Πολιτική Υγείας

Μίνα Γκάγκα: Συμμετοχή στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ στο Βουκουρέστι

Μίνα Γκάγκα: Συμμετοχή στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ στο Βουκουρέστι

Μίνα Γκάγκα: Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας: τα κυλιόμενα ωράρια, η αργή επαγγελματική εξέλιξη, όπως και οι απολαβές που είναι χαμηλότερες από αυτές άλλων κλάδων.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, συμμετείχε στη συνάντηση που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Βουκουρέστι, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας της Ρουμανίας και του Υπουργού, Dr Alexandru Rafila. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας: τα κυλιόμενα ωράρια, η αργή επαγγελματική εξέλιξη, όπως και οι απολαβές που είναι χαμηλότερες από αυτές άλλων κλάδων, δεδομένου του ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία σοβαρή κρίση που αφορά το υγειονομικό προσωπικό και η οποία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της ψυχικής υγείας και του burn out και προτάθηκαν στρατηγικές στήριξης και επένδυσης στην υγεία. Η κυριότερη επένδυση είναι η εκπαίδευση και η θετική εικόνα των επαγγελμάτων υγείας. Στη συνάντηση συμμετείχαν τόσο νέοι εργαζόμενοι και εκπρόσωποι τους, όπως και Υπουργοί και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Από πλευράς ΠΟΥ, στη συνάντηση παρέστησαν ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου, Dr Hans Kluge, και οι Natasha Azzopardi-Muscat και Ivo Rakovac, ενώ από το Γραφείο Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας των Ασθενών παρέστη ο Διευθυντής, Dr Joao Da Silva-Breda.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, συμμετείχε ως ομιλήτρια με θέμα «Προβλήματα και προοπτικές για τους νέους εργαζόμενους στην υγεία» και ακολούθησε ένας πολύ γόνιμος διάλογος. Αναφέρθηκε στην επαγγελματική στήριξη των νέων από την αρχή της καριέρας τους και ιδιαίτερα στη στήριξη των νεαρών γυναικών, ώστε να εξελίσσονται επαγγελματικά γρήγορα και ισότιμα. Τόνισε, επίσης, τη σημασία του διαλόγου μεταξύ όλων των υγειονομικών, αλλά κυρίως την σημασία του διαλόγου με τους ασθενείς για την αντιμετώπιση των δικών τους αναγκών και την αδήριτη ανάγκη για ομαδική δουλειά, με σεβασμό στον ασθενή και στους συναδέλφους.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Μίνα Γκάγκα δήλωσε:

«Όλα τα επαγγέλματα υγείας, όπως είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι τεχνολόγοι, οι φυσιοθεραπευτές, οι μαίες, κλπ. έχουν κυλιόμενα ωράρια που εκ προοιμίου επηρεάζουν τη ζωή και την ποιότητα της ζωής τους. Και από την άλλη, υπάρχει μια αίσθηση προσφοράς που είναι πραγματική, πολύ σημαντική και δίνει μεγάλη ικανοποίηση. Τόσο η Αμερική όσο και η Ευρώπη είδαν με την πανδημία μαζικές παραιτήσεις υγειονομικών, με την Αμερική να έχει πάνω από 300.000 παραιτήσεις και την Αγγλία πάνω από 20.000 παραιτήσεις γιατρών και πάρα πολλές νοσηλευτών.

Είναι σαφές ότι άλλα επαγγέλματα, όπως αυτά που ανήκουν στον κλάδο των οικονομικών, παραδείγματος χάρη, έχουν συχνά καλύτερα ωράρια και καλύτερες απολαβές. Όμως, η αίσθηση της περηφάνιας και της προσφοράς που δίνουν τα επαγγέλματα υγείας είναι εξαιρετική. Και αυτό πρέπει να τονίζεται στην εκπαίδευση. Φυσικά, οι απολαβές πρέπει επίσης να είναι ικανοποιητικές. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα πόλεμο που κανείς δεν περίμενε και μια ενεργειακή κρίση που δυσκολεύει οικονομικά όλα τα κράτη. Είναι, λοιπόν, κεφαλαιώδες να υπάρχει κοινωνική συνοχή, ομαδική δουλειά και στήριξη των νέων επαγγελματικά από τη νεαρή ηλικία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμμετοχή της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας στο συμβούλιο Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες

Τι δήλωσε η Μίνα Γκάγκα στο Συμβούλιο Υπ. Υγείας Ε.Ε;

Προκηρύσσονται 800 μόνιμες θέσεις γιατρών το επόμενο διάστημα -  "Έρχονται" και νέες προσλήψεις νοσηλευτών 

Βράβευση υγειονομικών ΕΣΥ: Ευγνωμοσύνη για την προσφορά & την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρχονται τα Ψηφιακά ραντεβού στα Κέντρα Υγείας & στα Νοσοκομεία

Εξάλλου, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόσφατα, θέλουμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο σύστημα για τα ραντεβού στα νοσοκομεία, το οποίο θα είναι σύντομα έτοιμο και το κεντρικό εργαλείο και έργο είναι ατομικός ψηφιακός φάκελος υγείας. Να έχω το ιατρικό μου ιστορικό σε ένα σημείο».

Νέο ΕΣΥ Διοικητές: Ποιες αλλαγές έρχονται στις διοικήσεις των νοσοκομείων μετά τις εκλογές

Τα πτυχία θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο με την προϋπόθεση αυτά να συνάδουν με το αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων Η εμπειρία σε αντίστοιχες θέσεις σε Μονάδες Υγείας της χώρας μας είτε του εξωτερικού Οι manager θα έχουν συμβόλαιο για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως, αύξηση κερδών μέσω αξιοποίησης χώρων μέσα στο νοσοκομείο. Θα μπορούν, δηλαδή, να στήνουν και επιχειρήσεις εντός του νοσοκομείου που θα αυξάνουν τα έσοδα, όπως ανθοπωλεία, εστιατόρια κ.λ.π. στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.

Πάγωμα ή διόρθωση; Η κάλυψη της προληπτικής περίθαλψης στις ΗΠΑ σε σταυροδρόμι

"Εάν μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις επαναφέρουν τις προληπτικές υπηρεσίες που έχουν επιλεγεί από αυτούς τους δύο πρόσθετους οργανισμούς στην εξέταση, τότε η πιθανότητα διακομματικής υποστήριξης για την ψήφιση νομοθεσίας που θα διασφαλίζει την κάλυψη χωρίς κόστος αυτών των βασικών προληπτικών υπηρεσιών γίνεται ακόμη λιγότερο πιθανή", δήλωσε ο Fendrick. "Και αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο φραγμών στην περίθαλψη και την επακόλουθη ανισότητα".