Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Μητσοτάκης: Τα πρωινά χειρουργεία δεν επηρεάζονται καθόλου από τα απογευματινά

Μητσοτάκης: Τα πρωινά χειρουργεία δεν επηρεάζονται καθόλου από τα απογευματινά

Μητσοτάκης: Η συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση καθώς δεκάδες ασθενείς κλείνουν ραντεβού για επεμβάσεις.

Στην καθιερωμένη ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου αναφέρει τα εξής: «Καλή Κυριακή της Αποκριάς σε όλες και όλους! Αυτή η εβδομαδιαία ανασκόπηση είναι γεμάτη παραδείγματα για το πώς βοηθούν οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις μας να δώσουμε πραγματική στήριξη και ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή σε συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη.

Στους νέους μας που δυσκολεύονται να βρουν προσιτή στέγη, με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Στις νέες μαμάδες και τους νέους μπαμπάδες που αναζητούν βοήθεια για τη φύλαξη των μικρών παιδιών τους όσο εργάζονται, με τις «Νταντάδες της Γειτονιάς». Σε όσους συσσώρευσαν χρέη στη διάρκεια της κρίσης και θέλουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα με λιγότερα βάρη, με τον νέο, βελτιωμένο εξωδικαστικό μηχανισμό. Στους ασθενείς που περιμένουν 2 και 3 χρόνια σε λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο, με τα νέα απογευματινά χειρουργεία.

Στα άτομα με αναπηρία που επιτέλους μετά από δεκαετίες υποστηρίζονται από την πολιτεία ώστε να ζουν πιο αυτόνομα και ισότιμα με τους υπόλοιπους πολίτες, χάρη στον «Προσωπικό Βοηθό». Σε όσους συνταξιούχους θέλουν και μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να στερούνται τη σύνταξή τους. Στους αγρότες μας που αγωνιούν για τα υψηλά κόστη παραγωγής και τους παρέχουμε φθηνό ρεύμα σε βάθος δεκαετίας. Σε εκείνους που ταλαιπωρούνται από τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, με την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα πολιτικών που έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και τα καθημερινά του προβλήματα. Με στόχο η χώρα μας να γίνει πιο ευρωπαϊκή, πιο σύγχρονη, πιο ασφαλής και πιο δίκαιη. Ξεκινώ από το τέλος, με μια ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα και έχει σαν στόχο την αναγκαία επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης που καθυστερεί αδικαιολόγητα στη χώρα μας συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να γίνουν και κάνουμε ήδη πολλά για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες…

Με την ευκαιρία, να αναφέρω τα νεότερα από την πορεία του πιλοτικού προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός» που έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, την ανεξάρτητη διαβίωσή τους και την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής ζωής.

Ήδη οι ωφελούμενοι έφτασαν τους 544, έχουν προσληφθεί 669 προσωπικοί βοηθοί, και έγιναν -από διεπιστημονικές επιτροπές- άλλες 413 αξιολογήσεις ενδιαφερομένων. Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο στην Αθήνα, όμως εντός του 2024 θα επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες. Κάθε ωφελούμενος και κάθε ωφελούμενη λαμβάνει ένα συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα και επιλέγει ο ίδιος ή η ίδια από το Μητρώο Προσωπικών Βοηθών τον/την Προσωπικό Βοηθό ή τους Προσωπικούς Βοηθούς της επιλογής του. Η χρηματοδότηση του προγράμματος για το 2023 προήλθε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς», ένα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα πιλοτικό πρόγραμμα στήριξης της οικογένειας και κυρίως της εργαζόμενης γυναίκας, που έρχεται να προστεθεί στη σημαντική αύξηση των voucher που δίνουμε για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ειδικά για τις νταντάδες της γειτονιάς έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα 2449 αιτήσεις, εγκρίθηκαν 1296 και υπογράφηκαν ήδη 207 συμφωνητικά.

Συνεχίζω με το μεγάλο στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που διευκολύνει νέους και νέα ζευγάρια να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, με χαμηλό επιδοτούμενο επιτόκιο που οδηγεί σε μηνιαία δόση μικρότερη ενός ενοικίου. Μέχρι στιγμής, 4.835 νέοι συμπολίτες μας έως 39 ετών έχουν εκταμιεύσει δάνεια συνολικού ύψους 467,5 εκ. ευρώ. Έως τώρα, έχουν υπογραφεί 5.551 συμβάσεις ύψους 536,5 εκ. ευρώ και εγκριθεί 9.881 δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ».

Απογευματινά χειρουργεία

«Πάμε τώρα στα απογευματινά χειρουργεία. Θα έχετε ακούσει ότι τα πρώτα έγιναν την περασμένη Τρίτη στη Βόρεια Ελλάδα -4 στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, τα άλλα 3 στο ΑΧΕΠΑ και στα νοσοκομεία Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η Αθήνα και συγκεκριμένα ο Ευαγγελισμός και το ΚΑΤ, ενώ άλλα δύο μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, το Γ. Γεννηματάς και το Σωτηρία, επίσης ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία. Δεν είναι τα μόνα. Η συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση καθώς δεκάδες ασθενείς κλείνουν ραντεβού για επεμβάσεις.

