Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Μάριος Θεμιστοκλέους Υπουργείο Υγείας: Διαχειριζόμαστε ένα εμβόλιο χωρίς προηγούμενη εμπειρία [vid]

Μάριος Θεμιστοκλέους Υπουργείο Υγείας: Διαχειριζόμαστε ένα εμβόλιο χωρίς προηγούμενη εμπειρία [vid]

Μάριος Θεμιστοκλέους Υπουργείο Υγείας: Όλη η διαδικασία είναι ψηφιακή από την παραλαβή των εμβολίων μέχρι και τη διενέργεια των εμβολιασμών. Για αυτό χρειάζεται χρόνος μέχρι να ενταχθούν στην καθημερινότητα των εμβολιαστικών κέντρων.

Ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε τα εξής:“Σήμερα μέχρι τις πέντε η ώρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν 5.665 εμβολιασμοί και από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 εώς σήμερα πραγματοποιήθηκαν 9.528 εμβολιασμοί. Επίσης σήμερα παραδόθηκε και άλλη ποσότητα 83.850 δόσεων εμβολίων της Pfizer και το απόθεμα που έχουμε στις αποθήκες μας είναι 152.580 εμβολίων και έχουμε ήδη διανείμει 24.870 δόσεις στα εμβολιαστικά κέντρα.Σχετικά με τον ρυθμό εμβολιασμού, οι πλείστες χώρες της ΕΕ έχουν επιλέξει να οργανώσουν σταδιακά την ανάπτυξη της εμβολιαστικής κάλυψης. Διαχειριζόμαστε ένα εμβόλιο που καμία χώρα, κανένα σύστημα ανεφοδιασμού δεν έχει προηγούμενη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε ειδικά ψηφιακά εργαλεία που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί σε εθνικό σύστημα υγείας. Όλη η διαδικασία είναι ψηφιακή από την παραλαβή των εμβολίων μέχρι και τη διενέργεια των εμβολιασμών. Για αυτό χρειάζεται χρόνος μέχρι να ενταχθούν στην καθημερινότητα των εμβολιαστικών κέντρων.

Μέχρι το απόγευμα στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν από της 27/12 πεντακόσιοι εμβολιασμοί, στο Βέλγιο επτακόσιοι εμβολιασμοί και στην Ισπανία 25.476 εμβολιασμοί. Στην Ολλανδία και την Ελβετία λόγω προβλημάτων στον εφοδιασμό δεν έχουν αρχίσει ακόμα οι εμβολιασμοί και θα ξεκινήσουν στις 8 Ιανουαρίου 2021. Σήμερα έκαναν εμβολιασοί σε 56 νοσοκομεία. Εγιναν σήμερα 5.655 εμβολιασμοί για τον ιό. Ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί μέχρι τις 8 Ιανουαρίου που προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία στην επιχείρηση. Τότε ο ρυθμός θα αυξηθεί στους περίπου 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα.Στόχος είναι μέχρι τέλος του μήνα να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων έχοντας εξασφαλιστεί η δεύτερη δόση τους. Αν προστεθούν οι παραδόσεις άλλων εμβολίων, όπως της Moderna θα αυξηθεί ο ο ρυθμός των εμβολιασμών. Στις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξουν οι αιτήσεις για εμβολιασμούς από την ειδική πλατφόρμα”.

Πρόγραμμα εμβολιασμών στα Νοσοκομεία

Τα Νοσοκομεία ευθύς εξ’ αρχής ήταν προγραμματισμένα να εμβολιαστούν σε τρεις φάσεις. Αυτό είχε ανακοινωθεί και από εμένα και από τον Υπουργό Υγείας στην ενημέρωση της Τετάρτης 30/12/2020. Πράγματι, προετοιμάσαμε όλα τα Νοσοκομεία να είναι  έτοιμα να ξεκινήσουν στις 4/1/2021, ως οφείλαμε. Και υπήρξε ενημέρωση προς τα Νοσοκομεία για ποια είναι  στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη φάση την Πέμπτη 31/12. Αυτό δεν σημαίνει αλλαγή του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Σήμερα προχώρησαν σε εμβολιασμούς 56 Νοσοκομεία, 9 που λειτουργούσαν ήδη, 42 νέα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και 5 Στρατιωτικά. Και έγιναν 5.665 εμβολιασμοί. Ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία και η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τις 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Και ως τις 12 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19

Νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας

Ο αριθμός ημερήσιας δυναμικότητας του συστήματος θα προσαρμόζεται καθημερινά στον πληθυσμό που θα πρέπει να εμβολιαστεί και μέχρι τις 20/1 θα εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα. Οίκοι ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στους οίκουςευγηρίας από τις κινητές ομάδες του Εθνικού Οργανισμού ΔημόσιαςΥγείας και στο διάστημα από σήμερα ως τις 20/1/2021 θα εμβολιαστούνόλοι οι διαμένοντες και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές.

