Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου Επιτροπή Εμβολιασμών: Ανάγκη για παγκόσμια συμβολική χειραψία [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου Επιτροπή Εμβολιασμών: Ανάγκη για παγκόσμια συμβολική χειραψία [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου Επιτροπή Εμβολιασμών: Αναμένουμε το εμβόλιο της AstraZeneca με ανυπομονησία γιατί αντέχει σε συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης, είναι φτηνό και μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες.

Ενημέρωση  για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε τα εξής:Θέλω να εκφράσω την ελπίδα ότι οι αριθμοί που μας γέμισαν με θλίψη και απελπισία, οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων, θα υποχωρήσουν σταδιακά, καθώς το εμβόλιο είναι το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα του 2020.Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό έγινε σε λίγους μήνες, σε αντίθεση με το εμβόλιο για την ιλαρά, που χρειάστηκε δέκα χρόνια για να παραχθεί. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η εμπειρία χρόνων, η συνεργασία των επιστημονικών κέντρων, η χρηματοδότηση αλλά και ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών, που ξεπέρασαν τους 500 χιλ.Στη χώρα μας ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και η αποδοχή του εμβολίου έχει υπερνικήσει την αρχική δυσπιστία. Αναμένουμε και άλλες δόσεις του εμβολίου της Pfizer καθώς και των εμβολίων των Moderna και AstraZeneca, όταν πάρουν τις απαραίτητες εγκρίσεις. Ο Υπουργός Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα, ημέρα θριάμβου, καθώς ξεκινούν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της εταιρίας AstraZeneca. Το εμβόλιο έχει πάρει την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής της Αγγλίας. Πρόκειται για ένα εμβόλιο διαφορετικής τεχνολογίας, καθώς χρησιμοποιεί έναν ιικό φορές για τη μεταφορά του γενετικού αποτυπώματος, ώστε να παραχθεί η ανοσολογική αντίδραση.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70%. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις των επιστημόνων το μεσοδιάστημα των δύο δόσεων είναι δώδεκα εβδομάδες. χωρίς να είναι πλήρως επιβεβαιωμένο το συγκεκριμένο εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση του ιού από εμβολιασμένα άτομα. Το εμβόλιο αυτό αντέχει σε συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης, είναι φτηνό και μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες.Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός ανέρχεται στα 7,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους χρειάζονται πιθανοί συνδυασμοί εμβολίων. Ένα εμβόλιο μόνο του δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο με μια παγκόσμια συνεργασία θα μπορέσουν να εμβολιαστούν όλες οι χώρες, ιδίως οι χώρες μικρότερης ευμάρειας, που δεν είχαν τη δυνατότητα να παραγγείλουν μεγάλες ποσότητες.Η πανδημία μας δίδαξε την ανάγκη μιας παγκόσμια συμβολικής χειραψίας”.

”Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται και άλλα εμβόλια. Έχουμε της Pfizer/BioNTech, αναμένουμε και της Moderna και ίσως να είναι ταχεία και η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca.” τόνισε.  Το εμβόλιο της AstraZeneca επομένως, είναι ένα θέμα πουεξελίσσεται, επικαιροποιείται, θα επανέλθουμε σε αυτό για να δούμε ποιαθα είναι η τελική ένδειξη, το τελικό χρονοδιάγραμμα αυτού του εμβολιασμού. Έχουν ακουστεί και πιθανοί συνδυασμοί του εμβολίου αυτού με εμβόλια άλλης εταιρείας, όμως πάντα το σωστό είναι να ακολουθείται αυτό που είναι το κλασικό που προτείνεταιαπό την εταιρεία παραγωγής των εμβολίων. Αναμφίβολα, ένα εμβόλιο μόνο του δεν μπορεί να καλύψει εμβολιαστικά τα περίπου 7,8 δισεκατομμύρια πληθυσμό παγκόσμια.  Άρα
αυτό που χρειάζεται είναι μια συνεργασία, μια παγκόσμια συνεργασία η οποία θα βοηθήσει να καλυφθούν με το εμβόλιο όχι μόνο οι πλούσιες χώρες που έχουν ήδη κάνει αποθέματα με το εμβόλιο, αλλά και οι χώρες οι οποίες είναι με μικρότερη ευμάρεια ανά τον κόσμο.

