Πολιτική Υγείας

Lockdown Σαγκάη: Μέσα σε ένα κέντρο μαζικής καραντίνας στην πόλη: Χωρίς ντους, με φώτα όλο το 24ωρο

Lockdown Σαγκάη: Μέσα σε ένα κέντρο μαζικής καραντίνας στην πόλη: Χωρίς ντους, με φώτα όλο το 24ωρο

Επίσημοι ανιχνευτές επαφών τηλεφώνησαν για να μάθουν ποιον είχε γνωρίσει και πού ήταν, ζητώντας ακόμη και στιγμιότυπα οθόνης για το πού είχε ξοδέψει χρήματα. Μια φίλη με την οποία είχε μεσημεριανό γεύμα τις ημέρες πριν από τη δοκιμή της στάλθηκε σε καραντίνα σε ξενοδοχείο για δύο εβδομάδες, ως μια από τις στενές της επαφές.

Lockdown Σαγκάη: Η Jane Polubotko δεν βρέθηκε σε σκοτάδι για σχεδόν για τρεις εβδομάδες. Αφού βρέθηκε θετική στην Covid-19, αναγκάστηκε να ζει κάτω από φωτισμό όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα σε ένα εκθεσιακό κέντρο της Σαγκάης μαζί με χιλιάδες αγνώστους και τη βαβούρα της φλυαρίας και των κινητών τηλεφώνων τους. Ο 30χρονος Ουκρανός υπήκοος αφέθηκε ελεύθερος από την αυτοσχέδια κυβερνητική εγκατάσταση καραντίνας την Παρασκευή, μετά από τρία αρνητικά τεστ την περασμένη εβδομάδα. Η εμπειρία, είπε, την έκανε να νιώθει «εγκληματίας της Covid». Φτάνοντας πίσω στο διαμέρισμά της που μοιράζεται με τον φίλο της, η κα Polubotko είπε ότι πρώτα άφησε τους ανήσυχους φίλους να καταλάβουν ότι ήταν σπίτι.

Επόμενο στη λίστα: ένα μακρύ, ζεστό ντους μετά από 18 ημέρες χωρίς ένα στο κέντρο. Απολάμβανε τη σιωπή και την ιδιωτικότητα του σπιτιού της—και είχε τον έλεγχο του φωτός της κρεβατοκάμαράς της. «Δεν ακούω τίποτα άλλο από τη σιωπή και μπορώ να προσαρμόσω τον δικό μου φωτισμό», είπε η κα. Polubotko. «Δεν θα ξαναπάρω αυτά τα πράγματα ως δεδομένα».

Η δοκιμασία της κυρίας Polubotko ξεκίνησε την ίδια ημέρα που η Σαγκάη ξεκίνησε ένα lockdown σε δύο στάδια σε όλη την πόλη, το οποίο περιελάμβανε μαζικές δοκιμές, για να περιορίσει το ξέσπασμα της Covid-19.

Δοκιμάζοντας και τα 25 εκατομμύρια κατοίκους και απομονώνοντας θετικά κρούσματα, οι αρχές ήλπιζαν να σπάσουν τις αλυσίδες μετάδοσης του ιού.

Οι αξιωματούχοι αγωνίστηκαν για να μετατρέψουν κτίρια, όπως το συνεδριακό κέντρο όπου στάλθηκε η κα Polubotko, σε νοσοκομεία με τα λεγόμενα fangcang —ή τετράγωνη καμπίνα— για να αντιμετωπίσουν την αναπόφευκτη αύξηση των υποχρεωτικών καραντινών.

Η Κίνα δεν δημοσιοποιεί τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων στις εγκαταστάσεις απομόνωσής της, αλλά επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή δείχνουν ότι υπήρχαν περισσότερα από 270.000 ασυμπτωματικά κρούσματα σε εθνικό επίπεδο υπό ιατρική παρακολούθηση. Δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί πόσοι βρίσκονται σε κυβερνητικά κέντρα και υπάρχουν ενδείξεις ότι, καθώς αυτά γεμίζουν, επιτρέπεται σε περισσότερους ανθρώπους να μπουν σε καραντίνα στο σπίτι.

