Πολιτική Υγείας

Μόσιαλος εμβολιασμός παιδιών: Παιδιά και εμβολιασμός έναντι της νόσου COVID-19

Μόσιαλος εμβολιασμός παιδιών: Παιδιά και εμβολιασμός έναντι της νόσου COVID-19

Μόσιαλος εμβολιασμός παιδιών: Ο καθηγητής, κ. Ηλίας Μόσιαλος, απαντά σε ερωτήματα που τρομοκρατούν τους γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και επίτιμος διδάκτορας στο ΕΚΠΑ, κ. Ηλίας Μόσιαλος, θέλησε να δώσει τα φώτα του σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού. Μέσα από μία μακροσκελή ανάρτηση, έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα που ενδεχομένως αγχώνουν τους γονείς και τους κάνουν διστακτικούς ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Τι δήλωσε ο κ. Ηλίας Μόσιαλος

“Ας τα βάλουμε για άλλη μια φορά σε μια σειρά και να ξαναπούμε για τις κλινικές δοκιμές. Για κάθε νέο φάρμακο ή εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό, ξεκινάμε με νέους υγιείς εθελοντές και συνεχίζουμε με μεγαλύτερο αριθμό υγιών εθελοντών. Σιγά σιγά στους εθελοντές προστίθενται ευπαθείς και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ακολουθούν οι κλινικές δοκιμές σε έγκυες γυναίκες και παιδιά. Και όπως γνωρίζουμε, εδώ και αρκετούς μήνες έχει εγκριθεί η χρήση εμβολίων για παιδιά 12-17 ετών. Από την αρχή ο επίσημος φορέας των Αμερικανών παιδιάτρων στήριξε τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων όταν συνέστησαν όλοι οι έφηβοι ηλικίας 12 ετών και άνω να λάβουν το εμβόλιο. Πλέον υπάρχει έγκριση αδειοδότησης της κυκλοφορίας και για παιδιά 5-11 ετών. Ας δούμε πως φτάσαμε στην έγκριση για το πρώτο εμβόλιο για την ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών.”

“Το πρώτο λοιπόν εμβόλιο κατά του COVID που έχει εγκριθεί είναι των Pfizer/BioNTech με βάση τα αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής που αξιολόγησε την ασφάλεια και τις ανοσολογικές αποκρίσεις. (Μια ξεχωριστή κλινική δοκιμή της Moderna εξετάζεται χωριστά.) Η κλινική δοκιμή των Pfizer/BioNTech αρχικά συνέκρινε τρεις δόσεις:

  • 30 μικρογραμμάρια (τη δόση που λαμβάνουν οι ενήλικες)
  • 20 μικρογραμμάρια
  • 10 μικρογραμμάρια

Αυτό το πρώτο μέρος της δοκιμής έδειξε ότι η δόση με τα 10 μικρογραμμάρια, δηλαδή η μικρότερη δόση που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της δόσης των ενηλίκων, είχε τις λιγότερες παρενέργειες. Ταυτόχρονα το εμβόλιο εξακολουθούσε να δημιουργεί ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις στα επίπεδα που επιτυγχάνονται με υψηλότερες δόσεις. Στο επόμενο μέρος της δοκιμής, περισσότερα από 2.200 παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών ανατέθηκαν τυχαία για να λάβουν είτε μια δόση 10 μικρογραμμαρίων του εμβολίου (τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων) είτε μια δόση εικονικού φαρμάκου (το ένα τρίτο των συμμετεχόντων). Όλα έκαναν δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων. Τα παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο είχαν παρόμοιες ανοσοαποκρίσεις με τους νέους ηλικίας 16 έως 25 ετών που είχαν λάβει 2 δόσεις των 30 μικρογραμμαρίων.”

“Όταν η Pfizer υπέβαλε τα δεδομένα προς έγκριση στον FDA, δεν υπήρχαν πολλές περιπτώσεις συμπτωματικών λοιμώξεων COVID-19 στους συμμετέχοντες στη δοκιμή και οι εκτιμήσεις έδειξαν ότι το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου ανέρχεται 90 τοις εκατό. Τα τεστ επίσης επιβεβαίωσαν ότι τις λοιμώξεις τις είχε προκαλέσει η παραλλαγή Δέλτα, που κυκλοφορεί ευρέως στη χώρα μας. Αυτά λοιπόν είναι τα δεδομένα στα οποία οι αδειοδοτικοί φορείς βάσισαν την απόφαση να εγκριθεί η χρήση του εμβολίου για τα παιδιά.”

Η ανησυχία των γονέων και από πού προέρχεται;

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στα συμπτώματα που ίσως θορυβήσουν τους γονείς: “Όμως αρκετοί γονείς ακόμα ανησυχούν. Ποια είναι όμως τα θέματα που απασχολούν τους γονείς και διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους; Θεωρώ πως είναι κυρίως, οι παρενέργειες που ακούν πως μπορεί να συμβούν εάν τα παιδιά τους εμβολιαστούν. Τι γνωρίζουμε όμως για τις παρενέργειες μετά το εμβόλιο, στα παιδιά αυτής της ηλικίας; Τα περισσότερα παιδιά που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή δεν είχαν άλλες παρενέργειες εκτός από κάποιο πόνο στο σημείο της ένεσης. Κάποια εμφάνισαν κόπωση, πονοκεφάλους και/ή μυϊκούς πόνους μετά τη δεύτερη δόση (αλλά όχι μετά την πρώτη δόση). Επίσης μόνο το 6% των παιδιών είχαν πυρετό μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και δεν υπήρξαν περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο.”

