Πολιτική Υγείας

Lockdown Ολλανδία: Νέο κλείδωμα για την Covid καθώς 10 κράτη της ΕΕ εκφράζουν «μεγάλη ανησυχία»

Lockdown Ολλανδία: Νέο κλείδωμα για την Covid καθώς 10 κράτη της ΕΕ εκφράζουν «μεγάλη ανησυχία»

Ο Wieler είπε ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις «πρέπει να αντιμετωπίζονται πολύ κριτικά» και σε ορισμένες περιπτώσεις «προφανώς θα πρέπει να ακυρωθούν».

Lockdown Ολλανδία: Η αστυνομία αντιμετώπισε διαδηλωτές στη Χάγη καθώς ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέο μερικό lockdown –Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την Παρασκευή παρατήρησαν αντιδημοφιλείς περιορισμούς της Covid, με την Ολλανδία να επιλέγει το πρώτο μερικό lockdown στη Δυτική Ευρώπη τον χειμώνα, καθώς ειδικοί της ΕΕ δήλωσαν ότι 10 χώρες του μπλοκ προκαλούν «πολύ μεγάλη ανησυχία».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε μέτρα καραντίνας τουλάχιστον τριών εβδομάδων που στοχεύουν εστιατόρια, καταστήματα και αθλητικές εκδηλώσεις για να περιορίσει την αύξηση ρεκόρ των μολύνσεων από κορωνοϊό.

Τα «ενοχλητικά και εκτεταμένα» μέτρα ήρθαν καθώς ο οργανισμός ασθενειών της ΕΕ είπε ότι 10 χώρες στο μπλοκ των 27 μελών αντιμετώπισαν μια κατάσταση Covid που προκαλεί «πολύ μεγάλη ανησυχία», προειδοποιώντας ότι η πανδημία επιδεινώνεται σε ολόκληρη την ήπειρο.

Στην εβδομαδιαία αξιολόγηση κινδύνου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων κατέταξε το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Σλοβενία ​​στην υψηλότερη κατηγορία ανησυχίας.

Από τότε που εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, ο κορωνοϊός έχει σκοτώσει πάνω από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους και έχει προκαλέσει οικονομική καταστροφή σε όλον τον κόσμο.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει απότομη επιδείνωση της κατάστασης της επιδημίας, ιδίως στη Γερμανία και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Τα μη εμβολιασμένα άτομα πλήττονται περισσότερο. Ανακοινώνοντας το μερικό lockdown της χώρας του, ο Rutte είπε στο έθνος ότι η κρίση απαιτούσε «ένα σκληρό πλήγμα μερικών εβδομάδων γιατί ο ιός είναι παντού, σε όλη τη χώρα, σε όλους τους τομείς και σε όλες τις ηλικίες».

Τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί από τότε που η ολλανδική κυβέρνηση ήρε τα περισσότερα μέτρα για την Covid πριν από λιγότερο από δύο μήνες, στις 25 Σεπτεμβρίου, φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ άνω των 16.000 την Πέμπτη και την Παρασκευή. «Ευτυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί, διαφορετικά η δυστυχία στα νοσοκομεία θα ήταν ανυπολόγιστη αυτήν τη στιγμή», είπε ο Ρούτε. – Καταργήθηκαν οι δημόσιες εκδηλώσεις – Τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να κλείσουν στις 20:00 για τις επόμενες τρεις εβδομάδες από το Σάββατο, ενώ τα μη απαραίτητα καταστήματα θα πρέπει να κλείσουν στις 6:00 μ.μ., ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση.

Οι άνθρωποι θα περιοριστούν στο να έχουν τέσσερις επισκέπτες στο σπίτι και θα έχουν λάβει συμβουλές να εργάζονται στο σπίτι εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Οι δημόσιες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν, ενώ ποδοσφαιρικοί αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του εντός έδρας προκριματικού Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ολλανδίας με τη Νορβηγία την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Ωστόσο, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά.

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές που εξοργίστηκαν από την ανακοίνωση συγκεντρώθηκαν στη Χάγη στη συνέχεια, με την αστυνομία να εκτοξεύει κανόνια νερού εναντίον τους. Άλλα ευρωπαϊκά έθνη δεν έλαβαν τέτοια δραστικά μέτρα, αλλά η Νορβηγία είπε ότι θα επαναφέρει σε εθνικό επίπεδο μέτρα για τον περιορισμό των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της εξουσιοδότησης των πόλεων να χρησιμοποιούν δελτία υγείας.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία είχε άρει όλους τους περιορισμούς για την Covid-19 στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα προτείνει επίσης μια τρίτη δόση εμβολίου για άτομα άνω των 18 ετών, αλλά δεν θα επιβάλει νέο lockdown, δήλωσε ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Store σε συνέντευξη Τύπου. «Η κυβέρνηση θέλει να εισαγάγει νέα εθνικά μέτρα για τον περιορισμό των μολύνσεων», είπε. «Ωστόσο, δεν μιλάμε για περιορισμούς ή μέτρα τόσο αυστηρά όσο είδαμε νωρίτερα στην πανδημία». –

Κλείδωμα για μη εμβολιασμένους – Στην Αυστρία, η κυβέρνηση δήλωσε ότι επιθυμεί lockdown για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, ενώ οι αρχές της πόλης της Βιέννης δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν να εμβολιάζουν παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών – για πρώτη φορά στην ΕΕ.