Η Σαγκάη έχει κατασκευάσει περισσότερα από 100 αυτοσχέδια νοσοκομεία συνολικής χωρητικότητας άνω των 160.000 κλινών για άτομα θετικά στην Covid με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η πόλη είχε 7.776 άτομα που νοσηλεύτηκαν και περισσότερα από 220.000 υπό ιατρική παρακολούθηση, ανέφερε την Πέμπτη η China Daily.

Η πολιτική αποστολής θετικών κρουσμάτων σε εγκαταστάσεις καραντίνας είναι αμφιλεγόμενη, ειδικά επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μόνο ήπια συμπτώματα, αν υπάρχουν καθόλου. Κάποιοι τώρα λένε ότι φοβούνται περισσότερο μήπως εγκλωβιστούν σε μια αίθουσα καραντίνας παρά μήπως κολλήσουν την ασθένεια.

Ο εκνευρισμός εξαπλώνεται καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται, βλάπτοντας μια αδύναμη οικονομία και προκαλώντας προειδοποιήσεις για πιθανά παγκόσμια κύματα κλονισμού. Ο εκνευρισμός εξαπλώνεται καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται, βλάπτοντας μια αδύναμη οικονομία και προκαλώντας προειδοποιήσεις για πιθανά παγκόσμια κύματα κλονισμού.

Η κυρία Polubotko είπε ότι ξύπνησε στις 26 Μαρτίου, ένα Σάββατο, με πονοκέφαλο και πυρετό. Κατευθύνθηκε σε νοσοκομείο για να κάνει τεστ Covid. Την επόμενη μέρα, με τα συμπτώματά της να έχουν ήδη εξασθενίσει, είπε ότι το νοσοκομείο τηλεφώνησε για να πει ότι το τεστ της ήταν μη φυσιολογικό, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα είχε Covid, αλλά χρειαζόταν περαιτέρω εξετάσεις.

Επίσημοι ανιχνευτές επαφών τηλεφώνησαν για να μάθουν ποιον είχε γνωρίσει και πού ήταν, ζητώντας ακόμη και στιγμιότυπα οθόνης για το πού είχε ξοδέψει χρήματα. Μια φίλη με την οποία είχε μεσημεριανό γεύμα τις ημέρες πριν από τη δοκιμή της στάλθηκε σε καραντίνα σε ξενοδοχείο για δύο εβδομάδες, ως μια από τις στενές της επαφές.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ήρθαν στο διαμέρισμα της κας Polubotko για να κάνουν περισσότερες εξετάσεις. Στη συνέχεια βρέθηκε θετική.

Αφού παρέδωσε τη θετή γάτα της, τη Diva, σε μια φίλη της, μεταφέρθηκε το επόμενο βράδυ με ασθενοφόρο στο συγκρότημα Shanghai World Expo Exhibition & Convention Center, έκτασης 11,5 στρεμμάτων, όπου τουλάχιστον μία αίθουσα είχε μετατραπεί πρόσφατα σε αίθουσα καραντίνας που στεγάζει περίπου 4.000 άτομα—σύμφωνα με μια πρόχειρη καταμέτρηση ατόμων από την κ. Polubotko ανθρώπων στην αίθουσά της, H1.

Σε μια περιήγηση βίντεο στις 24 «περιοχές» του H1 που η κ. Polubotko έδωσε στη Wall Street Journal, χωρίσματα ψηλά στο στήθος παρόμοια με τι καμπίνες που βρίσκονται σε ανοιχτά γραφεία διακρίνονται να χωρίζουν την αίθουσα και να εκτείνονται σε απόσταση.

Δύο άτομα μοιράζονται τον καθένα από τους περιορισμένους χώρους, οι οποίοι έχουν δύο κρεβάτια. Άνδρες και γυναίκες έχουν τοποθετηθεί σε διαφορετικές ζώνες μέσα στην αίθουσα, αν και μοιράζονται ένα μπάνιο που αποτελείται από σειρές δεκάδων φορητών τουαλετών.

