Πολιτική Υγείας

Μάριος Θεμιστοκλέους Υπουργείο Υγείας: Διαχειριζόμαστε ένα εμβόλιο χωρίς προηγούμενη εμπειρία [vid]

Μάριος Θεμιστοκλέους Υπουργείο Υγείας: Διαχειριζόμαστε ένα εμβόλιο χωρίς προηγούμενη εμπειρία [vid]

Μάριος Θεμιστοκλέους Υπουργείο Υγείας: Όλη η διαδικασία είναι ψηφιακή από την παραλαβή των εμβολίων μέχρι και τη διενέργεια των εμβολιασμών. Για αυτό χρειάζεται χρόνος μέχρι να ενταχθούν στην καθημερινότητα των εμβολιαστικών κέντρων.

Ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε τα εξής:“Σήμερα μέχρι τις πέντε η ώρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν 5.665 εμβολιασμοί και από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 εώς σήμερα πραγματοποιήθηκαν 9.528 εμβολιασμοί. Επίσης σήμερα παραδόθηκε και άλλη ποσότητα 83.850 δόσεων εμβολίων της Pfizer και το απόθεμα που έχουμε στις αποθήκες μας είναι 152.580 εμβολίων και έχουμε ήδη διανείμει 24.870 δόσεις στα εμβολιαστικά κέντρα.Σχετικά με τον ρυθμό εμβολιασμού, οι πλείστες χώρες της ΕΕ έχουν επιλέξει να οργανώσουν σταδιακά την ανάπτυξη της εμβολιαστικής κάλυψης. Διαχειριζόμαστε ένα εμβόλιο που καμία χώρα, κανένα σύστημα ανεφοδιασμού δεν έχει προηγούμενη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε ειδικά ψηφιακά εργαλεία που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί σε εθνικό σύστημα υγείας. Όλη η διαδικασία είναι ψηφιακή από την παραλαβή των εμβολίων μέχρι και τη διενέργεια των εμβολιασμών. Για αυτό χρειάζεται χρόνος μέχρι να ενταχθούν στην καθημερινότητα των εμβολιαστικών κέντρων.

Μέχρι το απόγευμα στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν από της 27/12 πεντακόσιοι εμβολιασμοί, στο Βέλγιο επτακόσιοι εμβολιασμοί και στην Ισπανία 25.476 εμβολιασμοί. Στην Ολλανδία και την Ελβετία λόγω προβλημάτων στον εφοδιασμό δεν έχουν αρχίσει ακόμα οι εμβολιασμοί και θα ξεκινήσουν στις 8 Ιανουαρίου 2021. Σήμερα έκαναν εμβολιασοί σε 56 νοσοκομεία. Εγιναν σήμερα 5.655 εμβολιασμοί για τον ιό. Ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί μέχρι τις 8 Ιανουαρίου που προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία στην επιχείρηση. Τότε ο ρυθμός θα αυξηθεί στους περίπου 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα.Στόχος είναι μέχρι τέλος του μήνα να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων έχοντας εξασφαλιστεί η δεύτερη δόση τους. Αν προστεθούν οι παραδόσεις άλλων εμβολίων, όπως της Moderna θα αυξηθεί ο ο ρυθμός των εμβολιασμών. Στις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξουν οι αιτήσεις για εμβολιασμούς από την ειδική πλατφόρμα”.

Πρόγραμμα εμβολιασμών στα Νοσοκομεία

Τα Νοσοκομεία ευθύς εξ’ αρχής ήταν προγραμματισμένα να εμβολιαστούν σε τρεις φάσεις. Αυτό είχε ανακοινωθεί και από εμένα και από τον Υπουργό Υγείας στην ενημέρωση της Τετάρτης 30/12/2020. Πράγματι, προετοιμάσαμε όλα τα Νοσοκομεία να είναι  έτοιμα να ξεκινήσουν στις 4/1/2021, ως οφείλαμε. Και υπήρξε ενημέρωση προς τα Νοσοκομεία για ποια είναι  στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη φάση την Πέμπτη 31/12. Αυτό δεν σημαίνει αλλαγή του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Σήμερα προχώρησαν σε εμβολιασμούς 56 Νοσοκομεία, 9 που λειτουργούσαν ήδη, 42 νέα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και 5 Στρατιωτικά. Και έγιναν 5.665 εμβολιασμοί. Ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία και η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τις 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Και ως τις 12 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19

Νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας

Ο αριθμός ημερήσιας δυναμικότητας του συστήματος θα προσαρμόζεται καθημερινά στον πληθυσμό που θα πρέπει να εμβολιαστεί και μέχρι τις 20/1 θα εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα. Οίκοι ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στους οίκουςευγηρίας από τις κινητές ομάδες του Εθνικού Οργανισμού ΔημόσιαςΥγείας και στο διάστημα από σήμερα ως τις 20/1/2021 θα εμβολιαστούνόλοι οι διαμένοντες και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές.

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν περισσότερααπό 100.000 άτομα. Υπολογίζουμε 120.000 άτομα, ανάλογα με τησυμμετοχή και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αυξήσουμε τοναριθμό αυτό. Με βάση και τους αριθμούς αυτούς, το τελευταίο δεκαήμερο, υπολογίζουμε στις 20 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και είναι  οι συμπολίτες μας που είναι  άνω των 85 ετών. Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα υπολογίζουμε να εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000άτομα.

