Πολιτική Υγείας

Νιγηρία εμβόλιο: Μόλις το 3% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της Covid

Νιγηρία εμβόλιο: Μόλις το 3% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της Covid

Νιγηρία εμβόλιο: "Η χώρα μου η Νιγηρία, η μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική, μόλις εμβολίασε μόνο περίπου το 3% του πληθυσμού μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Μοχάμεντ.

Οι ανισότητες του εμβολίου γίνονται ολοένα περισσότερο ορατές σε σχέση με τα ποσοστά εμβολιασμένων. Οι αναπτυσσόμενες χώρες υπολείπονται κατά πολύ σε σύγκριση με τις χώρες του “δυτικού κόσμου”. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας λέει ότι μόνο το 3% περίπου του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 και αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή πρόσβαση στο εμβόλιο από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού της Νιγηρίας Alhaji Lai Mohammed επεσήμανε το γεγονός στη Μαδρίτη της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια της 24ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO).

Τι ανέφερε ο Υπουργός της Νιγηρίας

Σε δήλωση που εξέδωσε για την εκδήλωση, ο Μοχάμεντ προειδοποίησε ότι η έλλειψη εμβολιασμού από τις αναπτυσσόμενες χώρες θα παρείχε πρόσφορο έδαφος για τη μετάλλαξη του ιού της COVID-19, απειλώντας έτσι την πρόοδο που έχει ήδη καταγραφεί ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες. Η δήλωση τέθηκε στη διάθεση των μέσων ενημέρωσης από τον κ. Segun Adeyemi, Ειδικό Βοηθό του Προέδρου (ΜΜΕ), στο Γραφείο του Υπουργού Πληροφοριών και Πολιτισμού. Όπως αναφέρεται στη δήλωση, ο υπουργός μίλησε με φόντο την τελευταία μετάλλαξη (Omicron) του ιού, η οποία είχε προκαλέσει κύμα ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε ορισμένες χώρες της Αφρικής.

Είπε ότι ενώ οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες είχαν ήδη εμβολιάσει το 60% και άνω του πληθυσμού τους, οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες ήταν επί του παρόντος κάτω από το 5%. “Η χώρα μου η Νιγηρία, η μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική, μόλις εμβολίασε μόνο περίπου το 3% του πληθυσμού μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε μάλιστα ότι η αργή και καθυστερημένη ανάπτυξη εμβολιασμού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είχε αφήσει πολλές από αυτές ευάλωτες σε παραλλαγές της COVID-19, σε νέα έξαρση μολύνσεων και σε βραδύτερο ρυθμό ανάρρωσης.

Ο υπουργός είπε ότι η πρόσβαση στα εμβόλια πρέπει να βασίζεται στις αρχές που βασίζονται στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να απολαμβάνει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας χωρίς διακρίσεις βάσει:

  • φυλής
  • θρησκείας
  • πολιτικών πεποιθήσεων
  • οικονομικών
  • οποιασδήποτε άλλης κοινωνικής κατάστασης.

 

Τόνισε ότι ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες έπρεπε να αυξήσουν τις δαπάνες τους για υγειονομική περίθαλψη κατά λιγότερο από ένα τοις εκατό για να καλύψουν το πρόσθετο κόστος των εμβολίων, οι φτωχές χώρες πρέπει να το κάνουν κατά περίπου 60%. Είπε τέλος ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα καταστήσουν τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 επαναλαμβανόμενο κόστος, το κόστος του οποίου θα ήταν πράγματι δυσβάσταχτο για πολλές αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αύξηση της ανίχνευσης επαφών σε ορισμέλες πολιτείεςτων ΗΠΑ λόγω της παραλλαγής "όμικρον"

Ανασκόπηση των κρουσμάτων και της μετάλλαξης Όμικρον στον κόσμο

Εμβόλιο κατά της covid-19 ετοιμάζει η Νότιος Αφρική - Θα ταιριάζει σε ζεστά κλίματα

Περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι πέθαναν από χολέρα πρόσφατα στη Νιγηρία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτες από τον ΠΟΥ για να διαπιστωθεί εάν εξαπλώνονται μεταλλάξεις πίσω από την ευλογιά των πιθήκων

Ο ΠΟΥ ζήτησε βοήθεια από το κοινό για να βρει ένα νέο όνομα, με έναν ειδικό ιστότοπο όπου ο καθένας μπορεί να κάνει προτάσεις. «Θα ενημερώσουμε το κοινό μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο ΠΟΥ.

Η διευθύντρια του CDC διατάζει αναδιοργάνωση, λέγοντας ότι η απάντηση στην COVID-19 «δεν ανταποκρίθηκε αξιόπιστα στις προσδοκίες»

Οι αλλαγές έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενης κριτικής για την απάντηση του οργανισμού στην COVID-19, την ευλογιά των πιθήκων και άλλες απειλές για τη δημόσια υγεία.

Πώς επηρέασε η μετανάστευση και ο covid19 την υγεία το 2021;

Μετανάστευση: Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Παγκόσμιας Μετανάστευσης, η τρέχουσα παγκόσμια εκτίμηση είναι ότι υπήρχαν περίπου 281 εκατομμύρια διεθνείς μετανάστες στον κόσμο το 2020, που αντιστοιχεί στο 3,6 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τι είπε σε συνέντευξη ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα και τα απαιτούμενα μέτρα

Όσον αφορά τα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων ο Θάνος Πλεύρης είπε: «Χθες παραλάβαμε 2.300 δόσεις περίπου, ενώ παράλληλα είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παραλάβουμε και 100 θεραπείες.

Καταναγκαστική εργασία, πιθανή «σκλαβιά» στην κινεζική Xinjiang, σύμφωνα με εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ

Η Κίνα επέμενε εδώ και καιρό ότι λειτουργούσε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης στο Xinjiang που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, με τον Πρόεδρο Xi Jinping να επισκέπτεται την περιοχή τον περασμένο μήνα και να χαιρετίζει τη «μεγάλη πρόοδο» που σημειώθηκε στις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας θα είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή μετά νέο κανόνα του FDA

Ο FDA διευκρίνισε ότι η νέα κατηγορία συσκευών OTC «ισχύει για ορισμένα ακουστικά βαρηκοΐας αγωγιμότητας που προορίζονται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω τα οποία έχουν αντιληφθεί ήπια έως μέτρια βαρηκοΐα. Οτιδήποτε άλλο είτε πρόκειται για διαφορετικό είδος βοήθειας είτε για κάποιο νεότερο, θα απαιτούσε και πάλι ιατρική συνταγή.

Ο διορισμός άνδρα από τη Σκωτία σε «τσάρο της φτώχειας» προκάλεσε οργή στις γυναίκες

Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει ήδη επενδύσει εκατομμύρια λίρες από το 2017 για τη χρηματοδότηση προϊόντων δωρεάν περιόδου σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά ο νόμος το καθιστά νομική απαίτηση.

Ο Μπιλ Γκέιτς και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συζητούν την επέκταση της παγκόσμιας συνεργασίας στον τομέα της υγείας

Ο Γκέιτς συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες της SK Bioscience, η οποία έλαβε χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Ετοιμότητας Επιδημίας CEPI για την ανάπτυξη του εμβολίου της για την COVID-19.