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν περισσότερααπό 100.000 άτομα. Υπολογίζουμε 120.000 άτομα, ανάλογα με τησυμμετοχή και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αυξήσουμε τοναριθμό αυτό. Με βάση και τους αριθμούς αυτούς, το τελευταίο δεκαήμερο, υπολογίζουμε στις 20 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και είναι  οι συμπολίτες μας που είναι  άνω των 85 ετών. Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα υπολογίζουμε να εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000άτομα.

Άρα, μέχρι το τέλος του μήνα ο στόχος μας είναι  να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων, υπολογίζουμε 220.000 άτομα, έχοντας εξασφαλίσει για αυτούς και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, τακτικής που μέχρι στιγμής ακολουθείται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Εάν προστεθούν οι παραδόσεις και από άλλες εταιρείες, όπως της Moderna που αναμένουμε από στιγμή σε στιγμή, θα αυξηθεί ο αριθμός που θα εμβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμό.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου 2021 και οι τρόποι για να κλείσει κάποιος συμπολίτης μας ραντεβού είναι οι εξής:

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και ο πολίτης το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού. Άρα, υπενθυμίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να εγγραφούμε στην άυλη συνταγογράφηση, να εγγράψουμε τους συγγενείς μας, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.Ο δεύτερος τρόπος είναι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης με τη χρήση του ΑΜΚΑ του θα μπορεί να δει αν είναι στις ομάδες που είναι για να εμβολιαστούν και εάν είναι, τότε θα μπορεί να κλείσει τοραντεβού.Για όσους πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, τότε θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους είτε στα φαρμακεία της γειτονιάς τους, είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Καθημερινά έχουμε εικόνα του αριθμού και των εμβολιαζόμενων και των αποθεμάτων των αποθηκών και με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε όλη τη διαδικασία, πρώτον, για να μην έχουμε καμίααπώλεια, και μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν είχαμε καμία απώλεια δόσεωνεμβολίου, και το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να παρακολουθούμεκάθε στιγμή τους εμβολιασμούς έτσι ώστε να μην διενεργούνταιεμβολιασμοί εκτός σειράς.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η Εθνική ΑρχήΔιαφάνειας. Έχουμε άμεση συνεργασία και έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι σεόλη τη χώρα. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια, χρειάζεται όλοι ναπροχωρήσουμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.Και θα κλείσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό τωνΝοσοκομείων, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και σε όλους τουςεργαζομένους που δούλεψαν αυτές τις ημέρες και συνεχίζουν να δουλεύουν αδιάκοπα για την επιτυχία της Επιχείρησης «Ελευθερία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαρία Θεοδωρίδου Επιτροπή Εμβολιασμών: Ανάγκη για παγκόσμια συμβολική χειραψία [vid]

Ξεκινά ο μαζικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς και γηροκομεία

Θεμιστοκλέους: Έχουν εμβολιαστεί 3.779 υγειονομικοί – Σε 3 φάσεις οι εμβολιασμοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης: Βασικά θέματα του Συμβουλίου αποτέλεσαν η έγκριση των Συμπερασμάτων για το Μέλλον της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υιοθέτηση της Σύστασης του Συμβουλίου για τους τύπους καρκίνου που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

Αγαπηδάκη: Εργαζόμαστε μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και την ΗΔΙΚΑ για να φέρουμε τον πολίτη σε μία πραγματικότητα, στην οποία δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα.

Μαρκ Ρούτε: Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Ως αρχηγός του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, καθώς τα μέλη της συμμαχίας προσπάθησαν να υποστηρίξουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.

Ποια μέτρα εξήγγειλε ο Γιώργος Φλωρίδης για την ενδοοικογενειακή βία;

Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέες διατάξεις εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στην προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Σουδάν: Ο πόλεμος βυθίζει τη χώρα σε βαθύτερο χάος

Σουδάν: Η ανθρωπιστική έκκληση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη», καθώς μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μόνο 441 εκατομμύρια δολάρια - 16 τοις εκατό.

Close Icon