Επομένως, η παγκόσμια συνεργασία, αυτό το να δώσουμε τα χέρια, συμβολικά, μεταξύ μας οι άνθρωποι, μεταξύ τους όλοι οι επιστήμονες, είναι αυτό που μας δίδαξε αυτή η επιδημία και παρ’ όλα τα δεινά που έφερε, νομίζω ότι πρέπει να το κρατήσουμε ως ένα θετικό στοιχείο και ναπροχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Δείτε τι απαντά σε ερωτήματα για τον νέο εμβολιασμό η Καθηγήτρια Μαρία Τσολιά.

Θεοδωρίδου: Γιατί δε θα εμβολιαστούν οι ανήλικοι

Μάριος Θεμιστοκλέους - 1 περιστατικό αλλεργικής αντίδρασης - Κανείς δεν θα εμβολιαστεί από το παράθυρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ξαφνική ανατροπή στην τακτική εμβολιασμών "ανοίγει" τα εστιατόρια στη Βουλγαρία

Ο Μπορίσοφ, ο οποίος καυχάται για «μια τέλεια οργάνωση» των εμβολιασμών, βλέπει στην πρόσφατη συρροή ένα επιχείρημα για τη χαλάρωση των περιορισμών, οι οποίοι ήταν ήδη «οι λιγότερο αυστηροί στην Ευρώπη», παρά την αύξηση των μολύνσεων αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

Συμφωνήθηκε η ανάγκη έκδοσης ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στη Σύνοδο Κορυφής των 27 της ΕΕ,

Πάντως, και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή γραμμή αλλιώς θα υπάρξουν διμερείς λύσεις κι ο ρόλος της ΕΕ είναι να υπάρξει διασφάλιση της αναγνώρισης των εμβολιασμών.

Το τελεσίγραφο Ντράγκι για τα εμβόλια και η έξαρση του κορονοϊού στην Ιταλία

Ντράγκι Ιταλία κορονοϊός: «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά την συμμετοχή του στην σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της Ένωσης -η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης- όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Ο Ιταλός πρωθυπουργός διερωτήθηκε για ποιο λόγο και […]

Στο επίκεντρο η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας

Πολιτική Προστασία: Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και του Αναπληρωτή Υπουργού αρμόδιου για την Πολιτική Άμυνα, τις Έκτακτες Ανάγκες και την Εξάλειψη Συνεπειών από Φυσικές Καταστροφές (EMERCOM) της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Alexander Chupriyan, καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών της.

B. Κικίλιας: Κατειλημμένο το 90% των ΜΕΘ

Κικίλιας ΜΕΘ: Κατειλημμένο το 90% των κρεβατιών. "Καμπανάκι" για την πορεία της πανδημίας στην Αττική έκρουσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αναμένεται άμεσα χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στο λεκανοπέδιο.

Άνοιγμα συνόρων από τον Μάιο για εμβολιασθέντες Βρετανούς μελετά η Ελληνική Κυβέρνηση

Στον οδικό χάρτη προβλέπεται ότι η βρετανική κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση στις 12 Απριλίου και θα καθορίσει πότε θα ξαναρχίσουν οι διεθνείς πτήσεις, όμως αυτό δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από τις 17 Μαΐου.

Καθολικό lockdown στην Αρκαδία

Κορωνοϊός: Ολοένα και περισσότερες περιοχές τίθενται σε καθεστώς καθολικού lockdown, μιας και τα κρούσματα δεν πέφτουν, αλλά αντιθέτως αυξάνονται όσο περνούν οι μέρες.