Άρα, μέχρι το τέλος του μήνα ο στόχος μας είναι  να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων, υπολογίζουμε 220.000 άτομα, έχοντας εξασφαλίσει για αυτούς και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, τακτικής που μέχρι στιγμής ακολουθείται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Εάν προστεθούν οι παραδόσεις και από άλλες εταιρείες, όπως της Moderna που αναμένουμε από στιγμή σε στιγμή, θα αυξηθεί ο αριθμός που θα εμβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμό.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου 2021 και οι τρόποι για να κλείσει κάποιος συμπολίτης μας ραντεβού είναι οι εξής:

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και ο πολίτης το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού. Άρα, υπενθυμίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να εγγραφούμε στην άυλη συνταγογράφηση, να εγγράψουμε τους συγγενείς μας, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.Ο δεύτερος τρόπος είναι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης με τη χρήση του ΑΜΚΑ του θα μπορεί να δει αν είναι στις ομάδες που είναι για να εμβολιαστούν και εάν είναι, τότε θα μπορεί να κλείσει τοραντεβού.Για όσους πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, τότε θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους είτε στα φαρμακεία της γειτονιάς τους, είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Καθημερινά έχουμε εικόνα του αριθμού και των εμβολιαζόμενων και των αποθεμάτων των αποθηκών και με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε όλη τη διαδικασία, πρώτον, για να μην έχουμε καμίααπώλεια, και μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν είχαμε καμία απώλεια δόσεωνεμβολίου, και το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να παρακολουθούμεκάθε στιγμή τους εμβολιασμούς έτσι ώστε να μην διενεργούνταιεμβολιασμοί εκτός σειράς.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η Εθνική ΑρχήΔιαφάνειας. Έχουμε άμεση συνεργασία και έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι σεόλη τη χώρα. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια, χρειάζεται όλοι ναπροχωρήσουμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.Και θα κλείσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό τωνΝοσοκομείων, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και σε όλους τουςεργαζομένους που δούλεψαν αυτές τις ημέρες και συνεχίζουν να δουλεύουν αδιάκοπα για την επιτυχία της Επιχείρησης «Ελευθερία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μαρία Θεοδωρίδου Επιτροπή Εμβολιασμών: Ανάγκη για παγκόσμια συμβολική χειραψία [vid]

Ξεκινά ο μαζικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς και γηροκομεία

Θεμιστοκλέους: Έχουν εμβολιαστεί 3.779 υγειονομικοί – Σε 3 φάσεις οι εμβολιασμοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θεμιστοκλέους: Παρουσιάστηκαν μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης από το εμβόλιο

Θεμιστοκλέους: Σήμερα, μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν διενεργηθεί στη χώρα 30.000 εμβολιασμοί, ενώ είναι πιθανό να αγγίξουν τους 34.000 μέχρι το τέλος της ημέρας. Συνολικά έχουν παρουσιαστεί μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης από εμβόλιο.

Θεοδωρίδου: Να εμβολιαστούν και αυτοί που έχουν νοσήσει

Θεοδωρίδου: Όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε επίπεδο πρόληψης θανάτων σε ποσοστό 100%, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά σε επίπεδο πρόληψης λοιμώξεων, αλλά και νοσηλείας στα νοσοκομεία και κυρίως στις ΜΕΘ.

Όταν η διακοπή ρεύματος αχρηστεύει εμβόλια

Δεν πήρε ποτέ μπροστά η γεννήτρια και το πρωί οι αρμόδιοι διαπίστωσαν ότι το ψυγείο δεν είχε ρεύμα. Πρόκειται για δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Κλήθηκε η Αστυνομία, οι υπεύθυνοι της εταιρείας για να ελέγξουν τα εμβόλια, τα οποία προφανώς κι αχρηστεύτηκαν.

Εξετάζεται ο τρόπος επαναλειτουργίας των σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας

Δεν το έχουμε ξεχάσει το άνοιγμα των φροντιστηρίων. Απλώς οι ειδικοί θεωρούν ότι επειδή εκεί δεν είναι μια συγκεκριμένη ομάδα μαθητών, δεν μπορούμε για λόγους συγχρωτισμού και μετάδοσης ασθένειας, να επιτρέψουμε το άνοιγμα. Δεν είναι αυθαίρετη απόφαση του υπουργείου. Είναι απόφαση που επιβάλλεται, υποδεικνύεται και συμβαδίζει με τις οδηγίες των ειδικώ

Έρχονται αυστηρότερα  lockdown και  απαγόρευση αναγκαίων  ταξιδιών

Αυστηρότερα  lockdown αλλά και απαγόρευση  στα αναγκαία ταξίδια καθώς και επίσπευση της  παροχής εμβολίων αλλά και μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ  για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού , προτείνουν και ζητούν τα μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την COVID-19 και την υγεία.

Ο ναυτικός εφιάλτης της μετάδοσης με αερολύματα του SARS-CoV-2 στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess

"Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι όταν χρησιμοποιούμε τις βέλτιστες εκτιμήσεις μας για τις εισόδους μοντέλου, που υπολογίζονται από το έγγραφο PNAS σε άλλα περιβάλλοντα, όπως οι σχολικές αίθουσες, η συμβολή της μετάδοσης του φομίτη είναι περίπου 5 τοις εκατό. Αυτή η συνεισφορά είναι χαμηλή, αλλά δεν είναι μηδενική. Επομένως, δεν συνιστούμε στους ανθρώπους να σταματήσουν να πλένουν τα χέρια τους."