Πολιτική Υγείας

Lockdown Αυστρία: Μειώνει τη διάθεση κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής περιόδου

Lockdown Αυστρία: Μειώνει τη διάθεση κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής περιόδου

Η Sophie Souffle, η οποία πουλά ανακυκλωμένα κοσμήματα σε αγορές όλον τον χρόνο, είπε ότι βγάζει τα περισσότερα από τα χρήματά της κατά την περίοδο των έξι εβδομάδων της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Οποιαδήποτε υποσχεθείσα βοήθεια από την κυβέρνηση θα είναι αρκετή για να τα βγάλουμε πέρα, είπε, «αλλά δεν θα είναι αρκετή για να επενδύσουμε για μελλοντικές επιχειρήσεις».

Lockdown Αυστρία: Η Αυστρία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη Associated Press. Οι Αυστριακοί απολάμβαναν ένα τελευταίο ζεστό κρασί σε γεμάτες χριστουγεννιάτικες αγορές πριν πέσει η αυλαία της εορταστικής περιόδου που μόλις ξεκινούσε, βυθίζοντας τη χώρα που έδωσε στον κόσμο «Σιωπηλή Νύχτα» στο τέταρτο lockdown αυτής της πανδημίας τη Δευτέρα. Η πρωτεύουσα, η Βιέννη, ξύπνησε θορυβώδης από τους νέους περιορισμούς, με τους ανθρώπους να πηγαίνουν στη δουλειά, να φέρουν παιδιά στο σχολείο ή να ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους, λίγο πολύ ως συνήθως.

Αυτό δεν ήταν το δρακόντειο lockdown της αυγής της πανδημίας το 2020, όταν οι κινήσεις παρακολουθούνταν αυστηρά και αποθαρρύνονταν. Τα αυτοκίνητα της αστυνομίας κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με τις κυβερνητικές υποσχέσεις για ενίσχυση των ελέγχων, αλλά δεν γίνονταν επιτόπιοι έλεγχοι.

«Είμαι ιδιαίτερα ενοχλημένος από το lockdown», είπε ο Georg Huber, ένας δικηγόρος καθ’ οδόν προς το γραφείο. «Θα έπρεπε να είχε γίνει περισσότερη έρευνα το καλοκαίρι, δεν ξέρω. Κάποιος έπρεπε να είχε εφαρμόσει έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό το καλοκαίρι, όταν αποδείχθηκε ότι δεν θα ήταν αρκετό να ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα φτάσουν εκεί χωρίς κανέναν εξαναγκασμό. Νομίζω ότι η κυβέρνηση απλώς κοιμήθηκε».

Η Αυστρία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη, με περίπου το 66% του πληθυσμού των 8,9 εκατομμυρίων ανθρώπων εμβολιασμένο.

Υπάρχει μια φωνητική μειοψηφία που αρνείται να εμβολιαστεί.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το lockdown σε εθνικό επίπεδο την Παρασκευή, καθώς ο μέσος ημερήσιος θάνατος τριπλασιάστηκε τις τελευταίες εβδομάδες και τα νοσοκομεία στις σκληρά πληγείσες πολιτείες προειδοποίησαν ότι οι δυνατότητες των ΜΕΘ πλήττονται κατάφωρα.

Οι ανανεωμένοι περιορισμοί θα ισχύσουν για τουλάχιστον 10 ημέρες, αλλά είναι πιθανό να παραταθούν για άλλες 10, μετά από τις οποίες η κυβέρνηση έχει υποδείξει σχέδια για άνοιγμα, ώστε οι Αυστριακοί να μπορούν να γιορτάσουν κανονικά τα Χριστούγεννα.

Οι περιορισμοί πάντως θα παραμείνουν για τους ανεμβολίαστους. Από τη Δευτέρα, οι άνθρωποι μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως αγορά ειδών παντοπωλείου, μετάβαση στον γιατρό ή άσκηση.

Τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά για όσους τα χρειάζονται, αλλά ζητήθηκε από όλους τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι αν είναι δυνατόν.

Ο υπουργός Υγείας Wolfgang Mueckstein είπε ότι το lockdown ήταν απαραίτητο για να μειωθεί ο αριθμός των νέων καθημερινών λοιμώξεων, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί σε έως και 15.000 την ημέρα, και για να μειωθεί ο αριθμός των ασθενών με ιούς στην εντατική θεραπεία, επί του παρόντος στους 531. Αλλά πάνω από όλα , είπε, χρειαζόταν για να φέρει ανακούφιση «στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, τους νοσηλευτές και τους γιατρούς που δεν αντέχουν άλλο». “Είναι μια κατάσταση όπου πρέπει να αντιδράσουμε τώρα. Ο μόνος τρόπος είναι με ένα lockdown, μια σχετικά δύσκολη μέθοδος, να χαμηλώσουμε τους αριθμούς με ένα ξύλινο σφυρί”, είπε ο Mueckstein στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ORF το βράδυ της Κυριακής. Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η κυβέρνηση δεν κοινοποίησε αποτελεσματικά την αναγκαιότητα των εμβολιασμών αρκετά νωρίς και ότι πολλοί Αυστριακοί δεν πήραν την εκστρατεία αρκετά σοβαρά αφού ο πρώην καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κήρυξε το τέλος της πανδημίας το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Kurz αναγκάστηκε να φύγει λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς τον περασμένο μήνα, και αντικαταστάθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Alexander Schallenberg, ο οποίος μέσα σε μια εβδομάδα επέκτεινε το αμφιλεγόμενο lockdown για τους μη εμβολιασμένους σε ένα lockdown για όλους.

Ο Schallenberg έχει επίσης δεσμευτεί να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς έως την 1η Φεβρουαρίου, με λεπτομέρειες που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι θα μπορούσε να περιοριστεί σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες ή ακόμη και να συνδεθεί με την απασχόληση, όπως έκανε η Ιταλία.

Στην Ιταλία, απαιτούνται δελτία υγείας για την πρόσβαση σε χώρους εργασίας και μπορούν να ληφθούν με αρνητικό τεστ για 48 ώρες επιπλέον του εμβολιασμού ή απόδειξης ανάρρωσης από τον ιό.

Την παραμονή του τελευταίου lockdown στην Αυστρία, ο κόσμος συνέρρευσε στις χριστουγεννιάτικες αγορές για μια τελευταία νύχτα δημόσιας συναναστροφής και πολλοί πέρασαν το Σαββατοκύριακο κάνοντας τα ψώνια των διακοπών πριν κλείσουν τα καταστήματα.

Ο Αυστριακός Εμπορικός Σύλλογος ανέφερε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 15% το Σάββατο, όταν δημιουργήθηκαν γραμμές για να επωφεληθούν από τις προσφορές της «Μαύρης Παρασκευής», σε σύγκριση με την ίδια μέρα το 2019, πριν από την πανδημία. Αλλά πολλοί φοβήθηκαν ότι η ενίσχυση της τελευταίας στιγμής δεν θα ήταν αρκετή για να σώσει την εποχή για τις επιχειρήσεις που βασίζονται στην περίοδο των διακοπών.

Η Sophie Souffle, η οποία πουλά ανακυκλωμένα κοσμήματα σε αγορές όλον τον χρόνο, είπε ότι βγάζει τα περισσότερα από τα χρήματά της κατά την περίοδο των έξι εβδομάδων της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Οποιαδήποτε υποσχεθείσα βοήθεια από την κυβέρνηση θα είναι αρκετή για να τα βγάλουμε πέρα, είπε, «αλλά δεν θα είναι αρκετή για να επενδύσουμε για μελλοντικές επιχειρήσεις». Κοίταξε τριγύρω καθώς οι άνθρωποι έτρεχαν σε κερκίδες, κοιτάζοντας περισσότερο τα εμπορεύματα παρά αγοράζοντάς τα και συγκεντρώνονταν σε μικρές ομάδες για να απολαύσουν τη συντροφιά άλλων προτού περιοριστούν οι συγκεντρώσεις. Ένιωθε περισσότερη απόγνωση παρά πνεύμα διακοπών. «Η διάθεση είναι προ-αποκαλυπτική», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καθολικό lockdown και υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Αυστρία για να ανακοπεί το 4ο κύμα

Η Αυστρία θέτει σε lockdown εκατομμύρια μη πλήρως εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού από τη Δευτέρα

Η αστυνομία αντιμετώπισε διαδηλωτές στη Χάγη καθώς ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέο μερικό "lockdown"

Η πανδημία καλπάζει στην Ευρώπη ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Από τις 20/12 και μετά το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών

Μάριος Θεμιστοκλέους: Για το εμβόλιο 10 milligram της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου στη χώρα μας.

Μαρία Θεοδωρίδου: Αναμενόμενη η κατάσταση που βιώνουμε - Μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός

Μαρία Θεοδωρίδου: Για την προστασία των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον, η κα Θεοδωρίδου είπε, ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και επαναλοιμώξεις εμβολιασμένων, καθώς ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγει ο εμβολιασμός. Ωστόσο, προσέθεσε ότι σύμφωνα με μελέτη, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τον ιό. Συνεπώς, ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας του λόγω των παραλλαγών, είναι η ασπίδα προστασίας έναντι του.

Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση για νέο lockdown, παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την μετάλλαξη Όμικρον

Γιάννης Οικονόμου Όμικρον: Γίνονται συνεχείς κυβερνητικές συσκέψεις για τη μετάλλαξη Όμικρον. Αποκλείεται νέο lockdown. Ωστόσο ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και παρακολουθούνται στενά οι διεθνείς εξελίξεις.

Συνεδριάζει η G7 εκτάκτως για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

G7 Όμικρον: Οι υπουργοί Υγείας της G7 θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, καθώς οι ειδικοί αγωνίζονται να καθορίσουν το επίπεδο απειλής που δημιουργεί το νέο στέλεχος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκληραίνει τους κανόνες Covid καθώς έρχεται το νέο στέλεχος "όμικρον"

Έξι χώρες προστέθηκαν στην «Κόκκινη Λίστα» της Βρετανίας. Η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα, το Λεσότο και η Εσουατίνι προστέθηκαν στην κόκκινη λίστα ταξιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή και από τις 04:00 GMT της Κυριακής, η λίστα θα περιλαμβάνει επίσης την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζάμπια.

Οι Ελβετοί καταψήφισαν την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ελβετία δημοψήφισμα κορωνοϊός: Το 62% των ψηφοφόρων είπε "Ναι" στη διατήρηση του πιστοποιητικού υγείας, το οποίο εισήχθη τον Σεπτέμβριο, χωρίς να επιδιώκουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία της Ελβετίας για την COVID.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης Omicron μέχρι τώρα;

Μετάλλαξη Omicron: Καθώς οι φόβοι αυξάνονται για τη νέα μετάλλαξη Omicron που είναι δυνητικά πιο μεταδοτική και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να προστατεύσουν τους πολίτες τους από ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα.

Το 100% του πληθυσμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμβόλιο: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέγραψαν την Παρασκευή ένα ορόσημο στον αγώνα τους κατά της πανδημίας Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, το 100% του επιλέξιμου πληθυσμού τους έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid.