Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου Επιτροπή Εμβολιασμών: Το εμβόλιο το ίδιο δεν προκαλεί νόσο [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου Επιτροπή Εμβολιασμών: Το εμβόλιο το ίδιο δεν προκαλεί νόσο [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου Επιτροπή Εμβολιασμών: Έχουν έρθει δημοσιεύματα για μια σειρά θανάτων στην Νορβηγία. Ο αρμόδιος οργανισμός τα εξέτασε διεξοδικά και εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό. 

Η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου, “οι βασικές ιδιότητες του εμβολίου είναι κυρίως ο έλεγχος ανοσογονικότητας, η δυνατότητα δηλαδή να παρέχουν εξουδετωρωτικά αντισώματα, η αποτελεσματικότητα, η δυνατότητα να προφυλάσσουν το άτομο από τη νόσηση και τρίτον η ασφάλεια, η προστασία από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στις κλινικές μελέτες που ελέγχονται αυτά τα στοιχεία είναι 30 με 40 χιλ. ανά κλινική μελέτη. Στα εμβόλια η παρακολούθηση συνεχίζεται και μετά την έναρξη της εφαρμογής για τις σπάνιες επιπλοκές. Σε κάθε χώρα καταγράφονται όλα τα περιστατικά και όλα υφίστανται έναν ενδελεχή έλεγχο για να συνδεθεί η παρενέργεια με τον εμβολιασμό. Στην Ελλάδα πρώτα εμβολιάζονται τα ηλικιωμένα άτομα που ζουν σε δομές αλλά και τα άτομα άνω των 85 ετών. Το κριτήριο ήταν ο πολύ αυξημένος κίνδυνος, ακόμα και υπερδεκαπλάσιος, για θνητότητα.

Έχουν έρθει δημοσιεύματα για μια σειρά θανάτων στην Νορβηγία. Ο αρμόδιος οργανισμός τα εξέτασε διεξοδικά και εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά στην Νορβηγία με μεγαλύτερη προσοχή στα άτομα μεγάλης ηλικίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεπεράσει τα 4 εκατ. εμβολιασμών χωρίς σχετικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το εμβόλιο το ίδιο δεν προκαλεί νόσο, καθώς το mRNA δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο. Αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει η λοίμωξη είχε δρομολογηθεί πριν τον εμβολιασμό. Το εμβόλιο δεν θετικοποιεί το rapid test ούτε τον μοριακό έλεγχο. Αν βγει θετικός ο μοριακός έλεγχος σημαίνει ότι ο εμβολιαζόμενος είχε ήδη μολυνθεί. Επίσης 15 μέρες πριν τον εμβολιασμό και 15 μέρες μετά μπορούν να γίνουν κανονικά τα εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο και την γρίπη”.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα βήματα για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού

Κυριάκος Πιερρακάκης: Έτσι κλείνουμε το ραντεβού για το εμβόλιο [vid]

Μάριος Θεμιστοκλέους: Έχουμε πετύχει εμβολιαστική κάλυψη στο 0,46% του πληθυσμού [vid]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θεμιστοκλέους: Παρουσιάστηκαν μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης από το εμβόλιο

Θεμιστοκλέους: Σήμερα, μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν διενεργηθεί στη χώρα 30.000 εμβολιασμοί, ενώ είναι πιθανό να αγγίξουν τους 34.000 μέχρι το τέλος της ημέρας. Συνολικά έχουν παρουσιαστεί μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης από εμβόλιο.

Θεοδωρίδου: Να εμβολιαστούν και αυτοί που έχουν νοσήσει

Θεοδωρίδου: Όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε επίπεδο πρόληψης θανάτων σε ποσοστό 100%, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά σε επίπεδο πρόληψης λοιμώξεων, αλλά και νοσηλείας στα νοσοκομεία και κυρίως στις ΜΕΘ.

Όταν η διακοπή ρεύματος αχρηστεύει εμβόλια

Δεν πήρε ποτέ μπροστά η γεννήτρια και το πρωί οι αρμόδιοι διαπίστωσαν ότι το ψυγείο δεν είχε ρεύμα. Πρόκειται για δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Κλήθηκε η Αστυνομία, οι υπεύθυνοι της εταιρείας για να ελέγξουν τα εμβόλια, τα οποία προφανώς κι αχρηστεύτηκαν.

Εξετάζεται ο τρόπος επαναλειτουργίας των σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας

Δεν το έχουμε ξεχάσει το άνοιγμα των φροντιστηρίων. Απλώς οι ειδικοί θεωρούν ότι επειδή εκεί δεν είναι μια συγκεκριμένη ομάδα μαθητών, δεν μπορούμε για λόγους συγχρωτισμού και μετάδοσης ασθένειας, να επιτρέψουμε το άνοιγμα. Δεν είναι αυθαίρετη απόφαση του υπουργείου. Είναι απόφαση που επιβάλλεται, υποδεικνύεται και συμβαδίζει με τις οδηγίες των ειδικώ

Έρχονται αυστηρότερα  lockdown και  απαγόρευση αναγκαίων  ταξιδιών

Αυστηρότερα  lockdown αλλά και απαγόρευση  στα αναγκαία ταξίδια καθώς και επίσπευση της  παροχής εμβολίων αλλά και μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ  για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού , προτείνουν και ζητούν τα μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την COVID-19 και την υγεία.

Ο ναυτικός εφιάλτης της μετάδοσης με αερολύματα του SARS-CoV-2 στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess

"Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι όταν χρησιμοποιούμε τις βέλτιστες εκτιμήσεις μας για τις εισόδους μοντέλου, που υπολογίζονται από το έγγραφο PNAS σε άλλα περιβάλλοντα, όπως οι σχολικές αίθουσες, η συμβολή της μετάδοσης του φομίτη είναι περίπου 5 τοις εκατό. Αυτή η συνεισφορά είναι χαμηλή, αλλά δεν είναι μηδενική. Επομένως, δεν συνιστούμε στους ανθρώπους να σταματήσουν να πλένουν τα χέρια τους."