Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Ο έγκαιρος αναμνηστικός εμβολιασμός πιο σημαντικός από τον τύπο εμβολίου [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου: Ο έγκαιρος αναμνηστικός εμβολιασμός πιο σημαντικός από τον τύπο εμβολίου [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου: Ο έγκαιρος αναμνηστικός εμβολιασμός είναι πολύ πιο σημαντικός από τον τύπο εμβολίου που θα χορηγηθεί.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου συμμετείχε στην ενημέρωση για  το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Μαρία Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός συστήνεται, καθώς ο χειμώνας είναι κοντά και η μεταδοτικότητα αυξάνεται

Τα εμβόλια χορηγούνται τουλάχιστον 3 μήνες από τη νόσηση ή την προηγούμενη δόση εμβολίου. Ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι πιο σημαντικός από τον τύπο εμβολίου που θα χορηγηθεί. Η διερεύνηση στρεφεται στο πώς ο οργανισμός αντιδρά στα αντιγόνα. Παρά τις όποιες επιφυλάξεις, ο οργανισμός υπερβαίνει το προπατορικό αμάρτημα, όπως λέγεται στην ανοσολογία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι νέες παραλλαγές του ιού δεν είναι ένας νέος ιός. Είναι ένα τμήμα των μεταλλάξεων της Όμικρον και μέχρι στιγμής δεν χρήχουν μέχρι στιγμής ιδιαίτερης ανησυχίας.

Σε παιδιά από 5 έως 11 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχει γνωμοδοτηθεί θετικά η αναμνηστική δόση εμβολίου. Ο εμβολιασμός έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει το σύνδρομο MIS-C. Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών έλαβε υπόψη όλα τα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία η νόσηση και νοσηλείας με επιπλοκές σε υγιή παιδιά είναι χαμηλή, συστήνεται εμβολιασμός μόνο σε παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Παρέχεται παράλληλα δυνατότητα εμβολιασμός και στα υγιή παιδιά μετά από ιατρική σύσταση.

Τι συμβαίνει με την τριδυμία;

Ο εμβολιασμός τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για την γρίπη συστήνεται, καθώς ο χειμώνας είναι κοντά και η μεταδοτικότητα αυξάνεται. Καλό είναι να αποσαφηνιστεί ότι δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα εμβόλια που να αναμένονται στην Ελλάδα. Για τον Covid αλλά και για την γρίπη, αυτή η προστασία δεν θα πρέπει να αναβάλλεται. Δεν χρειάζεται να περιμένει κάποιος ένα διάστημα ανάμεσα στους εμβολιασμούς. Και τις προηγούμενες χρονιές όταν δεν υπήρχε η τριδυμία αλλά η διδυμία, υπήρχε ανησυχία, καθώς λείπει η προστασία της ανοσίας από τις λοιμώξεις.

Για τον RSV, τον συγκυτιακό ιό που προκαλεί την βρογχιολίτιδα, ο τρόπος προφύλαξής μας είναι τα κοινά αλλά πολύ χρήσιμα μέτρα προστασίας. Ας ετοιμαζόμαστε για την τριδυμία, αλλά χωρίς πανικό. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Θα ήθελα, ωστόσο, για μία ακόμη χρονιά η γρίπη να περάσει, αλλά να μην μας ταλαιπωρήσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της Covid-19

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα νέα εμβόλια – Ποιους αφορά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επί τάπητος το πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών – Τι θα γίνει με τα πρόστιμα στους άνω των 60

Τέλος, για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης χωρίς συνταγογράφηση, ο υπουργός Υγείας διαμήνυσε πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, καθώς απομένουν διαδικαστικά ζητήματα να επιλυθούν από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για το πώς θα γίνεται η καταγραφή των πολιτών.

Οι Ιάπωνες μαθητές που πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την κίνηση αναφέρουν καλύτερη υγεία

Ένας περιορισμός του σχεδιασμού αυτής της μελέτης είναι ότι η αιτιώδης συνάφεια δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί- με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί γιατί κάποιοι μαθητές ανταποκρίθηκαν ή όχι στις κατευθυντήριες γραμμές.

Η Κίνα ανακοινώνει εθνική χαλάρωση των περιορισμών COVID

Οι αναζητήσεις στη μεγαλύτερη ταξιδιωτική εφαρμογή της χώρας, Ctrip, για αεροπορικά εισιτήρια ενόψει της κινεζικής Πρωτοχρονιάς έφτασαν σε υψηλό τριών ετών, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης The Paper.

Ξεκινάει μέσα στον Δεκέμβριο το προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Πρόληψη: Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο της μήτρας, που αφορά 2,5 εκατ. γυναίκες με ηλικία από 21 έως και 65 ετών, οι οποίες θα λάβουν SMS για να προβούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο.

Διαγράφονται τα πρόστιμα για τους άνω των 60 ετών που τελικά εμβολιάστηκαν

Τέλος, με το νέο σχέδιο νόμου, ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, που αφορούν ενδεικτικά στον έλεγχο του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σχέση με τον τρόπο διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.), στον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό της αγοράς με τα αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα, στην αναγνώριση σε επίπεδο αποζημιώσεως της καινοτομίας και πρωτοτυπίας ελληνικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και στη διευκόλυνση στελέχωσης των κινητών ομάδων υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.). 

Η αλλαγή του FDA εισάγει φθηνότερα και ευκολότερα ακουστικά βαρηκοΐας

Μην προσπαθήσετε να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας μόνο ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το ίδιο επίπεδο ακοής και στα δύο αυτιά, ώστε να μπορούν να καταλάβουν από πού προέρχεται ένας ήχος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας.

Δημόσια διαβούλευση για την προστασία της δημόσιας υγείας

Θάνος Πλεύρης: Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή από χρόνια εξελικτική ασθένεια, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας.