Πολιτική Υγείας

Νιγηρία εμβόλιο: Μόλις το 3% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της Covid

Νιγηρία εμβόλιο: Μόλις το 3% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της Covid

Νιγηρία εμβόλιο: "Η χώρα μου η Νιγηρία, η μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική, μόλις εμβολίασε μόνο περίπου το 3% του πληθυσμού μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Μοχάμεντ.

Οι ανισότητες του εμβολίου γίνονται ολοένα περισσότερο ορατές σε σχέση με τα ποσοστά εμβολιασμένων. Οι αναπτυσσόμενες χώρες υπολείπονται κατά πολύ σε σύγκριση με τις χώρες του “δυτικού κόσμου”. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας λέει ότι μόνο το 3% περίπου του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 και αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή πρόσβαση στο εμβόλιο από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού της Νιγηρίας Alhaji Lai Mohammed επεσήμανε το γεγονός στη Μαδρίτη της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια της 24ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO).

Τι ανέφερε ο Υπουργός της Νιγηρίας

Σε δήλωση που εξέδωσε για την εκδήλωση, ο Μοχάμεντ προειδοποίησε ότι η έλλειψη εμβολιασμού από τις αναπτυσσόμενες χώρες θα παρείχε πρόσφορο έδαφος για τη μετάλλαξη του ιού της COVID-19, απειλώντας έτσι την πρόοδο που έχει ήδη καταγραφεί ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες. Η δήλωση τέθηκε στη διάθεση των μέσων ενημέρωσης από τον κ. Segun Adeyemi, Ειδικό Βοηθό του Προέδρου (ΜΜΕ), στο Γραφείο του Υπουργού Πληροφοριών και Πολιτισμού. Όπως αναφέρεται στη δήλωση, ο υπουργός μίλησε με φόντο την τελευταία μετάλλαξη (Omicron) του ιού, η οποία είχε προκαλέσει κύμα ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε ορισμένες χώρες της Αφρικής.

Είπε ότι ενώ οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες είχαν ήδη εμβολιάσει το 60% και άνω του πληθυσμού τους, οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες ήταν επί του παρόντος κάτω από το 5%. “Η χώρα μου η Νιγηρία, η μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική, μόλις εμβολίασε μόνο περίπου το 3% του πληθυσμού μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε μάλιστα ότι η αργή και καθυστερημένη ανάπτυξη εμβολιασμού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είχε αφήσει πολλές από αυτές ευάλωτες σε παραλλαγές της COVID-19, σε νέα έξαρση μολύνσεων και σε βραδύτερο ρυθμό ανάρρωσης.

Ο υπουργός είπε ότι η πρόσβαση στα εμβόλια πρέπει να βασίζεται στις αρχές που βασίζονται στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να απολαμβάνει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας χωρίς διακρίσεις βάσει:

  • φυλής
  • θρησκείας
  • πολιτικών πεποιθήσεων
  • οικονομικών
  • οποιασδήποτε άλλης κοινωνικής κατάστασης.

 

Τόνισε ότι ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες έπρεπε να αυξήσουν τις δαπάνες τους για υγειονομική περίθαλψη κατά λιγότερο από ένα τοις εκατό για να καλύψουν το πρόσθετο κόστος των εμβολίων, οι φτωχές χώρες πρέπει να το κάνουν κατά περίπου 60%. Είπε τέλος ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα καταστήσουν τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 επαναλαμβανόμενο κόστος, το κόστος του οποίου θα ήταν πράγματι δυσβάσταχτο για πολλές αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αύξηση της ανίχνευσης επαφών σε ορισμέλες πολιτείεςτων ΗΠΑ λόγω της παραλλαγής "όμικρον"

Ανασκόπηση των κρουσμάτων και της μετάλλαξης Όμικρον στον κόσμο

Εμβόλιο κατά της covid-19 ετοιμάζει η Νότιος Αφρική - Θα ταιριάζει σε ζεστά κλίματα

Περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι πέθαναν από χολέρα πρόσφατα στη Νιγηρία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απονείμει 103 εκ.δολάρια για να βοηθήσει λόγω εξουθένωσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

"Αυτή η χρηματοδότηση αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να διασφαλίσει ότι θα έχουμε αρκετούς κρίσιμους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης τώρα και πέρα ​​καθώς αντιμετωπίζουν προκλήσεις εξουθένωσης και ψυχικής υγείας, είπε σε δήλωση.

Απαραίτητη η τρίτη δόση κατά της παραλλαγής Όμικρον, λένε τα CDC

CDC μελέτες: Τρεις νέες μελέτες στις ΗΠΑ προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 ανταποκρίνονται στην παραλλαγή omicron, τουλάχιστον μεταξύ των ατόμων που έχουν λάβει αναμνηστικές δόσεις. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσαν τις μελέτες την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022.

Περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες αξιοποιούν την άυλη συνταγογράφηση

Άυλη συνταγογράφηση: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν καταχωρίσει στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr το τηλέφωνο και το e-mail τους και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις διεθνείς πτήσεις της Αυστραλίας από την Κυριακή

Αυστραλία ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Δυο αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Κυριακή στις διεθνείς πτήσεις, αφαιρώντας την αναγκαιότητα για αρνητικό PCR test 72 ωρών και μειώνοντας τον χρόνο καραντίνας σε 7 ημέρες.

"Δεν υπάρχουν στοιχεία αυτή τη στιγμή ότι υγιή παιδιά ή υγιείς έφηβοι χρειάζονται ενισχυτικά" λέει η επικεφαλής του ΠΟΥ Soumya Swaminathan

Η Swaminathan είπε ότι μια επιτροπή θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα για να εξετάσει το ερώτημα πώς οι χώρες θα πρέπει να δίνουν ενισχυτές «με σκοπό τη μείωση των θανάτων».

Γκάγκα: Επιταχύνονται οι διαδικασίες πρόσληψης υγειονομικών

Γκάγκα: Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος των προκηρύξεων, ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα. «Διατηρούμε την πλατφόρμα για να υπάρχει ενιαίο σύστημα μοριοδότησης, αλλά οι κρίσεις θα γίνονται από το εκάστοτε νοσοκομείο ώστε να προχωρούν ταχύτερα», ανέφερε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι δημιουργείται πλατφόρμα και για τους ειδικευόμενους γιατρούς, οι τοποθετήσεις των οποίων θα γίνονται επίσης από τα νοσοκομεία.

Μαγιορκίνης: Τάση συρρίκνωσης της πανδημίας στην Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τον υψηλό αριθμό νεκρών στην χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το μικρό ποσοστό εμβολιασμού που καταγράφεται στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. «Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι» εξήγησε ο καθηγητής.