Οι πολιτείες του Σάλτσμπουργκ και της Άνω Αυστρίας, που έχουν δει μερικά από τα χειρότερα ποσοστά κρουσμάτων, εισάγουν ήδη lockdown για τους μη εμβολιασμένους από τη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να βγουν από το σπίτι παρά μόνο για λόγους όπως η αγορά βασικών προμηθειών, η άσκηση ή η αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης. «Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: θέλουμε την Κυριακή να δώσουμε το πράσινο φως για ένα πανεθνικό lockdown για τους μη εμβολιασμένους», είπε ο καγκελάριος Alexander Schallenberg σε συνέντευξη Τύπου, καταδικάζοντας το ποσοστό εμβολιασμού 65% της χώρας ως «επαίσχυντα χαμηλό».

Τα lockdown σε όλη τη χώρα θα επιβάλλονται με «τυχαίους» δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Η γειτονική Γερμανία προετοιμάστηκε επίσης την Παρασκευή για νέους περιορισμούς για να περιορίσει ένα άγριο τέταρτο κύμα Covid.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν χαρακτήρισε την κατάσταση της Covid-19 ως «σοβαρή», ενώ ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας της χώρας προέτρεψε τους Γερμανούς να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

Εν μέσω ρεκόρ αύξησης των μολύνσεων, ο Lothar Wieler, επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI), πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα παραλείψει τα πρωτοχρονιάτικα πάρτι του επόμενου μήνα.

Ο Wieler είπε ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις «πρέπει να αντιμετωπίζονται πολύ κριτικά» και σε ορισμένες περιπτώσεις «προφανώς θα πρέπει να ακυρωθούν».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι ηγέτες των 16 περιφερειακών πολιτειών της Γερμανίας πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη Πέμπτη για να συζητήσουν κοινά μέτρα για την καταπολέμηση της αναζωπύρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πανδημία καλπάζει στην Ευρώπη ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα

Πώς αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες την πανδημία;

Για έκδοση και διακίνηση πλαστών πιστοποιητικών covid προειδοποιεί η Europol

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί και αυτό επιβάλλεται να το γνωρίζουν όσοι παίρνουν θέση πίσω από το τιμόνι

Στις Η.ΠΑ. το 1/3 των ατυχημάτων που σημειώνονται έχουν ως βασική αιτία την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων στα οποία εμπλέκεται μεθυσμένος οδηγός να ανέρχονται το 2019 σε 10.000.

Το CDC θα πρέπει να παρακολουθεί περισσότερες πρωτοφανείς λοιμώξεις COVID-19 για να προλάβει την πανδημία, προειδοποιούν οι ειδικοί

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το CDC επιτρέπει τουλάχιστον 4 εβδομάδες καθυστέρησης για τη σύνδεση των δεδομένων επιτήρησης περιστατικών με το Σύστημα Πληροφοριών Ανοσοποίησης (IIS) και τα ζωτικά δεδομένα καταγραφής έως και ένα μήνα μετά τη διάγνωση."

Η κυβέρνηση της Σουηδίας αρνήθηκε να συστήσει τον εμβολιασμό covid παιδιών κάτω των 12 αφού διαπίστωσε ότι θα είχε μικρό ιατρικό όφελος από αυτό

Η Σουηδική κυβέρνηση συνιστά εμβόλια για παιδιά 12 ετών και άνω από τον Οκτώβριο του 2021 και συνιστά εμβόλια για παιδιά υψηλού κινδύνου μεταξύ 5 και 11 ετών.

Μαγιορκίνης: Τάση αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας

Μαγιορκίνης: Στην Ελλάδα, η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, με μία τάση επίσης αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες, είπε ο επιδημιολόγος - καθηγητής στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την Covid από το υπουργείο Υγείας.

Παπαευαγγέλου: 8 στις 10 νέες εισαγωγές οφείλονται στην Όμικρον

Παπαευαγγέλου: Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον. Συγκεκριμένα, 8 στους 1ο ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι με την μετάλλαξη Όμικρον, διευκρίνισε και υπογράμμισε πως η νόσηση με την Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα.

Γκάγκα: Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η διάθεση αντιικών χαπιών κατ' οίκον

Γκάγκα: Η θεραπεία με τα αντιικά χάπια απευθύνεται σε όσους συνανθρώπους μας είναι άνω των 18 ετών και έχουν προβλήματα υγείας, πλην των εγκύων, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Θάνος Πλεύρης: Επαναφορά μουσικής και απελευθέρωση ωραρίου στη διασκέδαση

Πλεύρης μέτρα: Mερική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων από 30 Ιανουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε προ ολίγου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Θετική η επιτροπή ειδικών στη μουσική και το 50% πληρότητας στα γήπεδα

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων μέτρα: Κλείδωσαν τα μέτρα ,σύμφωνα με πληροφορίες του healthweb, επιστρέφει η μουσική μόνο για καθήμενους, χωρίς παράλληλα να επεκτείνεται το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση. 50% πληρότητα στα γήπεδα, μία εβδομάδα παράταση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.