Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου Επιτροπή Εμβολιασμών: Ανάγκη για παγκόσμια συμβολική χειραψία [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου Επιτροπή Εμβολιασμών: Ανάγκη για παγκόσμια συμβολική χειραψία [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου Επιτροπή Εμβολιασμών: Αναμένουμε το εμβόλιο της AstraZeneca με ανυπομονησία γιατί αντέχει σε συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης, είναι φτηνό και μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες.

Ενημέρωση  για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε τα εξής:Θέλω να εκφράσω την ελπίδα ότι οι αριθμοί που μας γέμισαν με θλίψη και απελπισία, οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων, θα υποχωρήσουν σταδιακά, καθώς το εμβόλιο είναι το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα του 2020.Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό έγινε σε λίγους μήνες, σε αντίθεση με το εμβόλιο για την ιλαρά, που χρειάστηκε δέκα χρόνια για να παραχθεί. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η εμπειρία χρόνων, η συνεργασία των επιστημονικών κέντρων, η χρηματοδότηση αλλά και ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών, που ξεπέρασαν τους 500 χιλ.Στη χώρα μας ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και η αποδοχή του εμβολίου έχει υπερνικήσει την αρχική δυσπιστία. Αναμένουμε και άλλες δόσεις του εμβολίου της Pfizer καθώς και των εμβολίων των Moderna και AstraZeneca, όταν πάρουν τις απαραίτητες εγκρίσεις. Ο Υπουργός Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα, ημέρα θριάμβου, καθώς ξεκινούν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της εταιρίας AstraZeneca. Το εμβόλιο έχει πάρει την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής της Αγγλίας. Πρόκειται για ένα εμβόλιο διαφορετικής τεχνολογίας, καθώς χρησιμοποιεί έναν ιικό φορές για τη μεταφορά του γενετικού αποτυπώματος, ώστε να παραχθεί η ανοσολογική αντίδραση.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70%. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις των επιστημόνων το μεσοδιάστημα των δύο δόσεων είναι δώδεκα εβδομάδες. χωρίς να είναι πλήρως επιβεβαιωμένο το συγκεκριμένο εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση του ιού από εμβολιασμένα άτομα. Το εμβόλιο αυτό αντέχει σε συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης, είναι φτηνό και μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες.Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός ανέρχεται στα 7,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους χρειάζονται πιθανοί συνδυασμοί εμβολίων. Ένα εμβόλιο μόνο του δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο με μια παγκόσμια συνεργασία θα μπορέσουν να εμβολιαστούν όλες οι χώρες, ιδίως οι χώρες μικρότερης ευμάρειας, που δεν είχαν τη δυνατότητα να παραγγείλουν μεγάλες ποσότητες.Η πανδημία μας δίδαξε την ανάγκη μιας παγκόσμια συμβολικής χειραψίας”.

”Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται και άλλα εμβόλια. Έχουμε της Pfizer/BioNTech, αναμένουμε και της Moderna και ίσως να είναι ταχεία και η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca.” τόνισε.  Το εμβόλιο της AstraZeneca επομένως, είναι ένα θέμα πουεξελίσσεται, επικαιροποιείται, θα επανέλθουμε σε αυτό για να δούμε ποιαθα είναι η τελική ένδειξη, το τελικό χρονοδιάγραμμα αυτού του εμβολιασμού. Έχουν ακουστεί και πιθανοί συνδυασμοί του εμβολίου αυτού με εμβόλια άλλης εταιρείας, όμως πάντα το σωστό είναι να ακολουθείται αυτό που είναι το κλασικό που προτείνεταιαπό την εταιρεία παραγωγής των εμβολίων. Αναμφίβολα, ένα εμβόλιο μόνο του δεν μπορεί να καλύψει εμβολιαστικά τα περίπου 7,8 δισεκατομμύρια πληθυσμό παγκόσμια.  Άρα
αυτό που χρειάζεται είναι μια συνεργασία, μια παγκόσμια συνεργασία η οποία θα βοηθήσει να καλυφθούν με το εμβόλιο όχι μόνο οι πλούσιες χώρες που έχουν ήδη κάνει αποθέματα με το εμβόλιο, αλλά και οι χώρες οι οποίες είναι με μικρότερη ευμάρεια ανά τον κόσμο.

Επομένως, η παγκόσμια συνεργασία, αυτό το να δώσουμε τα χέρια, συμβολικά, μεταξύ μας οι άνθρωποι, μεταξύ τους όλοι οι επιστήμονες, είναι αυτό που μας δίδαξε αυτή η επιδημία και παρ’ όλα τα δεινά που έφερε, νομίζω ότι πρέπει να το κρατήσουμε ως ένα θετικό στοιχείο και ναπροχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δείτε τι απαντά σε ερωτήματα για τον νέο εμβολιασμό η Καθηγήτρια Μαρία Τσολιά.

Θεοδωρίδου: Γιατί δε θα εμβολιαστούν οι ανήλικοι

Μάριος Θεμιστοκλέους - 1 περιστατικό αλλεργικής αντίδρασης - Κανείς δεν θα εμβολιαστεί από το παράθυρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης: Βασικά θέματα του Συμβουλίου αποτέλεσαν η έγκριση των Συμπερασμάτων για το Μέλλον της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υιοθέτηση της Σύστασης του Συμβουλίου για τους τύπους καρκίνου που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

Αγαπηδάκη: Εργαζόμαστε μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και την ΗΔΙΚΑ για να φέρουμε τον πολίτη σε μία πραγματικότητα, στην οποία δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα.

Μαρκ Ρούτε: Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Ως αρχηγός του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, καθώς τα μέλη της συμμαχίας προσπάθησαν να υποστηρίξουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.

Ποια μέτρα εξήγγειλε ο Γιώργος Φλωρίδης για την ενδοοικογενειακή βία;

Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέες διατάξεις εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στην προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Σουδάν: Ο πόλεμος βυθίζει τη χώρα σε βαθύτερο χάος

Σουδάν: Η ανθρωπιστική έκκληση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη», καθώς μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μόνο 441 εκατομμύρια δολάρια - 16 τοις εκατό.

Close Icon