Πολιτική Υγείας

Νέο ΕΣΥ: Αλλαγές για τους υγειονομικούς – Γιατροί πολλών ταχυτήτων

Νέο ΕΣΥ: Αλλαγές για τους υγειονομικούς – Γιατροί πολλών ταχυτήτων

Ταυτόχρονα, εάν η ΝΔ μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, τότε οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις, επίσης, με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Οι συμβάσεις έργου αυτές θα αμείβονται βέβαια με πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι λαμβάνουν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με σχέση μονιμότητας με το σύστημα.

Νέο ΕΣΥ: Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους αναμένεται να δουν οι υγειονομικοί στο νέο ΕΣΥ, ενώ στο πλαίσιο των αλλαγών θα υπάρξουν και γιατροί πολλών ταχυτήτων. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως τονίσει ότι φιλοδοξεί να δημιουργήσει το νέο ΕΣΥ με καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες, όμως, θεωρείται βέβαιον ότι οι όποιες αλλαγές στα νοσοκομεία θα επιφέρουν και σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις όλων των υγειονομικών. Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, ήδη, έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι θα υπάρχουν διαφορετικών κατηγοριών γιατροί που θα αμείβονται διαφορετικά, θα εργάζονται διαφορετικές ώρες, ενώ θα έχουν και διαφορετικές συμβάσεις εργασίας.

Γιατροί… πασπαρτού στο νέο ΕΣΥ

Ήδη, οι διαφορετικές εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ έχουν αρχίσει να διαφαίνονται από τον περιβόητο νόμο Γκάγκα, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά από την άλλη παραχωρεί τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να καλύπτουν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία. Μπορεί να μην έχουν εκδοθεί ακόμη οι σχετικές διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις, όμως, οι αλλαγές έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και αναμένεται να ενεργοποιηθούν εάν η Νέα Δημοκρατία κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση στις 25 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων που θα επιλέξουν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα είτε με ιδιωτικό ιατρείο είτε σε κάποια ιδιωτική κλινική αναμένεται σύντομα να έχουν διαφορετική σχέση εργασίας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι δεν θα έχουν τη μονιμότητα που διαθέτουν σήμερα. Από την άλλη, ιδιώτες γιατροί που θα συμβάλλουν στην κάλυψη των κενών στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και στα κέντρα υγείας, θα έχουν σύμβαση εργασίας συγκεκριμένου χρόνου και θα αμείβονται και αντίστοιχα, αφού θα είναι υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Τι θα γίνει με την μονιμότητα στο νέο ΕΣΥ

Ταυτόχρονα, εάν η ΝΔ μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, τότε οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις, επίσης, με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Οι συμβάσεις έργου αυτές θα αμείβονται βέβαια με πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι λαμβάνουν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με σχέση μονιμότητας με το σύστημα. Άγνωστο παραμένει εάν οι διαφορετικές αυτές σχέσεις εργασίας που θα αναπτυχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας τα επόμενα χρόνια, θα μπορούν να επιφέρουν ισορροπία εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, μεταξύ των γιατρών αλλά και των υπολοίπων εργαζομένων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

ΟΕΝΓΕ: Η εκλογική άδεια νοσοκομειακών γιατρών να χορηγηθεί χωρίς προβλήματα

Προκήρυξη 126 θέσεων Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ - Η ΟΕΝΓΕ ζητά την άμεση ακύρωση της προκήρυξης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγώνες Δρόμου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή σε Δήμους της Αττικής για την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα παραπάνω σημεία και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού με ισχυρά φαινόμενα - Περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στον νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και είχε σειρά συναντήσεων.

Ζαχαράκη: "Επεκτείνεται ο προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα"

Ζαχαράκη: "Συνεχίζουμε την εφαρμογή του προγράμματος και 1.250 συμπολίτες μας τώρα και στην υπόλοιπη χώρα, θα έχουν τον δικό τους προσωπικό βοηθό, στηρίζοντας έτσι όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη".

Νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή - Τι αλλάζει

Επιπλέον, πλέον θα υπάρχει μια διαρκής σύνδεση της επιχείρησης με τον εργαζόμενο, έτσι ώστε αφενός να απαγορεύονται καταχρήσεις (π.χ. στελέχη της επιχείρησης να καλούν συγκεκριμένους και μόνο εργαζομένους), αφετέρου, ο εργαζόμενος να έχει προβάδισμα πρόσληψης με σύμβαση αορίστου χρόνου αν η επιχείρηση χρειαστεί πρόσθετο μόνιμο προσωπικό.