Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Πλεύρης: Επεξεργαζόμαστε διάταξη που ορίζει τον εμβολιασμό ως τυπικό προσόν στο ΕΣΥ

Πλεύρης: Επεξεργαζόμαστε διάταξη που ορίζει τον εμβολιασμό ως τυπικό προσόν στο ΕΣΥ

Πλεύρης: "Δεν τίθεται θέμα επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ¨, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ενώ ανακοίνωσε πως το υπουργείο επεξεργάζεται ειδική διάταξη που θα ορίζει τον εμβολιασμό ως τυπικό προσόν στο ΕΣΥ.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής νωρίτερα την Παρασκευή (4/3), ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ήταν σαφής σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης στη διαχείριση των υγειονομικών που παραμένουν ανεμβολίαστοι: «Κάποιος που αρνείται την επιστήμη του, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός, ειδική διάταξη που ορίζει τον εμβολιασμό ως τυπικό προσόν προκειμένου να μπορεί να παρέχει κάποιος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ, βρίσκεται υπό επεξεργασία. «Η θέση του υπουργού Υγείας, που την έχω εισηγηθεί στην κυβέρνηση, είναι ότι οι άνθρωποι που δεν θα εμβολιαστούν, δεν πρέπει να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», επεσήμανε ο Θάνος Πλεύρης. Ειδικότερα, ενημέρωσε τη Βουλή ότι το υπουργείο επεξεργάζεται τη σχετική διάταξη, και στις 31 Μαρτίου, δύο πράγματα προβλέπονται, «ή θα παραταθεί η αναστολή, για όσο διαρκεί η πανδημία, ή θα υπάρξει διάταξη που θα ορίζει ως τυπικό προσόν, για να παρέχει κάποιος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ, τον εμβολιασμό, και συνεπώς, όποιος δεν εμβολιάζεται, δεν θα παραμείνει στο ΕΣΥ και οι θέσεις που θα αδειάσουν, θα προκηρυχθούν γι΄αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται τώρα ως επικουρικοί στο ΕΣΥ. Δεν είναι ριψάσπιδες, βρίσκονται στη μάχη, με ένα αλτρουισμό, απέναντι στην κοινωνία, και έχουν εμβολιαστεί και παρέχουν τις υπηρεσίες τους και είναι δίπλα στον πολίτη».

Πρέπει να υπάρξει ανταμοιβή των οικογενειών των γιατρών που απεβίωσαν λόγω Covid

Την ίδια ώρα, για τους υγειονομικούς που «δεν το έβαλαν στα πόδια αλλά έμειναν στην πρώτη γραμμή και έχασαν τη ζωή τους», ο υπουργός δήλωσε πως η πολιτεία και το υπουργείο υγείας μελετούν συνολικά το ζήτημα και τον τρόπο που θα τους ανταμείψουν για την συνεισφορά τους (απολαβές, μοριοδότηση, κίνητρα, επικινδυνότητα). Όπως διευκρίνισε ο Θάνος Πλεύρης, προτεραιότητα σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι η στήριξη των οικογενειών υγειονομικών στο ΕΣΥ, που μολύνθηκαν στο καθήκον και έχασαν τη ζωή τους λόγω Covid. «Πρέπει να σκεφτούμε ότι ιδίως στην πρώτη φάση, δεν υπήρχε το εμβόλιο, και προφανώς πρέπει να υπάρξει έμπρακτη ανταμοιβή των οικογενειών των γιατρών που έχασαν τότε τη ζωή τους», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.

Δεν τίθεται θέμα επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ

«Για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία, δεν τίθεται θέμα επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Όπως δίνουμε παρατάσεις στο επικουρικό προσωπικό, ακριβώς επειδή υπάρχει πανδημία, δεν θα επιστρέψουν αυτοί που δεν εμβολιάζονται. Η θέση όμως του υπουργού Υγείας, που την έχω εισηγηθεί στην κυβέρνηση, είναι ότι οι άνθρωποι που δεν θα εμβολιαστούν, δεν πρέπει να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο υπουργός για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. «Οι υγειονομικοί ούτε θα επιστρέψουν στην εργασία τους, αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ούτε θα πάρουν αναλογικά χρήματα, ούτε θα αναγνωριστεί ο χρόνος αναστολής εργασίας τους, ως συντάξιμος χρόνος», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας και τόνισε ότι «έχουν την επιλογή να μην εμβολιαστούν αλλά αυτή την επιλογή, δεν είναι υποχρεωμένο να τη δεχθεί το ΕΣΥ και η πολιτεία. Είναι επιλογή που οι ίδιοι κάνουν. Οι ίδιοι επιλέγουν να μην παρέχουν υπηρεσίες, αφού δεν πάνε να εμβολιαστούν. Οι ίδιοι αναλαμβάνουν και τις συνέπειες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεύρης: Πάμε σε αποκλιμάκωση όλων των περιορισμών, σε φθίνουσα πορεία η πανδημία

Θάνος Πλεύρης: Μέχρι 15 Μαρτίου το ΕΣΥ θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία

Πλεύρης: Το σκληροπυρηνικό μοντέλο γιατρών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα έχει κάνει τον κύκλο του

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Τελετή Εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρευρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, στην τελετή εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας.

Γεωργιάδης: "Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως"

Γεωργιάδης: Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως, εσείς τώρα τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά σε όλο αυτό, που κρατά ομήρους τα παιδιά;

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία για την πανδημία

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Διεθνή Κανονισμό Υγείας ΔΚΥ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων αποχρώσεων σε ένα σύστημα που προορίζεται να προειδοποιεί τις χώρες για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία παγκόσμιας ανησυχίας, ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθούν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αυτής της εβδομάδας, είπαν οι παρατηρητές.

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα Γρεβενά και στην Κοζάνη ο Υπουργός Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Γρεβενά, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε την Κιβωτό, όπου δεσμεύτηκε για την περαιτέρω αναβάθμιση των υγειονομικών δομών της περιοχής.

Αγαπηδάκη: Αλλάζουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ

Αγαπηδάκη: Στόχος μας με αυτές τις δράσεις, αλλά και με τις προληπτικές εξετάσεις, είναι να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ: από το να περιμένουμε να έρθει ο πολίτης στο γιατρό, πάμε εμείς στον πολίτη.

Γεωργιάδης: Ελάχιστη αναμονή για αιματολογικές εξετάσεις με τα online ραντεβού

Γεωργιάδης: Μέσα από την πλατφόρμα μπορούν όλοι οι πολίτες εύκολα και γρήγορα να κλείνουν το ραντεβού τους για αιματολογικές εξετάσεις χωρίς καμία χρέωση, χωρίς τις αναμονές που πράγματι στο παρελθόν υπήρξαν αποτρεπτικές ως προς την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων ραντεβού. 

Close Icon