Από μελέτη που έγινε υπολογίζεται ότι με τον νέο θεσμό η δυναμικότητα του συστήματος αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%. Η προτεραιοποίηση των επεμβάσεων γίνεται με βάση τη νέα ψηφιακή Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και το κόστος των ιατρικών πράξεων είναι κατά πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο σε ιδιωτικά νοσοκομεία στα οποία αναγκάζονταν να καταφεύγουν οι ασθενείς λόγω της απαγόρευσης που ίσχυε έως πρότινος να εκτελούνται χειρουργεία στο ΕΣΥ μετά το μεσημέρι, εκτός τακτικού ωραρίου.

Με την πολιτική αυτή, η οποία θέλω να σημειώσω ότι εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, μειώνεται η ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και οι δαπάνες που κάνουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ταυτόχρονα, ενισχύεται και το ΕΣΥ αλλά και το εισόδημα των γιατρών και των νοσηλευτών του. Είναι μια win-win πολιτική για όλους. Τονίζω και πάλι ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν επηρεάζονται καθόλου, θα γίνονται κανονικά και μάλιστα θα ελέγχονται αυστηρά οι κλινικές αν όντως κάνουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις…

Περιστατικά βίας

Περνώ στο ζήτημα των περιστατικών βίας με πρωταγωνιστές νέους, όπως τα πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, στην Πλατεία Αριστοτέλους και στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.
Βεβαίως, η απαράδεκτη και καταδικαστέα εικόνα μισαλλοδοξίας που είδαμε δεν χαρακτηρίζει σε καμία περίπτωση τη Θεσσαλονίκη. Αδικεί τόσο την ιστορία και την παράδοσή της, όσο και τη σημερινή κουλτούρα της ανοιχτής και φιλόξενης πόλης που όλοι αγαπάμε. Έγιναν συλλήψεις -η Πολιτεία κινήθηκε αμέσως- και τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη. Όσοι κατηγορηθούν για εμπλοκή στα επεισόδια θα δικαστούν με βάση τον αυστηρότερο αντιρατσιστικό νόμο. Αλλά και η κοινωνία, όλοι εμείς δηλαδή, πρέπει να απομονώσουμε το μίσος προς ευάλωτους συμπολίτες μας και όσους το καλλιεργούν, πολιτικούς και πολίτες.

Από τη δική μας πλευρά, είμαστε σταθερά απέναντι σε κάθε μορφή βίας που απειλεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Αυτό αφορά και την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Δεν μένουμε μόνο στην καταδίκη και τις διαπιστώσεις. Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν «πάρτυ» στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής. Για τέτοια επεισόδια πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών. Και είναι ευθύνη των πειθαρχικών οργάνων των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί…

Για το Bullying και τη βία ανηλίκων

Πρέπει ασφαλώς να γίνουν περισσότερα, ειδικά όσον αφορά στο bullying και τη βία στις νεότερες ηλικίες. Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν σε κάθε σχολική μονάδα οι υπεύθυνοι και οι υπεύθυνες που θα δέχονται τις επώνυμες καταγγελίες των μαθητών και των γονέων τους για περιστατικά σωματικού και ψυχολογικού εκφοβισμού. Ορίστηκαν επίσης οι τετραμελείς Ομάδες Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Πολύ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα επώνυμων καταγγελιών αποκλειστικά από μαθητές, τους γονείς τους ή όσους έχουν την επιμέλεια των παιδιών.

Εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, δρομολογείται εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το φαινόμενο της βίας στα σχολεία, ενώ η ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτήσαμε πρόσφατα ήδη εργάζεται πυρετωδώς για την εκπόνηση «Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων». Κλείνω με ένα ζήτημα που αφορά το κοινό μας σπίτι, το περιβάλλον. Μια θαλασσινή χώρα όπως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε παρά να πρωτοστατήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διάσωση των ωκεανών και των θαλασσών από τις απειλές της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της άναρχης αλιείας, που οδηγούν σε υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και σε απώλεια μοναδικής βιοποικιλότητας…Σας εύχομαι καλή Σαρακοστή!».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μεταξά Μητσοτάκης: Βήμα-βήμα χτίζουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Μητσοτάκης: Μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Μητσοτάκης: Συζήτηση με γυναίκες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε σούπερ μάρκετ για έλεγχο τιμών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Τελετή Εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρευρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, στην τελετή εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας.

Γεωργιάδης: "Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως"

Γεωργιάδης: Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως, εσείς τώρα τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά σε όλο αυτό, που κρατά ομήρους τα παιδιά;

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία για την πανδημία

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Διεθνή Κανονισμό Υγείας ΔΚΥ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων αποχρώσεων σε ένα σύστημα που προορίζεται να προειδοποιεί τις χώρες για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία παγκόσμιας ανησυχίας, ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθούν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αυτής της εβδομάδας, είπαν οι παρατηρητές.

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα Γρεβενά και στην Κοζάνη ο Υπουργός Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Γρεβενά, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε την Κιβωτό, όπου δεσμεύτηκε για την περαιτέρω αναβάθμιση των υγειονομικών δομών της περιοχής.

Αγαπηδάκη: Αλλάζουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ

Αγαπηδάκη: Στόχος μας με αυτές τις δράσεις, αλλά και με τις προληπτικές εξετάσεις, είναι να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ: από το να περιμένουμε να έρθει ο πολίτης στο γιατρό, πάμε εμείς στον πολίτη.

Close Icon