Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Ο έγκαιρος αναμνηστικός εμβολιασμός πιο σημαντικός από τον τύπο εμβολίου [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου: Ο έγκαιρος αναμνηστικός εμβολιασμός πιο σημαντικός από τον τύπο εμβολίου [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου: Ο έγκαιρος αναμνηστικός εμβολιασμός είναι πολύ πιο σημαντικός από τον τύπο εμβολίου που θα χορηγηθεί.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου συμμετείχε στην ενημέρωση για  το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Μαρία Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός συστήνεται, καθώς ο χειμώνας είναι κοντά και η μεταδοτικότητα αυξάνεται

Τα εμβόλια χορηγούνται τουλάχιστον 3 μήνες από τη νόσηση ή την προηγούμενη δόση εμβολίου. Ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι πιο σημαντικός από τον τύπο εμβολίου που θα χορηγηθεί. Η διερεύνηση στρεφεται στο πώς ο οργανισμός αντιδρά στα αντιγόνα. Παρά τις όποιες επιφυλάξεις, ο οργανισμός υπερβαίνει το προπατορικό αμάρτημα, όπως λέγεται στην ανοσολογία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι νέες παραλλαγές του ιού δεν είναι ένας νέος ιός. Είναι ένα τμήμα των μεταλλάξεων της Όμικρον και μέχρι στιγμής δεν χρήχουν μέχρι στιγμής ιδιαίτερης ανησυχίας.

Σε παιδιά από 5 έως 11 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχει γνωμοδοτηθεί θετικά η αναμνηστική δόση εμβολίου. Ο εμβολιασμός έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει το σύνδρομο MIS-C. Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών έλαβε υπόψη όλα τα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία η νόσηση και νοσηλείας με επιπλοκές σε υγιή παιδιά είναι χαμηλή, συστήνεται εμβολιασμός μόνο σε παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Παρέχεται παράλληλα δυνατότητα εμβολιασμός και στα υγιή παιδιά μετά από ιατρική σύσταση.

Τι συμβαίνει με την τριδυμία;

Ο εμβολιασμός τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για την γρίπη συστήνεται, καθώς ο χειμώνας είναι κοντά και η μεταδοτικότητα αυξάνεται. Καλό είναι να αποσαφηνιστεί ότι δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα εμβόλια που να αναμένονται στην Ελλάδα. Για τον Covid αλλά και για την γρίπη, αυτή η προστασία δεν θα πρέπει να αναβάλλεται. Δεν χρειάζεται να περιμένει κάποιος ένα διάστημα ανάμεσα στους εμβολιασμούς. Και τις προηγούμενες χρονιές όταν δεν υπήρχε η τριδυμία αλλά η διδυμία, υπήρχε ανησυχία, καθώς λείπει η προστασία της ανοσίας από τις λοιμώξεις.

Για τον RSV, τον συγκυτιακό ιό που προκαλεί την βρογχιολίτιδα, ο τρόπος προφύλαξής μας είναι τα κοινά αλλά πολύ χρήσιμα μέτρα προστασίας. Ας ετοιμαζόμαστε για την τριδυμία, αλλά χωρίς πανικό. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Θα ήθελα, ωστόσο, για μία ακόμη χρονιά η γρίπη να περάσει, αλλά να μην μας ταλαιπωρήσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της Covid-19

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα νέα εμβόλια – Ποιους αφορά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Εκλογές Τουρκία: Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκρούονται

Εκλογές Τουρκία: Προβλέποντας μια νίκη Ερντογάν και περαιτέρω οικονομική αστάθεια, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν με την τουρκική λίρα να φτάνει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Παρασκευή.

Οι νέοι γονείς στο Η.Β. είναι απροετοίμαστοι λόγω αποτυχίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επισημαίνει έκθεση

Οι συγγραφείς έχουν δημοσιεύσει ένα σχέδιο δράσης για κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη βελτίωση της υγείας των μελλοντικών γονέων—περιλαμβάνει:Κάντε τις υπηρεσίες φροντίδας πριν από τη σύλληψη διαθέσιμες σε όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο—για την αντιμετώπιση της σπειροειδούς ανισότητας, Παροχή κινήτρων για τους γενικούς ιατρούς, τις υπηρεσίες μητρότητας και τους οικογενειακούς κόμβους για την ομαλοποίηση της φροντίδας πριν από τη σύλληψη — για τη βελτίωση της φροντίδας εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό,

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: 1η παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας συμφώνησε σήμερα για την πρώτη παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ συναντήθηκε η Μίνα Γκάγκα στη Γενεύη

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η έρευνα "People’s Voices" "Οι Φωνές των Ανθρώπων" που γίνεται σε όλον τον κόσμο, σχετικά με το πώς αισθάνονται οι πολίτες για τα συστήματα υγείας σε κάθε χώρα και τις αλλαγές που θέλουν. Η παρουσίαση της έρευνας People's Voices, που τελεί υπό τη μέριμνα και του Υπουργείου Yγείας της Ελλάδας, έγινε από την επικεφαλής, Prof. Margaret Kruk του Harvard και υπεύθυνη της ομάδας Quest. Τη συνάντηση άνοιξαν η Αναπληρώτρια Yπουργός, Μίνα Γκάγκα και η Dr Natasha Azzopardi- Muskat του ΠΟΥ. Η σχετική έρευνα θα ολοκληρωθεί και για την Ελλάδα στο επόμενο τρίμηνο.

Το CDC ενθαρρύνει τον εμβολιασμό κατά της mpox για την πρόληψη της καλοκαιρινής επιδημίας

"Ενθαρρύνουμε πραγματικά όποιον ενδιαφέρεται να έρθει στο κέντρο μας για να κάνει αυτό το δωρεάν εμβόλιο". "Η Mpox δεν έχει εξαφανιστεί και θα την παρακολουθούμε πολύ στενά", δήλωσε ο Dr. Ho. "Οι άνθρωποι που έχουν ένα ασυνήθιστο εξάνθημα θα πρέπει να ελεγχθούν για mpox και όσοι διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να συζητήσουν για τον εμβολιασμό με τον πάροχό τους".