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως πιθανόν οι γονείς φοβούνται μια απρόσμενη φλεγμονή: “Ίσως όμως ο φόβος κάποιων δεν έγκειται εκεί αλλά στην πιθανότητα μιας απρόσμενης φλεγμονής. Για να δούμε και αυτό το ζήτημα. Έχουν αναφερθεί, όπως οι περισσότεροι έχουν ακούσει, κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, η οποία είναι μια φλεγμονή της καρδιάς. Αυτό παρατηρήθηκε κυρίως σε νεαρούς μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna). Αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν ήπιες και οι ειδικοί καθησυχάζουν τους γονείς πως τα παιδιά δεν θα έχουν μακροχρόνια προβλήματα. Όμως εδώ να πούμε και κάτι άλλο. Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής, δεν υπήρξαν περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας. Και επίσης να θυμίσουμε πως οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν στενά και αυτήν την ηλικιακή ομάδα για οποιαδήποτε εμφάνιση αυτής της ιδιαίτερα σπάνιας παρενέργειας.”

Αφού ανέλυσε διεξοδικά τα συμπτώματα που τρομοκρατούν τους γονείς, ο κ. Μόσιαλος κατέληξε: “Καταλαβαίνω πως πολλοί ανησυχούν και θα ήθελα να υπογραμμίσω την πάγια θέση μου. Δεν είμαστε εδώ για να κοροϊδέψουμε κανέναν. Αντιθέτως θέλουμε να καταλάβουν όλοι τα οφέλη του εμβολιασμού. Και όπως έχω πει πολλές φορές, μιλώντας για την κατανόηση των αμφιβολιών και των δισταγμών των πολιτών: δεν αρκεί η απαρίθμηση των επιλογών των εμβολίων, η διαθεσιμότητα αυτών, ή η ανακοίνωση της λειτουργικότητας της πλατφόρμας του εμβολιασμού. Δεν δουλεύει για όλους αυτό μόνο. Για αυτό απαιτείται συνέπεια και υπομονή και συνεχής ενημέρωση. Οι άνθρωποι που διστάζουν είναι καλοπροαίρετοι και φοβισμένοι. Έτσι και αυτοί με τη σειρά τους θα καταλάβουν πως η εφαρμογή των μέτρων και των οδηγιών χρειάζεται καλή προαίρεση και ενσυναίσθηση από όλους μας.” 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στο ΕΚΠΑ

Θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα τα sms σε ανεμβολίαστους επισημαίνει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος

Αποτελεσματικά τα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca κατά της Δέλτα

Η Ελλάδα «έσπασε» το φράγμα των 2 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων – «Χτίζεται» το τείχος ανοσίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ECDC συνιστά προληπτικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων

ECDC: Προληπτικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, αναμένεται να προτείνει σήμερα (23/5) το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων - ECDC.

Νέα εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας ξεκίνησε το Πακιστάν

Πολιομυελίτιδα: Στο Πακιστάν εντοπίστηκε κι άλλο κρούσμα πολιομυελίτιδας και οι εκστρατείες εμβολιασμού έλαβαν δράση. Ο λαός αντιδρά! Το εμβόλιο θα τους προστατεύσει από τη νόσο ή αποτελεί μία δυτική συνωμοσία;

Η απειλή της ευλογιάς των πιθήκων δεν ανεβαίνει στο επίπεδο της COVID-19

Τζο Μπάιντεν: Μιλώντας στο Τόκιο μια μέρα αφότου είπε ότι ο ιός ήταν κάτι που "πρέπει να ανησυχεί όλους μας", είπε ο Μπάιντεν πως "απλώς δεν νομίζω ότι ανεβαίνει στο επίπεδο του είδους ανησυχίας που υπήρχε με την COVID-19".

Σε εγρήγορση οι αρχές για την ευλογιά των πιθήκων - Σήμερα τα επίσημα αποτελέσματα για το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ της 5ης και της 21ης ημέρας της μόλυνσης και είναι πυρετός, πονοκέφαλος, πόνοι στους μύες, πρησμένοι λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση.

Βρετανική έκθεση υγείας προτείνει την αύξηση της ηλικίας καπνίσματος στα 21

Ο Javid Khan, ο συγγραφέας της μελέτης, θα συστήσει στην κυβέρνηση να αυξήσει την ηλικία καπνίσματος, με δύο πηγές να λένε στην Telegraph ότι είχε εξετάσει τη σύσταση να ορίσει την ηλικία στα 25.

Ο ΠΟΥ συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση για την παγκόσμια επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων

Το CDC, μαζί με το Υπουργείο Γεωργίας και τον FDA κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού με την ανάπτυξη εμβολίου κατά της ευλογιάς και θεραπειών για ασθενείς, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, κτηνιάτρους και άλλους χειριστές ζώων.

Περισσότερα τμήματα του Πεκίνου σε lockdown από σήμερα

Κίνα κορωνοϊός: Οι αρχές επέβαλαν lockdown στην περιοχή Haidian μαζί με τις περιοχές Chaoyang, Fengtai, Shunyi και Fangshan, ενώ όλοι οι εσωτερικοί χώροι ψυχαγωγίας, τα γυμναστήρια, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα εμπορικά κέντρα έχουν κλείσει από σήμερα.