Πολιτική Υγείας

Μίνα Γκάγκα: Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Μίνα Γκάγκα: Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Και όπως είπε η κ. Γκάγκα, «οτιδήποτε είναι εναντίον των εμβολίων είναι τελείως αντιεπιστημονικό και αυτό είναι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε σαν συμπέρασμα»

Μίνα Γκάγκα: Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και τις αντιδράσεις της ΕΙΝΑΠ αλλά και για το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα, μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, υποστήριξε ότι «αυτό που επιχειρεί να κάνει και που θα κάνει είναι να δουλεύει περισσότερες ώρες το δημόσιο νοσοκομείο. Δηλαδή, κρατάμε όλη την πρωινή λειτουργία όπως ήταν μέχρι τώρα: χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, φυσικά τη νοσηλεία των ασθενών. Υπάρχουν ήδη εδώ και πάρα πολλά χρόνια απογευματινά ιατρεία που λειτουργούν γιατί τα επιλέγουν κάποιοι ασθενείς που προτιμούν να λειτουργήσουν έτσι. Μπορεί με την ίδια λογική να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία, άρα περισσότερες ώρες στο δημόσιο».

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, «δύο πράγματα αλλάζουμε στο νομοσχέδιο. Οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να έρθουν μέσα στο δημόσιο σύστημα και να εργαστούν σε μερική απασχόληση, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες στο εξωτερικό». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια μέσα στο σύστημα να μπορούν, εφόσον κάνουν τις υποχρεώσεις τους το πρωί και συμμετέχουν και στα ιατρεία ή τα απογευματινά χειρουργεία, να βγουν περιορισμένα και με έλεγχο ένα δύο απογεύματα έξω. «Έτσι δουλεύουν τα συστήματα στις περισσότερες χώρες και γι’ αυτό οι γιατροί μας φεύγουν σωρηδόν και φεύγουν στο εξωτερικό», τόνισε η κ. Γκάγκα. Και όπως διευκρίνισε, οι ιδιώτες γιατροί που θα έρθουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης θα έχουν περισσότερη δυνατότητα για ιδιωτικό έργο. Οι γιατροί του ΕΣΥ θα είναι σε φουλ ωράριο κανονικά στο νοσοκομείο και θα μπορούν να συμμετέχουν και στην απογευματινή λειτουργία ή στις εφημερίες, εφόσον το επιθυμούν. Απαντώντας στις καταγγελίες ότι με αυτόν τον τρόπο οδηγούνται οι ασθενείς σε ιδιώτες, η κα. Γκάγκα υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι αληθές: «Ελέγχουμε πάρα πολύ δυνατά το σύστημα. Εάν ακυρώνονται πρωινά χειρουργεία και ιατρεία στο νοσοκομείο, ο γιατρός θα παύει να έχει τη δυνατότητα να κάνει απογευματινό ιατρείο ή χειρουργείο».

Αλλάζουμε τον τρόπο επιλογής ειδικοτήτων

Μιλώντας για τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία ανέφερε ότι ήδη έχουν προκηρυχθεί 4.000 θέσεις νοσηλευτών οι οποίες βρίσκονται στο ΑΣΕΠ προσθέτοντας ότι «ήδη έχουμε 14.000 ανθρώπους στα νοσοκομεία περισσότερους από ό,τι είχαμε μέχρι τώρα». Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στα χειρουργεία λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. «Έχουμε δώσει κίνητρα για περισσότερα χρήματα, δηλαδή οικονομικά κίνητρα για τους αναισθησιολόγους και τους ειδικευμένους που είναι στο σύστημα. Αυτό έχει βοηθήσει ήδη. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε πια ειδικευόμενους που δεν είχαμε». «Δυστυχώς, ζούμε κατά καιρούς οριακές καταστάσεις, και είναι και ένας λόγος που στο νομοσχέδιο αλλάζουμε τον τρόπο της εκπαίδευσης και τον τρόπο της επιλογής των ειδικοτήτων, δημιουργώντας θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν οι Έλληνες πολίτες. Είμαστε η μόνη χώρα όπου κάθε γιατρός που παίρνει το πτυχίο της Ιατρικής, μπορεί να  κάνει όποια ειδικότητα θέλει, περιμένοντας βέβαια ακόμη και 10 χρόνια που είναι ένας παραλογισμός. Αυτό το αλλάζουμε προκηρύσσοντας θέσεις κάθε φορά, όπως κάνουν όλες οι χώρες του κόσμου» δήλωσε στις «Συνδέσεις» η κα. Γκάγκα.

Όσον αφορά τα παιδιατρικά χειρουργεία ανέφερε ότι στο Αγία Σοφία έχει συμφωνηθεί με δύο δημόσια νοσοκομεία να μεταφερθούν εκεί κάποια παιδιά, εφόσον οι γονείς τους επιθυμούν. «Εάν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα, θα κάνουμε συνεννόηση και με τον ιδιωτικό τομέα να μεταφέρουμε παιδιά εκεί χωρίς κόστος για τους γονείς», αποκάλυψε.

Μεγάλο το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων

Σε σιρόπια, θρομβολυτικά και γενικώς σε φθηνά φάρμακα παρατηρούνται ελλείψεις στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας η οποία χαρακτήρισε το πρόβλημα ως παγκόσμιο. Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΦ έχει επιβάλλει απαγόρευση εξαγωγών σε 79 φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Πράγματι, παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα. Υπάρχουν διαφορετικών ειδών ελλείψεις. Υπάρχουν κάποια φάρμακα που είναι πάρα πολύ φτηνά. Και επειδή υπάρχουν άλλα ακριβότερα που κάνει η ίδια εταιρεία, παύει να παράγει αυτά τα φάρμακα που είναι πολύ φτηνά και της αφήνουν πολύ μικρό κέρδος. Τέτοιες ελλείψεις, δυστυχώς, έχουμε σε πολύ απλά φτηνά φάρμακα, που όμως είναι απαραίτητα για τον κόσμο», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας. «Τον τελευταίο καιρό έχουμε συζητήσει και με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και με το  Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Υπάρχει για ορισμένα από τα σκευάσματα αυτή η παγκόσμια έλλειψη που οφειλόταν και σε παραγωγή από χώρες που λόγω πανδημίας έκλεισε η παραγωγή τους, αλλά και στη μεταφορά της πρώτης ύλης για να γίνουν τα φάρμακα. Αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε για ορισμένα φάρμακα, συμπλήρωσε.

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς δήλωσε πως υπάρχουν επιχειρήματα από όλες τις πλευρές. «Πράγματι, όταν έγινε η αναστολή χάσαμε και νοσηλευτές και γιατρούς και ήταν αδιανόητο εκείνη την εποχή να έχουμε νοσηλευτές και γιατρούς ευάλωτους μέσα στα νοσοκομεία με πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους», ανέφερε. Και όπως είπε η κ. Γκάγκα, «οτιδήποτε είναι εναντίον των εμβολίων είναι τελείως αντιεπιστημονικό και αυτό είναι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε σαν συμπέρασμα». Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κάλεσε επίσης τους ανεμβολίαστος και τους ανω των 60 ετών να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό τονίζοντας ότι «έχουμε ένα χειμώνα μπροστά μας που σίγουρα οι λοιμώξεις πολλαπλασιάζονται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μίνα Γκάγκα: Επίσκεψη Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας στην Κέρκυρα

Κατατέθηκε νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα του ΕΣΥ

Σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα

Μίνα Γκάγκα στο healthweb: Στόχος μας η διακριτή διοίκηση του Νοσοκομείου ‘’ΕΛΠΙΔΑ’’ από το ΠΑΙΔΩΝ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πλεύρης: 2 διασωληνωμένα παιδιά από το δυστύχημα στα Τέμπη - Σε αποκλιμάκωση οι ελλείψεις φαρμάκων & τα ράντζα

Πλεύρης: 2 διασωληνωμένα παιδιά από το δυστύχημα στα Τέμπη ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση. Έχουν αποκλιμακωθεί οι ελλείψεις φαρμάκων πέρα από εξειδικευμένα φάρμακα για συγκεκριμένες ασθένειες, τα ράντζα έχουν εξαλειφθεί στον Ευαγγελισμό, στο 80% μείωση στο Λαϊκό.

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο αδερφός του πρώην Πρωθυπουργού, Σπύρος Σημίτης

Σημίτης Σπύρος: Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο καθηγητής Σπύρος Σημίτης το Σάββατο 18 Μαρτίου στη Γερμανία, όπου ζούσε επί δεκαετίες. Ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

Νέα δεδομένα προέλευσης του COVID δείχνουν σκύλους ρακούν στην αγορά της Κίνας

Τον Φεβρουάριο, η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ είχε εκτιμήσει "με χαμηλή εμπιστοσύνη" ότι ο ιός είχε διαρρεύσει από ένα εργαστήριο. Αλλά άλλοι στην κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διαφωνούν, θεωρώντας πιο πιθανό να προήλθε πρώτα από ζώα. Οι ειδικοί λένε ότι η πραγματική προέλευση της πανδημίας μπορεί να μην γίνει γνωστή για πολλά χρόνια -αν ποτέ.

ΣΙγκαπούρη: 70% των κατοίκων θετικοί για τη συνολική ποιότητα ζωής μετά την πανδημία

ΣΙγκαπούρη: Τα ευρήματα από μια διαδικτυακή δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 1.052 ερωτηθέντες, δημοσιεύθηκαν μια ημέρα πριν από τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την απάντηση της Σιγκαπούρης στον COVID-19.

Πλεύρης: Απαραίτητη η ανάληψη ευθυνών στην τραγωδία των Τεμπών

Πλεύρης: Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, μίλησε για το ευρύτερο πλαίσιο συστημικών αδυναμιών που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών. Η Κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη και με γενναίες αποφάσεις και προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση για όλους.