέωση χρήσης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Μπορούν οι υποχρεωτικές γνωστικές εξετάσεις για τους ηλικιωμένους οδηγούς να βοηθήσουν στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων;

Οι σωρευτικές εκτιμώμενες μεταβολές στον αριθμό των συγκρούσεων και των τραυματισμών από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν -3.670 και 959, αντίστοιχα. "Τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να ενισχυθούν για τους ηλικιωμένους ποδηλάτες και πεζούς. Θα πρέπει, επίσης, να παρέχουμε στους ηλικιωμένους την απαραίτητη φροντίδα για την προετοιμασία της διακοπής της οδήγησης και ασφαλή, εναλλακτικά μέσα μεταφοράς", δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Haruhiko Inada, Ph.D., μεταδιδακτορικός συνεργάτης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins.