Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου Επιτροπή Εμβολιασμών: Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν και οι δύο δόσεις [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου Επιτροπή Εμβολιασμών: Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν και οι δύο δόσεις [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου Επιτροπή Εμβολιασμών: Το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει. Κυλά σταθερά και επιταχύνει. Οι επιβάτες θα πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Ας χαρούμε το ταξίδι. 

Ενημέρωση  για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως δήλωσε η κυρία Θεμιστοκλέους, η πιο ευάλωτη ομάδα είναι τα άτομα άνω των 85 ετών. Είναι τα άτομα που μπήκαν στα νοσοκομεία αλλά ατυχώς δεν βγήκαν από τα νοσοκομεία. Και αυτό συνδέεται με το γήρας του ανοσολογικού συστήματος και τα παράλληλα νοσήματα. Η πρώτη ομάδα σε όλα τα προγράμματα εμβολιασμού είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. Και οι νεότεροι στην ηλικία έχουν ηθική υποχρέωση να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να φτάσουν στα σημεία εμβολιασμού.

Η πρωτογενής ανοσοποίηση, δηλαδή η πρώτη δόση, είναι η γνώση που γνωρίζει στο ανοσολογικό σύστημα το αντιγόνο του εμβολίου και στη δεύτερη δόση υπάρχει μνήμη και έτσι ολοκληρώνεται η ανοσοποίηση. Οι δύο δόσεις στοχέυουν στην πλήρη ανοσοποίηση. Με μια δόση ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής. Μια αναβολή είναι δικαιολογημένη αλλά οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν και οι δύο δόσεις

Εμβολιάστηκαν και πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Το εμβόλιο φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση στις εγκύους, εντούτοις επειδή οι κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν εγκύους, κατά τη διάρκεια της κύησης καλύτερα να μη γίνεται το εμβόλιο. Μετά τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός για εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, η έγκυος η οποία λόγω επαγγέλματος βρίσκεται σε συνεχή έκθεση ή έχει υποκείμενο νόσημα, πρέπει να ζυγίσει τον κίνδυνο και στην περίπτωση αυτή και για την έγκυο αλλά και το παιδί, η ζυγαριά κλίνει υπέρ του εμβολιασμού. Οι μητέρες επίσης μπορούν να θηλάζουν κανονικά.

Η κυρία Θεοδωρίδου έκλεισε χαρακτηριστικά λέγοντας, “το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει. Κυλά σταθερά και επιταχύνει. Οι επιβάτες θα πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Ας χαρούμε το ταξίδι”.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μάριος Θεμιστοκλέους Υπουργείο Υγείας: Διαχειριζόμαστε ένα εμβόλιο χωρίς προηγούμενη εμπειρία [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου Επιτροπή Εμβολιασμών: Ανάγκη για παγκόσμια συμβολική χειραψία [vid]

Δείτε τι απαντά σε ερωτήματα για τον νέο εμβολιασμό η Καθηγήτρια Μαρία Τσολιά.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης Omicron μέχρι τώρα;

Μετάλλαξη Omicron: Καθώς οι φόβοι αυξάνονται για τη νέα μετάλλαξη Omicron που είναι δυνητικά πιο μεταδοτική και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να προστατεύσουν τους πολίτες τους από ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα.

Το 100% του πληθυσμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμβόλιο: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέγραψαν την Παρασκευή ένα ορόσημο στον αγώνα τους κατά της πανδημίας Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, το 100% του επιλέξιμου πληθυσμού τους έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid. 

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ολλανδία λόγω της παραλλαγής omicron

Λιγότερο από το 6% των ανθρώπων στην Αφρική έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 και εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και ευάλωτοι πληθυσμοί δεν έχουν λάβει ακόμη μία δόση. Η πανδημία της COVID-19 έχει στοιχίσει περισσότερες από 5 εκατομμύρια ζωές σε όλον τον κόσμο.

Tα CDC είπαν ότι αναμένουν τον ταχύ εντοπισμό της παραλλαγής εάν εμφανιστεί στις Η.Π.Α.

Αμερικανοί και Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν τα ευρήματά τους, αν και δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η Omicron μπορεί να αποφύγει την ανοσολογική απόκριση. Ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, Moderna, Novavax και Pfizer, δήλωσαν ότι έχουν σχέδια να προσαρμόσουν τα εμβόλιά τους υπό το πρίσμα της εμφάνισης της omicron.

Παγκόσμιο σοκ η νέα παραλλαγή Omicron εν όψει Χριστουγέννων

Εν τω μεταξύ, η Ταϊλάνδη περιόρισε τις πτήσεις από οκτώ χώρες, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Σαουδική Αραβία. Αξιωματούχοι της ΕΕ συμφώνησαν σε μια έκτακτη συνάντηση να παροτρύνουν και τα 27 έθνη του μπλοκ να περιορίσουν τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, με πολλά μέλη να το έχουν ήδη κάνει.

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον μετά τα 2 κρούσματα της νέας μετάλλαξης Omicron

Μπόρις Τζόνσον μετάλλαξη Όμικρον: Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει στοχευμένα και αναλογικά μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επέβαλε άλλη μια ταξιδιωτική απαγόρευση που σχετίζεται με τον κορωνοϊό

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα ισχύουν για τους Αμερικανούς πολίτες και τους νόμιμους μόνιμους κατοίκους, αλλά όλοι οι διεθνείς ταξιδιώτες πρέπει να είναι αρνητικοί πριν ταξιδέψουν.