Πολιτική Υγείας

Μίνα Γκάγκα: Νομοσχέδιο για το ΕΣΥ σε δημόσια διαβούλευση

Μίνα Γκάγκα: Νομοσχέδιο για το ΕΣΥ σε δημόσια διαβούλευση

Η άρση της αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, θα δίνεται υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, και θα στοχεύει μόνο σε εργασιακή ευελιξία προς όφελος των γιατρών και των νοσοκομείων.

Μίνα Γκάγκα: Στη διαδικασία της δημοσίας διαβούλευσης θα δοθεί σήμερα το πρωί, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, το νομοσχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, το οποίο περιλαμβάνει ένα πλήθος πολύ σημαντικών νομοθετικών ρυθμίσεων για το ΕΣΥ, τη νοσοκομειακή περίθαλψη και τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών της χώρας μας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το υπουργείο Υγείας δίνει στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο την  ημέρα κατά την οποία η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, καθώς και δύο ημέρες μετά από τη θριαμβευτική επικράτηση των ψηφοδελτίων του Γιώργου Πατούλη και του Νικολάου Νίτσα, στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών των νέων Δ.Σ. των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών (ΙΣΑ) και Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), αντίστοιχα.

To  υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα άρσης της αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει πως πρόκειται για προσχέδιο και όχι για το τελικό νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αλλαγές στην υπηρεσία υπαίθρου των γιατρών -οι οποίες σημειωτέον έχουν περιγραφεί αναλυτικά από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, ήδη από την αρχή της θητείας της- αναφέρεται πως θα ξεκινήσουν πιλοτικά ως μοντέλο για το σύγχρονο μονοετές “αγροτικό” των γιατρών

Η άρση της αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, θα δίνεται υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, και θα στοχεύει μόνο σε εργασιακή ευελιξία προς όφελος των γιατρών και των νοσοκομείων. Ωστόσο, οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «η δυνατότητα απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα θα σημάνει την απόλυτη διάλυση των νοσοκομείων και της αγοράς εργασίας της ιατρικής στη χώρα».

Το προσχέδιο προβλέπει και τον τρόπο που οι γιατροί θα ακολουθούν την αντίθετη πορεία, δηλαδή από τον ιδιωτικό τομέα στο ΕΣΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην πρωτοβάθμια φροντίδα

Αλλάζουν όλα στο σύστημα απόκτησης ειδικότητας, με το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο να παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες

15 Ερωτήσεις- απαντήσεις για το νομοσχέδιο Γιατρός για Όλους

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επί τάπητος το πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών – Τι θα γίνει με τα πρόστιμα στους άνω των 60

Τέλος, για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης χωρίς συνταγογράφηση, ο υπουργός Υγείας διαμήνυσε πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, καθώς απομένουν διαδικαστικά ζητήματα να επιλυθούν από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για το πώς θα γίνεται η καταγραφή των πολιτών.

Οι Ιάπωνες μαθητές που πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την κίνηση αναφέρουν καλύτερη υγεία

Ένας περιορισμός του σχεδιασμού αυτής της μελέτης είναι ότι η αιτιώδης συνάφεια δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί- με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί γιατί κάποιοι μαθητές ανταποκρίθηκαν ή όχι στις κατευθυντήριες γραμμές.

Η Κίνα ανακοινώνει εθνική χαλάρωση των περιορισμών COVID

Οι αναζητήσεις στη μεγαλύτερη ταξιδιωτική εφαρμογή της χώρας, Ctrip, για αεροπορικά εισιτήρια ενόψει της κινεζικής Πρωτοχρονιάς έφτασαν σε υψηλό τριών ετών, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης The Paper.

Ξεκινάει μέσα στον Δεκέμβριο το προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Πρόληψη: Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο της μήτρας, που αφορά 2,5 εκατ. γυναίκες με ηλικία από 21 έως και 65 ετών, οι οποίες θα λάβουν SMS για να προβούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο.

Διαγράφονται τα πρόστιμα για τους άνω των 60 ετών που τελικά εμβολιάστηκαν

Τέλος, με το νέο σχέδιο νόμου, ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, που αφορούν ενδεικτικά στον έλεγχο του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σχέση με τον τρόπο διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.), στον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό της αγοράς με τα αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα, στην αναγνώριση σε επίπεδο αποζημιώσεως της καινοτομίας και πρωτοτυπίας ελληνικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και στη διευκόλυνση στελέχωσης των κινητών ομάδων υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.). 

Η αλλαγή του FDA εισάγει φθηνότερα και ευκολότερα ακουστικά βαρηκοΐας

Μην προσπαθήσετε να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας μόνο ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το ίδιο επίπεδο ακοής και στα δύο αυτιά, ώστε να μπορούν να καταλάβουν από πού προέρχεται ένας ήχος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας.

Δημόσια διαβούλευση για την προστασία της δημόσιας υγείας

Θάνος Πλεύρης: Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή από χρόνια εξελικτική ασθένεια, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας.