Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Νέο ΕΣΥ: Αλλαγές για τους υγειονομικούς – Γιατροί πολλών ταχυτήτων

Νέο ΕΣΥ: Αλλαγές για τους υγειονομικούς – Γιατροί πολλών ταχυτήτων

Ταυτόχρονα, εάν η ΝΔ μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, τότε οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις, επίσης, με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Οι συμβάσεις έργου αυτές θα αμείβονται βέβαια με πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι λαμβάνουν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με σχέση μονιμότητας με το σύστημα.

Νέο ΕΣΥ: Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους αναμένεται να δουν οι υγειονομικοί στο νέο ΕΣΥ, ενώ στο πλαίσιο των αλλαγών θα υπάρξουν και γιατροί πολλών ταχυτήτων. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως τονίσει ότι φιλοδοξεί να δημιουργήσει το νέο ΕΣΥ με καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες, όμως, θεωρείται βέβαιον ότι οι όποιες αλλαγές στα νοσοκομεία θα επιφέρουν και σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις όλων των υγειονομικών. Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, ήδη, έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι θα υπάρχουν διαφορετικών κατηγοριών γιατροί που θα αμείβονται διαφορετικά, θα εργάζονται διαφορετικές ώρες, ενώ θα έχουν και διαφορετικές συμβάσεις εργασίας.

Γιατροί… πασπαρτού στο νέο ΕΣΥ

Ήδη, οι διαφορετικές εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ έχουν αρχίσει να διαφαίνονται από τον περιβόητο νόμο Γκάγκα, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά από την άλλη παραχωρεί τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να καλύπτουν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία. Μπορεί να μην έχουν εκδοθεί ακόμη οι σχετικές διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις, όμως, οι αλλαγές έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και αναμένεται να ενεργοποιηθούν εάν η Νέα Δημοκρατία κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση στις 25 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων που θα επιλέξουν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα είτε με ιδιωτικό ιατρείο είτε σε κάποια ιδιωτική κλινική αναμένεται σύντομα να έχουν διαφορετική σχέση εργασίας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι δεν θα έχουν τη μονιμότητα που διαθέτουν σήμερα. Από την άλλη, ιδιώτες γιατροί που θα συμβάλλουν στην κάλυψη των κενών στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και στα κέντρα υγείας, θα έχουν σύμβαση εργασίας συγκεκριμένου χρόνου και θα αμείβονται και αντίστοιχα, αφού θα είναι υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Τι θα γίνει με την μονιμότητα στο νέο ΕΣΥ

Ταυτόχρονα, εάν η ΝΔ μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, τότε οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις, επίσης, με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Οι συμβάσεις έργου αυτές θα αμείβονται βέβαια με πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι λαμβάνουν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με σχέση μονιμότητας με το σύστημα. Άγνωστο παραμένει εάν οι διαφορετικές αυτές σχέσεις εργασίας που θα αναπτυχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας τα επόμενα χρόνια, θα μπορούν να επιφέρουν ισορροπία εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, μεταξύ των γιατρών αλλά και των υπολοίπων εργαζομένων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

ΟΕΝΓΕ: Η εκλογική άδεια νοσοκομειακών γιατρών να χορηγηθεί χωρίς προβλήματα

Προκήρυξη 126 θέσεων Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ - Η ΟΕΝΓΕ ζητά την άμεση ακύρωση της προκήρυξης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η απόφαση της Γκάμπια να υποστηρίξει την απαγόρευση του ΑΓΓΟ είναι κρίσιμη νίκη για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών

Μαζί, δεν πρέπει να ησυχάσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν απαλλαγμένα από βία και βλαβερές πρακτικές και ότι τα δικαιώματά τους, η σωματική τους ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά τους προασπίζονται».

Τα παγκόσμια επίπεδα παιδικού εμβολιασμού σταμάτησαν το 2023, αφήνοντας πολλούς χωρίς σωτήρια προστασία

Το πρόγραμμα Ανοσοποίησης 2030 IA2030 είναι μια παγκόσμια στρατηγική που εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας με στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι, παντού, σε κάθε ηλικία θα επωφεληθούν από τα εμβόλια για βελτιωμένη υγεία και ευεξία έως το 2030.

Επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάριου Θεμιστοκλέους στη Σύρο

Υπουργείο Υγείας: "Υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνει το σύστημα καλύτερο υπό τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε πανευρωπαϊκά σήμερα. Θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν", τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη Σύρο.

ΔΥΠΕ: Σχετικά με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου

ΔΥΠΕ: Είναι γεγονός ότι μετά την κρίση της πανδημίας το εθνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει πολύπλοκα προβλήματα και υφίσταται ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου δικτύου ΠΦΥ το οποίο θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η WHO AFRO ιδρύει ανεξάρτητο σώμα για την ενίσχυση της ασφάλειας υγείας της Αφρικής

ΠΟΥ: Με την εξειδικευμένη καθοδήγηση και τη συνεργατική του προσέγγιση, το νέο σώμα θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προστασία της υγείας και της ευημερίας εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Αφρική.

Close Icon