Πολιτική Υγείας

Μίνα Γκάγκα: Νομοσχέδιο για το ΕΣΥ σε δημόσια διαβούλευση

Μίνα Γκάγκα: Νομοσχέδιο για το ΕΣΥ σε δημόσια διαβούλευση

Η άρση της αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, θα δίνεται υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, και θα στοχεύει μόνο σε εργασιακή ευελιξία προς όφελος των γιατρών και των νοσοκομείων.

Μίνα Γκάγκα: Στη διαδικασία της δημοσίας διαβούλευσης θα δοθεί σήμερα το πρωί, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, το νομοσχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, το οποίο περιλαμβάνει ένα πλήθος πολύ σημαντικών νομοθετικών ρυθμίσεων για το ΕΣΥ, τη νοσοκομειακή περίθαλψη και τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών της χώρας μας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το υπουργείο Υγείας δίνει στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο την  ημέρα κατά την οποία η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, καθώς και δύο ημέρες μετά από τη θριαμβευτική επικράτηση των ψηφοδελτίων του Γιώργου Πατούλη και του Νικολάου Νίτσα, στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών των νέων Δ.Σ. των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών (ΙΣΑ) και Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), αντίστοιχα.

To  υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα άρσης της αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει πως πρόκειται για προσχέδιο και όχι για το τελικό νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αλλαγές στην υπηρεσία υπαίθρου των γιατρών -οι οποίες σημειωτέον έχουν περιγραφεί αναλυτικά από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, ήδη από την αρχή της θητείας της- αναφέρεται πως θα ξεκινήσουν πιλοτικά ως μοντέλο για το σύγχρονο μονοετές “αγροτικό” των γιατρών

Η άρση της αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, θα δίνεται υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, και θα στοχεύει μόνο σε εργασιακή ευελιξία προς όφελος των γιατρών και των νοσοκομείων. Ωστόσο, οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «η δυνατότητα απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα θα σημάνει την απόλυτη διάλυση των νοσοκομείων και της αγοράς εργασίας της ιατρικής στη χώρα».

Το προσχέδιο προβλέπει και τον τρόπο που οι γιατροί θα ακολουθούν την αντίθετη πορεία, δηλαδή από τον ιδιωτικό τομέα στο ΕΣΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην πρωτοβάθμια φροντίδα

Αλλάζουν όλα στο σύστημα απόκτησης ειδικότητας, με το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο να παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες

15 Ερωτήσεις- απαντήσεις για το νομοσχέδιο Γιατρός για Όλους

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: «Ο ΕΟΠΥΥ μεθοδικά, σταθερά και αποφασιστικά μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό Οργανισμό εστιάζοντας πάντα στην βέλτιστη εξυπηρέτηση του ασθενή».

Μητσοτάκης: Δέσμευσή μας να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας που κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο είναι το «Δικαίωμα στη Λήθη» που θεσπίσαμε ώστε να μην υπάρχουν πλέον οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους.

Το CDC μοιράζεται το όραμα για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας

Το CDC δίνει προτεραιότητα στις επικοινωνίες για την υγεία ως ζωτική δεξιότητα για το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο το κοινό καταναλώνει τις πληροφορίες συνεχώς εξελίσσεται.

Κικίλιας: Ήμασταν όλοι εδώ συντονισμένοι και οργανωμένοι

Κικίλιας: Δηλώσεις για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων έκανε νωρίς το πρωί του Σαββάτου από το συντονιστικό κέντρο των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία έκανε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας.