Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Η ανοσία από το εμβόλιο υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου: Η ανοσία από το εμβόλιο υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου: Όπως επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, η υβριδική ανοσία παρέχει υψηλή προστασία και έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (1/11) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος υπήρξαν προβληματισμοί για τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο. Σήμερα, είπε, γνωρίζουμε ότι διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες ή και περισσότερο.

Οι προβληματισμοί αναφορικά με την ανοσία ατόμων που είχαν νοσήσει, αφορούσε το εάν θα πρέπει να λάβουν 1 ή 2 δόσεις του εμβολίου κατά του ιού. Η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι σύμφωνα με μελέτες αντισωμάτων και επαναλοιμώξεων, διατυπώθηκε η σύσταση ότι 1 δόση 6 μήνες μετά τη νόσηση είναι αποτελεσματική. Όπως είπε η υβριδική ανοσία παρέχει υψηλή προστασία και έναντι της μετάλλαξης δέλτα. Η προστασία από τα εμβόλια προσέθεσε είναι υψηλή αλλά όχι 100% αποτελεσματική. Η ανοσία επηρεάζεται όπως όλοι ξέρουμε από την ηλικία, από υποκείμενα νοσήματα, από τις μεταλλάξεις» διευκρίνισε. Τα σημερινά στοιχεία για την ανοσία είναι περισσότερα για το εμβόλιο παρά για την νόσηση. Τι ισχύει;

Υπερτερεί η ανοσία από το εμβόλιο από τη φυσική που προκαλείται από τη νόσο;

Πρόσφατα δεδομένα από το CDC από 187 νοσοκομεία των ΗΠΑ που αφορούν σε 7000 εισαγωγές ασθενών με παρόμοια συμπτώματα με αυτά της COVID, δείχνουν ότι όσοι είχαν νοσήσει στο παρελθόν – 3 ως 5,5 μήνες πριν την εισαγωγή τους – από τον κορωνοϊό και δεν είχαν εμβολιαστεί είχαν 5,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν με COVID, σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν νοσήσει προηγουμένως. Συνεπώς, η ανοσία από τα εμβόλια υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση. Η νόσος COVID είναι απειλητική, και μπορεί να αφαιρέσει το πολύτιμο αγαθό της ζωής προειδοποίησε η κα Θεοδωρίδου.

Τι προστασία προσφέρει η τρίτη δόση;

Σύμφωνα με μελέτη από το Χάρβαρντ και το ερευνητικό Ινστιτούτο στο Ισραήλ, υπάρχει 93% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, 92% μικρότερη πιθανότητα για νόσηση και 81% μικρότερος κίνδυνο για θάνατο.

Γιατί κάποιοι αρνούνται να εμβολιαστούν;

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, επικαλούμενη τα ευρήματα προσφάτως δημοσιευμένης μελέτης, διαπιστώθηκε ότι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται ήταν η πεποίθηση πολλών ότι δεν θα τους συμβεί να νοσήσουν, ότι είναι άτρωτοι από την λοίμωξη. Η αντιμετώπιση της άρνησης εμβολιασμού θέλει σοβαρή μελέτη και σωστές παρεμβάσεις κυρίως στη συμπεριφορά των ανθρώπων, προσέθεσε.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 1/11 – 5.449 νέα κρούσματα – 52 νεκροί – 430 διασωληνωμένοι

1/11: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα τα sms σε ανεμβολίαστους επισημαίνει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιάννης Οικονόμου - Μέτρα για τη μείωση του κυκλοφοριακού στην Αθήνα και την αποσυμφόρηση του Κηφισού ανακοίνωσε ο υπουργός

«Θα είμαστε συνεχώς στο πεδίο, ενισχύουμε την τροχαία, ενισχύουμε τις δυνάμεις για να συμβάλλουμε με μικρές και μεγαλύτερες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται και όπου απαιτείται, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, για να περιορίσουμε όπου είναι δυνατόν την ταλαιπωρία που υφίστανται οι συμπολίτες μας εξαιτίας του πολύ μεγάλου όγκου αυτοκινήτων που κινείται και στον Κηφισό και στο κέντρο της Αθήνας και αλλού», πρόσθεσε.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Τώρα η μεγάλη μας προτεραιότητα είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε ποιους πυλώνες στηρίζεται το σχέδιο της Υγείας και πώς πρόκειται να πορευθεί η κυβέρνηση σε σχέση με το ΕΚΑΒ, το νέο ΕΣΥ, τις προσλήψεις και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα;

Σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Βουλή προϋπολογισμός: Παρά το γεγονός ότι η χρονιά που μας πέρασε και που συνεχίζουμε να διανύουμε ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω των φυσικών καταστροφών, εντούτοις κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα που κυμαίνεται κοντά στο 1,1% κι όχι 0,7%, όπως ήταν η επίσημη στόχευση, ιδιαίτερα μετά και τη θεομηνία Daniel.

ΚΕΤΕΚΝΥ - Έχει ετοιμάσει νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

ΚΕΤΕΚΝΥ: Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs. Ήδη το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΚΕΤΕΚΝΥ, το Ινστιτούτο για τα DRGs, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης όλων των νοσοκομείων στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα. […]

Στη Μάλτα 9 ηγέτες χωρών του Ευρωπαϊκού νότου αναζητούν λύσεις για το μεταναστευτικό - Παρέμβαση Μητσοτάκη

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά και η κοινή στάση στο ζήτημα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κοινή δήλωση που συνυπέγραψαν, οι εννέα ηγέτες εκφράζουν, μεταξύ άλλων, τη στήριξή τους στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο κυπριακό πρόβλημα

Κυριάκος Μητσοτάκης - Σύσκεψη για την εξέλιξη όλων των διαδικασιών υπέρ των πληγέντων της Θεσσαλίας

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν, επίσης, τα θέματα που αφορούν στην αποζημίωση καλλιεργειών και στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην αποζημίωση και αναπλήρωση ζωϊκού κεφαλαίου που καταστράφηκε από τις πλημμύρες και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και χρηματοδότηση επιχειρήσεων που έχουν υποστεί καταστροφές.

Τι απαντά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη σχέση του με την Ειρήνη Αγαπηδάκη;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Με αφορμή την "αλλαγή πλεύσης" της κ. Αγαπηδάκη μετά τις διευκρινίσεις του Υπουργείου για το αντιγριπικό εμβόλιο, ο Υπουργός ένιψσε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.