Αυτές καθαρίζονται πολλές φορές την ημέρα, είπε η κ. Polubotko, αλλά το πάτωμα ήταν πάντα υγρό.

Υπάρχει άφθονος χώρος για να περιπλανηθείτε μέσα

Η κα Polubotko μετρά περίπου 600 βήματα από το σημείο που κοιμόταν -το κρεβάτι Νο. 138 στην περιοχή 17- μέχρι το μπάνιο.

Για μερικές ώρες κάθε μέρα, όλοι μπορούν επίσης να βγουν έξω—αν και παραμένουν πίσω από έναν περιμετρικό φράκτη που είναι πολύ ψηλός για να τον δει κανείς.

Μαζί με κάποια προσωπικά αντικείμενα όπως μια οδοντόβουρτσα, της δόθηκε μια πλαστική λεκάνη και μια μικρή πετσέτα όταν έφτασε, την οποία χρησιμοποιούσε για να φρεσκαριστεί ελλείψει ντους.

Με την πάροδο του χρόνου, απέκτησε χρήσιμη νοημοσύνη για να διευκολύνει τη ζωή στην καραντίνα.

Για παράδειγμα, οι σταθμοί νοσηλευτών σε κάθε περιοχή έχουν διαθέσιμα είδη όπως απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων και προϊόντα γυναικείας υγιεινής, εάν ζητηθούν.

Αλλά μόλις το τελευταίο της βράδυ ανακάλυψε ότι είχαν ωτοασπίδες και υπνωτικά χάπια.

Η κ. Polubotko έπρεπε να προσαρμοστεί στην έλλειψη ιδιωτικότητας. Άλλαξε τα ρούχα της κάτω από τα σεντόνια.

Άλλοι έφτιαχναν κουρτίνες από κίτρινες σακούλες σκουπιδιών για ιατρικά απόβλητα. Όπως πολλοί από τους γείτονές της, σκαρφάλωσε ένα χαρτόκουτο πάνω από το κρεβάτι της τη νύχτα σε μια εν πολλοίς μάταιη προσπάθεια να μπλοκάρει τα φώτα φθορισμού.

Την πρώτη εβδομάδα, η κ. Polubotko είπε ότι η διάθεση μέσα στην αίθουσα φαινόταν πιο ανάλαφρη, με μεγαλύτερες γυναίκες να χορεύουν και μικρές ομάδες ανθρώπων να παίζουν χαρτιά. Κάποιοι έτρεχαν ακόμη και γύρους μέσα στην αίθουσα. Όσο περνούσε ο καιρός, γινόταν πιο δύσκολο να τα βγάλεις πέρα.

«Το φως με σκοτώνει – είναι ο κύριος εχθρός μου εδώ», είπε σε συνέντευξή της, μια μέρα πριν την απελευθέρωσή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι πρώτοι θάνατοι από Covid στη Σαγκάη κατά την τελευταία έξαρση της πανδημίας

Δεκάδες από προσωπικό και πωλητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης NYU της Σαγκάης έχουν «παγιδευτεί» στην πανεπιστημιούπολη εδώ και εβδομάδες

Μεγάλος παραγωγός iPhone της Apple έγινε ο πιο πρόσφατος κατασκευαστής που σταμάτησε τη λειτουργία του λόγω του lockdown στη Σαγκάη.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγχορηγός του 9ου Συνεδρίου ISPAH

Άμπου Ντάμπι ΠΟΥ: Η συγχρηματοδότηση της εκδήλωσης από τον ΠΟΥ ενισχύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη συμβολή της στη μείωση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών και στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και ευεξίας. 

Η σχολική περιφέρεια της Φιλαδέλφειας επιβάλλει μάσκες για τις πρώτες 10 ημέρες του σχολικού έτους ενώ τα προνήπια πρέπει να καλύπτονται όλον τον χρόνο.

Η περιφέρεια εφαρμόζει επίσης ένα πρόγραμμα «μάσκα για να μείνει», δηλώνοντας ότι οι μαθητές και το προσωπικό που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το Fox 5 New York, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νέα Υόρκη έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα των πόλεων και σε γειτονικές κομητείες.