Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Θετικά γνωμοδοτεί η Επιτροπή τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών

Μαρία Θεοδωρίδου: Θετικά γνωμοδοτεί η Επιτροπή τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών

Μαρία Θεοδωρίδου: Όπως διευκρίνισε η κα Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός των παιδιών είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση μετά την ενημέρωση των γονέων.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (26/07) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε πως φέτος το καλοκαίρι χρειάζεται προσοχή και πειθαρχία από όλους μας, καθώς η μετάλλαξη δέλτα – με ιδιαίτερα υψηλή μεταδοτικότητα – έχει αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Η εν λόγω μετάλλαξη απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Από την αρχή της πανδημίας η νόσος στα παιδιά είναι ήπια ή ασυμπτωματική, ανέφερε, προσθέντοντας ωστόσο ότι παρ΄αυτά ένας μεγάλος αριθμός παιδιών έχει νοσηλευτεί.

Ακολούθως, η κα Θεοδωρίδου έκανε λόγο για το σπάνιο πολυοργανικό φλεγμωνόδες σύνδρομο που σχετίζεται με τον κορωνοϊό. Ειδικότερα, είπε πως εβδομάδες μετά την νόσηση μπορεί να εμφανιστεί το long ή post covid syndrome, ανεξάρτητα από την βαρύτητα της νόσου με σωματικά και ψυχικά συμπτώματα.

Την ίδια στιγμή, διευκρίνισε πως τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από την Covid λοίμωξη, ενώ όπως είπε υπάρχουν ακόμα πολλά κενά σχετικά με τον κίνδυνο ανά κατηγορία νοσήματος.

Στη συνέχεια η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως από την επίσημη καταγραφή του ΕΟΔΥ προκύπτει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία. Τα παιδιά είναι πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον, προσέθεσε, ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ευάλωτες ομάδες και οι ανεμβολίαστοι.

Τα παιδιά ως πηγές διασποράς του ιού

  • Το γεγονός αυτό εμποδίζει τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, ανέφερε η κα Θεοδωρίδου.
  • Την ίδια στιγμή, οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

 

  • Όπως είπε, οι οργανισμοί EMA και FDA ενέκριναν με αδειοδότηση υπό προϋποθέσεις το σκεύασμα της Pfizer για τα παιδιά ηλικίας 12-15, ενώ ο ΕΜΑ ενέκρινε και το εμβόλιο της Moderna – Spikevax – για παιδιά 12 εώς 17 ετών.
  • Bάσει των κλινικών μελετών περίπου 6000 παιδιών προκύπτει ότι τα εμβόλια στα παιδιά είναι ανοσόγονα, ικανά δηλαδή να παράγουν αντισώματα και αποτελεσματικά, είπε η κα Θεοδωρίδου. Το παιδί δηλαδή δεν νοσεί, εάν εκτεθεί στον ιό. Αναφορικά δε με τις αντιδράσεις στο εμβόλιο, αυτές είναι συνήθεις σαν εκείνες στους ενήλικες.

 

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15

Όπως ανακοίνωσε η κα Θεοδωρίδου, με βάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας και την αυξανόμενη συνεχώς διασπορά της δέλτα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 15 με στόχο:

  • την προστασία των παιδιών και ιδιαίτερα εκείνων με υποκείμενα νοσήματα
  • τη συνέχιση της δια ζώσης εκπαίδευσης και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των παιδιών
  • την προστασία των ευάλωτων ομάδων

 

Όπως διευκρίνισε, ο εμβολιασμός των παιδιών είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση μετά την ενημέρωση των γονέων.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 26/07 – 2.070 νέα κρούσματα – 5 νεκροί – 147 διασωληνωμένοι

26/07: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

ΕΟΔΥ Κορωνοϊός 26/07/21 : Σημεία που διενεργούνται Rapid test

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά την πανδημία, για ν' αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις

Σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν 3-4 χρόνια να ανακάμψουμε από τις συνέπειες της νόσου, μετά τη λήξη της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα περιστατικά μακράς COVID, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμό των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων. Κυρίαρχο επίσης στοιχείο είναι και αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, καθώς και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Λευκό Οίκο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναφέρθηκε σε μελέτη του Κέντρου Αντιμετώπισης του Ψηφιακού Μίσους, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μελετά τον εξτρεμισμό, που συνέδεσε δεκάδες λογαριασμούς με τη διάδοση της πλειοψηφίας της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια στο Facebook.

Περιττά για τους περισσότερους Αμερικανούς θεωρούν τα ενισχυτικά πλάνα του εμβολίου covid-19 δύο αξιωματούχοι του FDA

H Gruber, ο Krause και άλλοι συγγραφείς ζήτησαν προσοχή σχετικά με την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από προκαταρκτικές μελέτες παρατήρησης που ενδεχομένως επηρεάζονται από "συγκεχυμένες και επιλεκτικές αναφορές" για την ενημέρωση της αναπτυξιακής βολής της χώρας. Αντ΄ αυτού, η παροχή εμβολίου θα πρέπει να διατεθεί σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς για να μειωθεί καλύτερα ο κίνδυνος σοβαρών ασθενειών και αναδυόμενων παραλλαγών, ανέφεραν.

Συνεδρίαση ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής του FDA για τη στάθμιση των δεδομένων για το ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer

«Παρόλο που η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, νοσηλεία και θάνατο παραμένει υψηλή, η εξασθένηση της ανοσίας και η διαφοροποίηση των ιών δημιουργούν πιθανή ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου»

Μίνα Γκάγκα: Πάνω από 62% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο-Έκκληση σε ηλικιωμένους και ευάλωτους

Μίνα Γκάγκα: Αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα, η κα Γκάγκα, ανέφερε πως πάνω από το 62% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι θα πρέπει να καλυφθεί το 100% ιδιαίτερα στις ευαπαθείς και τις μεγαλύτερες ηλικακές ομάδες, που διατρέχουν και τον υψηλότερο κίνδυνο.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Σε φάση συρρίκνωσης η πανδημία - Βελτιωμένη η πίεση στο ΕΣΥ

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ειδικότερα, όπως είπε, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου 12% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ ο αριθμός των θανάτων είναι σημαντικά μειωμένος κατά το ίδιο διάστημα κατά 18%.